agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

bonsaisever 15-01-2007 20:14

Doğadan ağaçları toplamak yasak olduğu gibi bonsai yapabilmekte ustalık ister.
Sökmüş olduğunuz ortamdan saksıya ağaç strese girer ve genelde ölür.
İğne yapraklılar ise söküldükten sonra başka bir yere dikildiğinde adaptesi en zor ve hiç tavsiye edilmeyen ağaçlardandır.
Saksıda alacağınız ağaç zaten saksıda olduğundan, doğadaki ağaç kadar etkilenmeyecek ve doğadan topladığınız ağaçtan daha rahat bir şekilde yerine adapte olacaktır.
Bu nedenle bonsai yapabilmek için fidandan alıp yetiştirmek hem sizin hemde fidan için çok daha iyi olacaktır
Biraz abartılı olacak ama :)
Söktüğünüz bir ağacın yerine yüz tane dikseniz dahi tutmayabilir ;)

DEVRlM 15-01-2007 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tourkana (Mesaj 66646)
takasla toplama olsaydı mesela...uygun gördüğün bonsailik bir ağacı yerine aynısından (fidancıdan alacağın) koymak şartıyla alınabilse ortalık Yamadoricilerden geçilmezdi sanırım. ama güzel bonsailer elde edilebilirdi.

tourkana, daha öncede yazdığım gibi yineliyorum ; Ben O fidanı sökerken, ağaca zarar vermek gibi bir niyetle sökmedim ve zarar vermedimde ! Dediğim gibi hayatım boyunca bir tek ağaca, çiçeğe zarar vermiş bir yaprak koparmış insan değilim.. Tamam, hatamı kabul ettim ve bundan utandığımı da belirttim. Kendi hevesim uğruna belki gelecekteki kocaman bir çam ağacını katlettim suçluyum.

Söktüğüm fidan: 10 cm boyunda bir fidandı ve yol üstünde olduğu için daha çok zarar görecek, insanlar ezip geçebilir gözüyle baktık ve söktük babamla birlikte. Bu hatamı değiştirir mi ? Asla !

Anlatmak istediğim şu; Bir hata yapılır ve o hatanı anladığın halde tekrar aynı hatayı yaparsan gerçek bir suçlusundur.. Ama ben hatamın farkına vardım ve tekrarlamayacağımı belirttim. Fazlasıyla eleştirildim haklıydınız. Tek istediğim uzatılmaması böyle acımasızca eleştrilmeyi haketmediğimi düşünüyorum !

Saygılar.. Not: Bütün dünyanın yaptığı bir şeyi ben yapmıyorum belki sizlerde yapıyorsunuzdur, ben hiçbir çiçekçiden, koparılmış çiçek almıyorum onları koparıp öldürdükleri için ! Ben bir cesedi koklayamam.. Çiçeksiz bir ortamda yaşayacağımı, o güzel kokulardan mahrum kalacağımı bilsem de!

DEVRlM 15-01-2007 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever (Mesaj 66699)
Doğadan ağaçları toplamak yasak olduğu gibi bonsai yapabilmekte ustalık ister.
Sökmüş olduğunuz ortamdan saksıya ağaç strese girer ve genelde ölür.
İğne yapraklılar ise söküldükten sonra başka bir yere dikildiğinde adaptesi en zor ve hiç tavsiye edilmeyen ağaçlardandır.
Saksıda alacağınız ağaç zaten saksıda olduğundan, doğadaki ağaç kadar etkilenmeyecek ve doğadan topladığınız ağaçtan daha rahat bir şekilde yerine adapte olacaktır.
Bu nedenle bonsai yapabilmek için fidandan alıp yetiştirmek hem sizin hemde fidan için çok daha iyi olacaktır
Biraz abartılı olacak ama :)
Söktüğünüz bir ağacın yerine yüz tane dikseniz dahi tutmayabilir ;)


Saksıda alacağım ağacı ben yetiştirmiş sayılmam ve bu yüzden hazıra konmak istemedim. Ayrıca bu iş ustalık ister, evet ama hangi bonsaici doğuştan usta olmuştur ? **** hangi acemi bonsaici, ustalık gerektirmeyen bir ağacla işe başlamak ister ? Bütün bonsaiye heves eden insanlar en güzelini yapmak için yola koyulur.. Ki bende o hayran olduğum sabır sanatına, bonsaiye çam ağacı ile başlamak istemiştim. Hepsi bu.. Bu konu hakkında artık tek kelime etmeyeceğim. Kendimi ifade ettiğimi düşünüyorum. Hiç bir usta, usta olarak dünyaya gelmemiştir ve eminim usta olana dek bir çok hatalar yapmıştır.. Saygılar..

harbour of tears 15-01-2007 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DEVRlM (Mesaj 66709)
tourkana, daha öncede yazdığım gibi yineliyorum ; Ben O fidanı sökerken, ağaca zarar vermek gibi bir niyetle sökmedim ve zarar vermedimde ! Dediğim gibi hayatım boyunca bir tek ağaca, çiçeğe zarar vermiş bir yaprak koparmış insan değilim.. Tamam, hatamı kabul ettim ve bundan utandığımıda belirttim. Kendi hevesim uğruna belki gelecekteki kocaman bir çam ağacını katlettim suçluyum. Söktüğüm fidan: 10 cm boyunda bir fidandı ve yol üstünde olduğu için daha çok zarar görecek, insanlar ezip geçebilir gözüyle baktık ve söktük babamla birlikte. Bu hatamı değiştirir mi ? Asla ! Anlatmak istediğim şu; Bir hata yapılır ve o hatanı anladığın halde tekrar aynı hatayı yaparsan gerçek bir suçlusundur.. Ama ben hatamın farkına vardım ve tekrarlamayacağımı belirttim. Fazlasıyla eleştrildim haklıydınız. Tek istediğim uzatılmaması böyle acımasızca eleştrilmeyi haketmediğimi düşünüyorum ! Saygılar.. Not: Bütün dünyanın yaptığı bir şeyi ben yapmıyorum belki sizlerde yapıyorsunuzdur, ben hiçbir çiçekçiden, koparılmış çiçek almıyorum onları koparıp öldürdükleri için ! Ben bir cesedi koklayamam.. Çiçeksiz bir ortamda yaşayacağımı, o güzel kokulardan mahrum kalacağımı bilsem de!

Sakin olmak lazım bence...

Sevgili devrim bence güzel bahçende bir yürüyüşe çık iyi gelir bence ve her insanın tepkisinin bir diğeri ile aynı olmadığınıda unutma.:rolleyes:

İnsanlar şehirlerde nefes alamadıkça malesef agresifleşiyorlar:o

Sevgilerle...

murare 17-01-2007 10:53

Vay vay vay... Bir hafta ortadan kaybolduk neler olmuş. Merak edenlerde sağolsunlar. Bu aralar yoğunum ondan uğrayamıyorum.

Ali H. ALI 17-01-2007 11:30

Murare nerelerdesin? yalinizmi geldin? bir haftadir ugrastigin agaclarinin resimleri yokmu? Olsun sen geldin, senin ardindan, calismalarini yaptigin resimlerde mutlaka gelir.

turunç 17-01-2007 12:52

OOoooo:) beyefendi gelmiş... Nerelerdesin? Valla senden ümidimi kesmeye başlamıştım. Herhalde bonsailerini kendine saklayacak bize göstermeyecek dedim...:) İnsan giderken haber verir. Önce alıştır sonra kaç olmaaaAAAzzzz.:)) Neyse geldiğine sevindim. Yeni bonsai meraklısı arkadaşlarımız var. Yorum için bekleyen bir çok bonsai adayları var. Artık el birliğiyle bişiler yapacağız murare...

murare 17-01-2007 12:59

Geldim Ali abi merak etmeyin. Bu arada bir çalışmam tamamlandı. İnşallah resimlerini eklerim. Ama daha çok saksı meselesine yoğunlaştık bu aralar. Yoğunlaştık diyorum çünkü Sidarta ile beraber araştırıyoruz. Sidarta sağolsun içime sinebilecek şeyler bulmuş sizlerlede en kısa zamanda paylaşacağız. Bu arada bonsai saksısı sattığı iddia edilen bir çiçekçiylede görüşmeye çalışıyoruz.

murare 17-01-2007 13:00

Turunç sende buldun ağaçlar hakkında yorum yapacak adamı. Kelin merhemi olsa başına sürer :D Ben elimdekilere bakıp bakıp,ne yapacağım bunlarla diyorum. Ama sohbete katılırız.:)

turunç 17-01-2007 13:34

Cık cık cık... Ayıp ayıp.. Yine birşeyle yapmış, saman altından yürütmüş. En son bizim haberimiz oluyor.:) Sidartayı kaçırdık sanıyordum ve üzülüyordum. Umarım saksı sorununu halledersiniz. Yeter çektiğimiz çile.

İlerde Bonsai bambaşka yerlerde olacak ve Türkiye de gelişmesine katkı verenler başlığında adınız olacak. Saksı sorununu çözemezseniz görünmeyin gözüme ama:)

yasemin 17-01-2007 14:32

seramik atölyesi olan bir tanıdığımdan söz etmiştim ya.... kendilerine tourkana nın gönderdiği örnek resimler gönderdim.. bi ön çalışma yapıp bize yardımcı olup olamayacakları konusunda bilgi verecekler

murare 17-01-2007 14:48

Seramik atölyesinede gittik ama aldığımız fiyatlar bizi tatmin etmedi. Dahası köşeli saksılar yapmak için kalıp çıkarması gerektiğini ve maliyetin artacağını söyledi. Hocanın biz çıkarken son söylediği "gelin kursa katılın, nasıl istiyorsanız kendiniz yaparsınız" idi. Her yolu deniyoruz merak etmeyin. Eninde sonunda yapacağız bu işi.

memet 17-01-2007 14:49

saksı konusunda benimde araştırmalarımda farkettiğim sorun aynı..
maliyeti yüksek ama satışı az olacağı için, pek hevesli olmuyorlar.

turunç 17-01-2007 16:36

Bu konuda benim fikrim; yapılan saksılar sadece bonsailer için değil, diğer tüm saksıda yetişebilen bitkiler için de kullanılacaktır. Bu korkunun sebebi nedir yani? Anlamıyorum. En sonunda bana şirket kurduracaklar, gidip bir seramik atölyesiyle toptan bir fiyata anlaşacağım ve hem bonsai- hem de çiçek saksısı diye satışa sunacağım.

turunç 17-01-2007 16:39

Ya da; ithalat firması kurup; Çinden saksı getirteceğim. Ama benim derdim; bizim insanımız kazansın. Hem de nazımızın geçeceği, anlayışlı bir muhatabımız olsun.

17-01-2007 18:01

Ben de geldim buraya. Ama genelde nereye gitsem benden sonra kimse mesaj yazmıyo o yüzden en çok mesaj yazılan yere bir mesaj yazayım dedim. Eğer burada son mesaj benim plursa bir uğursuzluğum var diyeceğim :D

şey o minik bonsailer nasıl yapılıyor?

daha benim söğütler suda duruyo (cuma gün 1 hafta olacak) :)
- görmemişin bi söğüdü olmuş her onun söğütleri ile dolmuş :D
bu söğütlerden birisi biraz kalın onu minik bonsai yapabilir miyim?

turunç 17-01-2007 18:05

Merhaba ebonsa; nerelerdesin?
Minik bonsai dediğin hangisi?
Bonsailer diğer tüm ağaçlara göre o kadar minik ki:)

