agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

Buket Aknar 26-12-2007 14:04

Mehmet bey ben sizin derlediğiniz cd'den bonsaichannel dosyasında Scheflerayı nasıl bonsai yaptığını izledim. Ve "hah bu tam bana göre" dedim. Bu arada aklıma takılan şu oldu özel bonsai takımları buralarda var mı? Veya onlar olmazsa bu işi gören başka aletler de var mı?

Ali H. ALI 26-12-2007 14:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 187760)
Mehmet bey ben sizin derlediğiniz cd'den bonsaichannel dosyasında Scheflerayı nasıl bonsai yaptığını izledim. Ve "hah bu tam bana göre" dedim. Bu arada aklıma takılan şu oldu özel bonsai takımları buralarda var mı? Veya onlar olmazsa bu işi gören başka aletler de var mı?

Buket hanim Mehmet bey yerine size bonsai aletleri hakkinda ben cevap vereyim. Bonsai aletleri olursa daha iyi olur ornegin ice donuk bir agzi olan bonsai dal budama makasi ile kesilen bir dal, yarasini daha cabuk kapatir. Ama bu aletler olmadan da bonsai yapilabiliyor ben kendi deneyimlerimden biliyorum. Bonsaiye basladigimda uzun yillar basit bir budama makasi ile calistim ve pek bir sorun yasamadim. Sadece makasinizin temiz ve keskin olmasina dikkat ediniz.

Bonsai aletlerini Kuzeyde bulamazsaniz belki guneyde bulabilirsiniz. Guneydeki bonsai calismalari ne durumda bilmiyorum. Bir arkadasdan bonsai saksilari satildigini duymustum belki aletlerini de satiyorlar diye dusunuyorum.

Size gore daha bircok agac bulup, yapacaginiz bonsai calismalarinda kolayliklar dilerim.

Ali H. ALI 26-12-2007 15:03

Buket hanim, bonsai forumundaki, "Bonsai golgesi altinda sohbetler" bolumune bakarmisiniz?

msgurkan 26-12-2007 15:19

Buket, Kıbrıs'ta bonsai aletleri bulamazsın. Ben İngiltereden oğlum vasıtası ile E-bay'dan aldım. Özel aletler, bonsai'e başlamak için olmazsa olmaz değildir. Alet tedarik edinceye kadar kaliteli budama makası ile idare etmek zorundasın. Arkadaşlardaki bonsai ilgisinin bu kadar yükselmesi inanın beni çok memnun etti. Artık bir tanıtım-eğitim toplantısı ihtiyaç haline geldi sanırım. Alet ve saksı tedarikine gelince, sayımız çoğalması ile belkide ortak çözümler bulabiliriz.

Sergül 26-12-2007 15:53

Mehmet bey size katılıyorum, bonsai konusunda tanıtım-eğitim toplantısı şart oldu.Yeni yılda bir toplantı ayarlaylım. Bu işe bilgisiz girişip ağaçlara zarar vermeyelim.

Buket Aknar 26-12-2007 19:11

Mehmet Bey, Biber ağacı'nız daha önce gördüğümüzdür değil mi? Selvi bonsainiz de çok güzel, kenarındaki ne ?

Sergül hanım, çok haklı bu işe bilinçli ve bilgili birinin kontrolünde başlamak sanırım en doğrusu olacak. Benim bunca zaman oyalanmamın sebebi, yapamayıp ağaçları öldürürsem endişesi taşımamdır.

desberado 26-12-2007 19:27

Bonsai konusunda bana bukadar yardım etmeniz beni daha çok yüreklendirdi doğrusu.Ben de bugünden itibaren bonsai fidanımı alıp işe başlayacağım.Bu arada ben zeytin fidanından bonsai yapıldığını duymuştum.Eğer bu doğruysa bizim iklimimize göre çok uygun olur.

Buket Aknar 26-12-2007 19:42

Ali bey, davetinizi görünce uğrayayım dedim. Bonsai konusunda ön hazırlık dönemindeyim bulduklarımı okuyarak veya izleyerek bilgilenip cesaretlenmeye çalışıyorum. Okudukça hevesleniyorum. Ne güzel bir uğraş. Çevremdeki arkadaşlara da o kadar anlattım ki onlar da merak etmeye başladılar.

Harun Parlak 26-12-2007 19:46

Bonsai' ye sevdalanan Buket hnm hoşgeldiniz aramıza

Buket Aknar 26-12-2007 19:50

Hoş bulduk. Öncelikle bunca zaman sizleri okudum, Kıbrıs'lı genç arkadaşların ilgilenmesiyle de bu işe yavaş yavaş girişsem de bu sanat eserlerinden ben de yaratsam diye düşünmeye başladım. İnşallah gerisi de gelecek.

msgurkan 26-12-2007 19:53

Buket, biber ağacı bonsaim toplantıda gördüğündür, ve hala hayatta. Selvinin yanındaki ise yapay kaya ama gerçek gibi ve hoş.
Toplantıyı ocak ayının başında yapsak geç mi olur?

Desberado, başlamadan önce istersen bonsai konusunda size göndereceğim video dvd'sini incele. Çok faydası olacağına eminim. Dvd'yi birazdan kopyalıyorum. Serhan ile birlikte nezaman isterseniz alabilirsiniz. Zeytin konusunda haklısınız.

Harun Parlak 26-12-2007 19:54

Siz birkere yakalanmışsınız inşallah güzel BONSAİ ler yaratırız hep beraber.

minka 26-12-2007 21:26

Merhaba,
Çok güzel şeyler yazmışsınız.Aklıma takılan birşey vardı.Konunun bahsi geçmişken sormak istedim.Sayın Ali H. ALI ve Bonsaisever'in yazdığı...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 187745)
Binlerce yildir oralarda yasiyan, yerli agac turlerinden yapacaginiz bonsailer sanirim ne sizi ne de agaclarinizi hic zorlamadan sorunsuzca uzun bir yasam suren bonsailerinizin olmasini sagliyacaktir.(ozellikle iklime uyum acisindan)

Benim yaşadığım bölge Akdeniz iklimi ve merak ettiğim konu;ağaçların türlerine göre iklim,toprak özelliği,sulama vs. ile bonsai yetiştirme teknikleri arasında biraz fark var gibi.Özellikle toprak hazırlama ve sulama konusu.Kısacası ağaca göre mi davranacağız,yoksa bonsai'a göre mi?

vyssera 26-12-2007 21:36

Sayın Minka izninizle sorunuza ben de bir ilave yapayım, Sarıçamdan bonsai yaptık, şimdi sarıçam gibi biraz kurak mı olacak yoksa bonsai gibi düzenli su mu isteyecek? Saygılarımla.

bonsaisever 26-12-2007 23:00

İşte, işin ilmi de burada :)
Bunların sonuçlarının ne olduğunu bilmiyoruz.
Çok güzel bir örneği Mine Pakkaner vermişti.
İzmirde Şimşirin uzun ömürlü olmadığını, bir şekilde kuruduğunu belirtmişti.
Bonsaiye yeni başlayanlara ise biz Şimşiri öneriyoruz :)
İğne yapraklılar konusunda da Ankara ve çevresinde tutunamadığı bilgi gelmişti.
Tabii bunları sera gibi suni bir ortamda yetiştirmeyi deneyebilirsiniz
Ancak oldukça masraflı bir seçenek :)
Bunun için, bölgenizde doğal olarak yaşayan ve yayılan ağaçları seçmeniz önemli.

Ağaçların su istekleri konusunda da uzmanlaşmak gerekmektedir.
Geniş yapraklı ağaçlarda yapraklar daha fazla buharlaşma yaptığından iğne yapraklılardan daha fazla suya muhtaçlar.
Hobimiz olan bonsainin sığ saksılarda olduğunu ve yayılan köklere sahip olmadıklarını düşünerek su isteklerini iyi ayarlayıp susuz bırakmamak gerekmekte fakat fazla su verip köklerin çürümesine sebep olunmamalı.

Olay sadece bunlarla bitmiyor...
Verilecek gübre, alacağı güneşin ve duracağı yerin ayarlanmaları da önemli.
Evde baktığınız bitki bile durduğu yere göre çiçek açıyor veya solup gidiyor :)

Yukarıda mesajda anlatmaya çalıştığım buydu.
Çok fazla ve değişik türlerde ağacımız olması bizi bakımları konusunda uzmanlaştırmayacağı gibi ağaçlarımızı kaybetmemize neden olacaktır.
Belli türlerde çokca fidan üzerinde çalışma yaptığımız ve bakımı hakkında tecrübe kazandığımızda da yaşatacağımız ağaçların sayısı bu oranda artacaktır.

Bunları yazarken amacım; bonsaiye gönül verip başlayanların bu işe daha bilinçli bir şekilde devam etmeleriydi.
Umarım yeni başlayacaklar "Ne zormuş bu iş!" diyerek vazgeçmez.
Sadece başlayın, gönül verdiyseniz gerisi kendiliğinden gelecektir ;)

vyssera 26-12-2007 23:08

Güneşli havada sıcaklığından elini bile tutamadığın kayada biten sarıçamın gücü adına, sanırım söylediğinizi anladım. :rolleyes:

minka 26-12-2007 23:19

Teşekkürler Bonsaisever,
'Cevabı siz bulun' diyorsunuz:)Gönlümüzü verdik.Ben şimdi beklemeyi öğreniyorum.Hayatımızda birçok şeyi bekleriz,bazen farkına bile varmadan;ama bu başka birşey.Baharı bekle,büyümesini izle,çok dikkatli çalış ve başarırsan torunlarına hediye et...Belki onlara da aşılanır diyerek...Önce bol bol tohum ekmeyi öğret en güzeli:)Araştırmaya devam.

bonsaisever 26-12-2007 23:44

Minka, benim için öncelik saksıdaki ağacın bakımı.
Yoksa, saksıda ağacımın olması önemi değil
Bakımını yapmayı becerebiliyorsam, ağacım saksıda durmaya ve şekillenmeye devam edecektir :)
Ayrıca, bonsai konusunda yazılan toprak ve sulama konularında kriterler konulsa dahi kaide değildir.
Hele Adana gibi bir yerdeyseniz ve biz size "İstanbuldan beş günde bir sulamanız gerekiyor" diyor ve siz de buna uyuyorsanız büyük hata edersiniz.
Çünkü, oradaki havanın sıcaklığını, saksınızdaki toprak çeşidini ve miktarına göre kaybettiği nemi bilen ve gören sizsiniz.

Öncelikle tohum ekmek bu hobiden daha önemli ;)

Ali H. ALI 27-12-2007 12:24

Bonsaiseverin yazdiklarina katiliyorum. Bunun yani sira bir iki sey de ben ekliyeyim.

Bir kere yerli agaclardan yapacaginiz bonsailerde, agacimi ne tarz yapmaliyim sorunu yasamiyacaksiniz. Cevrenizi gozlediginiz zaman dogada, o yerli agacin bircok tarzini gorebilirsiniz ve dogada gordugunuz tarzlar, bonsai yaparken sizi yonlendirecektir. Dogada gorduklerinizi, gordugunuz an yapma imkaniniz olmayabilir, ama ilginc agaclari,varsa fotograf makinenizle, yoksa kafanizin bir kosesine resmedin. Bir gun o dogada gordugunuz ilginc tarzi mutlaka calismalarinizda uygularsiniz.

Bonsaileri sulama konusu onemli bir konu ve bunu deneyimlerinizle gelistireceksiniz. Dogadaki bir sari cam uzun zaman susuz kalip olumsuz etkilenmemis olabilir, cunku kim bilir kokleri nerelerdedir ve toprak ustu susuzluk onu pek etkilemiyor. Sig ve kucuk bonsai saksisinda ise kokler sadece saksi icerisindedir ve saksidaki toprak kurudugu zaman agaci hemen olumsuz etkiliyor. O yuzden bonsai toprak karisiminda kulanilan karisim genelde suyu suzen bir karisim olur ki tersi olursa ve su surekli saksi icerisinde kalip toprak camurlasirsa mantar hastaliklarina ve kok curumelerine neden olur. Yine dogada kayalar arasinda nasilsa yasamayi basarmis bir agac gorebilirsiniz, agac kayalarin arasinda ve ya uzerinde gorunuyor olabilir ama kokleri nerelerde geziyor kim bilir. O yuzden kayalar arasina ve ustune dikeceginiz bonsailerin kok sistemi yine suyu suzen bir toprak karisimi icerisinde dikili olmali.

Bonsaiseverin dedigi gibi gubre ve besinleri de unutmamali dogada agaclar kokleri ile istedikleri yerlere uzanip besinlerini bulabiliyorlar ama bonsainiz sadece sizlerin verecegi besinlerle yasamini surdurecektir.
Aklinizda olsun agaclariniza gubre vereceginiz zaman daima onerilen miktardan az verin az gubre agacinizi oldurmez ama cok verilen bir gubre agacinizi donusu olmiyan bir olum yolculuguna cikarir.(ayrica gubre ve besin vermede zamanlama da onemlidir)
Hepinize guzel bonsai calismalari dilerim.

Ali H. ALI 27-12-2007 12:38

Buket hanim, dusundugunuz gibi bonsai cok guzel bir ugras ve bizler bu ugrasi tanitip ogretip bu guzelligi daha cok insanla paylasmak istiyoruz.

Bir kere tutulmussaniz caresi yoktur. Her baktiginiz agaci bonsai olarak dusleyceksiniz, kimi zaman ruyalarinizda bonsai yapacaksiniz ve gercekten bonsai yapmiya basladiginiz zaman farkedeceksiniz ki agaclariniza dogadan esinlenerek sekiller verirken, aslinda siz kendinizi yeni bastan sekilendiririyor oldugunuzu farkedeceksiniz. Bu olumlu degisiklikler yalniz sizi degil cevrenizdekileri de olumlu etkileycek, yasama daha renkli bakar olacaksiniz.
Evet bonsai yapmak icin aramiza hos geldin.

Koyu yeşil 27-12-2007 12:56

Ali Hocam ne güzel anlatmışsınız. Ağaçlardan öğrenecek ne kadar çok şeyimiz varmış meğer. Sabırlı olmak, özen göstermek, bakmayı bilmek ve gerçekten gören gözlerle bakabilmek...

Ali H. ALI 27-12-2007 14:32

Arkadaslar merheba, Bonsaiye olan ilginize seviniyorum.
Burada bonsai icin ozel bir sayfa olusmus gibi.
Bir uyari almadan, bu bilgileri bonsai basliklari altinda paylasmalisiniz. diger uyelerden cekinecek bir sey yok herkes yeni yeni basliyor. Herkes ogrenmek istiyor ayni sizin gibi. Ustelik sizin de Kibrisli olmaniz ve benim de bonsai ile ilgili olmam ve bu ugrasin oralarda da ogrenilmesini istemem belki sizler icin bir sanstir.

Saglicakla kaliniz.

minka 27-12-2007 18:49

Ali Bey,bu güzel anlatımınız için teşekkür ederim.Önemli ayrıntılardı benim için.Çevrede bulunan ağaçlar gerçektende,doğal olarak,bonsai stillerinde oluşmuş gibi.Fotoğraflayabilirsem koymak isterim.
Koyu-yeşil;ağaçlardan,hatta doğadaki en küçük varlıktan bile öğrenecek çok şeyimiz olduğunu düşünüyorum ben de.
Bonsaisever size de teşekkür ederim.Bu konu oldukça aklımı kurcalıyordu.Öncelik ****** ağacın yaşaması.Güzel,sağlıklı ve mutlu bir yaşamı olması:)

desberado 27-12-2007 19:22

Merhaba ben bonsailer ile ilgileniyorum.daha önce bir deneyimim yok.daha yeni başladım.sitede böyle bir forumu görünce katılıp hem bilgilenmek hemde bilgierimi paylaşmak için hemen girdim.

vyssera 27-12-2007 21:11

Merhaba desberado, aramıza hoşgeldin, burası keyifli bir yer, ben 10 aydır burdayım, sürekli kendimi geliştiriyorum. Eminim sen de aklındaki birçok soruya burda cevap bulacaksın.

msgurkan 28-12-2007 19:03

Arkadaşlar merhaba,
Bonsai konusunda internetten çeşitli sitelerden indirdiğim videoları rapidshare sitesine yükledim. İndirebilmeniz için linkleri aşağıda verdim. Rapidshare’e üye değilseniz günde 100 MB gibi bir sınırlama var. Her link yaklaşık 100 MB olduğundan tümünü indirmek için 16 gün gerekir. Tümü indirildikten sonra unzip yapılıp izlenebilir.

http://rapidshare.com/files/79050422..._Videolar_.z01
http://rapidshare.com/files/79156847..._Videolar_.z02
http://rapidshare.com/files/79252646..._Videolar_.z03
http://rapidshare.com/files/79273670..._Videolar_.z04
http://rapidshare.com/files/79293225..._Videolar_.z05
http://rapidshare.com/files/79306716..._Videolar_.z06
http://rapidshare.com/files/79318432..._Videolar_.z07
http://rapidshare.com/files/79354113..._Videolar_.z08
http://rapidshare.com/files/79378804..._Videolar_.z09
http://rapidshare.com/files/79438757..._Videolar_.z10
http://rapidshare.com/files/79461176..._Videolar_.z11
http://rapidshare.com/files/79483558..._Videolar_.z12
http://rapidshare.com/files/79512784..._Videolar_.z13
http://rapidshare.com/files/79527960..._Videolar_.z14
http://rapidshare.com/files/79541584..._Videolar_.z15
http://rapidshare.com/files/79565362..._Videolar_.zip

desberado 28-12-2007 19:07

Çok teşeekkür ederim vyssera. Aklımdaki soruları bulabileceğime ve kendimi geliştirebileğime eminim.

Serhan 28-12-2007 19:14

Linkler için teşekkürler msgürkan.

Buket Aknar 28-12-2007 19:16

Ben linkleri açmayı denedim ama acemiliğimden dolayı beceremedim.

Serhan 28-12-2007 19:18

Beceremedim derken ne gibi bir sorun yaşadınız?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024