agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   msgurkan/bonsailerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/6342.htm)

msgurkan 08-11-2007 20:12

msgurkan/bonsailerim
 
1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba.
Yaklaşık 10 ay önce oğlumun İngiltere’den getirdiği hediye sayesinde bonsai ile tanıştım. Genellikle başarısızlıkla sonuçlanan denemelerimin yanında, eksik ve hatalarımı giderinceye kadar ilerde hazır malzemem olsun diye süreki fidan yetiştiriyorum. Şimdi sizlere birkaç çalışmamı sunmak istiyorum.
İlk olarak doğadan kütük şeklinde aldığım ve sadece budama yaptığım meşe palamudu. 7 Ay saksıda bekledikten sonra geçen ay onu bonsai saksısına(!) aldım. Ancak 3 gün sonra yaprakları kurumaya başladı. Öldüğünü düşündüm ancak yine de büyük bir saksıya aktardım. Hala hayatta ve tekrar canlanmasını bekliyorum.
Başarısız olmamın ilk sebebi TOPRAK. Dere kumu ve çakılı henüz bulamadım. Gerek fidanlar, gerekse bonsailer için kullandığım toprak iyi drenajlı değil. Dalayısı ile hem kökler iyi gelişemiyor hem de kök çürümesi oluyor. Meşe bonsaimin de kökleri çok az gelişmişti ve bonsai saksısına almamam gerekirdi.Yaşarsa 1-2 yıl daha kök ve dal gelişimi için bekleteceğim.
Eklenti 24134

msgurkan 08-11-2007 20:42

1 Eklenti(ler)
İkinci olarak incir bonsai adayımı sunmak istiyorum. Bir çiçek saksımda istenmeyen misafir olarak tohumdan çıktı. Çok hızlı büyüyerek bir metreyi buldu. 10-15 cm boyutunda yaprakları vardı. Onu çiçek saksısından söktüm ancak atmaya kıyamadım. Bonsai olabileceğine dair bir beklentim yoktu. Derin budama yapıp başka bir saksıya ektim. Giderek ona ısındım. Toprak yüzeyinden az az toprak alarak köklerin üstten açıkta kalmasını sağladım. Dallarına telleme ile şekil verdim. Yaprakları 3-4 cm boyutuna küçüldü. Bundan sonraki hedefim dallanmasına imkan vermek ve iki ana dalından toprağa kökler indirerek BANYAN stilinde bonsai yapmak
Eklenti 24135

msgurkan 08-11-2007 21:26

1 Eklenti(ler)
Üçüncü olarak sunacağım zeytin bonsai adayım. Onu 8 ay önce söküp bu çöp bidonuna diktim. Çok zarar vermekten korktuğum için kazık köklerini çok derin budamadım, dolayısı ile köklerine bir kez daha budama yapmam gerekecek.

İlk yaptığım derin dal budamasından sonra onu gelişmesi için serbest bıraktım. Birkaç ay sonra çok hızlı sürgünler vermeye başladı. Hızlı gelişmesini dizginlemek ve şeklini korumak için dal uçlarını kestim ve sonra çıkan yeni sürgünleri uç alma ile kopardım.(Uç almayı, özellikle sonçlarını görmek ve öğrenmek amacı ile de uyguladım.)

Birkaç dala Telleme yaptım. Bundan sonraki amacım budama ve tellemeyi sınırlı uygulamak, ancak daha çok uç alma ile, iki tane tepe oluşturmaktır. Yüksekliği bir metreden biraz uzundur.
Zeytin bonsaim konusundaki sizin önerilerinizi de bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Eklenti 24139

Ali H. ALI 12-11-2007 12:06

1 Eklenti(ler)
Msgurkan bey selamlar, uzerinde caliatiginiz agaclar, bonsaiye uygundur ve onlardan guzel bonsailer elde edeceksiniz,

Mesenizi yasatmak icin ozen gosterin gerekirse bir iki yil daha buyukce saksida tutup iyi bir kok sistemi olusmasina imkan verisiz.

Lefkosa disina cikip mutlama dere cakili ve dere kumu bulunuz.

Incir yaprak kucultme islemine hemen olumlu cevap veriyor, yapraklarda bir sorun yasaycaginizi sanmiyorum. Bizdeki meyve veren incir tropik incirler gibi dal ve govdesinden kokler salkitmiyor, yani dusundugunu yapmakta zorlanirsin. En iyisi cevrendeki incir agaclarini inceleyip anlar gibi bir tarz gerceklestirebilirsin.

Zeytin agacinin iyi bir bonsai olacagi simdiden belli. Guzel bir govdesi var. Kazik koklerini budayamadigini yaziyorsun, oysa uygun zamanda(kis sonu) zeytinin tum koklerini ve dallarini budayip onun yeni kilcal kokler ve yeni surgunler vermesini sagliyabilirdiniz, simdiki kokleri ile ileride bonsai saksisina alabilecegini dusunuyorsan birak o kokler ile dursun.

Solda yukari dogru cikan dalin kabuklarini soyup kurumus dal gorunumu verirseniz heybetli bir zeytin agaciniz olacak.

Tanidiklarinizin bahcelerinde buyumus istemedikleri yabani zeytinlere talip olunuz bu fidanlarin yukarida dedigim gibi govdenin kalinlastigi yerden tum kokleri ve uzerindeki dallari budayip cicek topragi ile dere kumu karisimi bir toprak icerisine dikerseniz bonsaiye elverisli guzel zeytin agaclariniz olur.

Bonsai calismalarinizda size kolayliklar diliyorum.
Saglicakla kaliniz.


Eklenti 24333
Zeytin agaciniz bu cizimdeki gibi olabilir.

msgurkan 30-12-2007 22:46

2 Eklenti(ler)
Ali Bey görüşleriniz için teşekkür ederim. Zeytinime dokunmaya hala çekiniyorum. Geri dönülmez hata yapmamak için sabırlı ve çok ağır hareket etmek istiyorum. Öncelikle ağacın bidon içinde kalan gövde kısmını daha görünür kılmak ve toprak derinliğini azaltmak için bidonun yarısını kesip aldım. Şimdi Ağacın boyutsal orantılarının biraz farklı olduğu ortaya çıktı.
Eklenti 27185
Sizin öneriniz çok güzel ancak şu anki tecrübemle hata yapmadan başarabileceğimi sanmıyorum. Fazla hata riski taşımayan şu stili bir alternatif olarak düşünüyorum.
Eklenti 27188

msgurkan 30-12-2007 23:35

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bir başka denememi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu selvi ağacını yaklaşık 10 ay önce söküp saksıya aldım. Yaptığım acemice budamadan sonra ağacın artık bonsai olamayacağına karar verdim. Ve bu hali ile bir kenara koydum.

Eklenti 27193

Ancak aylar sonra gövdenin alt tarafındaki şu küçük dal dikkatimi çekti. Onu ŞAMDAN stili yapabilirdim!

Eklenti 27194

Budamalarıma kademelerle devam ettim. Diğer bir acemiliğim aşı macunu kullanmayı unuttum. Bütün gövde üzerinde daha önce yaptığım ve hatalı olarak bıraktığım dal budama kalıntılarının tümünü yumru kerpeteni ile tekrar budayarak temizledim. Aşı macunu sürmediğim için ağaç çok ciddi bir bocalama yaşadı. Bazı yaprakları kurudu.

Ancak bana inat hayatta kalmaya devam etti. Son olarak yaklaşık 1 hafta önce onu saksıdan çıkardım bazı kazık kök kalıntılarını budadım. Bu arada çok güzel bir kılcal kök yapısına eriştiğini gördüm. Toprak değişimi ile onu daha sığ bir saksıya yerleştirdim.

Kendini toparlasın son kademede gövdenin tepesinden yarıya kadar tek taraflı kabuğu soyup, onu kuru gövde efektli ŞAMDAN stili yapmayı tasarlıyorum.

Eklenti 27195

Ali H. ALI 31-12-2007 07:50

msgurkan, agaclariniz uzerinde yapacaginiz calismalardaki endiselerinizi anliyorum haklisiniz. Sizin zeytin agaciniz gibi bir agacim olsaydi ben de kaybetmek istemezdim. Benimkisi sadece bir onerydi, agacinizi siz istediginiz gibi sekillendireceksiniz. Yalniz aklinizda olsun zeytin her cesit kosulda yasamini surdurmek icin caba harcar ve cogu zaman da yasamini surdurmeyi basarir. Fidancilarda bonsai icin fidan bulmanin zor oldugundan soz etmistin. aBohcenizde ve ya tanidiklarin bahcelerinde kendiliginden buyumus istenmiyen yabani zeytin fidanlari bonsai icin uygun fidanlardir. Kis sonu onlari bulunduklari yerden soker tum kok ve dallarini budayip(yalniz bir govde kalacak sekilde) dere kumu ile cicek topragi karisimi yapip saksiya dikerseniz baharda fidaninizin yeni filizler verdigini goreceksiniz ve toprak altinda da cok guzel sacak kokler olusacaktir.


Samdan tarzi yapacaginiz selvi agacinizin, kurumus govde gorunumu vereceginiz govde boyu cok uzun onu kisaltmaniz gerekecek. Agaciniz uzerinde calisma yapmadan once resim eklemis olsaniz samdan tarzini agacin en usteki sola dogru uzanan dalini kulanip, govdenin sag tarifini da, kurumus govde gorunumu yapmanizi onerirdim.

Her neyse agacinizi, sizin dusundugunuz gibi de guzel bir bonsai yapabilirsiniz.

msgurkan 31-12-2007 08:18

2 Eklenti(ler)
Ali Bey haklısınız, ilk budamalarını yaptığım zaman henüz Ağaçlar Sitesini tanımamıştım, ancak son budamadan önce keşke resmini yayınlasaydım. Neyse artık geç.

Bonsai materyali olarak kullanmak için kalın Tamarix (ılgın) ağaç köklerini 3 ay önce doğrayıp dik olarak ve sal stili için de yatay olarak ektim. Hepsi gayet güçlü şekilde köklenip filizlendi. Yapranlarını döktükten sonra onları toplu ekildikleri tahta kasalardan çıkarıp ayrı ayrı saksılara ekeceğim. Başarabilirsem Weeping ve sal stillerini denemek istiyorum. İşte resimleri:

Eklenti 27211

Eklenti 27212

Ali H. ALI 31-12-2007 12:16

Ilginlariniz saglikli gorunuyor(Masallah) onlardan guzel bonsailer yapacaginiz simdiden belli oluyor.

Yukardan asagiya dusen dallarla guzel bir tarz olustumamaniz icin bir neden yok ben basaracaginiza inaniyorum.

Girne limaninda, denizle yol arasinda, sanirim iki tane dikilmis cok yasli ilgin agaci var, denizden esen ruzgarla dallar hep bir tarafa buyumus onlara bakarak ilginlarini kimisini de onlar gibi yapabilirsin.(Umarim o ilginlar daha oralarda yasiyorlardir ve mutlaka koruma altina alinmalidirlar ve ya belki de koruma altindadirlar dedigim gibi cok ilginc gorunusleri vardi. Buyuk bonsailer gibi)

Bir kitapta gordugum kurumus govde gorunumlu ilgin agaci muhtesemdi belki sen de denersin o kalin govdelerde guzel olacagini dusunuyorum.
Kolay gelsin.

salvia 31-12-2007 13:04

Sn msgürkan fotoğraflarınızdan ne kadar titiz ve disiplinli çalıştığınızı görüyorum .Bizlerle paylaşıp bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler...

Yeni yılın tüm bonsai severlere mutluluk,başarı ve sağlık getirmesini diliyorum...

msgurkan 31-12-2007 15:43

Ali bey, Girne Limanındaki ılgın ağaçlarını mutlaka görmeye gideceğim.
Salvia, uzman16 hepinize teşekkürler, devamını sizlerle paylaşacağım.
Herkese mutlu, huzurlu bir yıl diliyorum. Bonsai keyifi hayatınızdan hiç eksik olmasın.

Buket Aknar 01-01-2008 10:46

Mehmet Bey, ellerinize sağlık. Umarım Kıbrıs'ta sayenizde Bonsai gelişir. İncir ve Zeytin'e bayıldım.

msgurkan 01-01-2008 14:20

4 Eklenti(ler)
Herkese Merheba,
Toprak konusunda yaptığım bir incelemeyi görüşlernize sunmak istiyorum. Kıbrıs’ı bilenler için söylüyorum, Değirmenlik göletinin hemen ilerisinde yol kenarında resimden de görülen yerden aldığım toprakla deneme yapmaya başladım.

