Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194
Arif bey,
Size ceviz ağacı budaması ile ilgili sorum olacak; Boyları aşı yerinden bir iki karış olan tüplü fidanları 2012 mayıs ortasında bir kısmınıda bir ay geçikmeli olarak 8x7 m aralıklarla diktim. Çeşitli kaynak ve duyumlardan edindiğim teorik bilgiler göre dikim ve bakım işlemlerini uygun şekilde yaptım. Dallanarak aşı yerlerınden 80-160 cm kadar uzadı ve aralık ortasında üzerlerinde hala yaprak vardı, bir gece kırağı düştü ve bütün yaprakların karararak yere düştüğünü gördüm acaba zarar görmüşmüdür bilemiyorum. (yer marmara bölgesi rakım 100 m dir)
Sanırım bu yıl boyları çok daha uzayacaktır. Ben gerek boyları gerekse yan dallarının aynı olmasını sağlamak için liderdal terbiye sistemi uygulamayı düşünüyorum, tepe vurmasını 180 cm yukardan,1. katı yerden 80 cm yükseklikte 4-5 yandal bırakmayı, ağaç gelişimine göre 2. ve 3. katları aralarında birer m yükseklik bırakarak budamayı planlıyorum.
Sizin bu konuda görüşlerinizi burada paylaşmanızı bekliyorum ve teşekkür ederim.
|
Merhaba,
Arif Bey'e sormuşsunuz. Lakin araştırmalarım sonucu en azından kendi budama planımdan bahsetmek istiyorum. Bende geçtiğimiz ekimde 300 adet chandler diktim. Budama ile ilgili olarak planım gelecek yıl Mart başında, 120-150 cm aralığından tepe vurumu yapacağım. Değişken lider dal metodunu uygulayarak taçlandırma yapacağım. Tepe vurumunun yapılacağı yer göz üzerinden olmalı. Yerden 100 cm yüksekliğinde 4 ana dal bırakacağım, yukarıdan baktığınızda + şekilde görünüm olmalıldır. Bir sonraki yıl yaklaşık 70 cm yukarından ikinci katı + şeklinde bırakacak şekilde tepe vurması ve dal budaması yapacağım.
Budama ile ilgili aldığım notlar ve yararlı videolar ;
1) Budama için uygun zaman 1 Mart . Kesilen yeri aşı macunu ya da sutut ile kapatınız
2)1.20 -1.50 lerden tepe vurulursa oluşturacağınız ana yan dalları belli mesafelerden oluşturmak çok daha uygun olacaktır.
Tüplü fidanlarda daha ziyade alçaktan taçlanma görülür, ve bu taçlanmaya kıyılamayıp kesilemez buda taç yapısını alçaktan oluşmasına sebep olur alt dallar kalınlaşır ileride taç yapısını yukarılara çekmede zorluklar çekilir, O nedenle tüplü fidanlarda daha düzgün bilinçli yıllara yayarak dengeli bir budama yaparak taç yapınızı istediğiniz seviyelere çekerek verime yatırmak ve sonraki yıllarda da Periyodisite göstermeden düzgün verim alabilmek budamada önemlidir.
Altlardan oluşan dalların bir kısmını alarak diğerlerini de gelecek senelerde almak için şimdilik zayıflatarak taç yapınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz, lider dalınız 120-150 santimlerdeyse tepe kesimi yapabilirsiniz ki, 80-100 santimlerden ana yandallarınız oluşsun.
3) İkinci yıl 70-80 cm yukarıdan göz üzerinden tekrar tepe kesimi yapılır
Bu birazda bahçe sahibini bahçeyi kullanacak kişinin tercihine kalmış bir şey, bazısı traktörle kültürel işlemlerini yaptığı ya da büyük bahçe sahipleri makinazyonlu işleme yapacağı için yüksek bir taç yapısı tercih edebilirler gayet doğaldır fakat ağaç taç yapınızı birden yükselmenizi asla önermem, fidan gençken gövdenin güneşe maruz kalmaması gerekir güneşe maruz kalan fidan güneş yanıklığı görülür iyi gelişemez rüzgar yatırır düzgün bir gövde oluşturamaz , yüksek bir taç yapısında ilaçlama hasat budama zor olur.
Bazısı ise alçak bir taç yapısı oluşturmak ister, bunun da artı ve eksileri var, hasat ilaçlama rahat olur fakat kültürel mücadele zor olur bahçe hava almaz mantari hastalıklar fazla olur.
Giriş:
Budama - İznik -1- Giriş - YouTube
Budama - İznik -1- Giriş - YouTube
Budama Zamanı:
Budama - İznik -2- Budama Zamanı - YouTube
Budama - İznik -2- Budama Zamanı - YouTube
Bölüm 3: (Birinci yıl budaması)
Budama - İznik -3- dikim yılı - YouTube
Budama - İznik -3- dikim yılı - YouTube
Bölüm 4: (İkinci yıl budaması -a)
Budama - İznik -4-ikinci yıl - a - YouTube
Budama - İznik -4-ikinci yıl - a - YouTube
Bölüm 5: (İkinci yıl budaması - b)
Budama - İznik -5-ikinci yıl - b - YouTube
Budama - İznik -5-ikinci yıl - b - YouTube
Bölüm 6: (Üçüncü yıl budaması)
Budama - İznik -6- üçüncü yıl - YouTube
Budama - İznik -6- üçüncü yıl - YouTube
Videolar elma armut gibi fidanlara uygulanan budama şekilleri, (anlatan güzel anlatmış, 4 ve 6 cı video anlatımı daha güzel.) Aşılı ve aşısız cevizlerde bu biraz farklılıklar gösterir, en başta tepe kesimi, hele bir pedro ırkında çok daha fark eder.