View Single Post
Eski 16-02-2013, 14:58   #115
Muhsin Hanif
Ağaç Dostu

Muhsin Hanif's Avatar

Giriş Tarihi: 02-06-2012
Merhaba,

İlk sirkemi 3 ay önce tam bu konu mesajlarını okurken, mutfakta atılmak üzere 5-6 elma kabuğu ve göbeklerini görünce yaptım.

O anda boş kavanoz bulamadığım için 1.5 lt pet şişenin üst boğum kısmını kopmayacak şekilde kestim yani üst kısmı kapak gibi oldu. Arasına peçete koyarak sinek girişini önledim, pratik olarak havalandırdım.

5-6 elmanın kabukları ve göbeklerini (çekirdeklerin çoğunu çıkardım, sanki bir yerlerde öyle okumuştum) parçalayarak koydum. Üzerine 2 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 y. kaşığı sirke ( hazır satılan ama doğal yazılan 71. mesaj ) koydum.

1. hafta içinde elmalar yukarıda köpüklendi, 2. hafta dibe çökmeye başladı şarap kokusu hakim oldu, ilk iki hafta boyunca her gün 1-2 defa karıştırdım.

3. hafta yarım çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu ile son kez karıştırıp sadece her gün havalandırdım. 4. hafta sonunda sirke tadı ve kokusu çok güzeldi.

Süzüp, boşalınca atmadığım sirke şişesine koyup buzdolabına kaldırdım.

Şimdi nar sirkesi deniyorum, sanırım şekerini çok koyduğum için elmanın 2. hafta süreci 5 haftadır tamamlanmadı .

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adiyez Mesajı Göster
Size sorum şu, bizim sirkelerin pek sirke tadı yok. alkol kullanmadığım için şarap mı oldu, yoksa sirke mi kestiremiyorum. hafif sirkeye benziyor ama, kokusu fermente gibi kokuyor. bir de ağızlarını açtığımda halen gaz çıkışı oluyor. Acaba şarap mı yaptık, yoksa sirke mi yaptık. Anlamanın kolay bir yolu var mı?
Sn. adıyez,

Bu süreçte önce şeker, fermantasyon sonucu alkole dönüşüyor ve kokusu şarap, likör gibi oluyor. Alkol kokusu geliyor fakat keskin olmuyor.

Daha sonra bu alkol, sirke bakterileri tarafından sirkeye dönüştürülüyor.
Sirke kokusu ve tadı kendini belli ediyor, öncekine göre daha keskin oluyor.

Sanırım sizin de alkolün sirkeye dönüşme süreci tamamlanmamış.

Muhsin Hanif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön