04-03-2010, 20:26 | #1 |
Ağaç Dostu
|
meh12 / bahçe
Bahçenin bulunduğu şehir: MUĞLA /Köyceğiz Bahçenin büyüklüğü: 1000 m2 Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Bol güneşli-Toprak verimli Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)konut bahçesi Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Uzun süredir kullanılan bir alan.Gerek buğday arpa gerek yulaf yazları da bahçe olarak kullanılıyor. Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 10 Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?Hayır Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz Yok Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel olarak yapılıyor Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?Sebzelik-meyve ağaçları Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?Büyük bir kısmını örtü altı yetiştiricilik için düzenlemek istiyorum. Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Zeytin,mandalina, yeni dünya, elma, armut, dut, asma, kayısı, Çitlenbik, Aşılı mersin, aşılı ve yerli şeftali, Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Var Varsa çok özel bir bitkinizin adı?Altın Çilek Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Evet yapıyoruz Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Genellikle akarsu kullanıyoruz. Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Bazı alanlarda damlama sulama sistemi kurduk Toprak özellikleri Kompost yapıyor musunuz?Hayır Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?Evet zaman zaman oluyor.Bazı şeylet tecrübe ile öğreniliyor Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Zirai mücadele yapmıyoruz. Bahçeniz organik mi? Organik diyemeyiz.Ama kimyasal ilaç ve gübre kullanmıyoruz Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Hayvansal gübre kullanıyoruz. Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Fare yok Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Vahşi sulama Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Baçemizin Doğu kanadında küçük bir dağ var.bitkileri fazla soğuklar etkilemez iklim itibarıyla İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?Ağaçlar nete üye olmuşum Düzenleyen meh12 : 21-02-2012 saat 20:18 Neden: Bil ekleme |
04-03-2010, 20:35 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Maşallah hepsi de ne kadar güzel görünüyor fasulyeler ne kadar uzun güle, güle büyütün afiyetle yiyin |
04-03-2010, 21:35 | #12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: sakarya/sapanca
Mesajlar: 55
|
oy oy oy masallah maasallah Allah nazardan saklasın bu ne guzellik helede o biberler gecen sene beceremedim urun almayı allahım nolur benimde böyle biberlerim domateslerim olsun |
04-03-2010, 22:16 | #13 |
Moderatör
|
Hepsi de çok güzel ellerinize sağlık. Mısırlarınız yerli mısır mı? Biraz da cin mısırı var galiba. Fotoğraflar güzel ama detay da yazsaydınız daha iyi olurdu. Detaydan kastım türleri, bakımı nasıl yaptığınız gibi. |
05-03-2010, 07:17 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
|
Hepsi çok güzel ya elinize sağlık. Uzun börülce dediğiniz bitkiyi ilk defa görüyorum. Taze mi tüketiliyor, yoksa kurusunu mu pişiriyorsunuz? Düzenleyen Sevilay : 05-03-2010 saat 09:20 |
05-03-2010, 08:14 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Börülce hem taze hem kuru tüketilir. Taze bulunabilecek mevsimde haşlanarak salatası (limon-sarmısak-zeytinyağı ilaveli) veya zeytinyağlı yemeği yapılır. Kurutulduktan sonra ise aynı şekilde salatası ve yemeği yapılır. Şahsen ben salatasını severim Kışın kurusunu haşlayarak buzluğa kaldırılan bizim karnı kara da dediğimiz börülce azar azar özellikle tarhana çorbasında kullanılır. |
05-03-2010, 08:33 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Eh yani, sabah sabah yapılacak iş mi bu? Canımız çekti. Şaka bir yana gerçekten sabah sabah içimiz açıldı sayın meh12. Hepsi muhteşem görünüyor ama özellikle domatlara bayıldım. Afiyetle yiyin. Bir soru: bu görüntüler güncel görüntüler mi yoksa yazdan kalma fotoğrafları mı yüklediniz? Bildiğim kadarıyla Afyon'da bu mevsimde böyle havalar pek bulunmaz. |
05-03-2010, 09:13 | #20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-10-2009
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 32
|
Maşallah çok güzeller. Gübre kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız ne tür ? |
05-03-2010, 09:29 | #21 |
Kaybettik
|
Emeklerinize sağlık hepsi çok güzel. Birinci fotoğraftan başlayarak hepsini dikkatle inceledim. Atla toprağın sürüldüğü fotoğrafa bayıldım. Uzun yıllardır kopmuş yaşadığım o tarlayla bağla bahçeyle içiçeliği hatırladım. Babaannemin sebze bahçesini, anneannemlerin kabak, karpuz, kavun tarlalarını hatırladım. Sabah çiğinde bahçeden kopardığımız domatesleri, biberleri, salataları hatırladım. Çıtır çıtır taze sebzeleri aldığımız sabah kahvaltılarını, keyifli sohbetleri. Bu fotoğraflarla birlikte bana yaşattığınız güzellikler için teşekkürler. |
05-03-2010, 12:48 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: Yalova
Mesajlar: 568
|
Sebzeleriniz çok güzel, maşallah. Merak ettiğim tohumlar sizin mi, yoksa fide olarakmı alıyosunuz.Tohumlar organikse bu hepsinden güzel. |
05-03-2010, 14:40 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 2,159
|
Sebzeler harika.Hele o domates sanki çizgi yerlerinden beni dilimle diyor.Güzel bir çekim.Ellerinize sağlık. |
05-03-2010, 15:01 | #24 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar gübre olarak yıllanmış hayvan gübresi kullanıyoruz.Tohumları kendimiz yetiştiriyoruz.Üretimlerimizi ticari amaçla yapmadığımız için kesinlikle gübre ve ilaç kullanmıyoruz. Yeni resimler de ekleyeceğim . Birinci resimdeki atla çift süren dedemdir kendileri Uzun börülce: Haşlayıp ,süzme yoğurtla karıştırıp,közlenmiş biberi tereyağında kızartarak üzerine dökeceksiniz .Çok harika bir yemek olur. Arkadaşların belirttiği gibi salatası ,yine fasulye gibi domatesli olabilir .Bir değişik türü babam çok sever yine haşlayıp tereyağında mısır unu ile börülceyi hafif kavuracaksınız müthiş bir lezzettir. Beyaz Börülce: Bu boyutlarda iki türü vardır beyaz ve yeşil,beyaz olanlar daha lezzetlidir.Özellikle olgunlaşmış(ermiş ama kurumamış) olanların tanelerini domatesle yapacaksınız süper olur. Yine kurusunun çorbası ,bizim orada alacaş denilen bulgur ve tereyağı ile yapılan pilav tarzı vardır değişik bir tatdır. Düzenleyen meh12 : 05-03-2010 saat 15:20 Neden: bilgi |
05-03-2010, 19:19 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Evet tohum
Evet bizim güver yetiştirmek için kullandığımız tohum karaca otu aslında bildiğimiz,biz onu eker soğan ufağı yaparız .Daha sonrada onu teker teker dikerek ihtiyacımız olan kuru soğanı karşılarız.Bizim soğanlarımız fazla bilinmeyen uzun soğandır |
11-03-2010, 16:32 | #30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 49
|
O börülcelerden bulmak için tatil dönüşü eşim sağolsun Afyon'da bayağı bir dolaştırmıştı bizi, anılarım canlandı şimdi.Herşey çok güzel elinize sağlık. |
|
|