Ben de Clivia'yı çok beğeniyorum.Yaprakları çok dekoratif ve çiçekleride çok gösterişlidir.Don ve doğrudan güneş ışınlarından oldukça etkilenir.Eşit oranda turba,yaprak çürüntüsü,yanmış gübre ve kum karışımında iyi gelişir.Aşırı suyu sevmez,bitkinin dip kısmı neredeyse kuru olmalıdır.Aşırı sulanırsa, saksının bazen yarısını dolduran kalem kalınlığındaki etli ve sulu kökler çürür ve bitki çiçek açmaz.Clivia'ya ''Kafir Zambak'' denilmesi çoğaltılmasındaki zorluktandır.Bu nedenle biraz pahalı ve nadirdir.Yedi yıldır bu bitkiyi evimde yetiştiriyorum.En küçük oğlumun üniversite tahsili için taşındığımız İstanbul'da Maltepe İnönü caddesinde bir sokak satıcısında kitaplardan tanıdığım Clivia'yı görünce çok memnun olmuş ve derhal satın almıştım.Çiçek çok güzel açmış ve gelişmişti.Yaz tatilinde Manisa'ya dönerken bitkiyi alt yarısı sarı renkli buzlu camla,üst yarısı beyaz camla kapatılarak camekan haline getirilmiş,bütün gün güneş alan konumda ve çok sıcak olan kapalı balkona güneş perdesini de çekerek bırakmak zorunda kalmıştık.Yaklaşık 2,5 ay sonra okulların açılmasyla geri döndüğümüzde çiçeği kupkuru bulacağımızı düşünürken,yalnızca üç yaprağı kurumuş bulduk.(diğer yaprakları aynı gösterişli halindeydi) Ayrıca dipten beş adet yavru Clivia ile karşılaşınca çok şaşırmıştık.Demek ki doğrudan güneş almıyacak ve çok az sulanacaktı.Böylece çok kolay çoğalıyordu. Ancak yine de dikkat edemedik,defalarca köklerini aşırı sulamadan çürüttük,yapraklarını güneşte yaktık malaesef.
|