agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-04-2008, 23:52   #1
/
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: ist
Mesajlar: 5
mor salkım çelikleme mi?

merhaba arkadaşlar bahçemde bir mor salkım var ve ben bundan bonsai yapmak istiyorum forumları baya okudum baya heveslendim sizce hangi yöntemle köklendirmeliyim ve köklendirirken kullanmam gereken malzemeleri markaları ile birlikte yazabilirmisiniz ve tuzlada oturuyorum en yakın nereden temin edebilirim bu gereçleri birde şuan mor salkımda çelik yöntemi için şuan uygun bir zamanmı teşekkürler...

fundagor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2008, 07:58   #2
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Galeri: 1
Sn. fundagor,
Anladığım kadar bahçende yere ekili mor salkımın var. Çoğaltma için bu çok büyük bir avantaj. Ben çok araştırdım,

Çoğaltma yöntemi olarak yumuşak çelik ve kök çeliği yöntemi öneriliyor. Yumuşak çelik yönteminde yeni çıkan taze filizlerin 5-6 cm’lik uçları keskin bıçakla kesilip, 1 numaralı köklendiriciye batırılarak ekilir.

Kökleninceye kadar gölgede tutma, sürekli nemlendirme ve rüzgardan korunma da önemli. Ben iki ay önce dal çeliklerinden 3 nulu köklendirme hormonu ile ümitsiz bir deneme yaptım. Çeliklerden çıkan filizler hala canlı duruyor, ancak köklenme olduğundan hala emin değilim.

Size önereceğim en hızlı ve çok sayıda köklendirebilme yöntemi, mümkünse toprak altından ağaca zarar vermeden kök çelikleri çıkarıp 10-15 cm'lik parçalar halinde köklendiriciye batırıp ekmenizdir. Ancak bonsaiye ulaşmak havai köklendirme ile daha erken olur.

Bonsaiye başlamak için mor salkımların gelişmesini beklemekle kalmayın, uygun fidanlar bulup, budama telleme gibi teknikleri uygulayın. Eminim bu size büyük keyif vermecektir.
Aramıza hoşgeldiniz.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2008, 09:45   #3
/
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: ist
Mesajlar: 5
hoşbulduk msgürkan ben tarım malzemesi satan biryere gidip 1 numaralı köklendirici alabilirmiyim dediğimde verirler yani markası falan önemli değil öyle mi?

fundagor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2008, 09:49   #4
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Köklendirme hormonubu forumda satan arkadaşlar da var. Başlığını bulabilirsiniz. Amatör kullanıcılar için, gübre, çiçek, bitki tohumları satılan yerlerde bulunabiliyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2008, 12:01   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi msgurkan Mesajı Göster
Çeliklerden çıkan filizler hala canlı duruyor, ancak köklenme olduğundan hala emin değilim.
Sayın Msgürkan,

Eğer çelikler patlamadan 1-2 hafta önce alınırsa, tomurcuğun içerindeki enerji sayesinde ekmeden, açıkta bile bıraksanız zamanı gelince açıyor. Bu çoğu ağaç için geçerli. Tanuki için kesip kurutmaya aldığım kalınca ardıç dalı bile 3 hafta geçmesine rağmen tomurcuk patlatmaya devam ediyor.

Tabii dediğiniz gibi bu köklendiği anlamına gelmiyor. Çeliğin içerisinden sıkışmış su kuruduğunda yapraklar da kurumaya başlayacaktır. Siz ne kadar sulasanız da eğer çok sayıda tomurcuk ve yaprak çıkıyorsa tutma şansı o kadar düşüyor. Salkım ve söğüt gibi hızlı kök çıkan türlerde dahi tüm bu yaprak ve tomurcuklara yetecek su alınması mümkün değil. Bu nedenle en üsten 1-2 yaprak dışında kalanların tamamını çıktıkça kökten budamak gerek. Böylece çeliğini yaşama şansı artıyor. Özellikle mor salkım üzerinde bolca denedim.

Salkım çeliğinin her zaman tutma şansı var. Şansın daha yüksek olduğu dönemler ise tomurcuklar patlamadan 1-1,5 ay önce ve yaz sonuna doğu büyümenin yavaşladığı dönem. Her ikisinde de alınan çeliklerin içerisinde yeni tomurcuk potensiyeli daha az oluyor ve takip eden aylarda tekrar büyüme süreci başladığından canlılık artıyor.

Sayın Fundagör,

Salkım ve söğütlerde köklendirme hormonu olmadan da rahatça köklenme sağlanabiliyor. Sadece biraz önce belirttiğim şartları sağlamanız lazım.

Yaşadığınız yerde bulunan bir tarım ve ziraai ilaç satan yerlere sorun. Ellerinde 20-100 gramlık aluminyum poşetlerde bulunabiliyor. Bunlar bizim kullandıklarımıza göre çok daha konsantre olduğundan çok az miktarda kullanmak yeterli oluyor. Bulabilirseniz, 20 gramlık poşet size 3-4 yıl 100'er çelik için yetebilir.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024