agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Yarım Kalmış Bonsailer
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-07-2006, 18:11   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Gallus / Çeşitli ağaçlar

Merhaba Arkdaşlar,
kendimi yeni üyeler bölümünde kısaca tanıtmaya çalışmıştım,şimdi size kısa zamanda edinmeye çalıştığım ağaçlarımdan biraz bahsedeyim. Çok fazla vaktim olmadığı için Eminönü Mısır çarşısı, Bauhaus, Koçtaş gibi yerlerle sınırlı kaldım.
İlerleyen günlerde fırsat bulur bulmaz fotoğraf yüklemeye çalışacam ( tabi bu arada nasıl yükleneceği konusun da en ufak bir fikrim yok uzun zamandır siteyi takip etmeme rağmen böyle birşeye rastlamadım.bu konuda da bana yardımcı olursanız sevinirim)(çok uzun oldu sabrınıza teşekkürler; bu cümleyi yazıyı bitirdikten sonra buraya ekledim başta bu kadar uzun yazacağımı bilmiyordum)

şimdilik isim vermekle yetineyim. Sıradan başlıyım heuehehe

2 adet şimşir fidanı
bunlarda biri baya küçük aslında şu anda minik bir bosai gibi. diğeri baya büyük iki ayrı gövde kokleri biraz dışarda birbirine karışmış gibi. na aklımca biraz budama yapıp az bir telleme yaptım ama bir aceminin elinden çıktığı 100 metreden anlaşılır

1 adet pittosporum
geçenlerde bauhausa gidip orları taln ederken almıştım 3 milyona. Botanik bilgim biraz zayıf olduğu için adını internetten zar zor buldum park ve bahçelerde bolca var ama adını bilen yok yaprak yapısı manolya ağacına çok benziyor. neyse tek gövdeli. gövdesi bir kalemden az daha kalın. gövdeden 10-12 kadar dalçıkıyor aslında kendi kendine broom stili olmuş henüz onu ellemedim beraber elleriz.

1 adet begonvil
koçtaştan aldım üstünde küçük begonvil yazıyordu ayrı bir türmü bilmiyorum ama benim yazlıklarda gördüğüm **** bauhaustada satıyorlardı onlardan biraz farklı. tek gövede yerden 3-4 cm kadar yükseldikten sonra 6 dala ayrılıyor.daha dokunmadım uç alma yapılıyormu onu bilmiyorum ama birden çiçek açmaya başlayınca uç kısımlardan kıyamadım zaten kesme biçme telleme de çiçekler döküldükten sonra yapılıyor galiba

2 adet yalancı servi(elwoodi)
chamacyparis lawsoniana diye arattığımda google da iki ayrı ağaç türü çıkıyor birtanesi bendekilerden diğeride bildiğimiz park ve bahçelerde bulunana servi ikisi aynı ağaç olmamasına rağmen ben internette iki farklı isim bulamadım bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Bunlarda 30 cm boyunda aslında şimdiden çok tatlı iki bodur ağaç. bunlara sadece alttan 3-5 budama yaptım dallarda kuruma vardı çünkü. internetten okuduğum kadarıyla servilerde devamlı pinching yapılmazsa yere yakın olan dallar ölmeye başlıyorlarmış . bu doğru mu?. sitede ne yazıkki çam ve servilerde nasıl pinching yapılacağı konusunda şöyle uygulamalı bir başlık yok ade bu konuda birşeyler yazıcam diyordu ama bekledim bekledim yazmadı.

2 adet limon servi
işte aynı isim sorunu bu ağaçlarda da var. bende birtane de limon çamı diye aldığım bir ağaç var buda bildiğimiz servinin rengi daha açık sarımsı yeşilimsi olanı. bu bahsettiklerimin latince ismi galiba cupressus sempervirens (hasan beyin ağaçlarından) birtanesi 70cm kadar var digeri 40 cm kadar .küçük olana informal upright stili uygulayım dedim bir kaç telleme yaptım ama tellediğim dallar tellerin bittiği hizadan aldı başını gittiyukarı doğru baya sürgün verdi pinching sorunuyla burada da karşı karşıya kaldım. büyük olana hiç birşey yapmadım.

1 adet limon çamı olarak aldığım ağaç
(isim sorunu yaşıyorum bunun yaparakları daha etli. demin yukarıda bahsettiğim ağaç serviye daha çok benziyen)
boyu 1 metre kadar var çok güzel dallanmış bir ağaç gövdesi baya kalın çok sağlıklı görünüyor.ilerleyen günlerde bunuda tartışırız sonu ne olacakk bakalım.

1 adet tirbişon söğüt
1 adet salkım söğüt
1 adet huş ağacı(pendula)
1 adet kırmızı yapraklı kadın tuzluğu.(berberis)
3 adet incir(ficus carica)
3 dal hedera helix yaprakları küçük açık renkli
2 si kalın olmak üzere 7-8 dal kadar da büyük koyu yapraklı hedera helix(bunları dolmabahçenin karşısındaki duvarları kaplamış olan hederalardan aldım.İstanbullu olanlar belki bilirler. o caddeye zaten bayılıyorum çok yaşlı çınarlar var çok güzeller.bu arada Beşiktaş'ta oturuyorum onu da belirteyim

son bahsettiklerim çok mevsimi olmadığını bilsem de çelikle üretmeye çalıştığım ağaçlar. hederaları suda köklendirdim zaten bu iş hederalar için yazın yapılıyor galiba.huş ağacını bir ay suda beklettiim yaprak verdi ama kök vermedi bir türlü.. bende aldım torfa diktim. 5 gündür torfta çıkmış olan yaprakları biraz kuruma yaptılar galiba tutmayacak olmazsa kış sonunda bir daha çelik alırım bide öyle denerim gerçekten çok mükemmel bir ağaç beyaz gövdesi harika görünüyor konuyla ilgili başlığı gördüğümde huş ağacı olduğunu anladım ondan önce onun populus alba (akkavak ) olduğunu zannediyordum aslında bayada benziyorlar. o yüzden kavak bu hemen tutar mantığıyla çelik almıştım. huş ağacı çeliklemeye nasıl yanıt veriyor onu pek bilmiyorum.
aynı şekilde süs eriği çeliğide aldım mevsimi değil galiba ama birtanesi yapraklandı kök vermedi birtanesi yaprak vermedi sadece kök tomurcuğu verdi yaprak vereni torfa diktim kurudu tomurcuk verenide 2 aydır suda bekletiyorum öylece duruyor. galiba başarısız oldum bu konuda.
incirleri dolmabahçede duvarın taşları arasından çıkmış bir ağaçtı oradan söktüm çok arsız olduğunu bildiğim içinde kökleri kurtarmak için uğraşmadım zaten duvarı yıkmam gerekirdi.. torfa diktim onlar direk tuttu zaten 2 hafta içinde tomurcuklandılar.onlarıda fotoğraflarla tartışırız ana gövde baya kalın direk şekillendirme aşamasına geçilebilir sanıyorum.

1 adet bodur nar(punica granatum nana)
tek gövde serçe parmak kalınlıgında

1 adet ardıç

1 adet Corylopsis pauciflora
bu ağacı (çalımı diyim) geçtiğimiz günlerde bauhaustan aldım yaprakları fındığa benziyor. çok güzel sarı çiçekler açıyormuş . bonsaisine hiç rastlamadım olur mu bilmem olamazsada çok güzel bir bitki öylede kalabilir.

1 kaç adet daha bitki var ama isimlerini bilmiyorum bauhausta karışık çalı adı altında satılıyorlardı ordan aldım resimlerini(inşallah) göndermeye çalışacam.

1 adet iğde
bunun da pek bonsaisi yok sanırım. gövde kalınlığı baya iyi. iğde, Bir asma, bu sene çıkan iki kayısı fidanıyla beraber bir kovanın içinde yaşiyorlar. şu aniçin ayırmam olmaz sanırım kışı bekleyeceğiz onunu içinde.iğde için seneye kökten on-20 cm kadar yukarıdan budama yapmak grekecek eralde çünkü uzadı giti şimdilik sadece deneye yapıryoum uzayan sürgünlerin uçlarından aldığımda hemen 3-4 un içinde yanlardan 3-4 sürgün veriyor. yani dalllanma teşvik ediliyor sanırım .onunu uygulamasını yapıyorum ilerde bilgim olsun diye.

bunların dışında 6 sırık domatesim şu an 60 dan fazla domates verdiler. 3 tane hıyarım.onlardan da arada koparıp yiyorum. 4 cherry domates. 8tane acı biber ortancalarım sardunyalarım var.

ha unutuyordum bauhausa gitmişken bonsailerde 4.90 ytl iken 3 tanede onlardan aldım galiba 2si zelkova diğeri ulmus aralarındaki farkı çok anlayamadım(ulmusun yaprakları daha koyu) bakım olarak pek farkları yok sanırım. size bu konuda sorum olacak bu ağaçlar indoor mu outdoor mu kışın eve koymak mı gerek yoksa hep dışarda **** hep içerdemi kalması gerek bide güneşmi gölgemi sorusunu ekliyim.

biliyorum çoook uzun oldu ama şu anda nöbetteyim arada fırsat buldukça yaza yaza 5 saatte anca bu kadar yazabildim aslında
yukarıdaki satırları üşenmeden okur aradaki gizli soruları bulup cevaplarsanız çok sevinirim herkese teşekkürler ve herkese merhaba

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2006, 18:55   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
resim eklemek aslında zor değil.
bu mesajı yazarken sayfanın altında,fotoğraf yükleme seçeneği çıkıyor.
oraya tıklayınca seçenekler seni yönlendirecek..
konuyu yanıtla seçeneğine tıklayınca sayfanın altında göreceksin.
galeriye de resim ekleyebilirsin..
orda da benzer seçenek var.
ağaçların hakkında bilen arkadaşlar da cevap verecektir.
bu arada iyi nöbetler

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2006, 19:12   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
evet daha önce hiç mesaj yazmadığım için tabi öyle birşeyide görememişim.şimdi gördüm çok sağol.teşekkürler

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2006, 21:54   #4
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Aramıza hoşgeldiniz

Yazılarınız destan gibi

İğde de çıkan sürgünlerin işe yaramayanlarını piching yapın, almasını istediğiniz forma göre diğerlerini bırakın.

Ulmus ve zelkova ikiside karağaçlardan dış mekanda tutulması gerekir ama donların meydana geldiği kış aylarında iç mekana alınır.
Yazın iç mekanda güneşi gören bir yerde de tutulabilir fakat pek sağlıklı olmuyorlar.
Yapraklarının dökülmesine ve dinlenmesine (kış uykusuna yatmasına) izin verin.
Bonsai saksıları çok ufak sürekli nemli (yaş değil) olmasını sağlayın.
Günde 3-4 defa kontrol edin, malum havalar çok sıcak.
Çok uğraşamam diyorsanız büyükçe bir saksıya alın gölgede 1 ay bekletin.
Zaten dışarda da tutsanız yarı gölge bir yere koyun.

Benden bu kadar
Kolay gelsin

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2006, 00:09   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Evet şimdi incirimin fotoğraflarını yüklemeye çalışıyorum.Şu aşamada birşeyler yapmak gerekli mi? Ben bir karar veremedim bana yardımcı olursanız sevinirim

Ön:
ön.jpg

Arka:
arka.jpg

Sağ:
sağ.jpg

Sol:
sol.jpg

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2006, 00:22   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
bu inciri dediğim gib bir duvardan almıştım hemen tuttu sadece torfta duruyordu ve saksısı küçüktü. 1litrelik bir saksı. daha sonra ttuttuğunu görünce aldım 5ltrlik bir saksıya (bu arada aradan daha bir ay geçmesine rağmen kökleri tüm saksıyı kaplamıştı .başlangıçta hiç kökü yoktu) %30 torf+%30kedikumu(dediğiniz gibi çarli marka)%30 bahçe toprağı karışımına diktim(eski saksı kalıbına zarar vermeden)(bahçe toprağı olayı benim eklemem;öyle bi karışım yapayım bakalım nolcak diye)
incir ogün bugündür fazla gelişme göstermedi aradan 20 gün geçti;öncesinde her gün bir tomurcuk veriyor yaprakları gözle görülür hızla büyüyordu ama şimdi öylece kalakaldı. gerçi bunu pek sorun etmiyorum göve kalınlıği idare edecek düzeyde ama boyu büyümüyor garibin artık)

herhangi bir stil dünmedim. alt kısımdaki dalları ellemedim belki ilerde kök şeklinde topraga daldırır değişik bir kök görünümüm elde edebilirim diye; olurmu onuda bilmiyorum ya! olur mu? size sorayım.

evet arkadaşlar şu inciri yardımlarınızla bişeylere benzetelim
şimdiden teşekkürler

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2006, 00:34   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
ölçüleri vermeyi unutmuşum.
gövde çevresi 5cm
maviyle işaretli olan dal sağ arkaya çapraz ilerliyor

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Kopyası ön.jpg (53.9 KB, 454 views)
gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 19:32   #8
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
İncir için söylenebilecek tek şey bekle
Dalların hangisinin gidip hangisinin kalacağına yaprak dökünce karar veririz.Daha kolay olur.

Özellikle düşündüğün bir stil var mı? Yok demişsin ama tekrar düşünmen için sordum.

Ben bir tane incirimi geçen sene kaya üzeri stili için kayayla birlikte toprağa diktim.Bu sene ellemedim.Seneye açacam bakalım ne oldu.
Çok kolay ve fazla kök veriyor.Kaya üstü stilini tavsiye ederim.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 19:41   #9
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gallus
alt kısımdaki dalları ellemedim belki ilerde kök şeklinde topraga daldırır değişik bir kök görünümüm elde edebilirim diye; olurmu onuda bilmiyorum ya! olur mu? size sorayım.
Ben anlamadım

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 19:50   #10
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
ben anladım galiba

Dalları toprağa daldırıp köklendirecek ve o kökleri sonra dışarıda bırakıcak

Eğer düşündüğüm gibi ise;
Gövde Kayanın üstünde, gövdeden çıkan kökler kayaya sarılarak toprağa iniyor dallardan çıkan kökler toprağa direk sarkıyor...korku filmi gibi

Bu bana gerçekten ilginç bir fikir olarak geldi.
İncir çabuk kök salan bir ağaç mutlaka kök salacaktır.
Mutlaka dene

Ben demeyi düşünüyorum

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 19:51   #11
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Sevgili gallus ağaçlarının resimlerini ekleyebilirsen iyi olur.İlk mesajda çok fazla şey yazıyor.Tek tek resimler üzerinden konuşmak daha kolay olacak

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 19:54   #12
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Dalları toprağa daldırıp köklendirecek ve o kökleri sonra dışarıda bırakıcak

Eğer düşündüğüm gibi ise;
Gövde Kayanın üstünde, gövdeden çıkan kökler kayaya sarılarak toprağa iniyor dallardan çıkan kökler toprağa direk sarkıyor...korku filmi gibi
Bonsaisever dediğin gibiyse çok ilginç bir fikir.Olmaması için bence neden yok.Bu gallus çok enteresan bir adam ya

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 21:11   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
evet bende kaya üzerine kök sardırmayı planlamıştım ama ağacı dikmiş bulununca(gerçi Ali bey geç olmadığını söyledi) ana gövdenin dibe yakın kısımlarından çıkan dalları kök şeklinde toprağa daldırıp ucunuda kesersek bunlardan kök görünümü elde edbilirmyiz diye sormuştum . ficus benjaminlerde böyle bir uygulama yapılıyor galiba çünkü gövdenin 10-15 cm yukarısından dallar bükülerek yapılan çalışmalara rastlamıştım internette.Ama siz benim bu fikrime daha ilginç bir yaklaşım getirdiniz.çok daha güzel olacağına eminim

evet kesin denenmeli
çok sağolun

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 21:21   #14
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
"Beyn tayfunu ne demek?" diye merak ederdim hep

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 21:28   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
işte tam oalrak olmasada hızlıca bulabildiğim birkaç foto ben böyle demek istemiştim
yani tam dik e yakın toprağa saplanırsa sonuçta sürgünler geriye doğru çıkamayacağına göre o dallardan sürgün vermicektir diye düşünüyorum ama aynı mantıkla kökde vermeyebilir ama bi şans ana gövdeye bağlı olması

yani kısaca ters çelik dikmek gibi birşey.ama ana gövdeye bağlı
direkt dalı gövdeden çıkan bir kök gibi göstermek düşüncesüydi
image_scale.jpg
Pc120021.jpg
multi-trunk-ficus.jpg


Düzenleyen bonsaireef : 24-07-2006 saat 21:30 Neden: resimleri görünür şekilde ekleme
gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 21:34   #16
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Yalnız şöyle birşey var burada yapılan işlem senin dediğin gibi dalların eğilip toprağa saplanması değil.Bu ficusların bir özelliği ve dallardan kök verip toprakla buluşturuyorlar.

Senin dediğine de sıcak baktım, yalnız dalların ucunu kesmek yerine köklenene kadar uç kısmına yakın bölgesini toprağa değdirirsin.Zaten hemen köklenir.Sonra köklendikten sonra uç sürgünü kesersin ve dal köke dönüşmüş olur.
Olur dimi Yoksa çokmu uçtuk.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 21:44   #17
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Zaten olan dalın köklenmesin değil mi

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 21:50   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
sonuçta incir de bir ficus olduğuna göre bunlar olabilir
tabii ki dediğiniz gibi köklenene kadar ucu kesmemek mantıklı yol
ama bide merak varya
o sebepten sormuştum ben bunu

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2006, 22:07   #19
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
İncirde ficus doğru ama demek istediğim diğer ficusların özelliğidir.Hiç büyük ficus ağacı gördünüzmü ben mersinde çok gördüm(Ficus microcarpa sanırım,ama bir bilene sormak lazım), aynı bonsaisinde olduğu gibi toprağa dallarından kökler salar.
İncirde ise doğada böyle bişeye rastlamadım hiç.Sonuçta dallarını toprağa sokarak **** havada köklendirirseniz aynı görünümü elde etmek mümkün.

Mersinden foto yok ama internetten bulduğum resimlerden ekleyeyim.
4.jpg
5.jpg

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2006, 00:33   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
ohannes burgerking
e artık yuh
kendisi mi olmuş bunlar yoksa uğraşmışlarmı bu adamlar

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2006, 09:31   #21
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Benim bildiğim bu ağacın özelliği o
Yanılmıyorsam Hindistanda dünyada en geniş alanını kaplayan ağacın aynısı bu.
Dallar yere sarkıyor senin istediğin gibi kök veriyor ve oradan yine gövde oluşturuyor
Tek bir ağaç 150 m lik bir alanı kaplıyor

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2006, 19:59   #22
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gallus
kendisi mi olmuş bunlar yoksa uğraşmışlarmı bu adamlar
Bonsaiseverin dediği gibi kendisi oluşuyor.Dallarda kökler aşağıya sarkmaya başlıyor.Yere ulaşınca kökleri toprağa salıyor.Kalınlaşıyor vs.

2.jpg

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2006, 14:37   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Selamlar,
Sohbetiniz bir aksam kizilligi tadinda ben de katilabilirmiyim?
Gallus incirin icin dusunduklerin guzel seyler [en altaki dalciklari egip topraga gomersen kok salma olasiligi yuksek]Yalniz Bonsaireef,in degindigi gibi bu incirin tropikal incirlerde olan ozellik yok[F. benjamina, F.mikrokarpa gibi incir turlerinin ozelligidir dallarindan ve govdenin herhengi bir yerinden asagiya kok uzatir hava kokleri deniyor agaca ayri bir guzellik veriyor] yani o resimlerdeki tropikal incirlere benzemeycek olsa bile denemeye deger kim bilir nasil hic kimsede olmiyan bir incir tarzi yakalarsin.
Incirin icin iki oneride daha bulunabilirim;
1- incirin dorduncu resimdeki gorunusune bakarak soyle bir agac tasarladim
Sol tarafa cikan dalin uzerinde govdeye yakin cikan dalciklardan birini secebilir ve ilk dal yapip telleyebilirsin[sola cikan dali oldugu gibi ilk dal secersen cok kalin gorunebilir] sagdaki dali da govde olarak telleyebilir ve govdeyi egerken[simdi yaprak olan yerlerden seneye yeni surgunler cikacaktir] yapraklarin disa bukumlerde olmasina dikkat et ornegin agacinin ilk dali su na vardir ikinci dalin agacin arkasindan cikmasini istiyorsan simdi yaprak dibinde olan tomurcugun teli bukerek agacin arkasin gelmesini sagla sonra ucuncu dal saga dorduncu dal one ve agacin boyu istedigin yukseklige gelene kadar bu dal [simdi tomurcuk]dizimi sursun. uc bes senede guzel kivrimli dik tarzinda bir bonsai elde edersin.

2-olculrle verdigin son incir resmine bakarak ikinci bir tarz dusundum agacin en ucta kestigin yerden cikan yeni surgunu kullanip telleyebilir ve yukarda soylediklerimi uygulayip gelecekte olusacak bir dal dizimi yapip yatik tarz [egik tarz] elde edebilirsin.

Yukarida dusunduklerini de deneyebilirsin , sonbaharin sonunu bekleyip agacini bir kaya uzerine ekip koklerin kaya uzerine sarilmis tarzini yapabilirsin[agacin kaya uzerine dikilmesi baska tarzdir burda agacin kokleri kayanin uzerinden sarilip topraga inmez kokler dogrudan kaya parcasinin icindedir ve gorunmez]
farkinda olmadan her tarafi lacivert bir gece sardi yildizlar titresiyor, Yarin is var ,iyi geceler diyecegim de sizlerde daha gunduz...
Hosca kalin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2006, 22:46   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
sevgili Ali Hocam
öneriler için çok teşekkürler.taş üzerine kök stili düşünüyordum bende. telleme ve budamada da dediklerinizi gözardı etmeyeceğim
ama galiba bunlar için kışımı beklemem gerek?
birde tomurcuklar konusunda dedikleriniz tama anlayamadım

alıntı;
ikinci dalin agacin arkasindan cikmasini istiyorsan simdi yaprak dibinde olan tomurcugun teli bukerek agacin arkasin gelmesini sagla sonra ucuncu dal saga dorduncu dal one ve agacin boyu istedigin yukseklige gelene kadar bu dal [simdi tomurcuk]dizimi sursun. uc bes senede guzel kivrimli dik tarzinda bir bonsai elde edersin.

tomurcuklara telle nasıl müdahele edyim?. çok hassas görünüyorlar. yoksa ben mi yanlış anladım
eğer doğru anladıysam biraz daha açık anlatabilirmisiniz?
birde şekillendrme ve budamalara şimdiden başlıyım mı yoksa kışı beklemek daha mı doğru olur

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 03:15   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Selamlar Gallus,
gercekten orasi biraz karisik olmus ,anlamamakta haklisin, ben bir daha anlatmaya calisayim belki daha iyi anlatirim.
Dali telledikten sonra dali kivirip tomurcuklarin istedigin yonlerde durmasini sagliyacaksin tomurcuklara mudahale etmeden[dali telledikten sonra kendi etrafinda 180 derece kivirabilirsin, dali sagdan sola kiviracaksan teli sagdan sola dogru sar, sola kiviracaksan, soldan saga dogru sar[tersini yaparsan dali kivirirken tel acilacak]
Budamayi agaclarin yapraklari doktukten sonra yapabilirsin.
iyi gunler dilegi ile.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 19:50   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
çok sağolun şimdi anladım.
yanlız eğer ana gövdeden bahsediyorsanız kalın ve kısa olduğu için tellemeyle pek şekil alacak gibi durmuyor
ama ikinci kalın dalı kesip bu dalın dibinden çıkan dalı dediğiniz gib ilk dal yaparsam, daha sonra tellemeyle 1 daldaki tepeye doğru çıkan dik sürgünü kullanarak kıvrımlı dik stil haline getirillebilir diye düşünüyorum.
ama galiba yinede biraz daha beklemem gerekiyor sanırım. çünkü sürgün daha yeşil tam odunlaşmadı. yoksa beklemiyim de hemen telleme mi yapayım?

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 22:39   #27
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
İncir konusunda çok tecrübem yok sadece bir sefer ince ama odunsulaşmış bir dalı telledim.Biraz eğip bükerken çatlamalar başladı.Çok fazlada eğmedim ama sanırım dalları çok gevrek.Acaba odunsulaşmadan mı tellemek gerekiyor?

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2006, 05:13   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Herkese iyi gunler,
Sanirim Turkiyede bonsai yapmiya calisan arkadaslarin, tel ve telleme sorunu var .

Resimlerinizden gozleyip soyle bir sonuca vardim [yanilmis olabilirim yanilmissam beni uyarin] eletrik kablolarindan cikardiginiz telleri sanirim ateste yumusatmadan kullaniyorsunuz bu da sarimi guclestiriyor sardiginiz yerde durmasi icin sertce bastirarak sariyorsunuz bu da agacin kabugunu zedelemeye sebeb oluyor ve tel yine de istediginiz gibi durmuyor.

Bakir veya aluminyum, yumak gibi sardiginiz telleri, mangal ya da uygun bir kap icinde yakacaginiz gazetelerin uzerine atin, Atesi tekrar gazetelerle besleyip tellerin kiraz kizilliginda oldugunu gorunce, disari alin ve KENDI KENDINE SOGUMASINI BEKLEYIN. Daha onceki bir tarifede teller isindiktan sonra su icine atip sogutulur diye geciyordu teller kendi kendine sogursa daha yumusak olacaktir.

Cinliler bu islemi pirinc saplarini yakip yapiyorlar [pirinç saplarinin ve gazetelerin verecegi isi arasinda pek buyuk bir fark yok diye dusunuyorum] ateste isitip soguduktan sonra kulanmak daha elverislidir ve tel sarimlarinizi korku ile değil zevkle yapacaksiniz.

Simdiden kolay gelsin


Düzenleyen malina : 31-07-2006 saat 08:51
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2006, 20:40   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
merhaba Ali Hocam
yine bizi bilgi yağmuruna tuttunuz sağolun
yanlız sorular bitmez tabi.. telleri ısıtıp yumuşattığımız zaman daha sonra sertleşecek mi?
eğer sertleşmeyecekse bu sefer de ağaca istediğimiz şekli vermekte zorlanmazmıyız? yani daha ince bir tel kullanmış gibi olmazmıyız?

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2006, 21:51   #30
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Gallus bu konuyla ilgili soru sormadan önce denemeni tavsiye ederim.Bakır tele ısıtma ve soğutma işlemini uyguladıktan sonra alüminyum kıvamına geliyor.****** daha ince tel kullanmış gibi olacaksın.Daha önce kullandığından daha kalın tel kullanacaksın ama sarması daha rahat olacak.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024