View Single Post
Eski 25-08-2012, 16:37   #2
mrduran
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Sayın Ali Naki bey,

Bu kadar derin incelemeniz ve gözlemlemenizin sonuçlarını, bilimsele çok yakın mantık süzgecinden geçirip, feryat edercesine gözler önüne serme çabanızı takdirle karşılıyorum. Siz ve sizler gibi aydın düşünenlere şükranlarımı nacizâne sunarım. Nokta/virgülüne kadar her dediğinizin altına imzamı atıyorum efendim.

Haddim olmayarak, onayladığım tüm fikirlerinizin bence ağır basanları;


- ''....Bu tür olasılıklardan dolayı araştırma süresi sınırlanmamalı, araştırma yeni araştırmacılara devredilmelidir...''

Belirttiğiniz gibi tabiat bile milyonlarca senede yapıyor iken, bizim acelemiz ne..? Aceleden kastım, ormanlaştırma değil, bilimsel ve saha araştırmaları.


- ''....Ormancılığımızda orman işletmeciliği, eko-sistemcilikten ağır bastığından, kerestelik iri ağaç daha tercih edilir bir durumdur..''

Geçmişte, belkide okuyup konusunda uzman olmuş, ve de sağlanan imkânları zorlarcasına araştırmaya meraklı ya da eğer imkân sağlanmadığı takdirde aybaşı/maaş derdine saplanmayacak, hatta tüm bunları riske edebilecek direnç ve çoğunlukta insanlarımız olsaydı keşke.
Rahmetli bir akrabam vardı, Balıkesir ormanları ile ilgili kesilecek ağaçları belirleme yetkisine haiz. Resmen devlet tarafından görevlendirilmiş, ama kendisi rençber geleneğinden yetişme bir sivil. Yokmuydu okumuş uzmanı....? Vardı elbet, o zamanlar dağda bayırda dolaşacak okumuş adam ve idealist harmanı çok nadirdi. İllâki şehir, kariyer...
Haddinden fazla dürüst olan bu akrabam, kendisinin isterse şahsına madden faydalanabileceği neler neler anlatırdı, Ve de kimlerin neler yaparak nasıl rant sağladıklarını....

- ''....Orman Genel Müdürlüğü’nün belirttiği gibi ormanlar bizim hazinemiz, zenginliğimizdir...''

Şimdilerde bu fikri, mantığa ek olarak bilimsel veriler ışığında kabullendik. Yoksa mera/tarla/yerleşim alanı açmak/gasp etmek için neler yapmadık/nelere göz yummadık ki.

- ''...Çam ağaçlarının arasına çalı formundaki menengiçlerin dikimi su akışını daha da yavaşlatacaktır. Bu yönüyle menengiçlerin Ege ve Akdeniz orman müdürlükleri fidanlıklarında kültüre alınmaları, yararlı olacaktır...''

Ne güzel bir fikir. Ama masadan değil de sizin gibi sahadan yapanlar için.


- ''...iradidir...''

Sözün bittiği nokta bu. Fal bakmayıp, dedikleriniz doğrultusunda irade göstermeli/göstermeye zorlamalıyız (cebren değil şüphesiz).
10 sene kadar önce Bayburt valiliği bünyesinde 3 milyon ağaç fidanı dikilmiş idi.Fidanlar arasında mesafe 50 cm. yoktu. Üstelik, dikim masrafı az olsun mantığı ağır basmış, hazır düzlükten faydalanma gayesi ile, zar zor iki aracın geçebileceği yol kenarına. Yol da tek şeride düşmüş idi haliyle. Ödenek sağlansın yeter ziihniyeti ağır basmış idi zannımca.
Eşlik ettiğim Japon heyeti bilmem nereleri ile gülmüşlerdi. Hem de sayın Valiye bunun bir saçmalık örneği olduğunu söyleyerek. Valinin kabahati ne idi, onu yönlendiren uzman ve tepeden denetleyenlerde idi hata bence.


- ''...sığırcık ve karatavuk kuşları...''

Tohumlamadaki faydaları tükettiklerinden fazla olan nice canlılar arasından birkaçı...



- ''...Su tankerleriyle yangın yolları kenarı alanlar sulanabileceği gibi helikopter, amfibi uçaklarla da iç kesimlerde sulama yapılabilir. Belki de, kiralanan bu pahalı araçlar, kiralama sezonunda daha verimli kullanılmış olur...
- ...Yağışlı günlerde su akışlarının tespiti...''

Organizasyon gerekir ve hatta bunu yapabilecek, bu yetiye ve yetkiye sahip kişiler gerektirir. Elimizde de var bereket. İlaveten, gerek uçar birlik gerekse orman köylüleri, masrafı da az olacak, buyurduğunuz gibi.

Tekrar teşekkür ederim. Bu can alıcı noktaya vurgu yaptığınız için. İnşallah duyanlar çok olur. Kulak misafiri olmayıp faaliyete geçmeyi şiâr edinmiş kimseler duyar inşallah siz ve sizler gibileri.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön