agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-06-2008, 17:03   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Burhaniye Şahinler Köyü Cami

Hani zaman zaman insan alıp başını gitmek ister. Bir deniz kıyısı kasabasına yerleşerek sessiz sakin huzur içinde bir emeklilik sürmek ister. Yaz aylarında çocuklarını, torunlarını ağırlayabileceği, birlikte zaman geçireceği bir yer düşler… İşte böyle bir yerdir Burhaniye!..

Kuzey Ege'nin kıyısına Balıkesir'e bağlı olarak konuşlanmış bir kasabadır. Kuzeyde Kazdağlarıyla arasında körfez vardır. Güneyden doğuya doğru karadan Madra dağlarına bağlanmıştır… İki dağ arasında çoğu zaman ya poyraza döner hava, olmadı karayele döner… Ama imbatına doyum olmaz… Daha pek çok rüzgarı vardır… Lodos, etezyen, eşek imbatı, samyeli… Bu yüzden olsa gerek mitolojide Burhaniye'nin içinde yer aldığı bölgenin adı 'binbir rüzgarlar vadisi’ olarak geçer… Kazdağları ise 'Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası' Madra dağları da ‘anatanrıçanın erkeği’ dir… Anadolunun içlerinden kopup gelen Kibelenin erkeği yani…

Evet, Burhaniye'nin içinden Madra dağlarına doğru zeytinlikler arasından köylere doğru kıvrıla büküle incecik yollar çıkar… Çıktıkça Körfez ayaklarınızın altında kalır… Burhaniye ise tüm güzelliğiyle sanki uzansanız avucunuzun içine alıverecekmişsiniz gibidir. İşte bu yollardan biri de Şahinler Köyü’ne çıkar… Gözünüze ilkin köyün hemen girişindeki mezarlıktaki asırlık serviler çarpar.…

Köy meydanına geldiğinizde ortalığın ne kadar sesiz ve sakin olduğunu görürsünüz. Köy kahvesinde bir iki yaşlı köylü meraklı gözlerle sizi izler… Çünkü yabancı halinizle hemen fark edilirsiniz… Selam vererek, onlara doğru yürüdüğünüzde hemen toparlanarak sizi buyur ederler… Daha ilk çayınızın sonuna gelmeden yabancılık bitmiştir bile… Onlar Osmanlı döneminden kalma camilerini görmek için geldiğinizi hemen anlarlar. Bununla gurur duyarlar… Lakin hakkında söyleyecekleri pek bilgileri yoktur. Caminin 150 yıldan fazla olduğunu, Bulgar amelelerin çalıştığını, ustalığını Rumların yaptığını duyduklarını söylerler… Bir de şunu hatırlamaktalar: Caminin iç süslemesini yapan Rum sanatçı caminin iç süslemelerini bitirmek için yumurta isteye isteye dedelerini bıktırmış. Resimlerde kullandığı boyaları yumurta akıyla karıştırdığı için bugüne kadar hiç solmadan, çatlamadan, bozulmadan gelmiş…

Dışarıdan alçak gönüllü, sadece minaresindeki tuğla işçiliği göze çarpan sıradan bir köy camisi görünümünde olduğu için, içeri girdiğinizde şaşkınlığınızı tutamazsınız. Çünkü sizi inanılmaz bir güzellik karşılayacaktır… Günümüzde bile yadırganacak olan şahane bir uslûbun duvarlardaki, kubbe içlerindeki resimlere ve desenlere sindirilmiş olan o mistik duygusu sizi hemen sarı verecektir. Mihraptaki alçı perdenin ve mihrap üzerindeki alçı süslemelerin geleneksel camii süslemelerden farkını hemen anlayacaksınız… Ahşap işlemelerindeki basit gibi görünen ama ustaca yapıldığı belli olan motiflere hayran olmamak işten bile değildir..

Gerçekten de ölçek olarak küçük sayılabilecek bir camiinin içine bu kadar çok güzelliği nasıl sığdırabildiğine şaşıyor insan… Duvarlarda yer alan manzara resimlerinin düşsel olmadığı, çevreden esinlenildiği bellidir. Örneğin orta kubbedeki servi resimlerinin silueti ile köy girişindeki mezarlık servilerinin silueti hemen hemen aynıdır. Hâttâ, köylüler kubbedeki servileri şu anda mezarlıkta gösterebileceklerini söylerler…

Yapıldığında Osmanlı hat sanatından örnekler yokmuş hiç… (Gördükleriniz sonradan yapılmış) Belki de bu özelliğiyle tek olan cami bu olmalı. (*) Hep doğa resimleri işlenmiş… Nedeni bence caminin iç süslemelerini yapan Rum sanatçının hat sanatından bi haber olmasıdır. Onun kutsal mekandan anladığı buymuş, onu yapmış. Yöre insanı da sevmiş, gözetip kollamış…
Günümüz köy camilerinin özgünlükten ve estetikten yoksun, kopyanın da kopyası olan pek çok yerdeki teneke minareli camilerine baktıkça; bundan 150-160 yıl öncesinde yaşayan köylülerin nasıl bir estetik, nasıl bir doğa, nasıl bir dini felsefe ve sevgisi içinde olduğunu daha iyi anlıyor insan…
Yerinde çektiğim fotoğraflara bakınca bakalım bana hak verecek misiniz?

