![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Parmak Limon, Havyar Limon (Finger limes, Caviar limes)
Parmak Limon- Havyar Limon-Citrus australasica Nette böyle bir limon çeşidi gördüm. Kullanım alanı oldukça fazla. Çok iştah açıcı görünüyor. (Çevirebildiğim kadarı ile) Bitki Yüksekliği:2-6 mt. çalı veya küçük ağaç şeklinde büyür. Avusttralyanın yerli narenciye çeşididir.Avustralya kıyılarında, subtropikal yağmur ormanlarında ve kuru yağmur ormanlarında (?) yetişir.Önce doğal ortamında yabani olarak yetişiyordu, son zamanlarda ticari amaçlı özel bahçeler kurulmaya başlandı. Son zamanlarda Kaliforniya da da bahçeler kurulmaya başlanmış. Tozlaşma: Kendinden Tozlaşma. (Zone değerini bulamadım) Meyveler 4-8 cm uzunlupunda ve yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, mor, siyah ve kahverengi gibi farklı renkli varyantları, geniş bir yelpazede bulunmaktadır. Parmak limon narenciyeler içinde ençok renkli meyve verendir.(Anlamadım, aynı ağaç üzerinde renkli meyveler mi? Yoksa farklı ağaçlarda mı? ) (Yanlış çevirmediysem)kurutulabilr veya dondurulabilir. İçi donmayan narenciyedir... Taze meyveler ağırlıklı olarak deniz ürünleri için garnitür olarak kullanılır. Ayrıca harika bir kokteyl malzemesidir. Taze olara yenir, marmalet yapılır, turşusu kurulur, dekoratif lezzet verici olarak yemek süslemelerinde gurmaler kullanırmış.. Meyve ince kabuklu ve biraz Diş macunu gibi sıkılınca içindeki havyar kısmı kolaylıkla dışarı fırlar (mini bir yanardağ patlaması gibi ![]() Meyve kabğu hoş bir aramoya sahiptir.Ayrıca ağzın güzel kokması için çiğnenirmiş ve ağızda bir lezzet patlaması yaratırmış ![]() (http://www.dpi.nsw.gov.au/__data/ass...nger-limes.pdf) http://thisbluemarble.com/showthread.php?t=22933 Ben bu limonu çok sevdim.. ![]() Merak ettim, bilgisi olan var mı? Türkiye de yetiştiren kimse ? Tohumdan narenciye yetişmesse fidan bulmak kalıyor geriye...Nereden ve nasıl? Düzenleyen agozce : 08-02-2012 saat 21:31 Neden: bilgi ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Birde kırmızı australasica ile Rangpur'un çaprazlamasından elde edilen Australian Blood Lime var. Meyve yaklaşık yumurta kadar, yapraklar ne kadar küçük.. (Marvick Native Farms) ![]() Çilek gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Avustralyanın diğer yerel çeşitleri olan Desert Lime(citrus glauca veya Australian Outback Lime ) ve Round Lime - citrus australis de ağaç ve yaprakları küçük ve çalı formunda. Marvick Native Farms Kırmızı Desert Lime ![]() En lezzetlisi Desert Lime imiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2009
|
Ne kadar iştah açıcı görünüyor,sevgili Agözce şimdi nerden bulacağız onun araştırmasına bakalım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Zone 9 olması lazım. Gelişimi bir yılda dallanıp budaklandılar ama daha 10 cm geçemediler. Tohumdan 5 yılda meyve alan var. Bazı yerlerde tohumdan meyveler iyi kaliteli olmaz yazıyor. Bazı yerlerdede tohumdan çeşitli renklerde olduğu yazıyor. Bilemiyorum artık şansımıza ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşım yine bizi maceraya sürükledi. Macera lafın gelişi, tohumdan çimlendirmek bizim için macera oluyor. Uzak ülkelere gidecek imkanlar olmayınca o ülkelerdeki güzellikleri getirtip kendi" Cennet Bahçemizi" oluşturuyoruz ![]() Dolup taşıyor bazen... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Malesef işin iç yüzü öyle değil Bahri bey, Ticari düşünürsek Anamura taşınmak gerekecek ama eski limon*portakal bahçemiz bakımsızlıktan kuruyor..Bu yıl limonu 150 kuruşa aldılar, toplama parası bile değil. Kimse satmadı. Bu ülkede ticari tarım tüccara ve ilaç-gübre firmalarına teslim edilmiş durumda. Ziraat mühendisleri ve Tarım bakanlığı da onların sözcülüğünü yapıyor sadece. Anamur da muz da aynı durumda. Bütün muz üreticilere bankalara borçlu, ödeyemiyorlar, herkes birbirine kefil olmuş. Sıra ile hapse girip çıkıyorlar. Şu anda Anamur ovası Finansbankın eline geçmiş durumda... Babam 10 yıl önce elma-ceviz bahçesi yaptı...o da aynı durumda. Her yıl (emek hariç) yaklaşık 15-20 bin Tl harcıyoruz, 3-4 bin Tl kazanıyoruz...Geçen yıl tüccar meyveyi aldı kaçtı, tüm köyün parası gitti.. Köylü ye ne demeli hiç bilemiyorum. Beni namaz kılmıyorum diye çok cesurca sorgular, yargılar ama kendisini yıllardır sömürene el pençe divan durur. Bir yıl önce parasını vermeyen tüccara ertesi yıl yine ürün verir....Nasıl yani ya..Benim aklım bunu almıyor.. Kooperatifler kişisel çekişmlerden yaşatılamıyor zaten..(o da sistemin bir oyunu tabii ki..). Neyse diyeceğim, keyif için-ihtiyacın kadar bahçe yapılmalı...bence. Bu sistemde tarımdan küçük üreticinin kazanma şansı hiç yok. Birleşip ortak hareket etme, örgütlenme bilince zaten yok. Biz yine balkonlarımızda kedimizi avutmaya devam edelim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Bİr tanesinde tomurcuk benzeri oluşumlar var, olabirmi bilmem? Kesinleşsin fotosunu yüklerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-09-2012
|
bunlardan türkiyede var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|