![]() |
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Alıntı:
Bir kere denemişyim ve başarılı da oldum ama uyguladığım bölge 2-3 gün boyunca devamlı güneş aldığından doğal olarak likenler öldü ![]() Uygulama çok basit: - Liken yetiştirmek istediğiniz ortamın gölgede kalıyor olması gerekir, - Bitkileri spreylemek için kullandığınız (genelde yarım litrelik olan) fısfıs şişesini sütle doldurun, - Doğadan yaklaşık 2 çay kaşığı liken (eğer likeni toprakta yetiştirecekseniz toprak üstündeki likenleri, taş veya saksı üzerinde yetiştirecekseniz doğada taş/kaya üstünde bulunan likenleri veya eğer ağaç gövdesinde büyümesini istiyorsanız ağaç gövdelerinde bulunan likenleri) toplayın, - Topladığınız likenleri ezerek toz haline getirin ve süt dolu fısfısın içine atarak karıştırın, - Likenlerin büyümesini istediğiniz yere bu çözeltiyi püskürtün, - Ara sıra su spreyleyerek nemli kalmasını sağlayın, - Likenler çıkana kadar bu işlemleri haftada bir tekrarlayın. Bazı düz kaya üstü çalışmalarda likenin taş/kaya üzerinde çıkmasını istiyorsanız aynı işlemi sulandırılmış yoğurt spreyleyerek de yapabilirsiniz. Ama unutulmaması gereken nokta, uygulama yaptığınız saksı/yer/bölge direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Benim gördüğüm bazı örneklerde taş/kaya üzerinde periyodik aralıklarla fırçayla yoğurt sürerek de sonuç elde edilmiş. Ayrıca bir şey daha eklemek istiyorum; benim gördüğüm, likenler yosunlara göre sıcağa daha dayanıklı gibi. Kolay gelsin! |
|
|
|
|
|
|