''ekonomik anlamda değerli tıbbi ve aromatik bitkiler hangileridir?''
Konu başlığı sual olarak böyle.
Sual havada kalmış...., nisbeten.
Düze indirecek olan da bu işe gönül koyan/koymak isteyenlerin araştırmaları sonucu az da olsa şimdiye kadar elde ettikleri bilgileri paylaşmak bence, acizâne.
Paylaşılacak bilgiler de garanti vermez ekonomik getiri yönünden.
- karpuz ektim çok para kazandım
diyen ertesi sene zarar ediyor. Tekelciliği kırılmıştır diğer sene, onu taklit edenler, ona özenenler, karpuz ekenler tarafından. Kâr ' a ortak artmıştır.
Benim bilebildiğim;
Tıbbî ve aromatik bitkiler eskiden yurt çapında 1-2 firma tarafından toplanırlardı. Her mahal ve yörede, o firmanın adamları vardı. Yöre tarafından tanınan kişiler(25-30 köyün tanıdığı öyle kişilerle tanıştım) tarafından firma isteği doğrultusunda bitkiler toplanır, gerekirse ekimleri teşvik edilirdi.
Hatta bu kişiler ''ana bayii/distrübütör'' gibi diğer bölgelerde de kendileri gibi tanınmış kişileri bulurlar, onlarla işbirliğine girerler, adeta bölge bayiiliği dağıtırlardı.
Ne yazık ki bu firmalardan tanıdığım bir firma iflas etti ve çiftçileri de mağdur etti. Bu tanınmış kişiler de tanınmamayı seçtiler mahcubiyetten.
''İki uclu sopa'' işi bu nadir bitkiler. Kesin yargıda bulunup bu sene kekik ekin denirse ve bende onu taklit edip kekik ekersem, o kişi umduğunu bulamayacaktır.
Sonuç ve tavsiye;
Resmi kurum veya ecza veya parfüm sanayii yetkilerinden bilgi alınması daha mantıklı gibi. Dolayısı ile onları da kotalı/programlı/coğrafik şartlara göre ekim alanı tesbit etmede teşvik etmiş oluruz.
Kolay gelsin, sağlıklar inşallah.
Saygılarımla lütfen.
|