Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina
Peki evde yoğurt yapmak için pastörize (UHT) süt mü yoksa gene marketlerde satılan günlük süt mü? Hangisi tercih edilmeli? Bu konuda hepinizin görüşlerinden faydalanmak isterim.
|
Sevgili Cymbelina konu biraz karışacak gibi ama hepsi birbiriyle bağlantılı. Sabırla okumanızı dilerim
UHT kutu sütlerini ben kendi adıma önermem. Bu konu hakkındaki deneyimlerimi kefir başlığında yazmıştım sanırım. Bir zamanlar kilo almayayım diye yağsız kutu sütü alıyordum çünkü yağsız süt olarak başka bir seçenek yok. O sütle yaptığım yoğurt hem gerçekten lezzetsiz oluyordu hem de yukardaki mesajlarımda sözünü ettiğim gibi üstünde sütten ayrışan bir su tabakası oluyordu. O dönem kefiri de bu sütlerle yapıyordum. Bir süre sonra kefir mayalarım iş görmemeye başladı. Sütü mayalayamıyorlardı ve sonunda öldüler. Önce olayı kavrayamadım. Aradan epey bir zaman geçtikten sonra kefir başlığında UHT sütlerinin kefir mayalarına zarar verdiklerini okuduğumda durumu anlayabildim. Şimdi sevgili sudenur'dan aldığım kefir mayalarını pastörize sütte mayalıyorum, hiç sorun yok.
Aşağıdaki alıntı süt ile ilgili tartışma konusu olan
bir başlıktan alınmıştır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
Taş Devri diyetinde içeceklerin doğru ve bilinçli tüketilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Aydın, sorularımızı yanıtladı:
* Bu diyette süt serbest mi?
Pastörize sütü önermiyorum. Sütün pastörizasyonu bazı zararlı bakterileri ortadan kaldırırken, faydalı bakterileri (probiyotikleri) de yok ediyor. Kutu sütleri çok daha büyük bir sorun. Çünkü homojenizasyon sırasında süte 2 ton civarında bir basınç uygulanıyor ve süt proteinlerinin moleküler yapısı büyük ölçüde değişiyor. Molekül yapısı değişmiş proteinler, çocuğun ileriki yaşamında Tip 1 diyabet gibi hastalıklara yol açıyor. Kaymak bağlamayan, ekşimeyen ya da kesmeyen süt veya yoğurt doğal değildir. Sütten çok, mayalanmış süt ürünleri, tam yağlı yoğurt, tam yağlı peynir tercih edilmeli. Kefirle mayalanmış süt çok yararlıdır.
* Hangi süt tüketilmeli?
Mümkünse günlük mandıra sütü tüketilmeli. Temiz olduğuna güveniyorsanız (!) sokak sütçüsünden de süt alabilirsiniz. Şehirdeki en iyi olabilecek seçenek, günlük pastörize şişe sütleridir. Uzun ömürlü homojenize kutu sütlerini kesinlikle kullanmayın. Süt ya da yoğurt ekşimesin veya kesilmesin diye içlerine antibiyotikler konuluyor ve süt içindeki probiyotiklerin tümüne yakını kayboluyor. Bu yüzden bulabilirseniz sadece ekşiyen ve kesilen süt ve yoğurtları yiyin!
.
|
Bir zamanlar o başlıkta da yazmıştım. Teknoloji gelişti ya, şimdi de arabalarda süt satan sütçüler var. O sütleri koydukları depolar ne kadar zamanda bir temizlenir? Süt sağıldıktan sonra hangi ortamlarda bekletilip ne gibi işlemlerden sonra o depolara konulur? Ne kadar uzaklıktan geldiği belli olmayan sütün özellikle yaz günleri kimbilir kaç derece ısınan o depoda ne hale geldiğini biliyor muyuz? En kolay bakteri üreten besinin süt olduğunu biliyorum. O sütler bize nasıl ulaşıyor allahaşkınıza, yazarken bile tüylerim ürperiyor.
Haa, tanıdığım, bildiğim ve güvendiğim bir sütçü olur da, tamam gözümle gördüğüm sürece alırım ama bu koşullarda
asla.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
Bu nedenle bu işin püf noktası-ana teması; DOĞAL SÜTÜ BULABİLMEK...
Günümüzde doğal sütü bulabilen, "altın bulmuş gibi sevinsin" derim...
Gerisi hikaye...
Piyasada; organik ve UHT olmayan süt var mı yok mu ...İşte önemli nokta burası...
|
Doğallık, organik vs. sıkıntısı sadece sütte mi? Ne yazık ki her şeyde ve yine ne yazık ki şehir olsun, kırsal olsun hepimizin toptan yaşadığı bir sıkıntı. Doğal diye pazarlarda, dükkanlarda satılanlar için kim sertifika gösteriyor ya da hangimiz soruyoruz? Eğitim şart, hem üreticilere, hem bize hem de devlete
Sevgili Cymbelina şehirde yaşayanların, önerilmeyen pastörize sütü kullanmaktan başka ne seçeneği var ki? Pastörize olurken zararlı bakterilerin yanısıra yararlılar da ölüyor olabilir. Ben de probiyotik yoğurt veya köy mayası ile mayalayarak yeniden yararlı bakteri yüklediğim yoğurdumu yerim. Yapacak başka bir şey yok.
En azından katkısız ve temiz bir besin aldığımdan emin olurum.