Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Domates Konservesi
Olgun, beresiz, çatlak olmayan domatesler seçilir. Bol suda iyice yıkanır. İp fileye konarak sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir.
Küçükleri bütün, büyükleri 2-3 parçaya ayrılır. şırası ile birlikte kavanozlara doldurulur (Kavanoz ve kapakları iyice yıkaynıp, 5-10 dakika sterilize edilmiş olmalıdır). Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Havası çıkarılır. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır.
Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda 45 dakika pastörize edilir. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar serin, kuru ve cereyansız yere kaldırılır.
Ketçap yapımı
Kaynak:
Alıntı: Karışık turşu, domates konservesi ve ketçap yapımı
Aynur ÇETİNKAYA
Ev Ekonomisi Tek.
|
Mine Hanım'ın konserve tarifini yaptım ama o kadar çok tarif okumuştum ki kafam karıştı ve konserveleri sıcak sıcak ters çevirdim. Suları dışarı fışkırdı. Üzüldüm kapakları iyi kapatamamışım diye. Soğuduktan sonra buzdolabına koydum, ne yapacağıma sonra karar veririm dedim. Sonrasında hiç okumadım, anneme de sormadım, bugün işten gelince kavanozları çıkardım, tek tek açmaya çalıştım, biri hariç hiçbiri açılmadı. Bıçakla kenardan havasını kaçırıp zorla açtım, buzdolabı poşetlerinde buzluğa attım. Sonra annemden öğrendim ki açılmayanlara ellemesem olurmuş

(( Başkası aynı hatayı yapmasın diye buraya yazıyorum, bu da bana ders olsun.