Eklenti 27250

Eklenti 27251

Yapısı jeolojik olarak basınç altında sıkışma sonucu ince yapraksı sert kil tabakaları şeklinde olup ve zamanla parçalı kırık hale gelmiştir. Taneleri dere kumuna benzeyip kuru iken zor ezilmesine karşın ıslak iken iki parmağının arasına alınıp iyice bastırıldığında toprak haline gelmektedir. Akadama toprağında da benzer bir sertlik var sanıyorum. Bu toprağı iki gün önce selvi ağacımda uyguladığımda çok iyi bir drenajı ve nem tutma yeteneği olduğunu gördüm.

Eklenti 27252

Eklenti 27253

Risk olarak düşündüğüm ise saksı içerisinde zamanla ufalanarak toz haline gelmesi, su tutma ve köklerin hava almasını önleme sonucu kök çürümesine yol açmasıdır. Başarılı olması halinde avantajı ise çok miktarda ve kolay bulunur olmasıdır. İnşallah başarılı olur.

Buket Aknar 01-01-2008 16:18

Bu toprak, kil gibi görünüyor.

msgurkan 01-01-2008 16:35

Evet tamamen kildir, ama taşlaşmış haldedir.

Buket Aknar 01-01-2008 17:32

Kilde hangi tür bitkiler yetişebilir ? Sanırım onlar ile deneme yapmak gerekli.

Harun Parlak 01-01-2008 17:52

Su yediğinde çamurlaşma yapar ise uygun bir malzeme eğil eğer torf veya dişli kum bulamıyorsanız ormanlarda yaprak altlarına bulunan üst tabak topraklarından alın biraz çöplü çürümüş yapraklı topraklardan alın bonsai için çok fazla gerekmeyecek zaten.
Aslında doğada yağmurlu havada gezerken nerde toprak üzerine bastığınızda çamur bulaşmıyorsa oradan toprak alın.

Harun Parlak 01-01-2008 18:11

Bitkilerin çoğunluğu iyi drane olabilen toprakları sever. Buda Yağmurlu havada ya da bol su yediğinde çamurlaşmıyorsa değdiği yere yapışmıyorsa iyi bir toprak demekdir.
Sadece besin yönünden zengin olup olmadığıdır.
Besin değeri az olsa bile zaten biz kendimiz besin takviyesi yapmak zorundayız.

msgurkan 01-01-2008 18:34

2 Eklenti(ler)
Tekin Bey, 2-5mm'lik elenmiş Dere kumu veya çakılı olarak biraz hazırladım. Ancak çok miktarda ihtiyacım olduğu için değişik alternatifler de arıyorum. Denemesini yaptığım malzeme çamurlaşma yapmıyor. Formunu bir sonraki toprak değişimine kadar (2 yıl) koruyabilir ve çamurlaşmazsa kullanılabilir diye düşünüyorum.
Buket Hanım, bonsaide ağırlıklı olarak benzer inorganik malzeme kullanılır. Örnek olarak gördüğün biber ağacı bonsaimde toprak olarak çok az yosun torfu katılmış Hydroton denen malzemeyi kullandım ve 2 aydır hayatta! Ancak elimde sadece 50 lt var. İşte Hydroton resmi:

Eklenti 27263 Eklenti 27264

TURKPRINC3SS 01-01-2008 19:29

MSgürkan,zeytininize bayıldım,gövdesi çok hoş duruyor.Küçük bir bonsai olamasa bile.bence daha güzel saksıyla muhteşem bi dekor olabilir.zeytin ağaçlarını çok severim,zeytinliğimizden ben de fide alıp yetiştirmeye karar verdim. :rolleyes:

msgurkan 01-01-2008 20:15

Teşekürler TURKPRINC3SS, aşısız, yabani bir fidan bulabilirsen kazık köklerini ve dalarını budayıp bir saksıya dik. En az bir yıl köklenmesini bekle. Her kademede resimlerini yayınlayıp arkadaşlardan destek al. Eminim denersen çok güzel bonsailerin olacak.

gorefast 01-01-2008 21:30

aslında kendinizin yetiştirdiği ****** çok kıymetli olacak fakat seraları dolaştığınızda bahsi geçen zeytin kadar heybetli olmasada benzerlerini bi miktar paraya kıyarak bulmak mümkün ****** zeytin yerli bi ağaç ve nedense seralarda var diğer ağaçlar yok işin üzücü tarafı. birde mandalina görmüştüm o dahada heybetliydi...

tourkana 02-01-2008 12:59

Hydrotondan bende de var. Ama toprak altı drenajı için kullanıyorum.Hiç toprağa kaıştırmadım.Acaba içeriğinde neler var ?

msgurkan 02-01-2008 14:09

Tourkana merhaba,
Hydroton, topraksız tarımda kullanılmak üzere üretilmiş ve genleştirilerek pişirilmiş kilden yapılmıştır. En dışında ince bir kabuk, iç kısmı ise süngerimsi yapıdadır ve iç bünyesinde su tutma yeteneği vardır. Üretici firmasının web sitesinde hem hydroton hem de topraksız tarım için hazır cihaz ve düzenekler konusunda daha geniş bilgi bulabilirsiniz. Linki:
http://www.genhydro.com/genhydro_US/hydroton.html

msgurkan 23-01-2008 22:40

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Mehaba,
Sizlere bugün yaptığım bonsaimi tanıtmak istiyorum. İşyerimin merkez binasında bir bayan personelimizin ofisinde gördüğüm küçük gösterişsiz fidanı hemen almak isedim. Zaten hayır etmiyor diye alabileceğimi söyledi.
Alıp eve getirdim. ilk halinin resmini çekmeyi unuttum. şurasına burasına bakayım derken kendimi fidanı budarken, tellerken buldum. Yaklaşık bir saat sonra karşımda bir fidan yerine hoş bir bonsai duruyordu. Fidandan bonsai yapmak işte bu imiş dedim. Resim çekmek o zaman aklıma geldi. İŞTE ficus benjamina bonsaim:
Eklenti 28899

vyssera 23-01-2008 23:10

Çok güzel görünüyor, elinize sağlık ::)

Ali H. ALI 24-01-2008 08:59

Msgurkan, guzel bir calisma, inciriniz uzerindeki tellere dikkat ediniz bahardan sonra buyrken tellerden olumsuz etkilenebilir.

Girne limanindaki ilginlara bakabildinmi?

msgurkan 24-01-2008 20:30

Teşekkürler arkadaşlar.
Ali Bey, limandaki ılgınlar aklımda ancak henüz Girne'ye uğrayamadım. Ilgınlarıma şekil vermeden önce onları mutlaka inceleyeceğim.

msgurkan 28-01-2008 20:12

2 Eklenti(ler)
:rolleyes:Aceleci Alıç Fidanım!
Arkadaşlar, bu alıç fidanımın sunumunu daha ileride yapmayı planlıyordum.
Ancak sizlerin de gördüğü gibi acelesi var, daları filizlerle doldu.

Eklenti 29113 Eklenti 29112

Bazı dalları tümden veya kısmen kısaltmam, ayrıca telleyip kıvrımlı yapmam gerekir mi? Yoksa serbest filizlenmeye mi brakmalıyım?
Aslında ağacın gövde çapı ile boyu ve dallanma başlangıç yüksekliğinin orantıları istediğim gibi değil, bu nedenle dalların tümünü budayıp boyunu kısaltarak yeni filizlenecek dallarla başlangıç yapmayı düşündüm, ancak bu düzgün dal dağılımını bozmak istemedim.
Saksıya alalı yaklaşık üç ay oldu ve kök gelişimi için en az 1-2 yıl bekleyecek. Değerli görüşlernizi bekliyorum.

Harun Parlak 28-01-2008 20:18

Çok güzel filizlenmiş ileride güzel bir bonsai olacak keşke biraz daha kısa kesseymişsin biraz uzungibi gldi boyu bana birde toprakda nekadar gövde var oda görükmüyor.
Aslında çokda geç sayılmaz en aldaki filizleri bırakıp üstden kesmeye kıyabilirsen kes derim.
Altdan sürgün vermeye hevesli küçük küçük var görüküyor bu yaz sizi doyuracaktır görüntüsü kolay gelsin.

msgurkan 29-01-2008 11:38

Tekin, görüşlerin için teşekkürler. Karar vermeden önce birkaç görüşe daha ihtiyacım var.

Ali H. ALI 29-01-2008 13:38

msgurkan bey selamlar, guzel bir alic agaciniz var. Ileride bonsaileriniz arasinda en guzellerinden biri olacak.

Senin ve Tekinin gordugunu ben de goruyorum dallar cok yukardan basliyor ama bu dal yapisi onun guzel bir bonsai olmasina engel degildir.

Dogada dallari yukarilardan cikan bircok agac vardir. Alicini onlar gibi yapabilecegin gibi boyunu bir diger secenekle de kisaltabilirsiniz.

Havalar isinmaya basladigi zaman (baharin ortalarinda olabilir) agacinizin hangi boyda olmasini istediginiz yerden havai koklendirme yapiniz, alic kolayca koklenecektir. Koklenen agacinizi kesip baska bir saksiya aldiktan sonra, geriye kalan diger govdenin uzerinde cikacak olan surgunleri degerlendirip bir bonsai daha elde edebilirsiniz.
Kolay gelsin.

Not: Yeterli bilgi ve deneyiminiz oldugunu goruyorum. Kibrista yapacaginiz bir agaclar.net bonsai ayolye calismasini dusunmenizin zamanidir sanirim:)

msgurkan 29-01-2008 14:04

Ali Bey, görüşleriniz hem güvenimi artırdı hem de kararsızlığımı sonlardırdı. Bu ağaçta erken bonsai'ye ulaşma potansiyeli var. Yükseklik kusuruna bir süre katlanıp onunla bonsai keyfini tatdıktan sonra dediğiniz gibi havai köklendirme ile küçültürüm. Havai köklendirmede incir üzerine bir başarılı uygulama yaptım, bunu da başarabileceğime inanıyorum.
Kıbrısta Bonsainin gelişmesi için elimden gelen herşeyi yapmaya hazırım. Tabii ilgilenen ve zaman ayıran dostlarımızın artmasını bekliyorum.
Saygılar...

Buket Aknar 29-01-2008 20:41

Msgükan Bey, sizi imrenerek takip ediyorum ancak ben daha cesaret edip bonsai'ye başlayamıyorum. Ali Bey'in söylediği gibi buralarda bir Bonsai Atölye çalışmasına öncülük ederseniz belki böyle benim gibi sizleri uzaktan takip edenler de biraz daha girişken olabileceklerdir.

msgurkan 30-01-2008 21:13

Buket Hanım, mesajınızı geç farkettim kusura bakmayın.
Bitki ve ağaçlar konusundaki birikimlerinizle bonsai konusunda eminim benden daha başarılı olursunuz. Bildiklerimi sizinle ve diğer arkadaşlarla paylaşmak inanın sizden daha çok beni memnun edecek. Başlangıç olarak hafta içi saat 15-17 arası veya pazar günü toplanma ayarlayabiliriz. Serhan, Sergül, Desperado da bonsaiye ilgi duyuyor. Alagadi bölgesinde benim evimede toplanmak uygunsa orda 250-300 civarında bonsai adayı fidanlarımı görme ve uygulama yapma şansımız da olur.
Bu arada zaman ayırıp bonsai videolarını izlemeyi ihmal etmeyin.

msgurkan 01-02-2008 23:21

1 Eklenti(ler)
Literati Adayı Alıç Fidanım.
Başarabilirsem bu alıç ağacımı literati stili yapmayı planlıyorum. Gövdenin çeşitli yerlerinden, özellikle tepe kısmından güçlü filizler vermeye başladı. Gerçi henüz erken ama ilk büyüme döneminde filizlerin yönlerini düzenlemeye çalışmak doğru mu? Yoksa sadece serbest büyümelerini mi beklemeliyim?

Eklenti 29418

uzman16 01-02-2008 23:25

Güzelim ağacı ne yaptınız böyle :eek:

msgurkan 01-02-2008 23:33

niye çok mu çirkin oldu?

uzman16 01-02-2008 23:40

32 nolu mesajdaki ilk resim çok iyidi. Bu aday ağacınızı çok beğenmiştim. Bir an şaşırdım. Kusura bakmayın. Gerçi bu da hemen toplar kendini yine eskisi gibi olur.

msgurkan 01-02-2008 23:45

Herhalde yanlış anladınız, bu alıç başka. ilk defa yayınlıyorum. Aslında toplam 10 tane alıç ağacım var ama sıra ile yayınlayacağım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024