Ravend (Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe)
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
RAVEND Diğer Adları Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe Karabuğdaygiller familyasından; büyük yapraklı, çok yıllık bir bitki cinsidir. Sebze veya süs bitkisi olarak yetiştirilen türleri vardır. Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek yerlerde Işgın (Rheum ribes) denilen türü yetişir. Boyu 150 santimetre kadardır. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar. Yaprakları dairemsi, kenarları ince dişli, yüzeyi pürüzlü ve serttir. Kökleri ilaç yapımında kullanılır. Taze sürgünleri ve genç yapraklarından da sebze olarak faydalanılır. Terkibinde "Tanen" vardır. Kokusu kendine hastır. Tadı acıdır. Tıbbi Etkileri: İştah açar, vücudu kuvvetlendirir, ishali keser. Mide ve bağırsak gazlarını giderir, idrarın rengini sarıya boyar. Çok miktarda kullanılırsa ishal yapar. www.yemekicmek.com/sifalibitkiler |
Alıntı:
|
Ama satıldığını gördüğünüze göre neden alıp yemediniz?
Fiatı da çok ucuzdu ben aldığımda3 YTL. düşünün ki adam dağa-kıra çıkıp toplayacak, paketleyecek, alacak İstanbul'a getirecek, belediyecilerden kaçıp el arabasında satacak en fazla 30 kg var bir arabada kg da 1 ytl kazansa bir arabada 30 ytl kazanır.bir arabayı da kaç günde satar belli değil. |
Işgın
Merhabalar
#217 deki mesajdaki otun ismi gerçekten ışgındır.Biz aslen Elazığ'lı olduğumuz için bildiğim bir kaç ottan biridir(eskiden buraya üye olduktan sonra gittikçe artıyor bu sayı).Işgının satın alınmasında dikkat edilecek en önemli şey olabildiğince ince,körpe olanların alınmasıdır.Fazla bekletmeden tuza bulanarak yenir.Önce dış yüzeyinde gördüğünüz tüylü yüzey soyulur.Dolapta bekletmek isterseniz bir kağıda sarmanız önerilir. |
Işgınlı yumurta
Işgının tadı yeşil eriğe benzer.Minik minik doğrayıp tavada kısık ateşte ,ağzı kapalıyken iyice öldürüldükten sonra içine yumurta kırılır.Afiyet olsun.
|
Evet kesinlikle tanıyorum:) Çocukluğumun vazgeçilmez lezzetlerinden. Bulabiliyorsanız bol bol yiyin. Ailem Elazığlıdır ve en sevdiğimiz bitkilerdendir. Hem çiğ yenir hem de doğranıp omlete konur çok lezzetlidir. Çiğken tuza batırıp yemenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun, keşke burda da bulunsa:) |
O topaklananlar durmaktan bayatlayanlardır. İnce ve taze olanları almaya çalışın.
|
Işgın ı kardeşim İsveç ten getirmişti tadına bakmamız için. Orada turtalara pastalara konduğunu söyledi. İsveçliler tatlı-ekşi lezzeti seviyorlar. Mevsiminde bulursam bende deneyeceğim.
|
Feriha Hanımında belirttiği gibi,
ışgın yurt dışında pasta yapımında kullanılmaktadır. Özellikle Almanya'da ışgınlı meyveli yoğurtlar mevcut olup Rhabarber olarak bilinmektedir. |
17 sene kadar önce İngiltere'de gördüğüm bu bitki hakkında, ben de uzun zamandır bilgi arıyordum,sonunda ulaştım. Hatırladığım kadarı ile çok iri bir pazı görünümünde, sapları kırmızımsı. Saplarının kabukları soyulup, küçük küçük kesilerek keklere, turtalara konuyor. Ekşi-tatlı hoş bir tadı var. Senelerdir nereden bulurum diye merak ederdim, artık Türkiye'de de olduğuna göre, isimlerini de öğrendiğime göre en kısa zamanda bahçenin bir köşesine yer açacağım.
Öncelikle keklerde denemenizi tavsiye ederim, kuru üzüm gibi küçük parçalar halinde kullanabilirsiniz. |
Merhaba Nurbahar Hanım,
sizinde yazdığınız gibi ışgın, iri bazı sapı görünümünde olup kırmızı renklidir. Bir örnek teşkil etmesi amacıyla aşağıdaki linkleri veriyorum: http://dilekce.blogspot.com/2005/05/...an-kuchen.html http://de.wikipedia.org/wiki/Gemeiner_Rhabarber |
Hakkari'deki dağlarda da çok vardır.
Elazığ-Tunceli yöresinde sevilerek yenilir. Yenen kısmı bitkinin gövdesi olup ekşidir. |
tunceliden tohumlarından getirttim ama nasıl dikilir bilmiyorum buralarda (manisa) yetişir mi,bilen varsa yardım edinnn.teşekkürler
|
sayın munzurlum ben çocukluğumda toplamıştım ışgın'ı yetiştiği yüksekliğe tırmanmak altı saati almıştı ve iç anadolu bölgesindeydi. ege bölgesi nemli olmakla birlikte belki manisa'nın daha kuru olması ihtimali dahilinde yetişmesi mümkün olabilir ama alçak bölgelerde ışgın yetiştiğini hiç görmedim. sanırım ışgın'ın yükseklerde yetişmesi gibi bir durumu var.
ayrıca ışgın'ın acımsı olduğuna dair yazılar gördüm eğer aynı bitkiden bahsediyorsak ışgın kesinlikle acı değil. tatlı ekşi bir tadı var ve insanın yedikçe yiyesi geliyor. o zamanlar uyarırlardı çok fazla yemeyin hazmedemezsiniz diye. alırken köke en yakın bölgelerini sıkın eğer odunsulaşmışlarsa pek yenecek hali kalmamıştır. dış kabı yumuşak dikenlidir. ele batmaz. çabucak etli bölümden ayrılabilir. çiğ yemnesi oldukça keyiflidir. ben ışgını blenderden buz ve limonla (ya da portakalla) geçirip cin votka türünden alkollü içkilerde kokteyl olarak bile kullandım ve sanırım kolay rastlanamayacak bir lezzete ulaştım. tavsiye ederim |
Işgın bu günlerde fatih kadınlar pazarında çokça satılıyor.
Sayın corto kokteyli deneyeceğim |
Işgın - uçkun
2 Eklenti(ler)
Işgın'a uçkun da deniyor.
Bu otla Bitlis'te karşılaşmıştım. Bahar da kar sularının erimeye başladığı zamanda ortaya çıkıyor. İnsanlar bir yandan konuşurken bir yandan da kamçı gibi olan gövdenin kabuğunu soyarak yiyorlardı... Biraz sonra yanlarında soyulmuş kabuklar yığılmış oluyordu. İlk yediğimde bana üzüm asması bıyığı tadında gelmişti. Sonra alışkanlık yaptı. Ben de yemeden duramaz olmuştum. Milliyet internet haberde uçkunla ilgili bir haber çıktı. Kimi arkadaşların ilgisini çekebilecek çekici bir başlıkla verilmiş :D (http://www.agaclar.net/forum/showthr...hlight=azg%FDn) Haber şöyle: Vekillerin kapıştığı doğal viagra Meclis'te ilginç ve yararlı bir meyve dağıtıldı. Bakanlar vekiller beğenerek yediler. Adı Uçkun. Peki ne işe yarıyor dersiniz? TBMM İktidar kulisinde oldukça yararlı olduğu özellikle vurgulanan bir meyve dağıtıldı. Meyvenin adı Uçkun. Dağıtan AKP Hakkari Milletvekili Abdullmuttalip Özbek. Kuliste milletvekilleri ve bakanlara dağıtıldı. Her dalı özel paketlenmiş meyvelerin üzerine özel bir not da düşüldü. Not aynen şöyle: HAKKARİ MUZU “Yöremizde Hakkari Muzu olarak bilinen “UÇKUN” mide, bağırsak, hazımsızlık ve öz ellikle şeker hastalığına iyi geld iği bilinmektedir. NOT: Soyularak yenir. Abdulmuttalip Özbek Hakkari Milletvekili UÇKUN’UN GİZLİ ETKİSİ Kilolarca Uçkun, kuliste AKP’li milletvekili ve bakanlara dağıtıldı. Kulisteki sehpaların üzerine yayılan ve soyulup, tuza banılarak yenilen Hakkari Muzu Uçkun’un notta yazılan yararlarının yanı sıra bilinen ön önemli yararı aslında afrodizyak olması. Yalnızca Hakkari ve çevresinde yetişen bu özel meyve bölgede çok bilinmesine ve tüketilmesine karşın, diğer illerde çok az bulunan ve satılan bir ürün. Eklenti 78149 UÇKUN NEDİR? Işgın, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) ailesinden, bazı yerlerde boyu 100-150 santimetreyi bulan otsu bir dağ bitkisi. Işgının bir filin kulaklarını andıran büyük yaprakları bulunuyor. Bu yaprakların ortasındaki gövde, dibinden kesilerek şehirlere getiriliyor. Dış kabukları tıpkı muz soyar gibi soyulup içi yeniyor. Lifli bir yapısı olan bu bitkinin tadı biraz ekşi ve biraz da mayhoş. Çiğnedikçe ağızda tatlı/ekşi bir lezzet kalıyor. Özellikle yemeklerin ardından yeniyor ışgın. Hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor. Eklenti 78148 Zübeyir Kındıra - İnternethaber |
Hakkari muzu ismi hoşuma gitti ama bu bitkiyi Hakkari'liler sahiplenmesin.
Elazığ gibi başka illerde de üretiliyor. Ama reklam herşeydir. Reklamı yapan parayı kazanır.:D Bu bakımdan milletvekilini tebrik etmek gerek. Işgın özellikle tuzla çok güzel yenir. |
Aaa işte bakın Elazığlılardan tepki geldi bile. Ama haklısınız reklamı yapan parayı kazanır.
|
Işgın deyince aklıma Tunceli gelir, ışkını en çok orada yedim .Yalnız çiğ olarak değil yemeği de yapılır.Daha önce tarifi verildiği için tekrar yazmıyorum.
Tatmak ve tanımak isteyen olursa |
Fatih Kadınlar Pazarında şu sıralar satılıyor.
|
1 Eklenti(ler)
Bu foruma bayılıyorum. Ben de cocukken Almanaydan hatırlıyorum o musteşem tatlıları, reçel da çok güzel oluyor. Keşke burada tohum bulabilirsem. Istanbul Anadolu tarafında pazarlarda hiç görmedim.
|
Resimdeki bitki Rhubarb olarak satılıyor ben kök olarak aldım ve yetiştirmeye başladım çok güzel reçeli oluyor değişik aromalı bir tadı var ilk sene yenmiyor ikinci sened çıkan saplar yeniyor kendi kendine lale soğanı gibi çoğalıyor tekrar dikime gerek kalmıyor.Kışa dayanıklı donma yapmayan bir bitki ve yapraklarının yenmemesi gerekiyor tohumu olduğunu bilmiyordum kök bitki .Sevgiler
|
arkadaşlar ışkının çiçegi hoşuma gitti köklü olarak yetişen bölgelerimizden nasıl temin edebiliriz acaba?bahçeye güzel çiçekleri ve kokusu için dikip yetiştirmek istiyorum.
|
Ben de ışkınla Van'da tanışmıştım. Öğrenciler getirirdi. Tadı çok güzeldir.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 127029
Yayla Muzu Kanseri Önlemede Etkiliymiş! İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Elazığ, Van, Bitlis, Hakkari ve Erzurum’da yetişen bir bitki olan ‘Işgın’ın kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkardı. İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Elazığ, Van, Bitlis, Hakkari ve Erzurum’da yetişen bir bitki 'Uçkun'un' kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkardı. Sheffield Hallam Üniversitesi’nin araştırmasına göre, ışgında diğer kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önlemeye yardımcı olan kimyasal maddeler bulunuyor. Polifenol adlı bu kimyasal maddeler başta lösemi olmak üzere birçok kanser türünü önleyebiliyor. Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy, Daily Telegraph gazetesine, “Araştırmalarımız ışgın özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu gösterdi." Bu bitkiden elde edeceğimiz polifenollerle oluşturulacak bir ilaç da kanserle mücadelede kullanılabilir” diye konuştu. İngiltere’de oldukça popüler olan ışgının sapları ve kökleri tüketiliyor. Ülkede bu bitkinin, pastası, tartı hatta kokteyli bile yapılıyor. kaynak |
Alıntı:
|
İddia ediyorum en güzel Işkın ( Rheum Ribes ) Tunceli Ovacık Munzur Dağlarında yetişiyor. Tamamen çevre kirliliğinden uzak, İsviçre alplerini anımsatan izole bir bölge. Buradan gelen ışkın ekşi-tatlı mükemmel lezzette olur. Başka yerlerden gelen ışkınlar da lezzetli olabilir ama burdakiler farklı oluyor. Acı ve aşırı buruk tatta veya odunsulaşmış yapıda olan ışkın zor yenir ama mevsiminde ve tatlı-ekşi olan türü mükemmeldir.
|
Alıntı:
Geçen sene de bir kök geldi, daha iyi korumak için sebze bahçemden aldığım toprakla bir saksıya diktim, yarı gölge bir yere yerleştirdim. Yazın durumu iyi gidiyordu ama yine ağustosta tamamen yok oldu. Saksı toprağını boşalttım, kocaman yumru da erimişti. Nerede hata yaptığımı anlayamadım. Aklım ışkında kaldı ama ümidim kalmadı. |
Bende 15-20 kök vardı. Tohumdan yetiştirmiştim. Geçen yaz iyi bakamadım 4-5 köke indi. Bu bahar eski köklerden yine sürgün verebilir.
|
Sn. Meyvelitepe, tohumdan yetişmesi zor mu? Bana getirenler ilk aradıklarında tohum aramışlar ama bulamamışlar, bitkide de tohumu hatırlamıyorlar. Tohum vermesi zor mu oluyor.
Yetiştirdiğiniz ortamda şartlar nasıl? Neye dikkat etmek gerekiyor? Çok sudan mı çürüttüm diye düşünüyorum ama suyu seven bir bitki sanırım. Çok susuz da bırakmadım. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024