agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   msgurkan/bonsailerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/6342.htm)

Buket Aknar 03-06-2008 21:55

MehmetSalih Bey; acemborusunu çok beğendim. Ellerinize sağlık. Ben henüz bana verdiklerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Önceleri oldukları halleriyle bile bonsai gibi durduklarını düşünüyordum. Suya çok hassas olduklarını farkettim. Yani anlayacağınız benimkiler şu anda bunalımda.

msgurkan 03-06-2008 22:18

Buket, sana verdiğim Acem Borusunun biri yanılmıyorsam saksıda ve iyice köklenmiş durumda idi. Diğeri tüpde ve henüz yeni kök geliştirtirmeye çalıştığından eğer güvde çok az da olsa yerinden oynarsa kökleri gövdeden kopar ve kısa sürede kurur. Seninki henüz kurumadığına göre toparlanır diye düşünüyorum. Ben aşırı sulamaya hassasiyetlerini görmedim, ancak toprağın kurumasından belki etkilenebilirler.
Saksıda olanın üzerinde bonsai denemeleri yapabilirsin. Kurumasından korkma, bende çok, sana yenisini veririm. Hanımeli fidanların da hazır, hatırlatırım.

Eaglion 04-06-2008 09:40

Sayın Msgürkan, bir de diğer taraftan çekilmiş resmi var mı? Sanki diğer taraftan güdük az beli olacak gibi. Son yazdıklarınızdan hiç telleme yapmadığınızı anladım. Acem borusu hakkında çok bilgim yok ama bu dallanmaya bakarak buket tarzına çok yatkın gibi görünüyor. Sadece basit budamalarla bile yapılabilecek gibi.

Sonuçu merakla bekliyorum. Kolay gelsin.

msgurkan 04-06-2008 10:24

1 Eklenti(ler)
Eaglion, hiç telleme yapmadım, sadece uç alma ve budama yaptım. Diğer taraftan çekilmiş resmini de ekliyorum. Gördüğünüz gibi aşağıya eğdiğim dal yine yukarıya doğru kaydı.

Eklenti 39555

msgurkan 04-06-2008 10:29

1 Eklenti(ler)
Harup ağacım bol dal ve yaprak vermeye devam ediyor. İşte son hali:

Eklenti 39556

Eaglion 04-06-2008 11:42

Bu taraf sanki daha kolay kamufle edilebilir gibi. Gövde güdüğü geriye doğru eğimli kesilirse yara görünmeden silüeti kurtarır. Be sefer de tepedeki kesim yeri bize bakıyor ama o da konkav kesici ile dirsek bölümü yuvarlattığınızda yara olduğu bile zor belli olacaktır.

Ne dersiniz?

msgurkan 04-06-2008 11:52

Ben de benzer yönde düşünüyorum. Ağaç yaprak döktükten sonra gövde üzerinde düzeltmeler yapabilirim.

Ali H. ALI 04-06-2008 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eaglion (Mesaj 243912)
Sayın Msgürkan,

İleriye dönük planınız nedir? Bonsaisan'ın rütüşüna bakınca sola keskin asimetrik buket gibi görünüyordu. Sizin son eklediğinizde ise sağa doğru asimetrik buket olur gibi. Ancak bırakdığınız ilk dal bunu bozuyor. Kıvrımlı dik tarza mı çevireceksiniz?

Bir de, gövde kesim yerini önümüzdeki kış sonu düzeltmeniz gerekecek gibi. Tamamen iyileşse bile güdük gibi görünecek sanki.

Sayin Eaglion, "Buket" tarzi dediginiz hangi tarzdir. Bildigimiz "Supurge"(Broom) tarzindan bahsediyorsaniz, bu tarzda dallarin cikacagi yere kadar, govde dum duz cikmalidir. Mehmet Salih beyin acem borusu bu durumda yatik veya kivrimli dik tarz olacak gibi.

Mehmet Salih bey son eklediginiz acem borusu fotografindaki on yuz daha iyi govdedeki yara arkada kalmis.

Not: harniba(harnup) iyi bak.

Eaglion 04-06-2008 13:25

Ali Bey, doğrudur. Kastettiğim broom.

Özellikle, yeni dönem bonsai kitaplarında asimetrik ve yatık olanlar da görüyorum. Bahsettiğim ağaçlar genellikle acer'lardan yapılmıştı. Gövde klasik broom için çok daha kısa ve biraz da kavisli veya yatık. Dallanma ise tam bir yelpaze gibi değil biraz daha bir tarafı sivri bir tarafı konik oluyor. Stil bölümüne de bölümüne genelde broom ya da slanting broom yazıyorlar.

Msgürkan'a da yazdığım gibi Acem borusunu tanımıyorum. Dalların o kadar kısa sürede kendiliğinden böyle bir şekil alması bana onu düşündürdü.

Zaten, yeni dönemde yapılan ağaçların tarzlarını bir türlü klasik bir tarza oturtamıyorum. Özellikle Masahiko Kimura, Cheng Cheng-Kung gibi üstadların ardıç ve çamlarda yaptıkları (yamadori) şekillendirme ve (eski ağacı) yeniden şekillendirme çalışmaları bırakın bir tarza uymayı, kurallara bile uymayabiliyor. Sorulursa kıvrımlı dik tarz ya da kıvrımlı tarz deniyor ama değiller.

Biliyorum bu biraz daha resim çizmeyi bilmeden, "Picasso da ne ki; ben de o eciş büçüşleri çizebilirim" demek gibi oldu. Ama bence Japon veya Çinli olmalarına rağmen klasik kuralları yıkmaları ve bunu neden yaptıklarını da düşünmeye değer.

msgurkan 04-06-2008 14:01

Ali Bey, Ön yüzün, son eklediğim resimde görüldüğü gibi olması konusunda Eaglion'un görüşü de aynı. Bende katılıyorum.
Sayemde Yatık, kıvrımlı dik ve Buket tarzlarının melezleri de çıkmış demek!:D

Bu arada Harnıba gözüm gibi bakıyorum.

Ali H. ALI 04-06-2008 14:39

Sayin Eaglion, Klasik Supurge(Broom) tarzinin disina cikip yatik supurge tarzi diye yapilanlari gormedim o yuzden bir yorumda bulunamiyacagim.

Supurge tarzi (Hokidachi) Japonlarin supurgeden esinlenerek isim verdikleri bir tarz ki ayni cesit supurgeyi, Kibristaki bazi koylerde, duz bir degnek ucuna baglanan cali ile yapip kullaniyorlar. sekil olarak da bonsaideki supurge tarzi o supurgeye benziyor. Govdesinin duz cikmasi nedeni ile, Supurge tarzi duz tarzin bir alt tarzidir.

Bahsettiginiz sanatcilardan Kimura kendine ozel tarzlarla agaclari sekillendiriyor ve dediginiz gibi klasik tarzlardan uzak bile olsa calismalarindaki guzellik ve estetik herkes tarafindan kabul ediliyor.

Aslinda Cinliler, Japonlar kadar kurallarda kati degillerdir ve daha fazla dogadan esinlenip bonsailerini sekillendiriyorlar. Bir Cinlinin, ve bir Japonun yaptigi klasik bonsaileri hemen ayirt edebiliyorsunuz.

Bizler bonsaide yeniyiz(tum bati ulkeleri) bonsaiyi Cinliler ve Japonlar gibi algilayabilmek icin belki yuzlerce yila ihtiyacimiz olacaktir yerlesmis bir bonsai kulturunden sonra belki onlar gibi bonsaiyi algilayabilecegiz. Ornegin bonsai bir inancin da simgesidir Inanilir ki bonsain olusturdugu ucgenin en ust noktasi Cenneti, ortadaki noktasi insani, en altaki noktasi da yeri simgeler. Oysa bizler sadece agacin bir ucgen olusturmasini istiyoruz.

Bonsaide kurallari ogrendikten sonra, Bilincli olarak o kurallarin disina cikip yeni birseyler yaratmaya calismak, yanlis olamiyacak diye dusunuyorum.

Hepinize kolay gelsin.

Ali H. ALI 04-06-2008 14:42

Mehmet Salih bey harniba gozun gibi degil, Iki gozun gibi bak.
Agacin kivrimli dik tarz gibi duruyor.
Hosca kal.

msgurkan 18-06-2008 08:49

3 Eklenti(ler)
Acem Borusu Şelale Tarzı

Yine kök çeliğinden köklendirip şekillendirdiğim acem borusu bonsaim. Boyu daha uzundu, ancak yapraksız olduğu dönemde gözüme çok uzun göründüğünden kısaltmıştım. Şimdi hata yaptığım belli oluyor.

Bir-iki yılda onu stile daha uygun hale getirebileceğimi umuyorum. Boyunu aşağıya doğru biraz uzatma, gövdesini kalınlaştırma ve tepede kısa bir tac yapı oluşturma ile güzel bir bonsai olabilir.

Birinci resimden de göreceğiniz gibi gövde üzerinde kuru dal etkisi oluşturmak için ilginç bir yöntem kullandım. Geçmişte kök olan bu çıkıntıları kurumuş dallar gibi değerlendirerek lime sulphur ile beyazlaştırarak kurumuş dal ekisi oluşturdum.

Eklenti 40974

Eklenti 40976

Eklenti 40975

bonsaisan 18-06-2008 09:48

Çok güzel bir çalışma olmuş.Elinize sağlık

vyssera 18-06-2008 09:57

Elinize sağlık, çok güzel.

msgurkan 02-07-2008 09:56

3 Eklenti(ler)
Mavi Selvi-Kıvrımlı Dik tarz

1-2 yaşındaki 10 adet mavi selvi fidanına 3 ay önce kök budaması ve saksı değişimi yapmıştım. Mevsimi olmamasına karşın, dayanıklı olduklarından fidanlardan birine budama (uç alma, parmakla koparma şeklinde) ve telleme ile şekil verdim. Uç alma ile dallar ve yapraklar ilerde dolgunluk kazanıp formunu alacaklar. Ancak gövdeye ne olacağını şimdiden kestiremiyorum. Muhtemelen o istediğim kalınlığa erişemeyecek. Deneyip göreceğiz.
Bu arada fidanı şekillendirirken bir HATA yaptım. Kim bulacak?

Eklenti 42179

Eklenti 42180

Eklenti 42181

vyssera 02-07-2008 10:43

En alttaki dal çok aşağıdan çıkıyor, yine de güzel duruyor :)

sabah 02-07-2008 10:53

Bir de yanılmıyorsam tepe ikili gibi görünmekte, öyleyse tek doruk kuralı ihlal edilmiş:rolleyes:

vyssera 02-07-2008 11:43

Hoşgeldiniz, güzel, başarılı çalışmalar dilerim :)

Feza Sanıvar 02-07-2008 11:51

Çalışmalarınızı mümkün oldukca görüyorum . Başarılar.

Ali H. ALI 02-07-2008 11:54

Feza hanim hos geldiniz. Forumuma ilk giriyorsunuz. Burasi Mehmet Salih beyin agaclarinin sayfasi. Asagidaki linke tiklarsaniz yazismaya orda devam eder. daha sonra da ilgili basliklar altina yazabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...922#post254922

Ali H. ALI 02-07-2008 12:05

Memet Salih bey, Vyssera ve Sabahin agacinizda gordugu yanlisliklarin mutlaka siz de farkindasiniz. En altaki dali, kurbanlik dal yapabilirsiniz. Uzerinden telleri cikarip onu buymeye birakiniz, istedigi gibi buyusun(belki bir metreden buyuk olur) dalin altinda kalan kisim kalinlasacaktir,agaciniz istediginiz kalinliga gelince dali ordan kesersiniz, isterseniz kurumus dal gorumu verirsiniz. Kolay gelsin.

msgurkan 02-07-2008 12:33

1 Eklenti(ler)
Sabah, tepe henüz çok çıplak, uç alma ile ikili görüntüsünü ilerde kapatacağım.
Vyssera, Ali Bey, İlk dal biraz aşağıdan çıkıyor, ancak gövdenin saksı içindeki kısmını da açığa çıkardığım zaman orantı çok kötü olmayacak diye düşünüyorum. Ancak yine de kurbanlık dal önerisini dikkate alacağım. Benim asıl işaret etmek istediğim şu hataydı:

Üstüste İki dal paralellik oluşturuyor.

Eklenti 42194

msgurkan 14-07-2008 22:30

Zeytin Bonsai Adayım
 
4 Eklenti(ler)
Dal ve kök budaması 20 Mart 2008'de yapıldı. Havalar ısınmış olduğundan riskli bir uygulamaydı. Bu işlemi 1-2 ay önce yapmalıydım. Yine de ağacı yaşatabildim. Zeytin dirençli, dayanıklı bir tür.

Eklenti 42980

Eklenti 42981

Köklerin gelişmesi için bir yıl beklemek niyetindeydim. Ancak diktiğim ahşap kasalarda çürüme ve böceklenme olduğunu fark edince 8 Haziran 2008'de söküp saksıya almak zorunda kaldım. Bunu yaparken de resimledim. Kök ve dallarda sağlıklı gelişme devam ediyor. İlerde gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim.

Eklenti 42982

Eklenti 42983

vyssera 14-07-2008 22:50

1 Eklenti(ler)
Mehmet Salih bey,

Yine mükemmel bir ağaç seçimi yapmışsınız, tebrik ederim. Paint'te küçük bir karalama yaptım. Bu çizime göre, ana gövdeden sağa çıkan büyük dal kesiliyor, o bölgeden çıkan küçük dallarla bir küme oluşuyor. Ya da sağa çıkan dal kısaltılıp onun üzerinde küme oluşturuluyor. Naçizane düşüncem. Ana gövdede henüz en tepede sürgün olmadığını da göz önüne alırsak, bu şekle gelmesi 5 yıl alabilir. Saygılar.

msgurkan 14-07-2008 22:58

Vyssera, çizim ve önerileriniz çok güzel, değerlendireceğim, teşekkürler.

msgurkan 17-07-2008 18:30

3 Eklenti(ler)
Diğer Bir Zeytin Bonsai Adayım

Yukarıdaki zeytinle zaman ve işlem olarak aynı süreci yaşayan diğer adayım. Ancak bu ikiz gövde tarzında.

Eklenti 43229

Eklenti 43230

Eklenti 43231

msgurkan 17-07-2008 19:32

4 Eklenti(ler)
Yine Harup

Bu harup da ahşap kasaya dikildi. Ancak kasada çürüme ve böceklenme sebebiyle yine riskli bir şekilde sökülüp saksıya alındı. Yaşadığım bu sorunlardan sonra fidanlarımı ahşap kasaya dikmemeye ve herzaman ihtiyacım olabilecek ebatlarda saksıyı stokta tutmaya başladım. 3 Şubat 2008'de kaydedilmiş resimleri:

Eklenti 43234

Eklenti 43235

Eklenti 43236

Eklenti 43237

msgurkan 17-07-2008 19:37

2 Eklenti(ler)
14 Mayıs 2008'de kaydedilmiş resimleri:
Bugünkü durumları ise çok sağlıklı ve daha da gelişmiş. İlerde yeni resimlerini yayınlarım.

Eklenti 43238

Eklenti 43239

tourkana 17-07-2008 22:00

Salih bey, ağaçlarınız için maşallah demekten başka birşey gelmiyor aklıma...
Çok güzel nebarisi olan ağaçları seçmişsiniz.
İkili gövde zeytin ağaçlarınızdan özellikle ikincisini çok beğendim, 151.mesajınızdaki ilk resimdeki soldaki dalı başlangıç yerinden keserek de tek gövdeliye dönüştürebilirsiniz ağacınızı..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024