17-01-2007 19:15

:D o zaman miniklerin mikleri oluyo ya hani birazcık daha minik...
avucun içine alınıyo onları sordum.

buralardayımda başka mesajları okuyorum bu konularda fazla bilgim olmadığımdan bir yerlere birşeyler yazmak istiyor fakat yazamıyordum. Burayı görünce burada bir şeyler yazabileceğimi düşündüm :)

Hem de en son bu forumda en samimi olduğum Turunç yazmıştı arkasına bende birşeyler yazayım dedim :)

Bu saksıları bir kişi yazmıştı mermer tozu ve beyaz çimento ile yapabilirsiniz diye eğer boş vaktiniz varsa ve saksı bulamıyorsanız bir kez deneyebilirsiniz belki güzel bişiler olabilir hem de zannediyorum keyifsiz bir şey olmaz.
Yazın tatile girince ben ağaca sahip olmasam bile bir tane saksı gibi bir şey yapmaya çalışacağım bonsai ye şekil vermeyi seven belki de onun saksına şekil vermekten de hoşlanır sanıyorum. Maliyetinin de fazla olacağını sanmıyorum :)
Sevgiler

turunç 17-01-2007 21:14

Yakupbio' nun çalışmasından bahsediyorsun sanırım. Beni samimi görmene sevindim.:) Samimiyeti pekiştirmek için neden bonsai için bir fidan alıp başlık açmıyorsun. Korkma; düşündüğün kadar zor değil. Biz yardım ederiz. Ne dersin?

murare 18-01-2007 09:56

Bonsai ile uğraşanlar giderek çoğalıyor. Bilgi, ağaç, malzeme sıkıntısını bir şekilde atlattık ama bu saksı meselesi herkese yetti. Fırın çömlekleri, güveç tabakları, saksı altlıkları derken sonunda sıyırdık. En son, kap kaçak satan bir adamda gördüğüm bakır kabı adama gösterip "bu çiçekleri zehirlermi" diye sorunca kayışların koptuğunu anladım. Ama bu sefer istediğimiz oldu sanırım.
Uzun zamandır Sidarta ile beraber seramik veya porselen kaplar arıyoruz. Geçen akşam bir telefon geldi. Telefon konuşması çok enteresandı, dinleyenler hiç birşey anlamadı.
-Efendim
-İyi akşamlar...hemen soruyorum, mavi mi? sarı mı?
-mavi...
-tamam, yarın görüşürüz.
-...
Ertesi gün Sidarta bir salata tabağı hediye etti bana.
Neyse fazla uzatmayalım resimler bonsai malzemeleri bölümünde.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ed=1#post67426

turunç 18-01-2007 12:20

Arkadaşlar; iki gün önce bir konik ladin aldım. Picea glauca var. albertiana.

Bu türün bonsaisi ile ilgili fikir verecek arkadaşımız varsa, hemen fikirlerini yazsın. Çok fazla bilgiye ulaşamadım. Çok yavaş büyüyen, konik biçiminde, sıkı dal yapısı ve batıcı kısa iğne şeklinde yaprakları var. O kadar sık dalı var ki; gövdesini görmek için epey zorlandım. Bendekinin boyu, saksı hariç, 50 cm civarında. Gövde çapı sanırım 3,5-4 cm. Dümdüz uzayan bir gövdesi var. Tek seçenek dik stil (Formal upright) gibi.. Ne dersiniz; uğraşayım mı yoksa iade mi edeyim?

oktars 18-01-2007 12:38

Turunç bende Batı Ladin (Picea abies) var yaklaşık 8 aydır bakıyorum gayet iyi durumda üzerinde hiç bir işlem yapmadım bir daha ki kışa çalışmalara başlamayı düşünüyorum.

