agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

Sarıcan 19-04-2010 20:27

Sn. agronom 06,

Eğer safsu size ek bir maliyet getirmeyecekse, besin eriyiği hazırlamak için ideal olan içinde hiçbir çözünmüş element olmayan saf su ile başlamaktır. Biz amatörlerin hiçbiri kullandığımız suyun kimyasal analizini bilmeden kullanıyoruz ve her yörenin suyu birbirinden farklıdır.

Buna karşılık Kudret Bey' den alınan besin eriyiği tarifi 5 litre suya 50 cc A, 50 cc B stokundan katmaktır. Kimyasal analizi belli olmayan her suya aynı katkı, sonuçta çıkan formülün hiçbiri Kudret Beyin tanımladığı formül olmamaktadır. Sadece pH ve EC kontrolü de tanımlayamaz bu formülü. O zaman ince ince ppm hesabı yapmanın bir anlamı da kalmıyor. Herkesin formülü kendi kullandığı suya göre değişiyor.

Halbuki profesyonel çözüm önce kullanılacak suyun kimyasal analizini yapıp sonra istenen besin eriyiğine ulaşmak için hazır besin stokunu ona göre hazırlayıp kullanmaktır. Hatta otomatik dozajlama ile her elementi istenilen miktarda dozlamaktır.

agronom_06 21-04-2010 21:21

bi konuda fikrinizi almak istiyorum, cvp verirseniz çok sevinirim.Durgun sistem,50 litrtelik bir kapta 6 kök domates düşünüyorum.Çok mu olur acaba? Birde bitkinin fide kabında durmasını sağlamak için en ekonomik ve güzel sonuç veren materyal olarak ne tavsiye edersiniz, perlit idealmidir?

katsu 21-04-2010 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agronom_06 (Mesaj 622065)
bi konuda fikrinizi almak istiyorum, cvp verirseniz çok sevinirim.Durgun sistem,50 litrtelik bir kapta 6 kök domates düşünüyorum.Çok mu olur acaba? Birde bitkinin fide kabında durmasını sağlamak için en ekonomik ve güzel sonuç veren materyal olarak ne tavsiye edersiniz, perlit idealmidir?

Domates için yaklaşık her fideye 7 lt perlit yeterli diye okuduğumu hatırlıyorum.:D

Sarıcan 21-04-2010 21:56

Domateste asıl olan köklerin gelişeceği hacmin yanında gövde üzerinde oluşacak dal ve yaprakların gelişeceği yeterli üst hacmin var olması. Bu yüzden domateste saksı hacmi ile birlikte kökler arası mesafede gözönüne alınması lazım. 50 litre 6 kök için yeter ama fideler arası mesafe en az 35-40 cm olmalı. Yani birbirinden uzaklaştırılabilen saksılar şeklinde olmalı.

Perlit domates için uygundur.

agronom_06 21-04-2010 22:06

Her fideye 7 lt perlit mi????????????????????? Nasıl yani anlayamadım sayın katsu.Durgun su kültüründe küçük plastik fidelikler için mi bu duyduğunuz acaba?

Kabımın yüzeyi 50*40. Sanırm 1 er köşelere 1 de ortaya toplamda 5 kök yapsam daha iyi olacak.Çok teşekkürler sayın Sarıcan

hasan kocan 21-04-2010 22:25

sevgili Kudret Tezel, sevgili arkadaşlar
tek tek tüm yazılanları okudum. herşey tamam. ama şu EC yok mu?
EC yi nerden temin edebiliriz.
kendimiz yapabilir miyiz? sürekli su değişimi gerektiği için
epey edinmemiz lazım gibi.
Ph ı nasıl gereken seviyede tutabiliriz.
ve ec nin suya karışımı nasıl olmalıdır.
normal çeşme suyu kullanabilir miyiz?
kışın böyle domates yetiştirebilirmiyiz?
cevaplarınız bekliyorum.

şimdiden sağolun.

seazone 22-04-2010 12:18

Çok özür diliyorum agronom 06 verdiğin ölçü için 3 ncü domates bile sıkıştırıcak bence mutlaka 2 adet dikmelisin araştırmanı mutlaka yap ama 3 domates kesinlikle sıkıştırıcak adım gibi eminim ve köklere oksijen ulaştıramayacaksın. Eğer aklına takılan başka bir soru varsa yardımcı olmaya çalışırız. Kolay gelsin.

Unutmaki sağlıklı beslenen fide tahmin edemezsin kökler 20 gün içinde 40 cm olacak 1,5 ay içinde 2 metreyi geçicek senin bahsettiğin ölçülerde eğer 6 adet veya 5 adet fide diktiğinde 1 nci ayda elini kesinlikle sokamayacağın kadar sıkıştıracak.

ca_fer 28-04-2010 13:47

Yeni üye olduğum için bilmiyorum konuyu nereye açacağıma kusura bakmayın.Gerçekten çok güzel ve faydalı bir forum oluşturmuşunuz tebrik ederim.Benim size sorum olacak.Ben 1 dönüm kadar sera kurmayı düşünüyorum ve içinde başlıca sebzeleri(domates,biber,salatalık vb.) yetiştirmek istiyorum.Maliyet hesabı yapmam gerkiyor.bu sebzelerin verimi ne kadardır yani fide başına ne kadar ürün alırım **** dönüm başına ne kadar fideden ne kadar ürün alırım.sera bölgesi aydın olacak.ortalama söylesenizde olur.Bu soruyu sormadığım yer kalmadı hepside kaçamak cevaplar verdiler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ayrıca yapmak istediğim sera topraklı sera.

seazone 28-04-2010 17:06

Kimsenin kaçamak cevap verdiği yoktur. Kesinlikle sanmıyorum o kadar önü açık bir soru ki bu domates için ayrı biber için ayrı salatalık için ayrı ve vb için ayrı tonlarda üretim alırsın kesinlikle bırakın ayrı cinsleri ayrı ırklarda bile farklılık var seranız nasıl olacak her şey değişken ben sera yapıcam 1 dönüm ne kadar ürün alırım gerçekten çok zor bir soru umarım anlatabilmişimdir.

agronom_06 28-04-2010 19:07

Sn ca fer:

Sn seazone a katılmamak elde değil.Öyle bir soru soruyorsunuz ki işin içinden çıkmak elde değil.Ancak tahmini fiyatlar söylenebilir düşüncesindeyim.Ama illede kuruşu kuruşuna fiyat istiyorum diyorsanız, tarım danışmanlığı ofisleri var pek çok il ve ilçede. 4-5 bölüm mezunu ziraat mühendislerinden oluşuyor; bahçe bitkilerinden tarım ekonomisine kadar...Sanırım sorunuzun yanıtını kaçamaksız bir şekilde alabilmeniz ve kafanızda birşeylerin oluşabilmesi için oldukça faydalı olacaktır.

emmrecan 08-05-2010 15:02

topraksız tarım Besin
 
merhaba, durgun topraksız tarımı hobi amaçlı domates düzenekleri kurmak istiyorum. Fakat elimde besin olarak hiçbirşey yok :( ec metreyede sahip değilim. Sadece ph ölçebilirim. Bir ziraat mühendisine danıştım ve bu konuda bana besin için gübreyi suda eritebileceğimi söyledi. Peki ben besin işini nasıl halledebilirim? Bütcemde çok sınırlı, bitki besinleri var onlardan alsam olurmu? Domates 6 ph istiyormuş, kavanozda yapsamda sitedeki örnekteki gibi suyu doldursam, ph'ı 6 ya kadar getirecek domates gübresi **** bitki besinimi koysam ne yapsam ne önerirsiniz ?

saygılı26 10-05-2010 22:10

Ultrasonik cihazların (soğuk buhar üreten)topraksız tarım uygulamalarında kullanıldığını nette gördüm.
Bu tip cihazlarla besin eriyiğini bitkinin besleneceği şekilde soğuk buhar ile bitki köklerine ulaştırmak mümkün müdür ?
Yüksek frekanslı ses dalgalarının bitkiye herhangi bir zararı olur mu? (Yüksek frekanslı ses dalgaları ile havuzlarda yosunla mücadele yapıldığını biliyorum).
Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların yorumunu rica ediyorum.

elturcool 15-05-2010 16:56

merhaba arkadaslar ben kazakistandan ayhan topraksız tarımı kısın-30c olan bolgelerde yapmak mumkunmu

elturcool 15-05-2010 16:58

ve -35c soguklukta hangi sera bicimi cam veya naylon hangisini tavsiye edersiniz

Delimus 15-05-2010 20:49

Bildiğim kadarıyla sizde doğalgaz ücretsiz eğer fırsat veriliyorsa ısıtmalı olarak mümkün. Gerçi -30 işleri değiştirebilir bu yüzden seranız kaliteli olmalı cam hatta çift cam oladabilir.Hiç çevrenizde sera var mı ? Soğuk yerde naylon seralar var türkiyede fakat -30 derecelere inmiyor buralar.

elturcool 16-05-2010 07:12

merhaba delimus cevabın icin tesekkurler burda dogal gaz ucreti dusuk komur tonu 70 dolar evet seralar var cam hepsi.b.z.m dusndugumuz pimapenden sera olurmu zira bir akrabamız pimapen uretiyor

soilless 17-05-2010 21:16

Herkese selam,

Yine bahar geldi yaz gelmek üzere. Bu sene ektiğim, siyah ve dev penbe domateslerin bu canlılığını, bu acele büyüme isteklerini görünce sizlerle paylaşmak istedim. Geçen sene torf+kum ve durgun su denemiştim. Bu sene sadece torf + kum karışımı agregatta yapıyorum. Domatesler geçen seneye göre inanılmaz hızlı geliştiler, inanılmaz çiçeklendiler. 3 hafta ancak oldu ama 60 70 cm boy ve çiçek var. Bir de Güvey feneri (Yer Kirazı) deniyorum. Aynı torf + Kum karışımında Kudret Abinin domatesler için aldığım aynı besin eriyiğini kullanıyorum. Kudret abinin besin eriyiği her derde deva :)) Sonuç her bir Yer kirazı fidesinde 6-8 çiçek var. Domateslerden çok daha önce çiçeklendiler. Arkadaşın bahçesi var. Aynı domates çeşitlerinden ve yer kirazından karşılaştırma için bahçesine diktik. Güvey feneri yeni bir tane çiçek açmış. Domatesler ise boy ve çiçek açısından şimdiden 2 hafta geriden geliyor.

Fotoğraflarını çekip ekleyeceğim.

Herkese tekrar merhaba

thempest 19-05-2010 09:00

Merhaba arkadaşlar ;

Uzun zamandır forumu takıp edemıyorum su anda benım yetıstırmıs oldugum susak fidesinde ( fide demesek daha iyi olur KUDRET HOCAM'IN bsın erıgıyle neredesyse odamı tavanını kapatıcak hergun 10-15 cm buyuyor ) çiçek acıyor ve çiçeklenmeden sonra kurumaya baslıyor su anda bır tane var bu neden olabılır bılgısı olan varmı.

thempest 19-05-2010 09:01

KUDRET HOCAM bırde benım kullandıgım su hazır damacana suyu daha once x fırmanın suyunu kullandım ama sonuc okadar ıyı degıldı ısteynler var ıse bu kullanmıs oldugum damacana suyun ısmını vereyım benım acımdan sonuclar harıka yakında resımlerı yukledıgımde sızde goreceksınız...:)

belit 20-05-2010 00:13

Selamlar

Öncelikle sayın Tezel ve Envor beyler başta olmak üzere emeği olan herkese binlerce teşekkür.

Birkaç gündür siteye üyeyim ve büyük bir iştah ile topraksız tarım konusundaki deneysel ve teorik çalışmalarınızı takip ediyorum. Gerçekten takdire değer çalışmalar. En güzeli de bütün bilgi ve birikimlerinizi hiç bir komplekse kapılmadan bizlerle paylaşmanız.

Üye olduğum şu kısa zaman dilimi içerisinde bir çok başlığı okumaya çalıştım(maalesef hala bitiremedim) İçimdeki meraktan ötürü ilk olarak çalışmalarınızla alakalı başlıklardan işe başladım. Gıpta etmedim dersem yalan olur.

Envor beyin fırtına ile birlikte yerle bir olan çalışmasına kendi başıma gelmiş kadar olmasa da gerçekten üzüldüm (sanırım kendi seranızı kurmuşsunuz, tebrik ederim.)

Sayın Tezel'in evinde kurduğu, ısı ve sıcaklık kontrolü olan otomasyonlu sera çalışması da gerçekten çok güzel.

Bir çok başlık atında cok değerli bilgi ve deneyler mevcut. Hepsini 2-3 günde beynime kazımam mümkün olmadı:=) En son (bir kaç dk. önce) besin eriyiği hazırlanması ile ilgili başlığı bitirdim. Arkadaşlar zorlu sınavlardan geçmişler:=)

Tüm okuduklarımdan sonra varmış olduğum sonuç; en kısa zamanda kendi çalışmamı yapmak.

Öncelikle beynime kazımayı beceremediğim bu yoğun bilgileri, müsaadenizle başlıkları tekrardan gezerek ayıklayacak ve bilgisayarıma kopyalayacağım. Kendime bir nevi kılavuz kitapçık hazırlayacağım. İnşallah en kısa zamanda (çok da kısa olmayacak) kendi sistemimi kurarak hem desteklerinizi almak, hem de burada paylaşmak isterim.

Başarılı çalışmalarınızın devamı dileğiyle...

elturcool 20-05-2010 11:45

merhaba arkadaslar japonların bir sitesin aldıgım resimier belki ilginizi cekerlerhttp://www.eco-guerrilla.com/hyponica/

elturcool 20-05-2010 11:46

http://www.eco-guerrilla.com/hyponica/

elturcool 20-05-2010 12:01

http://www.eco-guerrilla.jp/?pid=8318155

Sarıcan 20-05-2010 12:03

Sn. elturcool,

Bu konu bu sayfada detaylı olarak irdelenmiş ve hala balkonumda kullanmaktayım. Bulunduğunuz ortamda elinizdeki malzemelerden bu sistemi rahatlıkla kurabilirsiniz. Tek probleminiz besin eriyiği temini olur. Onuda Istanbula gelip gittiğinizde ve bir tanıdığınız vasıtasıyla Sn. Kudret Tezel' den temin edebilirsiniz.

elturcool 20-05-2010 16:08

saol sarıcan arkadasım verdigin linki inceledim.yakında sistem kurcam nasıpse,sn. kudret beyle tanıstım ve gerekli olan besin er. ve aletleri siparıs verdim.ben verdigim linkteki besin deposu icinde olan kırmızı renkteki ilgimi cekti siparıs verebiliyormusuz .220 dolarfiyatı var

elturcool 20-05-2010 16:13

ve burda buldugum lintehttp://translate.googleusercontent.c...hfyOsdpfLhBb4gmiracleye sistemini anlatıyor ve ornek sera olarak turkiyeyi,miracleyi gosteriyorlar

elturcool 20-05-2010 16:14

bu simdi japonlarınmı yoksa miracleninmi

nihat_kb 21-05-2010 00:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 186860)
Sevgili Kaju,
Şu anda bütün dünya topraksız tarım yapıyor, topraksız tarımı tercihlerden biride daha sağlıklı daha hijyenik, daha lezzetli ürünler yetiştirmek. Ve de daha ekonomik bir maliyet.

Birde şu sorduğunuz varya (saksılardaki toprak değil mi?), toprakta olabilir önemli olan bitkiyi ayakta tutabilmektir. Küçüçük bir saksıda, içinde en verimli toprakta olsa büyük bir bitkinin beslenip büyüye bileceğini düşünmek yanlış olur. O halde bitkinin beslenmesi için gerekli besinleri dışarıdan ilave, takfiye etmemiz gerekir. Biz bitkinin istediği besinleri biliyor isek demekki taşıyıcı ikinci sırada önemli bir şey. Bunun için çok değişik materyeller kullanılıyor. Örneğin kum, çakıl, perlit, pomza, camyünü, kayayünü vs. Bunların bazılarında hiç besin değeri yok, bazılarında ise çok az ve birçok bitkide su kültürün de yetiştiriliyor, yani sadece besin eriyiği içinde.

Şu an bütün dünya topraksız tarım yapıyor demişsiniz ama şuna dikkatinizi çekmek isterim, topraksız tarım yaparken kullanılan temel maddeler su ve bi ton kimyasal, evet üretirken güzel ama ürettikten sonra su içinde kalan kimyasalların da bir şekilde zararsız hale getirilmesi lazım, dünya bunu kullanırken bunu da düşünüyor.Biz ise burda amatörce üretim yapalım derken doğaya yüklü bir miktarda kimyasal bırakıyoruz.Bu nedenle dediğiniz hijyen ve sağlık konusu tartışılır.Yediğiniz şey o an için sağlıklı olabilir fakat, artık olarak attığınız kimyasallı suyun gittiği dere, ırmak artık sağlıksızdır, benim yorumum böyle eleştiriye her zaman açığım saygılarımla...

ayhan74 21-05-2010 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nihat_kb (Mesaj 642559)
Şu an bütün dünya topraksız tarım yapıyor demişsiniz ama şuna dikkatinizi çekmek isterim, topraksız tarım yaparken kullanılan temel maddeler su ve bi ton kimyasal, evet üretirken güzel ama ürettikten sonra su içinde kalan kimyasalların da bir şekilde zararsız hale getirilmesi lazım, dünya bunu kullanırken bunu da düşünüyor.Biz ise burda amatörce üretim yapalım derken doğaya yüklü bir miktarda kimyasal bırakıyoruz.Bu nedenle dediğiniz hijyen ve sağlık konusu tartışılır.Yediğiniz şey o an için sağlıklı olabilir fakat, artık olarak attığınız kimyasallı suyun gittiği dere, ırmak artık sağlıksızdır, benim yorumum böyle eleştiriye her zaman açığım saygılarımla...

Sayın nihat_kb;
Ben yorumunuzu okuyunca atladığınız birşey olduğunu fark ettim. Bahsettiğiniz bu kimyasallar zaten doğada var olan ve yine doğadan elde edilen kimyasallar değil mi?

Yani toprağın içinde zaten var olan demir, fosfor, mağnezyum, azot gibi kimyasalların olduğu yerlerde klasik tarım yaparken doğal oluyor da topraksız tarım da aynı kimyasalları suya kattığınızda neden doğal olmuyor?

Birde atık olarak attığımız suyun dere, ırmak, deniz gibi doğal ortamların sağlıksız olduğunu söylemişsiniz. İyi de, zaten dere, ırmak, nehir gibi doğal yapılarda topraktan aldığı bu kimyasalları denizlere taşımıyor mu?

Bence toprakta ve denizlerde zaten bol miktarda olan kimyasalların içerisinde ürün yetiştirmek hiç de sandığınız kadar kötü değil.

Birde topraksız tarıma biraz daha fantastik tarafından bakalım. Kevin costner'ın water world filmini hatırlarsınız. 300 yıl sonra dünyadaki kara parçalarının ne kadar az kalacağını düşünürsek topraksız tarım belki de o zamanlarda yaşayacak olan insanların gıdası olacaktır. Zira geçen gün sohbet ettiğim bir arkadaşım bana "Peki o zaman kimyasalları nereden temin edeceksiniz" demişti. Hiç soluklanmadan cevap verdim. Tabi ki deniz'den. Yani zaten bir çok mineral ve elementi barındırıyor değil mi?

Bu arada nacizane yorumum sadece kendi düşüncemdir. Zira ukalalık gibi bir niyetim yok. Bu konuyla ilgili sitedeki sayın ustalarımızın yorumlarını da sabırsızlıkla beklemekteyim.

Bu arada mesajınızı tekrar okudum. Ve bir konuda da çok haklı olduğunuzu söylemek isterim. Elbetteki profesyonel topraksız tarım yapan seraların atık su sistemlerinin arıtılarak doğaya salınması gerekir. Özellikle Avrupa'da bunu yapıyor zaten. Ama henüz ülkemizde çok yeni olan topraksız tarım konusunda benim gibi hobi maksatlı çalışmalar yapan insanların atıkları bence zaten doğada var olan miktarlardan fazla değil.

Saygılarımla.

nihat_kb 21-05-2010 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhan74 (Mesaj 642824)
Sayın nihat_kb;
Ben yorumunuzu okuyunca atladığınız birşey olduğunu fark ettim. Bahsettiğiniz bu kimyasallar zaten doğada var olan ve yine doğadan elde edilen kimyasallar değil mi?

Yani toprağın içinde zaten var olan demir, fosfor, mağnezyum, azot gibi kimyasalların olduğu yerlerde klasik tarım yaparken doğal oluyor da topraksız tarım da aynı kimyasalları suya kattığınızda neden doğal olmuyor?

Birde atık olarak attığımız suyun dere, ırmak, deniz gibi doğal ortamların sağlıksız olduğunu söylemişsiniz. İyi de, zaten dere, ırmak, nehir gibi doğal yapılarda topraktan aldığı bu kimyasalları denizlere taşımıyor mu?

Bence toprakta ve denizlerde zaten bol miktarda olan kimyasalların içerisinde ürün yetiştirmek hiç de sandığınız kadar kötü değil.

Birde topraksız tarıma biraz daha fantastik tarafından bakalım. Kevin costner'ın water world filmini hatırlarsınız. 300 yıl sonra dünyadaki kara parçalarının ne kadar az kalacağını düşünürsek topraksız tarım belki de o zamanlarda yaşayacak olan insanların gıdası olacaktır. Zira geçen gün sohbet ettiğim bir arkadaşım bana "Peki o zaman kimyasalları nereden temin edeceksiniz" demişti. Hiç soluklanmadan cevap verdim. Tabi ki deniz'den. Yani zaten bir çok mineral ve elementi barındırıyor değil mi?

Bu arada nacizane yorumum sadece kendi düşüncemdir. Zira ukalalık gibi bir niyetim yok. Bu konuyla ilgili sitedeki sayın ustalarımızın yorumlarını da sabırsızlıkla beklemekteyim.

Bu arada mesajınızı tekrar okudum. Ve bir konuda da çok haklı olduğunuzu söylemek isterim. Elbetteki profesyonel topraksız tarım yapan seraların atık su sistemlerinin arıtılarak doğaya salınması gerekir. Özellikle Avrupa'da bunu yapıyor zaten. Ama henüz ülkemizde çok yeni olan topraksız tarım konusunda benim gibi hobi maksatlı çalışmalar yapan insanların atıkları bence zaten doğada var olan miktarlardan fazla değil.

Saygılarımla.

Ayhan Bey, keşke dediğiiz gibi olsaydı, o zaman ırmaktan, denizden su alır, onunla güzel güzel bitki büyütürdük.Dünyadaki en karlı işletmeyi de kurmuş olurduk.
Dikkatinizi çekmek isterim, kullandığımız x kimyasalı hiçbir zaman %100 x ten oluşmaz.Saf değildir, doğadaki ile karşılaştırmak o açıdan yanlış olur.Ayrıca bu kullanılan kimyasallar ,dediğiniz miktarda, nehirlerimizde ,ırmaklarımızda çözünmüş olsaydı , şu an o sularda hiç bir canlı yaşıyamazdı.Düşünsenize su ortamında bile bitki beslerken belirli bir süre sonra suyu değiştirmek zorunda kalıyorsunuz.Neden çünkü suda tuzlar kalıyor ve bitkiye zarar vermeye başlıyor.Sizin bitkinize zarar veriryor olması, doğaya da zarar verdiğinin kanıtıdır.
İkincisi siz sadece bu kimyasalların sonucuna bakıyorsunuz , bir de üretim kısmına gelin.Hiçbir kimyasalın üretiminin doğaya zarar vermeden yapılması imkansızdır.

Yurtdışında bunu kullanıyorlar evet ama haklarını verelim , bilinçlice kullanıyorlar.İkincisi onlar biraz da mecburiyetten kullanıyorlar, biz mis gibi değerlendiremediğimiz dekarlarca arazi dururken , tutup da kimyasallarla bitki yetiştirmeye çalışırsak bu ülkeye yazık etmiş oluruz.

Ben öğrenmeyelim, denemeyelim demiyorum.Ben de denemekten , öğrenmekten ,yetiştimekten yanayım.Ama hiçbir zaman bu yöntemin daha sağlıklı , daha temiz olduğunu iddia etme lüksünü bana vermez.Benim karşı çıktığım nokta bu.Görüşlerinizi bekliyorum.İlgi gösterdiğiniz için de teşekkür ederim.
Saygılarımla,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024