Arkadaşlar,
Ben çiçek alımını bizzat üç yıldır deneyip ,gözlemleyerek şu şekilde uyguluyorum;
1.Topraksız tarımda ilk ekimin ardından oluşan ilk çiçekleri yukarıdan aşağıya doğru kopartarak aldırıyorum.Daha sonra oluşan çiçeklere dokunmuyorum.Biliyorsunuz ki topraksız ortamda çilek bitkisi fazla kardeşlenmiyor.Bu yüzden birim alana daha sık ekim yapılıyor.Kardeşlenmeyi arttırırsanız oluşacak meyve sayısıda okadar fazla olacaktır.Kardeşlenmey arttırmak için uygun Ec değerinde tek başına üre uygulamasını bir iki defa tekrarlıyorum.Benim şu anda çileklerim iki veya üç kardeş.Genelde çiçek bahçesi gibi.Aynı zamanda da meyve hasadına yaklaşık bir aydır devam ediyorum.Benim serada rubigen fideleri var.
2.Tarlamdaki uygulama daha farklı.Benim yaklaşık beş dönüm de tarlada yüksek eğmeçler içinde çilek ekimim var.Orada iki defa çileklerimin çiçeğini yoldurdum.Kuruyan eski yaprakları ayda bir temizletiyorum.Camarosa ve festival fidelerinden oluşmaktalar.
Gözlemlerinizi mutlaka not edin.Sizlere hastalık ve zararlılarla ilgili olarak da daha sonra kendi uygulamalrımı sizlerle paylaşacağım.Bulunduğunuz çevredeki Ziraat Müh.arkadayşların çoğu çilik konusuna hakim değildir.Ayrı bir uzmanlık gerektiriyor.Bilgilerimi sizlerle naçizane şekilde paylaşmak,biraz olsun yardımcı olmak isterim.Bu konuda yeni girişimci arkadaşlara da iyi bir örnek olacaktırr diye düşünüyorum.
Saygılar,çalışmalarınızda başarılar dilerim..
|