View Single Post
Eski 24-01-2013, 12:32   #1332
sezik
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta
Sayın Aviator34, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.
Bir kaç hafta öncesine kadar solucan gübresi elde etmek ile ilgili konulara ilgi duyuyordum ancak; bu gübrenin ağaçlarıma enzim kadar çok hizmet etmeyeceği görüşüne kapıldım ve araştırmaya başladım. Bokashi kabı, starteri v.s konularda gezindikten sonra nihayet bu konuya geldim.
Benim Manisa, Köprübaşı'nda, 22 dekar alanda 1250 zeytin ve 15-20 tane muhtelif meyve ağaçlarım var. yaşları henüz 1,5-2. ilk sene em5 kullandım ama pahalı olmasından dolayı tekrar etmedim. Az yanmış çiftlik gübresi ile devam ettim. Enzim konulu bu başlıkda yazılanları sindire sindire okudum ama emin olun ki burada anlatılanları yapmaya korkuyorum. Zira ağaçlarıma bilmeden zarar vermek veya onların gelişimini engellemek istemiyorum. Sizin çalışmalarınızda okuduğum başarı hikayeleriniz beni umutlandırıyor.
Bu konunun ilk sayfasında anlatıldığı gibi 20 Lt lik bir bidonda elimde geçmişten kalmış 2 kaşık em5 ide ilave ederek kahverengi şekerle desteklenen bir karışım yapmak ve bunu zeytinliğimde uygulamak istiyorum. Siz balık kullanmışsınız, bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Enzimde neyin güçlü olmasına yarıyor? Açıklama yapmışsınız ama balık ve kabak enzimini döktüğünüzü de belirtmişsiniz.
Tüm arkadaşlarım, nasıl başlamamı tavsiye edersiniz? Ben bu çalışmayı, İzmir'de evimin balkonunda yapmayı planlıyorum. Son katta olduğumdan koku problemi bir şekilde tolere edilebilir. Verdiğiniz bilgi ve yardımlar için teşekkür ederim.

sezik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön