Kıyı karadeniz
Merhaba değerli arkadaşlar.Aşılı ceviz ağacına ilgim 2 sene kadar önce başladı halbuki karadenizliler fındık bahçelerinde ceviz yetiştiriler; ancak bu ceviz çetin ceviz dediğimiz kabuğundan ayrılmayan, kalın kabuklu, genelde verimi düşük,Randımansız ,tohumdan yetişen ceviz ağaçlarıdır ve genelde budanmaz.
1 yıllık internetten yaptığım araştırmalar neticesinde Ordu/Ünye de denize 20 m yükseklikte yine fındık bahçesinin içine 10 adet kaman1 ve 5 adet chandler cevizi diktim.Ancak anladım ki bahçenin içinde ne kadar yaparsam yapayım verim elde edemeyeceğim.
Sırf ceviz yetiştirmek için Ordu/ünye ya da Samsun/terme de yine deniz seviyesinde 5-10 dönüm civarı bir tarla bakıyorum.Ancak yaptığım araştırmalarda vardığım genel kanı daha çok yerli çeşitlerin bu belgede yetiştirebileceği.Açıkçası Kaman1-Chandler-Pedro çeşitlerinden ceviz yetiştirmek niyetindeyim.Zira kıyı kesiminde yetiştirilen yerli cinslerin verimi ve meyve kalitesi beni tatmin etmedi.
Bu saydığım cinslerin deniz seviyesinde(20m-50m yükseklite olabilir)yetiştirilip yetiştirilemeyeceği hakkında yardımınıza ihtiyacım var.
Selamlar....
|