Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Son 5-6 senedir yapa yapa ne zaman ne kadar küçüldükleri hakkında bir deneyim oluştu. İlk asarken biribirlerine değmeyecek şekilde aslırlarsa yer problemi oluyor. Fakat teğet değecek şekilde asıldıklarında bir haftada yarıya yakın küçüldükleri için biribirlerine değmez hale geliyorlar.
|
Selam
Sayın Meyveli Tepe, bizler sizden öğrendik bu işlemi. Tekrar teşekkürlerimi sunarım ustam.
Bir iki sorum olacak.Cevaplayabilirseniz memnun olurum.
2 senedir bende yapıyorum. Olumsuzluklardan biri, birbirine değen hurmalarda değdiği kısımda bazen küflenme veya kararma olabiliyor. Bu genelde rüzgarsız bir dönem geçince sallanma olmadığından sanırım. O kısım iyi havalanamıyor.
Bu sene yaptığım kurutmanın ilk zamanları sorun yaşadım.Sap yerlerinden ekşimsi su aktı ve sapından kopup yere düşenler oldu
Bunun nedenlerini anlayamadım ama, kafama takılanlar şunlar.
1- Meyvelerde yeşil kısmı biraz fazla olanlar vardı. Tam olgunlaşanlar da. Acaba hangileri o şekli aldı.
2- Hurmaları topladığım yerin üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyordu. Acaba diyorum radyasyonamı maruz kaldılar.
460 hurmadan 50-60 ını bu şekilde kaybettim. Gerisinde su anda sorun yok , KUrtardılar sanırım. Ama sap yerleri çok zayıf. Ufak darbede düşmeleri kolay oluyor.
Bu konularda tecrubelerinizden ve düşüncelerinizden yararlanmak isterim.
Saygılarımla.