(*) Daha sonra konu edeceğim Ağacık Köyü Cami dışında


NOT: Bu konu gezi bölümünde de yer verilebilirdi. Ama bence yeri burası...

Eklenen Resimler
     
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2008, 17:06   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Diğer fotoğraflarEklenti 39722

Eklenen Resimler
   
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2008, 17:09   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
son fotoğraflar:

Eklenen Resimler
    
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2008, 19:28   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Sevgili Hassoman Muhteşem. Teşekkür ederim bizimle paylaştığın için. Yıllarca restorasyonla uğraştım.Bu denli ferah bir cami ile ilk kez karşılaşıyorum. Anadoluda muhteşem camilerimiz var,fakat bu çok özgün. Mutlaka gidip göreceğim.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2008, 19:34   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Çok ilginç gerçekten...

Konunun yeri de burası, gezi bölümü değil

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2008, 20:07   #6
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Paylaşımın için teşekkürler Hassoman. Dışı sade, içi ise ayrı bir dünya, özenle yapılmış, özel bir cami. Başka bir güzellik de çok iyi korunmuş olması, tertemiz gözükmesi bence.

Burhaniye'yi 10 sene önceki ilk ziyaretimizden sonra çok sevdik, her sene o civara uğramadan yapamıyoruz. Gerçekten de emekliliğimizi orada geçirmenin hayallerini kurmuştuk. Şahinler Köyü Burhaniye'den ne kadar uzakta, mutlaka görmek isterim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2008, 20:28   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Şahinler Köyü Burhaniye'ye 15 km kadar uzaklıkta... Oraya gitmişken 1 km uzaklıktaki Ağacık Camisini de görün derim. İç süslemeler -bence- aynı sanatçı tarafından yapılmış. Görünce bana hak vereceksiniz...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2008, 23:58   #8
Ağaç Dostu
 
sevil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2006
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 283
Galeri: 34
Sayın hassoman bu paylaşım için çok çok teşekkürler.
Ağacık Camii fotoğraflarınıda sabırsızlıkla bekleyeceğim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Resimlerde kullandığı boyaları yumurta akıyla karıştırdığı için bugüne kadar hiç solmadan, çatlamadan, bozulmadan gelmiş…
Birde bunu tam olarak nasıl yaptıklarını bilebilsek

sevil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2008, 08:17   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.hassoman bu tanıtım için çok teşekkürler.

Aslında bu caminin bu haliyle koruma altına alınması lazım, ne olur ne olmaz bir gecede tüm bu güzellikler tek renk boyanabilir ...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2008, 10:15   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Şahinler Köyü Camisinin koruma altına alınması nereden bakarsanız 10 yıllık bir mesele... Ağacık Camii ise kendi kaderine ve köylünün insafına terkedilmiş. Bu fotoğrafları çektiğim sırada Şahinler Cami restore edilmekteydi. Mihrabı gösteren fotoğrafa bakarsanız yerde halının olmadığını görürsünüz. Ayrıca, sanırım mihrap içi süslemeler boya ile kapatılmış. Bu ne zaman yapılmış bilmiyorum, ama bu işin son 20-30 yıl içinde yapılmış olduğunu tahmin ediyorum. Her neyse, aydınlanma için kablo çekimi sırasında caminin (hele Ağacık) orasını burasını delindiğini görünce günümüz insanının düne göre ne kadar hoyrat ve düşüncesiz olduğunu anlıyor insan... Sözüm ona teknoloji ve bilgi çağında yaşıyoruz. Ne diyelim, vandallığın alıp başını gittiği şu günlerde buna da şükür...

Aşağıya Burhaniye Belediyesi'nden edindiğim aynı camiyle ilgili fotoğraflardan bir iki örnek daha sunuyorum...

Eklenen Resimler
   
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 00:31   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-07-2008
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
çok teşekkür ederim..Ben Şahinler Köyündenim..Köyümle ilgili bu kadar güzel fikirlerin paylaşılmış olması beni çok mutlu etti...foruma yeni üye oldum..ismim hakan imam su ürünleri mühendisi olarak Gömeç te görev yapıyorum..Köyümüzle ilgili her türlü bilgiyi sizinle paylaşamaktan büyük mutluluk duyarım.ayrıca yolu düşen dostlarımıza mihmardır etmekten büyük zevk duyacağım..

pia76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024