Selamlar,
Sohbetiniz bir aksam kizilligi tadinda ben de katilabilirmiyim?
Gallus incirin icin dusunduklerin guzel seyler [en altaki dalciklari egip topraga gomersen kok salma olasiligi yuksek]Yalniz Bonsaireef,in degindigi gibi bu incirin tropikal incirlerde olan ozellik yok[F. benjamina, F.mikrokarpa gibi incir turlerinin ozelligidir dallarindan ve govdenin herhengi bir yerinden asagiya kok uzatir hava kokleri deniyor agaca ayri bir guzellik veriyor] yani o resimlerdeki tropikal incirlere benzemeycek olsa bile denemeye deger kim bilir nasil hic kimsede olmiyan bir incir tarzi yakalarsin.
Incirin icin iki oneride daha bulunabilirim;
1- incirin dorduncu resimdeki gorunusune bakarak soyle bir agac tasarladim
Sol tarafa cikan dalin uzerinde govdeye yakin cikan dalciklardan birini secebilir ve ilk dal yapip telleyebilirsin[sola cikan dali oldugu gibi ilk dal secersen cok kalin gorunebilir] sagdaki dali da govde olarak telleyebilir ve govdeyi egerken[simdi yaprak olan yerlerden seneye yeni surgunler cikacaktir] yapraklarin disa bukumlerde olmasina dikkat et ornegin agacinin ilk dali su na vardir ikinci dalin agacin arkasindan cikmasini istiyorsan simdi yaprak dibinde olan tomurcugun teli bukerek agacin arkasin gelmesini sagla sonra ucuncu dal saga dorduncu dal one ve agacin boyu istedigin yukseklige gelene kadar bu dal [simdi tomurcuk]dizimi sursun. uc bes senede guzel kivrimli dik tarzinda bir bonsai elde edersin.
2-olculrle verdigin son incir resmine bakarak ikinci bir tarz dusundum agacin en ucta kestigin yerden cikan yeni surgunu kullanip telleyebilir ve yukarda soylediklerimi uygulayip gelecekte olusacak bir dal dizimi yapip yatik tarz [egik tarz] elde edebilirsin.
Yukarida dusunduklerini de deneyebilirsin , sonbaharin sonunu bekleyip agacini bir kaya uzerine ekip koklerin kaya uzerine sarilmis tarzini yapabilirsin[agacin kaya uzerine dikilmesi baska tarzdir burda agacin kokleri kayanin uzerinden sarilip topraga inmez kokler dogrudan kaya parcasinin icindedir ve gorunmez]
farkinda olmadan her tarafi lacivert bir gece sardi yildizlar titresiyor, Yarin is var ,iyi geceler diyecegim de sizlerde daha gunduz...
Hosca kalin.
|