Bu ladin türünü ilk defa duyuyorum istekleri konusunda bir şey söyleyemeyeceğim . Benim ağacı gördüysen gidebilecek en iyi dik tarz ladinlere genelde bu tarz çok güzel gidiyor fakat ağacının resmini görmedim ekleyebilirsen fikir vermeye çalışırım.

turunç 18-01-2007 13:03

Burada Arsakay' ın bir çalışması olmuş, ama devamını getirmemiş. Yani ağacına hiçbir işlem yapmamış. O resimdekinin aynısı...

Ali H. ALI 18-01-2007 13:21

Turunc Yeni yil kutlamalari icin super markatlarde satilan, senin aldigin ladin [Picea glauca] seninkinin boyunda fiyatlari dusurulmus olan iki agac da ben aldim daha hic bir islem yapmadim firsat bulursam resim eklerim. Yeni yil tatilinde super markette biraz sarsildilar galiba sagliklarina kavusurken uzerlerinde calisacagim . Sen de calismana benimle birlikte basliyabilirsin. Bunlar benim de ilk calistigim ladin agaclarim olacak.

turunç 18-01-2007 13:29

Çok süper:) Ne şanslıyım. Bende fiyatını görünce şaşırdım. Aynı kaderi paylaşan ağaçlar almışız Ali hocam. Ben de benimkinin resmini çekince yüklerim. Birşeyi merak ettim. Bu ağaç çok sıkı dal ve yaprak yapısından dolayı leylandi gibi dalları açtığınızda iç tarafta fazla yaprak yok. Acaba daha güzel görünmesi için dalı hafif döndürerek mi tellemeliyiz?

oktars 18-01-2007 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunç (Mesaj 67503)
Burada Arsakay' ın bir çalışması olmuş, ama devamını getirmemiş. Yani ağacına hiçbir işlem yapmamış. O resimdekinin aynısı...

Linkini gönderdiğin sayfada ki Erkan Aktaşgül'ün gönderdiği ilk resim çok hoşuma gitti

turunç 18-01-2007 13:34

Benimkinin sağlığı iyi görünüyor.Sararmış dal hemen hemen yok gibi. Dal uçlarında baharda açmayı bekleyen bir sürü tomurcuk var. İç tarafını biraz inceledim. İki tane sülük yapışmıştı. Onlardan başka böcek, ne toprakta ne de ağaçta bulamadım. Kırmızı örümcekler en büyük zararlısıymış. Çok sıkı olduğundan iç taraflar yeterince hava almıyordur. Kırmızı örümceğin en sevdiği ortam yani. Ama kırmızı örümcekte yoktu.

Bu hafta sonu ağaç üzerinde çalışmaya başlamayı düşünüyordum. Sizin çalışmanız ne zaman olur hocam. Tahmini ne kadar beklerim:)

turunç 18-01-2007 13:37

Oktars; ben o kadar dal bırakmayı düşünmüyorum. Bonsai kurallarına uyacağım. Gövdenin yarısı görünse yeter. Ama Ali hocamın çalışması bana ışık tutacak.

Bir de bu çalışma var. Ama emin olamıyorum.

Ali H. ALI 18-01-2007 13:52

Calismaya baslamam bir iki haftadan fazla olabilir Turunc yalniz bu ara ayni cins agaclardan yapilmis bonsailere bakip ornek resimler cekeyim tabii onlari sizlerle de paylasacagim, sen istersen o ornek resimlere bakarak calismaya basliyabilirsin ve ya istersen beni bekleyebilirsin birlikte calisiriz.[bonsai kurallarina uyarken agacin sana ne soyledigini de hesaba katmalisin.]

Bu aksam sali toplantisi yazisini yazarim diye dusunuyordum, olmadi yarin aksama kaldi, vakit cok cabuk gecti birden gece yarisi oldu.

DEVRlM 18-01-2007 14:22

Ali H.ALI hocam, 'Üyelerin bonsai çalışmaları'na benim cüce narımı da ekledim. Bir bakar ve yorum yaparsanız sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024