Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eko_
Sayın Lilium cevizlerin budanmasını resim üzerinde işaretlerseniz sevinirim.Selamlar..
|
Sevgili eko geç cevabımdan dolayı özür dilerim,
Taçlandırmayı 130-150 cm den yapmayı düşünüyorum. demeniz iyi olmuş (tabi bu sizin terciğiniz) zira nasıl bir şekil nasıl bir taçlandırma yapmak istediğiniz sizin kararınızdır, karar vermek ve uygulamak ve bu uygulamaları diğer yıllar takiben uygulamak gerekir Yani bu yıl böyle diğer yıl başka türlü olmaz.
Budamalarda ilk dikkat edeceğiniz şey ana yan dal tercihi Yani önce kalıcı ana yandallarınızı tesbit edip buna göre cıkaracağınız dalları seçmek ne kadar dal cıkaracağınızı tespit etmek, dalları ne kadar kısaltıcağınızı ağacın gelişimine göre karar vermek olacağı için tüm bunları ağaçın başında yapmak en doğrusu resimlerden görebildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım.
Ağaç taç yapılarını tahmini 130cm olarak siyah çizgiyle işaretledim ve buna göre kesilecek kalacak kısaltılacak dalları ve bir sonraki sene kesilecekleri işaretleme çalıştım.
İlk resimde 1 nolu dalı bu yıl hiç ellemiyoruz 2 nolu dalın uçundan az bir şey alıyoruz ve gelecek yıl bu 2 dalı da çıkarıyoruz..
Arka taraftaki ağaçın alt dalları düğme gözlerden oluştuğu için geniş açılı dallar ve çok alçak taç oluşturmuş bunları da kademeli olarak kesebilirsin yani bu yıl ikisini gelecek yıl ikisini şeklinde, seneye keseceklerini dik yarıdan zayıflat.
Bu resimde de taç yapını yüksek istediğin için kalıcı ana yandallarını 1-2-3 şeklinde işaretledim. Birinci yıl ikinci yıl çıkacak dalları ve seneye kesileceklerinde kısaltılacakları da maviyle işaretledim.
Buradada 1 nolu küçük dala hiç dokunmuyoruz, ikinci yıl alınır dediklerimin bir kısmını 3 cü yılda alabilirsin.
Bu fidan yaralanmış bir fidana benziyor, fakat dikine gelişen güzel bir dal, bu dalı lider dal olarak tercih edebilirsiniz, gövdedeki yaraların çok bir zararı olmamış sanırım lider dal güzel gelişmiş, İşaretlediğim birini bu yıl çıkar diğerini zayıflat seneye de onu çıkarırsın.
Not:Ağaç taç yapısı terciğiniz yüksek bir taç yapısı olsa dahi birden yüksek bir taç yapısı oluşturmayınız, kesilecek dalları tespit ediniz bunları zayıflatınız gelişimlerini durdurunuz diğer dallar geliştikten sonra yıllara yayarak daima kademeli olarak yapınız.
Unutmayınız, keseceğiniz dal bırakacağınız daldan daima ince olmalıdır
Üç nolu resimde arka taraftaki üç ayaklı şeyi merak ettim,

merdiven desem değil nasıl bir icattır o

yoksa merdivenmi ?