agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Ravend (Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe) (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/6451.htm)

Billur Korkmaz 17-05-2007 21:39

Ravend (Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe)
 
3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Bugünlerde sokaklarda,seyyar tezgahlarda daha önce hiç görmediğim bir bitki satılıyor.satıcıya sordum adı ışgın mış,birçok yararlarından bahsetti,kabuğu soyulup yeniliyormuş,Malatyadan geliyormuş.
Farmasötik botanik (Prof. Asuman Baytop)kitabında araştırdım,Rheum(ravent)türlerindenmiş.(R.ribes=ış ıgın)Taze sürgünleri ve genç yapraklarının sapları sebze olarak yenirmiş.
Prof.Turhan Baytop'un kitabında ise Elazığ bölgesinde sebze gibi yenildiği,köklerinin ise kabız olarak kullanıldığı bilgsini buldum.
Tadını bilen varmı?
.
Tadını bilmiyorum ve hiç tanışmadım ama meraklı bir doğadaki yenen bitkiler araştırmacısı olarak dikkatimi çekti ve yine internetteki gezinmelerim sonucu tüm bitki sitelerinde aynı bilgileri buldum.

RAVEND

Diğer Adları Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe

Karabuğdaygiller familyasından; büyük yapraklı, çok yıllık bir bitki cinsidir. Sebze veya süs bitkisi olarak yetiştirilen türleri vardır. Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek yerlerde Işgın (Rheum ribes) denilen türü yetişir. Boyu 150 santimetre kadardır. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar. Yaprakları dairemsi, kenarları ince dişli, yüzeyi pürüzlü ve serttir. Kökleri ilaç yapımında kullanılır. Taze sürgünleri ve genç yapraklarından da sebze olarak faydalanılır. Terkibinde "Tanen" vardır. Kokusu kendine hastır. Tadı acıdır.

Tıbbi Etkileri: İştah açar, vücudu kuvvetlendirir, ishali keser. Mide ve bağırsak gazlarını giderir, idrarın rengini sarıya boyar. Çok miktarda kullanılırsa ishal yapar.

www.yemekicmek.com/sifalibitkiler

Halit Togay 23-05-2007 06:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 105024)
Bugünlerde sokaklarda,seyyar tezgahlarda daha önce hiç görmediğim bir bitki satılıyor.satıcıya sordum adı ışgın mış,birçok yararlarından bahsetti,kabuğu soyulup yeniliyormuş,Malatyadan geliyormuş.
Farmasötik botanik (Prof. Asuman Baytop)kitabında araştırdım,Rheum(ravent)türlerindenmiş.(R.ribes=ış ıgın)Taze sürgünleri ve genç yapraklarının sapları sebze olarak yenirmiş.
Prof.Turhan Baytop'un kitabında ise Elazığ bölgesinde sebze gibi yenildiği,köklerinin ise kabız olarak kullanıldığı bilgsini buldum.
Tadını bilen varmı?
.

Ferda Hanım İstanbulun biraz varoş tabir edilen mahallelerinde ışgın satılıyor. İkitelli'den aldım, balkonumda saklıyorum ama size nasıl ulaştıracağım bilmiyorum. Tadı mayhoş. dışındakisoymuğu soyulup yeniyor. İçi de lifli ve soymuğu tam almazsanız daha da lifli, nerdeyse yenmiyor. Ağızda topak oluyor.

Halit Togay 23-05-2007 06:36

Ama satıldığını gördüğünüze göre neden alıp yemediniz?
Fiatı da çok ucuzdu ben aldığımda3 YTL. düşünün ki adam dağa-kıra çıkıp toplayacak, paketleyecek, alacak İstanbul'a getirecek, belediyecilerden kaçıp el arabasında satacak en fazla 30 kg var bir arabada kg da 1 ytl kazansa bir arabada 30 ytl kazanır.bir arabayı da kaç günde satar belli değil.

M.Sema 07-08-2007 16:54

Işgın
 
Merhabalar
#217 deki mesajdaki otun ismi gerçekten ışgındır.Biz aslen Elazığ'lı olduğumuz için bildiğim bir kaç ottan biridir(eskiden buraya üye olduktan sonra gittikçe artıyor bu sayı).Işgının satın alınmasında dikkat edilecek en önemli şey olabildiğince ince,körpe olanların alınmasıdır.Fazla bekletmeden tuza bulanarak yenir.Önce dış yüzeyinde gördüğünüz tüylü yüzey soyulur.Dolapta bekletmek isterseniz bir kağıda sarmanız önerilir.

M.Sema 07-08-2007 16:58

Işgınlı yumurta
 
Işgının tadı yeşil eriğe benzer.Minik minik doğrayıp tavada kısık ateşte ,ağzı kapalıyken iyice öldürüldükten sonra içine yumurta kırılır.Afiyet olsun.

handanhanım 10-02-2008 12:56

Evet kesinlikle tanıyorum:) Çocukluğumun vazgeçilmez lezzetlerinden. Bulabiliyorsanız bol bol yiyin. Ailem Elazığlıdır ve en sevdiğimiz bitkilerdendir. Hem çiğ yenir hem de doğranıp omlete konur çok lezzetlidir. Çiğken tuza batırıp yemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun, keşke burda da bulunsa:)

handanhanım 10-02-2008 12:58

O topaklananlar durmaktan bayatlayanlardır. İnce ve taze olanları almaya çalışın.

feriha 10-02-2008 14:12

Işgın ı kardeşim İsveç ten getirmişti tadına bakmamız için. Orada turtalara pastalara konduğunu söyledi. İsveçliler tatlı-ekşi lezzeti seviyorlar. Mevsiminde bulursam bende deneyeceğim.

zodabas 29-03-2008 12:54

Feriha Hanımında belirttiği gibi,
ışgın yurt dışında pasta yapımında kullanılmaktadır. Özellikle Almanya'da ışgınlı meyveli yoğurtlar mevcut olup Rhabarber olarak bilinmektedir.

Kiraz 29-03-2008 15:04

17 sene kadar önce İngiltere'de gördüğüm bu bitki hakkında, ben de uzun zamandır bilgi arıyordum,sonunda ulaştım. Hatırladığım kadarı ile çok iri bir pazı görünümünde, sapları kırmızımsı. Saplarının kabukları soyulup, küçük küçük kesilerek keklere, turtalara konuyor. Ekşi-tatlı hoş bir tadı var. Senelerdir nereden bulurum diye merak ederdim, artık Türkiye'de de olduğuna göre, isimlerini de öğrendiğime göre en kısa zamanda bahçenin bir köşesine yer açacağım.

Öncelikle keklerde denemenizi tavsiye ederim, kuru üzüm gibi küçük parçalar halinde kullanabilirsiniz.

zodabas 29-03-2008 20:00

Merhaba Nurbahar Hanım,
sizinde yazdığınız gibi ışgın, iri bazı sapı görünümünde olup kırmızı renklidir. Bir örnek teşkil etmesi amacıyla aşağıdaki linkleri veriyorum:
http://dilekce.blogspot.com/2005/05/...an-kuchen.html
http://de.wikipedia.org/wiki/Gemeiner_Rhabarber

izzeterisen 29-03-2008 21:43

Hakkari'deki dağlarda da çok vardır.
Elazığ-Tunceli yöresinde sevilerek yenilir.
Yenen kısmı bitkinin gövdesi olup ekşidir.

munzurlum 21-06-2008 18:32

tunceliden tohumlarından getirttim ama nasıl dikilir bilmiyorum buralarda (manisa) yetişir mi,bilen varsa yardım edinnn.teşekkürler

corto 05-05-2009 02:00

sayın munzurlum ben çocukluğumda toplamıştım ışgın'ı yetiştiği yüksekliğe tırmanmak altı saati almıştı ve iç anadolu bölgesindeydi. ege bölgesi nemli olmakla birlikte belki manisa'nın daha kuru olması ihtimali dahilinde yetişmesi mümkün olabilir ama alçak bölgelerde ışgın yetiştiğini hiç görmedim. sanırım ışgın'ın yükseklerde yetişmesi gibi bir durumu var.
ayrıca ışgın'ın acımsı olduğuna dair yazılar gördüm eğer aynı bitkiden bahsediyorsak ışgın kesinlikle acı değil. tatlı ekşi bir tadı var ve insanın yedikçe yiyesi geliyor. o zamanlar uyarırlardı çok fazla yemeyin hazmedemezsiniz diye.
alırken köke en yakın bölgelerini sıkın eğer odunsulaşmışlarsa pek yenecek hali kalmamıştır. dış kabı yumuşak dikenlidir. ele batmaz. çabucak etli bölümden ayrılabilir. çiğ yemnesi oldukça keyiflidir. ben ışgını blenderden buz ve limonla (ya da portakalla) geçirip cin votka türünden alkollü içkilerde kokteyl olarak bile kullandım ve sanırım kolay rastlanamayacak bir lezzete ulaştım.
tavsiye ederim

hozat 06-05-2009 00:43

Işgın bu günlerde fatih kadınlar pazarında çokça satılıyor.
Sayın corto kokteyli deneyeceğim

hassoman 13-05-2009 11:19

Işgın - uçkun
 
2 Eklenti(ler)
Işgın'a uçkun da deniyor.
Bu otla Bitlis'te karşılaşmıştım.
Bahar da kar sularının erimeye başladığı zamanda ortaya çıkıyor.
İnsanlar bir yandan konuşurken bir yandan da kamçı gibi olan gövdenin kabuğunu soyarak yiyorlardı... Biraz sonra yanlarında soyulmuş kabuklar yığılmış oluyordu.

İlk yediğimde bana üzüm asması bıyığı tadında gelmişti. Sonra alışkanlık yaptı. Ben de yemeden duramaz olmuştum.

Milliyet internet haberde uçkunla ilgili bir haber çıktı. Kimi arkadaşların ilgisini çekebilecek çekici bir başlıkla verilmiş :D (http://www.agaclar.net/forum/showthr...hlight=azg%FDn)

Haber şöyle:



Vekillerin kapıştığı doğal viagra


Meclis'te ilginç ve yararlı bir meyve dağıtıldı. Bakanlar vekiller beğenerek yediler. Adı Uçkun. Peki ne işe yarıyor dersiniz?

TBMM İktidar kulisinde oldukça yararlı olduğu özellikle vurgulanan bir meyve dağıtıldı. Meyvenin adı Uçkun. Dağıtan AKP Hakkari Milletvekili Abdullmuttalip Özbek. Kuliste milletvekilleri ve bakanlara dağıtıldı. Her dalı özel paketlenmiş meyvelerin üzerine özel bir not da düşüldü.

Not aynen şöyle:

HAKKARİ MUZU

“Yöremizde Hakkari Muzu olarak bilinen “UÇKUN” mide, bağırsak, hazımsızlık ve öz ellikle şeker hastalığına iyi geld iği bilinmektedir.

NOT: Soyularak yenir. Abdulmuttalip Özbek Hakkari Milletvekili

UÇKUN’UN GİZLİ ETKİSİ

Kilolarca Uçkun, kuliste AKP’li milletvekili ve bakanlara dağıtıldı. Kulisteki sehpaların üzerine yayılan ve soyulup, tuza banılarak yenilen Hakkari Muzu Uçkun’un notta yazılan yararlarının yanı sıra bilinen ön önemli yararı aslında afrodizyak olması.

Yalnızca Hakkari ve çevresinde yetişen bu özel meyve bölgede çok bilinmesine ve tüketilmesine karşın, diğer illerde çok az bulunan ve satılan bir ürün.

Eklenti 78149

UÇKUN NEDİR?

Işgın, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) ailesinden, bazı yerlerde boyu 100-150 santimetreyi bulan otsu bir dağ bitkisi. Işgının bir filin kulaklarını andıran büyük yaprakları bulunuyor. Bu yaprakların ortasındaki gövde, dibinden kesilerek şehirlere getiriliyor.

Dış kabukları tıpkı muz soyar gibi soyulup içi yeniyor. Lifli bir yapısı olan bu bitkinin tadı biraz ekşi ve biraz da mayhoş. Çiğnedikçe ağızda tatlı/ekşi bir lezzet kalıyor.

Özellikle yemeklerin ardından yeniyor ışgın. Hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor.

Eklenti 78148

Zübeyir Kındıra - İnternethaber

denizakvaryumu 13-05-2009 14:14

Hakkari muzu ismi hoşuma gitti ama bu bitkiyi Hakkari'liler sahiplenmesin.

Elazığ gibi başka illerde de üretiliyor.

Ama reklam herşeydir.

Reklamı yapan parayı kazanır.:D Bu bakımdan milletvekilini tebrik etmek gerek.

Işgın özellikle tuzla çok güzel yenir.

M.Sema 13-05-2009 17:37

Aaa işte bakın Elazığlılardan tepki geldi bile. Ama haklısınız reklamı yapan parayı kazanır.

hozat 14-05-2009 00:26

Işgın deyince aklıma Tunceli gelir, ışkını en çok orada yedim .Yalnız çiğ olarak değil yemeği de yapılır.Daha önce tarifi verildiği için tekrar yazmıyorum.
Tatmak ve tanımak isteyen olursa

hozat 14-05-2009 00:28

Fatih Kadınlar Pazarında şu sıralar satılıyor.

istcallst 13-10-2009 09:11

1 Eklenti(ler)
Bu foruma bayılıyorum. Ben de cocukken Almanaydan hatırlıyorum o musteşem tatlıları, reçel da çok güzel oluyor. Keşke burada tohum bulabilirsem. Istanbul Anadolu tarafında pazarlarda hiç görmedim.

tuan_a 14-10-2009 18:19

Resimdeki bitki Rhubarb olarak satılıyor ben kök olarak aldım ve yetiştirmeye başladım çok güzel reçeli oluyor değişik aromalı bir tadı var ilk sene yenmiyor ikinci sened çıkan saplar yeniyor kendi kendine lale soğanı gibi çoğalıyor tekrar dikime gerek kalmıyor.Kışa dayanıklı donma yapmayan bir bitki ve yapraklarının yenmemesi gerekiyor tohumu olduğunu bilmiyordum kök bitki .Sevgiler

akrepkızı 07-01-2010 22:57

arkadaşlar ışkının çiçegi hoşuma gitti köklü olarak yetişen bölgelerimizden nasıl temin edebiliriz acaba?bahçeye güzel çiçekleri ve kokusu için dikip yetiştirmek istiyorum.

Asia 07-01-2010 23:20

Ben de ışkınla Van'da tanışmıştım. Öğrenciler getirirdi. Tadı çok güzeldir.

denizakvaryumu 25-02-2010 09:10

1 Eklenti(ler)
Eklenti 127029


Yayla Muzu Kanseri Önlemede Etkiliymiş!

İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Elazığ, Van, Bitlis, Hakkari ve Erzurum’da yetişen bir bitki olan ‘Işgın’ın kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkardı.

İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Elazığ, Van, Bitlis, Hakkari ve Erzurum’da yetişen bir bitki 'Uçkun'un' kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkardı.

Sheffield Hallam Üniversitesi’nin araştırmasına göre, ışgında diğer kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önlemeye yardımcı olan kimyasal maddeler bulunuyor. Polifenol adlı bu kimyasal maddeler başta lösemi olmak üzere birçok kanser türünü önleyebiliyor.

Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy, Daily Telegraph gazetesine, “Araştırmalarımız ışgın özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu gösterdi."

Bu bitkiden elde edeceğimiz polifenollerle oluşturulacak bir ilaç da kanserle mücadelede kullanılabilir” diye konuştu. İngiltere’de oldukça popüler olan ışgının sapları ve kökleri tüketiliyor. Ülkede bu bitkinin, pastası, tartı hatta kokteyli bile yapılıyor.

kaynak

fatih-batal 10-01-2012 15:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 220023)
17 sene kadar önce İngiltere'de gördüğüm bu bitki hakkında, ben de uzun zamandır bilgi arıyordum,sonunda ulaştım. Hatırladığım kadarı ile çok iri bir pazı görünümünde, sapları kırmızımsı. Saplarının kabukları soyulup, küçük küçük kesilerek keklere, turtalara konuyor. Ekşi-tatlı hoş bir tadı var. Senelerdir nereden bulurum diye merak ederdim, artık Türkiye'de de olduğuna göre, isimlerini de öğrendiğime göre en kısa zamanda bahçenin bir köşesine yer açacağım.

Öncelikle keklerde denemenizi tavsiye ederim, kuru üzüm gibi küçük parçalar halinde kullanabilirsiniz.

merhaba sn. kiraz. ışkın yetiştirmeye başladınız mı??

Hillbilly 30-01-2012 16:27

İddia ediyorum en güzel Işkın ( Rheum Ribes ) Tunceli Ovacık Munzur Dağlarında yetişiyor. Tamamen çevre kirliliğinden uzak, İsviçre alplerini anımsatan izole bir bölge. Buradan gelen ışkın ekşi-tatlı mükemmel lezzette olur. Başka yerlerden gelen ışkınlar da lezzetli olabilir ama burdakiler farklı oluyor. Acı ve aşırı buruk tatta veya odunsulaşmış yapıda olan ışkın zor yenir ama mevsiminde ve tatlı-ekşi olan türü mükemmeldir.

Kiraz 31-01-2012 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih-batal (Mesaj 897823)
merhaba sn. kiraz. ışkın yetiştirmeye başladınız mı??

2010 'da Almanya'dan köklü halde gelmişti (Nisan-mayıs ayında fide halinde satılıyormuş), bahçede fazla güneş almayan bir yere diktim, çoğaltıp dağıtmaktı niyetim. Ağustos ayında birden bire yok oldu.

Geçen sene de bir kök geldi, daha iyi korumak için sebze bahçemden aldığım toprakla bir saksıya diktim, yarı gölge bir yere yerleştirdim. Yazın durumu iyi gidiyordu ama yine ağustosta tamamen yok oldu. Saksı toprağını boşalttım, kocaman yumru da erimişti. Nerede hata yaptığımı anlayamadım.

Aklım ışkında kaldı ama ümidim kalmadı.

MeyveliTepe 31-01-2012 16:25

Bende 15-20 kök vardı. Tohumdan yetiştirmiştim. Geçen yaz iyi bakamadım 4-5 köke indi. Bu bahar eski köklerden yine sürgün verebilir.

Kiraz 31-01-2012 19:56

Sn. Meyvelitepe, tohumdan yetişmesi zor mu? Bana getirenler ilk aradıklarında tohum aramışlar ama bulamamışlar, bitkide de tohumu hatırlamıyorlar. Tohum vermesi zor mu oluyor.

Yetiştirdiğiniz ortamda şartlar nasıl? Neye dikkat etmek gerekiyor? Çok sudan mı çürüttüm diye düşünüyorum ama suyu seven bir bitki sanırım. Çok susuz da bırakmadım.

MeyveliTepe 31-01-2012 20:59

Tohumdan yetişmesi çok kolay ve çok dayanıklı. Geçen sene benimkiler çiçeğe kalktılar ama çiçek saplarını kestim. Bakımı konusunda ben de çok deneyimli değilim ki, bir sürü kök yok oldu. Gölge ve nem seviyor diye biliyorum.

Bir de sap üreticileri tamamen karartılmış sera gibi bir yerde karanlıkta yetiştiriyorlar. Böylece kocaman yaprak ve lifli saplar yerine minicik yaprak ve uzun, kalın lifsiz çıtır çıtır sap oluyormuş. Açıkta yetişenler için üstü kapaklı, altı açık küp gibi bir şeyler yapmışlar. Bitki küpün içinde kalacak şekilde giydiriyorlar. Böylece karanlıkta kalarak sap büyütüyormuş.

Sergüzen 25-02-2012 21:59

Işkın, Uşkun veya Uçkun Van yöresinde halı ve kilimleri kırmızı boyamada kullanılıyor.

hayalkuran 02-03-2012 16:49

Ben Siirt-Kurtalan doğumluyum.1.5 yaşına kadar orada kalmışız.Annem değişik tatları denemeyi ve farklı yemek tariflerini yapmayı seven bir kadındı.Kurtalan'dan bahsederken ışgın ve Bıtım'dan bahsederdi.Ama Işgının tadını sevememiş. Garip bir kokusu olduğunu söylerdi.Ben hala merak ediyorum.Bulup denemek isterdim.

ekc 02-03-2012 19:07

ışgınla hodan veya kaldirek diye bilinen bitki aynı mı acaba bilen var mı ?

Kiraz 03-03-2012 12:54

Hodan farklı bir bitki, bahçede kolayca yetişiyor.

fatih-batal 14-04-2012 15:48

Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..:))) heyecanla bekliyorum....
:) :)

Kiraz 14-04-2012 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih-batal (Mesaj 946737)
Istanbulda satılmasına 15 gün kaldı..:))) heyecanla bekliyorum....
:) :)

Nerede?

fatih-batal 29-04-2012 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 906055)
2010 'da Almanya'dan köklü halde gelmişti (Nisan-mayıs ayında fide halinde satılıyormuş), bahçede fazla güneş almayan bir yere diktim, çoğaltıp dağıtmaktı niyetim. Ağustos ayında birden bire yok oldu.

Geçen sene de bir kök geldi, daha iyi korumak için sebze bahçemden aldığım toprakla bir saksıya diktim, yarı gölge bir yere yerleştirdim. Yazın durumu iyi gidiyordu ama yine ağustosta tamamen yok oldu. Saksı toprağını boşalttım, kocaman yumru da erimişti. Nerede hata yaptığımı anlayamadım.

Aklım ışkında kaldı ama ümidim kalmadı.

yazık olmuş... elinizde olsaydı bir kök isteyecektim... bugün ümraniye dudullu pzarında bulduk....:))

fatih-batal 29-04-2012 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 946751)
Nerede?

Fatih kadınlar pazarında ve ümraniye dudullu pazar pazarında bulabilirsiniz....
fatihte kesin bulabilirsiniz.. ama dudullu pazarında garanti vardır diyemem...

Hillbilly 11-05-2012 12:00

Işgın ın en tatlısı sonunda kendini gösterdi (Tunceli Ovacık Işgını). Burada bir kaç yerden geliyor farklı zamanlarda ama en tabii ve en soğuk bölgeden gelenin tadı başka oluyor zaten en son yeme olgunluğuna ulaşan da Ovacıktan gelen. İnanılmaz bi tadı var özellikle ne kadar tüketseniz de bir şekilde artık yeter hissi uyandırmıyor, bence oldukça sağlıklı ve eğer lifli gıda yenmesi gerekiyorsa alın size tamamen liflerden oluşmuş bir sebze türü.(Sanıyorum sebze diyebiliriz)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024