View Single Post
Eski 18-11-2012, 15:50   #582
Nuri Murvet
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı Mesajı Göster
Sn. Nuri Murvet,

Bu açıklayıcı ve aydınlatıcı bilgileriniz ışığında acaba ben de limon ağacımdaki henüz yeşil olan ama epey irileşerek dalında çatlayan bir kaç limonu gördüğümde bu sebepleri göz önüne alarak bir sonuca varabilir miyim?

Azotlu gübreleme seçeneğini eleyerek, budama ile ilgili seçeneğin de benim bitkim ile ilişkisini kuramadığımdan, sorumlunun aslında mevsim normallerini aşmayacak derecede düşen yağışların belki de hala yüksek seyreden hava sıcaklığı ile birleştiğinde yol açtığı reaksiyonla kabuk çatlamasına sebep olabileceği kanısına vardım.

Sizin Sn. Hozat' ın çatlayan narları için yaptığınız yorumdaki faktörleri göz önüne alınca, ben de kendi limon ağacım için koşullar eşleşiyorsa yaşadığım bu kabuk çatlamalarını buna bağlayabilir miyim?

Çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.
Merhaba sayın kelebek çalısı

Limon ağacınızdaki meyvelerin çatlaması; Yüksek sıcaklıklarda, meyve kabuğunun aşırı terlemesi sonucu meyve dış çeperinde (Kabuğunda) kalsiyum kaybı fazla olur. Bunun neticesinde kabuktaki hücre duvarı incelip zayıflamasından dolayı meyve kabuğunda dikine çatlaklar oluşur.

Meyve tutum başlagıcında sulama suyuna veya yapraktan 3-5 kez % 1’lik kalsiyum nitrat ile gübreleme yapılmalıdır.

Kalsiyum nitrat gübresini fosforlu, sülfatlı gübrelerle ve ziraii ilaçlarla birlikte vermeyiniz.

Selamlarımla...Kolay gelsin...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön