Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet
Sayın hozat
Nar ağacınızın cinsi Hicaz Narına benziyor.
Geç olgunlaşan cinslerde meyve çatlamaları en büyük sorunların başında geliyor.
Nedeni; Geç olgunlaşan türlerde meyve olgunlaşmaya ermeden 15-20 gün evvelden sulamanın yapılmaması gerekir. Bu süreçte yağmur veya sulama yapılırsa meyve kabuğu çatlamaları oluşur.
İkinci olarak sert budama yapılmadan kaçınılmalıdır. Sert budamada verimli dallarda az meyve gözü kalır, ağaç ve kök sistemi kuvvetli olduğundan meyvelere olgunlaşma döneminde fazla su gelir. Havalarda sıcak geçiyorsa meyve kabuğu gerilir, kabuk çatlaması yapabilir.
Azotlu gübrelemede, kabuk çatlamalarına yol açmaktadır.
Bu çıkan sonuçlara göre, nar meyvelerinde oluşan sorunu bulabilirsiniz.
Selamlar, kolay gelsin...
|
Sn.
Nuri Murvet,
Bu açıklayıcı ve aydınlatıcı bilgileriniz ışığında acaba ben de limon ağacımdaki henüz yeşil olan ama epey irileşerek dalında çatlayan bir kaç limonu gördüğümde bu sebepleri göz önüne alarak bir sonuca varabilir miyim?
Azotlu gübreleme seçeneğini eleyerek, budama ile ilgili seçeneğin de benim bitkim ile ilişkisini kuramadığımdan, sorumlunun aslında mevsim normallerini aşmayacak derecede düşen yağışların belki de hala yüksek seyreden hava sıcaklığı ile birleştiğinde yol açtığı reaksiyonla kabuk çatlamasına sebep olabileceği kanısına vardım.
Sizin Sn.
Hozat' ın çatlayan narları için yaptığınız yorumdaki faktörleri göz önüne alınca, ben de kendi limon ağacım için koşullar eşleşiyorsa yaşadığım bu kabuk çatlamalarını buna bağlayabilir miyim?
Çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.