View Single Post
Eski 03-04-2008, 12:01   #5
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi msgurkan Mesajı Göster
Çeliklerden çıkan filizler hala canlı duruyor, ancak köklenme olduğundan hala emin değilim.
Sayın Msgürkan,

Eğer çelikler patlamadan 1-2 hafta önce alınırsa, tomurcuğun içerindeki enerji sayesinde ekmeden, açıkta bile bıraksanız zamanı gelince açıyor. Bu çoğu ağaç için geçerli. Tanuki için kesip kurutmaya aldığım kalınca ardıç dalı bile 3 hafta geçmesine rağmen tomurcuk patlatmaya devam ediyor.

Tabii dediğiniz gibi bu köklendiği anlamına gelmiyor. Çeliğin içerisinden sıkışmış su kuruduğunda yapraklar da kurumaya başlayacaktır. Siz ne kadar sulasanız da eğer çok sayıda tomurcuk ve yaprak çıkıyorsa tutma şansı o kadar düşüyor. Salkım ve söğüt gibi hızlı kök çıkan türlerde dahi tüm bu yaprak ve tomurcuklara yetecek su alınması mümkün değil. Bu nedenle en üsten 1-2 yaprak dışında kalanların tamamını çıktıkça kökten budamak gerek. Böylece çeliğini yaşama şansı artıyor. Özellikle mor salkım üzerinde bolca denedim.

Salkım çeliğinin her zaman tutma şansı var. Şansın daha yüksek olduğu dönemler ise tomurcuklar patlamadan 1-1,5 ay önce ve yaz sonuna doğu büyümenin yavaşladığı dönem. Her ikisinde de alınan çeliklerin içerisinde yeni tomurcuk potensiyeli daha az oluyor ve takip eden aylarda tekrar büyüme süreci başladığından canlılık artıyor.

Sayın Fundagör,

Salkım ve söğütlerde köklendirme hormonu olmadan da rahatça köklenme sağlanabiliyor. Sadece biraz önce belirttiğim şartları sağlamanız lazım.

Yaşadığınız yerde bulunan bir tarım ve ziraai ilaç satan yerlere sorun. Ellerinde 20-100 gramlık aluminyum poşetlerde bulunabiliyor. Bunlar bizim kullandıklarımıza göre çok daha konsantre olduğundan çok az miktarda kullanmak yeterli oluyor. Bulabilirseniz, 20 gramlık poşet size 3-4 yıl 100'er çelik için yetebilir.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön