agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Ravend (Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe) (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/6451.htm)

MeyveliTepe 31-01-2012 20:59

Tohumdan yetişmesi çok kolay ve çok dayanıklı. Geçen sene benimkiler çiçeğe kalktılar ama çiçek saplarını kestim. Bakımı konusunda ben de çok deneyimli değilim ki, bir sürü kök yok oldu. Gölge ve nem seviyor diye biliyorum.

Bir de sap üreticileri tamamen karartılmış sera gibi bir yerde karanlıkta yetiştiriyorlar. Böylece kocaman yaprak ve lifli saplar yerine minicik yaprak ve uzun, kalın lifsiz çıtır çıtır sap oluyormuş. Açıkta yetişenler için üstü kapaklı, altı açık küp gibi bir şeyler yapmışlar. Bitki küpün içinde kalacak şekilde giydiriyorlar. Böylece karanlıkta kalarak sap büyütüyormuş.

Sergüzen 25-02-2012 21:59

Işkın, Uşkun veya Uçkun Van yöresinde halı ve kilimleri kırmızı boyamada kullanılıyor.

hayalkuran 02-03-2012 16:49

Ben Siirt-Kurtalan doğumluyum.1.5 yaşına kadar orada kalmışız.Annem değişik tatları denemeyi ve farklı yemek tariflerini yapmayı seven bir kadındı.Kurtalan'dan bahsederken ışgın ve Bıtım'dan bahsederdi.Ama Işgının tadını sevememiş. Garip bir kokusu olduğunu söylerdi.Ben hala merak ediyorum.Bulup denemek isterdim.

ekc 02-03-2012 19:07

ışgınla hodan veya kaldirek diye bilinen bitki aynı mı acaba bilen var mı ?

Kiraz 03-03-2012 12:54

Hodan farklı bir bitki, bahçede kolayca yetişiyor.

fatih-batal 14-04-2012 15:48

Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..:))) heyecanla bekliyorum....
:) :)

Kiraz 14-04-2012 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih-batal (Mesaj 946737)
Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..:))) heyecanla bekliyorum....
:) :)

Nerede?

fatih-batal 29-04-2012 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 906055)
2010 'da Almanya'dan köklü halde gelmişti (Nisan-mayıs ayında fide halinde satılıyormuş), bahçede fazla güneş almayan bir yere diktim, çoğaltıp dağıtmaktı niyetim. Ağustos ayında birden bire yok oldu.

Geçen sene de bir kök geldi, daha iyi korumak için sebze bahçemden aldığım toprakla bir saksıya diktim, yarı gölge bir yere yerleştirdim. Yazın durumu iyi gidiyordu ama yine ağustosta tamamen yok oldu. Saksı toprağını boşalttım, kocaman yumru da erimişti. Nerede hata yaptığımı anlayamadım.

Aklım ışkında kaldı ama ümidim kalmadı.

yazık olmuş... elinizde olsaydı bir kök isteyecektim... bugün ümraniye dudullu pzarında bulduk....:))

fatih-batal 29-04-2012 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 946751)
Nerede?

Fatih kadınlar pazarında ve ümraniye dudullu pazar pazarında bulabilirsiniz....
fatihte kesin bulabilirsiniz.. ama dudullu pazarında garanti vardır diyemem...

Hillbilly 11-05-2012 12:00

Işgın ın en tatlısı sonunda kendini gösterdi (Tunceli Ovacık Işgını). Burada bir kaç yerden geliyor farklı zamanlarda ama en tabii ve en soğuk bölgeden gelenin tadı başka oluyor zaten en son yeme olgunluğuna ulaşan da Ovacıktan gelen. İnanılmaz bi tadı var özellikle ne kadar tüketseniz de bir şekilde artık yeter hissi uyandırmıyor, bence oldukça sağlıklı ve eğer lifli gıda yenmesi gerekiyorsa alın size tamamen liflerden oluşmuş bir sebze türü.(Sanıyorum sebze diyebiliriz)

eymoş 17-12-2013 13:44

Ravent Almanya da çok iyi bilinen bir bitkidir.Reçeli, pastası, kompostosu yapılır.Saplarının rengi kırmızımtıraktır.Denizli de nerede bulabilirim???Hem dikmek hemde yemek için???

Sumiregusa 01-05-2014 09:11

Işgın satın almak istiyorum
 
Konu çok eski olmakla birlikte şansımı denemek istiyorum. Avrupa yakasında ışgın nerede bulabilirim veya ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı acaba ? selamlarımla

Hillbilly 02-05-2014 11:29

Bu konuda şunu söylemeliyim. Herhangi bir meyve veya sebzenin tadı toplanma zamanı, bekletilme koşulları, bitkinin genetiği, iklim, coğrafi koşullar ve kendine has bir takım özelliklerden dolayı inanılmaz değişiklik gösterebiliyor. Bizim memlekette ışgın iki farklı ilçeden gelir. İlk getirilen ilçe ilin güneyinde daha sıcak (aslında aralarında hava şartları açısından önemli farklar var neyse) buradan gelen bitkinin eti genelde acımsı ve hani ayva yediğinizde boğazınıza takılır kalır ya işte tam da aynısını yaşatırken ilin kuzeyinden çok daha sonradan gelen malum kış koşulları daha belirgin ve uzun işte buradan getirilen ışgın kıtır kıtır, hafif tatlımsı, sulu ve tadı çok güzel. Ayrıca taze olması da çok mühim. O yüzden eğer acı olanlardan biri denk gelirse hemen bu da neymiş gibisinden peşin bir fikre sahip olmayın derim.

Sumiregusa 11-05-2014 18:19

Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.

Hillbilly 14-05-2014 21:31

Bizim buralarda ışgın nisan sonu gibi bitiyor. 15-20 günlük bi süre boyunca satışı yapılır. Her sene bolca tüketmeye çalışıyorum. Reçel vs. içinse hafif acı olması hiç bir sorun teşkil etmeyecektir zira pişince tüm acılığı yok oluyor. Maalesef bir sene kadar beklemek zorunda kalacaksınız. Bi sonraki yıl biraz erkenden nisanın ilk haftası gibi bulmaya çalışın. Doğu Anadolu, Güney doğunun kuzeyi, Doğu karadeniz de doğal bitki örtüsü içerisinde var olduğunu söyleyebilirim diğer bölgeleri bilmiyorum.

cicek2000 15-05-2014 18:47

[QUOTE=Sumiregusa;1282690]Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.[/QUOTE

Dün Unkapanındaki Çarşamba Pazarında, el arabasında satılıyordu.

birnefestoprak 23-04-2015 06:17

Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?

Muda 24-04-2015 06:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1372973)
Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?

Ülkemizde doğal olarak aradığımız bir şeyin tohumuna nedense zor ulaşabiliyoruz. İnternette yaptığım araştırmada bitkinin Almanca isminden Türkiye'de tohumunun satıldığı yere ulaşabildim. Yerli tohum bulunabilse tabi ki çok daha iyi bir şey.

| Zengarden Ev ve Bahçe

Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094

Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet

Ozlem A 24-04-2015 11:23

İstanbul'da Pazar günleri kurulan Kastamonu pazarında köylüler ışkın satarlar, eğer gitme imkanı olan yakınınız var ise köylülerden isteyebilir. Şimdi zamanı, tezgahlardan bilgi alabilirler.

Lonicera 24-04-2015 12:19

Zengarden' den iki kere tohumunu alıp denedim. Bir tane bile çimlenmedi. Büyük olasılık bayat tohumdu.

birnefestoprak 24-04-2015 19:30

Rhubarb burda cokca cilekli turta yapiminda kullanilir. Zengarden, yerli tohum satmaz; yurtdisindan toptan aldiklari tohumlari satiyorlar (yani onlardaki rhubarb tohumu buyuk ihtimalle yurtdisindaki ticari tohum piyasasinda sirkulasyonda olan bir cesittir).

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1373184)
Ülkemizde doğal olarak aradığımız bir şeyin tohumuna nedense zor ulaşabiliyoruz. İnternette yaptığım araştırmada bitkinin Almanca isminden Türkiye'de tohumunun satıldığı yere ulaşabildim. Yerli tohum bulunabilse tabi ki çok daha iyi bir şey.

| Zengarden Ev ve Bahçe

Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094

Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet


MeyveliTepe 24-04-2015 21:49

Bendekilerden biri çiçeğe kalktı, biraz tohum olacak ama yabani çeşit değil.

birnefestoprak 25-04-2015 21:04

Yukarda cokca kullanilir dedim ama geleneksel tarifleri vardir (sadece rhubarbli turta da olmasi lazim) demek istedim yoksa yerel ureticiyi bulmak cok zor (pazarda satani hic gormedim). Kimse zahmet edip ekmiyor. Bazen marketlere geliyor. Rhubarbli turta da organik urun satan kucuk marketlerde nadiren bulunabiliyor.

Ozlem A 25-04-2015 23:18

Bugün Feriköy'deki organik pazara giden bir arkadaşım baktı benim için, ama orada yokmuş. Diğer taraftan Mayıs ayı civarında Cihangir sokaklarında doğadan toplanmış ışkınlar el arabası ile de satılıyor, sadece denk gelmek zor. Görürsem tohum konusunu soracağım, burada bilgi veririm.

Ozlem A 06-05-2015 20:03

1 Eklenti(ler)
Fatih pazarında ışkın satıldığını duyunca hemen ısmarladım. Böyle dikenli bir şey geldi :) aradığınız yerli ışkın bu olabilir mi?

Lonicera 25-02-2016 12:37

1 Eklenti(ler)
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe başta olmak üzre, ayrıca Sn bahcedenn'e de teşekkürlerimle. Tohum taze olunca çimlenme dış mekanda bile bir haftayı bulmadı:))

Ozlem A 26-02-2016 07:25

1 Eklenti(ler)
Çok güzel, umarım tatlı ışkın bulmak kolaylaşır ülkemizde. Zor bulduğum yabani ışkın taze olarak çok ekşi idi, ben de çilekle tart yapmıştım.

birnefestoprak 28-02-2016 19:36

Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel :)

Elbereth 29-02-2016 16:34

Bu bitkiyi ilk kez geçen yıl Erzurum'da görmüştüm. Sokakta tezgahlarda satılıyordu. Ayrıca hemen hemen her manavın öünde bir kasa vardı. Satan kişi kabukları soyulduktan sonra yendiğini ve tadının biraz acı olduğunu söylemişti. Ben denemeye cesaret edememiştim o zaman ;) Burada yazılanları okuyunca artık bu sene denerim bakalım nasılmış.

Ozlem A 01-03-2016 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1443396)
Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel :)

Neredeyse ham denecek kadar ekşi bir tadı vardı bu ışkının. Tart yaptıktan sonra fena olmadı, yine de tatlı diye kastettiğim kırmızı dikensiz saplı olanları tercih ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024