View Single Post
Eski 22-02-2013, 08:47   #255
arif göçmen
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Arif bey,
Size ceviz ağacı budaması ile ilgili sorum olacak; Boyları aşı yerinden bir iki karış olan tüplü fidanları 2012 mayıs ortasında bir kısmınıda bir ay geçikmeli olarak 8x7 m aralıklarla diktim. Çeşitli kaynak ve duyumlardan edindiğim teorik bilgiler göre dikim ve bakım işlemlerini uygun şekilde yaptım. Dallanarak aşı yerlerınden 80-160 cm kadar uzadı ve aralık ortasında üzerlerinde hala yaprak vardı, bir gece kırağı düştü ve bütün yaprakların karararak yere düştüğünü gördüm acaba zarar görmüşmüdür bilemiyorum. (yer marmara bölgesi rakım 100 m dir)
Sanırım bu yıl boyları çok daha uzayacaktır. Ben gerek boyları gerekse yan dallarının aynı olmasını sağlamak için liderdal terbiye sistemi uygulamayı düşünüyorum, tepe vurmasını 180 cm yukardan,1. katı yerden 80 cm yükseklikte 4-5 yandal bırakmayı, ağaç gelişimine göre 2. ve 3. katları aralarında birer m yükseklik bırakarak budamayı planlıyorum.
Sizin bu konuda görüşlerinizi burada paylaşmanızı bekliyorum ve teşekkür ederim.
Degerli dostum bana sormuş olduğunuz soruları başka bir arkadaşcevaplamış ama bana sorduğunuz için bildiğim kadar sıze anlatmaya çalışayım.Sizin ağaçlar bahsetigiz boya gelinceye kadar yan dallar oluştu ise önce onları terbiye etmeye çalışalım.Yerden 80-90 cm yüksekliğe kadar alt dal var ise onları alalım.Daha sonra yani 80-90 cm yukarıda oluşan yan dallar var ise bu dallardan dört farklı yöne aralarında en az 30-40 cm olacak şekilde dalları bırakıyoruz.Yani aynı yöne üst üste iki dal olmayacakrabbim o ağaçlara 4 gözün toplam açıları 360 derece yaratmış.Bu şekilde dört ana dal açı toplamı dikkat edin 360 derece dir.Birinci kademe oluşmuş oldu ikinci kademede 4 ara yöne dallarımızı yönlendiriyoruz.Bu arada lider dal devam edecek 3 kademeyide aynı budama yöntemi ile tamamlayacağız daha sonra ise yan ana dallar hızlı sürgün yaparlar bu sürgünlerin ise 3/2 yanı yan yan dal uzunluğu 120 cm ise 80 cm si ağaçta kalacak şeklide budayın ager ki yan dal gerekiyorsa yan dal çıkartılacak gövde de ki sürgün yapmayan gözün hemen altına gövdeye paralel şekilde bıçakla kabuk çizilirse buradanda sürgün yapabilirsiniz.Sizin orada rakım 100 metrede ağaçlarınızın etkilendiğini sanmıyorum.Eger ağaçlar uyandığında ağaçlarınızda zarar olursa tekrar görüşebiliriz.Ağaçlaınızdan kestiğiniz her dalın yerini mutlaka sutut veya aşı macunu ile kapatınız.

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön