View Single Post
Eski 10-02-2013, 19:18   #20
merlict
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Sn merlict,

Bir kere denemişyim ve başarılı da oldum ama uyguladığım bölge 2-3 gün boyunca devamlı güneş aldığından doğal olarak likenler öldü

Uygulama çok basit:

- Liken yetiştirmek istediğiniz ortamın gölgede kalıyor olması gerekir,

- Bitkileri spreylemek için kullandığınız (genelde yarım litrelik olan) fısfıs şişesini sütle doldurun,

- Doğadan yaklaşık 2 çay kaşığı liken (eğer likeni toprakta yetiştirecekseniz toprak üstündeki likenleri, taş veya saksı üzerinde yetiştirecekseniz doğada taş/kaya üstünde bulunan likenleri veya eğer ağaç gövdesinde büyümesini istiyorsanız ağaç gövdelerinde bulunan likenleri) toplayın,

- Topladığınız likenleri ezerek toz haline getirin ve süt dolu fısfısın içine atarak karıştırın,

- Likenlerin büyümesini istediğiniz yere bu çözeltiyi püskürtün,

- Ara sıra su spreyleyerek nemli kalmasını sağlayın,

- Likenler çıkana kadar bu işlemleri haftada bir tekrarlayın.

Bazı düz kaya üstü çalışmalarda likenin taş/kaya üzerinde çıkmasını istiyorsanız aynı işlemi sulandırılmış yoğurt spreyleyerek de yapabilirsiniz. Ama unutulmaması gereken nokta, uygulama yaptığınız saksı/yer/bölge direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır.

Benim gördüğüm bazı örneklerde taş/kaya üzerinde periyodik aralıklarla fırçayla yoğurt sürerek de sonuç elde edilmiş.

Ayrıca bir şey daha eklemek istiyorum; benim gördüğüm, likenler yosunlara göre sıcağa daha dayanıklı gibi.

Kolay gelsin!
Hocam bigiler için teşekkürler.

Verdiğiniz bilgiler üretim için çok değerli.Ayrıntı ise ben üretmekle uğraşmadım, hazır topladım.) Doğada istemediğiniz kadar var, her doğa parçasında ve kayalarda bolca var.Bana görüntüsü estetik gelmişti.

Likenin yapısı gereği yosuna göre daha etkili olduğunu düşünüyorum.Ayrıca daha dayanıklı.Güneş konusunda kesinlikle haklısınız, tecrübe edememiştim, balkon güneş görmüyor ) Şimdi sizden öğrendiğim detay ise yeşil ışık yaktı.Belki bonsailerde dremel çalışmaları yapılan alanlara sardırma yapılarak estetik ve doğal görüntü bile yakalanabilir.

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön