View Single Post
Eski 16-01-2013, 07:24   #233
junior
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-04-2008
sayın bilgi sahibi üyelere sormak istediğim bir husus var.

bu tarif edilen aşılar küçük ve orta çapta ağaçlara uygulanabiliyor, sorun yok, ama ya tomruk çapına gelmiş ağaçlara ne yapılabilir.
benim problemim kestanelerle. 40-120 cm arası çapta kestane ağaçları neredeyse sıfır kalite kestane veriyor. kaliteli ve yüksek verimli kalemlerle aşı yapmak istiyorum. ama ağaçların kabukları çok kalın ve lifli, içi hasır gibi. tipik anaç-kalem ilişkisi görünmüyor. dış kabuk şu şekilde.

dış kabuğu bu şekilde olan ağaca nasıl aşı yapılır.

ayrıca birşey daha sormak istiyorum. bu kestane ağaçları tepe kesimi yapılırsa kavak gibi kesiğin yanından patlayıp sürmüyor. tüm gövdeyi çürütüp kökten sürüyor. en azından ben böyle anlıyorum. böyle olunca da bitki kuvvetli kökün büyük kısmını yok ediyor, ufak bir kök kısmından o küçük olarak oluşturduğu gövdeyi besliyor. bu da tekrar eski gücünü alması için yıllar gerektiriyor. mesela kavak 2 yılda eski tepe şekline ulaşırken kestanede bu yıllar alıyor. acaba özel bir kesme şekli veya tepesini macunlamak filan mı gerekiyor ki kesiğin yanından patlayıp sürsün. veya kesiğe gübre hormon vb. şeyler mi sürülmeli(köklendirmek için hormondan aklıma geldi)

ve yine bu sebepten aşı kaleminden de şüpheleniyorum tutmayacağına dair. yani tepesini kurutuyor. kaleme doğru su yürütmüyor galiba. ve dediğim diğer sebep; dış kabuk çok kalın ve anaç-kalem uyuşmasına yol açabilir. bu 2 değindiğim konuyu açıklayan çıkarsa sevineceğim. öbür ay aşılamak istiyorum bunları. şimdiden teşekkür ederim.

Düzenleyen junior : 16-01-2013 saat 08:01
junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön