![]() |
|
|
![]() |
Reklam | |||
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2017
|
Bornova Bamyası / Uzunkum
Bamya konusundaki tecrübem bir yıllık: geçen sene İzmir İl Tarımın bir etkinliğinden elime geçen bamya tohumlarını, tüm tohumlar gibi viyole ekmiştim. Sonra komşularım toprağı çapalayıp suda beklettiğim bamya tohumlarını toprağa ekmemi söylediler. Hiç sulanmıyormuş diye de sevinmiştim ama sulamadıklarım bir türlü büyümedi. Viyolde yetiştirip suladıklarım ise 1 metre boya erişmişti. Sayın Uzunkum'dan gelen tohumların da bendekilerle aynı olduğunu düşünüyorum ama yine de denemek istedim. Burada bamyanın nisanın son haftasında ekildiğini de öğrendim. 1 gece suda beklettiğim az sayıda Bornova bamya tohumu (+kendi tohumlarımı) çapalanmış toprağa ektim, suladım, beklemeye başladım. Hiç bir şey olmadı. Sonra bizim köyden bir hanım, toprağın kaymak tabakasını kırmadığım için çıkamadıklarını söyledi. Arada bir de 40C sıcaklığa varan bir hafta yaşadık, dışarı bile çıkamadık. Ben yine cahillik dönemime geri dönüp, 10 adet Bornova bamya tohumlarını viyole ektim, 8 tanesi hemen çimlendi, bir tanesi sonradan öldü. Bugün 23 mayısta, 7 adet Bornova bamyasını toprağa aktardım ve suladım. Sulamaya devam edeceğim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
|
Alıntı:
Tarla yetiştiriciliği için uygulama farklı olabilir. Bizim gibi acemiler için sonraki öğrenmeler, onlar. ![]() Topraktaki büyüme hızı bana yavaş geldi ama görünüm iyi. Patlıcan da sonradan hızlanıyor. İzliyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Ağaç Dostu
|
Uzun Sürmeli Barbunya / Zekoş
Geçen sene Urla'da bir etkinlikten + zengarden'dan aldığım barbunya tohumları ile resmen sıfır çekmiştim. Bu sene çok korkarak tohumları ektim. Sayın Zekoş'tan talep ettiğim "uzun sürmeli barbunya" tohumlarından 9 tanesini 21 mayısta kalıcı yerine ekmiştim. 8 tanesi bugün beni çok sevindirdi. İnşallah tohum alacak kadar başarı gösterebilirim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Ağaç Dostu
|
Boston Pickling salatalık / Karaçayır
Bu turşu salatalığını paylaştığı için Sayın Karaçayır'a çok teşekkür ediyorum. Önce güvenli yoldan gitmek için 11 nisanda 5 adetini viyole ekmiştim, hepsi çimlendi. Onları kalıcı yerine aktardıktan sonra toprağa ektiklerim de çimlendiler. ![]() Bugün ilk hasatımı yaptım, hatta biraz geç kaldım galiba, dikenleri elime battı. Viyolde çimlendirdiğim bir fide çok hevesli, üzeri minik minik pickling dolu, 1-2 hafta içinde turşu kurmaya başlarım diye ümit ediyorum. Teşekkürler Sayın Karaçayır. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Ağaç Dostu
|
Sarıkız Fasülye için deneme sonucu: başarısız
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben olsam, tohuma bırakırdım. Kuru fasulye üreticileri bitkiler kuruyuncaya kadar tarlada bırakıyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaç Dostu
|
Kırmızı Brüksel Lahanası / Muda
Çok merak ettiğim bu tohumları Ege Bölgesi için mayıs ayında ekmem gerekiyordu (ağaçlar.netten edindiğim bir bilgi) ancak ben bu sezonda işlere yetişemedim. Tohumları haziran ortasında, 1 hafta-10 gün önce viyole ektim (tam tarihi not almamışım maalesef), hemen çimlendiler. Şu anda 6 adet çimlenmiş fide var, elimdeki tohumları ziyan etmek istemiyorum. Daha önce fide olarak aldığım normal brüksel lahanalarında pek başarılı olamadım. Okuduğum kaynaklar bol gübre vermek gerekir diyordu. Bu sene solucan gübresi deneyeceğim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
|
Fasulye
Hala sayfa açmadığım için resimleri buraya ekleyeceğim. Kırmızı örümcek ile olan savaşta ilaçsız çözüm olmadığına karar verdim. Özellikle fide küçük iken sararsa fide ölüyor. Yaprakları 3-4 cm büyüklükte ise 2 günde bir mekanik temizleme (ıslak mendille yaprak altları yeşil görülünceye kadar siliniyor. Bu arada yaprağı zedelememek gerek.) ile sarımsaklı, acı biberli karışımlardan kullanılırsa azalıyor. Yok olmuyor. Patlıcan yaprakları el büyüklüğüne geldiğinde etkilenmiyor, üst yapraklara da geçemiyor. Domateste alt yaprakları sürekli budayarak kurtardım gibi. Sanki örümcek gövdeden yapraklara yürümüyor gibi. Büyüteçle baktığımda ana gövde de örümcek göremiyorum. Ayakta tutmaya devam ettiğim iki kök barbunya var. (Neden ölmediklerini bilmiyorum. Diğerleri öldü.) Hala temizlik ve duru su püskürtüyorum. ![]() Meyve boyu 13 cm. Artık tohumu doldurmalarını bekliyorum. Diğer fasulyeler (3 çeşit) ![]() Bazılarında minik fasulye denemeleri var ama ? Öğrenmek için devam ediyorum. Boylandıkça durum değişir mi ümidiyle. Bakalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-05-2019
|
Benim de bir kök barbunyam direniyor iki tane meyve vermiş üstelik gayet sağlıklı görünüyor diğerleri (zaten böceklenme yaşamıştı yavrucaklar) ya çıkmadı ya da yaşayamadı. Benim Küba fasulyelerimde de tam o " minik fasulye denemeleri" tabirinize cuk oturan denemeler var her gün yaprak bitlerini elle temizliyorum, azalıyor gibi ama bitmedi gitti, ufacık boyuyla 8-10 meyveyi besleyebilecek mi yoksa meyveleri mi seyreltmeliyim bilemedim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yanıtım : Hiçbiri Yinede yaşama tutunan, tohum vermeye çalışan, minnoş bamya. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 | |
Ağaç Dostu
|
fasülyelerde siyah bitler
Alıntı:
![]() Yaprak bitleri ile sürekli mücadele halindeyim, ev yapımı ilaçlar bu sene hiç işe yaramıyor sanki. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 | |
Ağaç Dostu
|
Painted Mountain Mısır / Yurtsever
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-11-2019
|
tohumluk olmayı haketmiş ama.. gerçekten çok sevimli. minik kalsa da tohum sayısını katlamayı başarmış minik |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Ağaç Dostu
|
Beyaz yemeklik ayçiçeği / TCM
Geçen sene ektiğim ayçiçekleri boy-pos olarak çok güzel olmuşlardı ama hepsi kurtlanmıştı. Bu sene nisan başında mısırların yanına 5 adet (sebze adalarındaki yumuşak toprağa değil) direk bahçenin sert toprağına ektim, çıkmadılar, sonra tekrar ektim, bir tanesi çimlendi. Galiba toprağın kaymak tabakası sorunu oluyor. Geçen gün çiçek açtı, çok güzel bir bitki. İnşallah bu sene hiç olmadık tohumluk olacak kadar sağlam ayçekirdeğim olur. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-12-2018
|
Alıntı:
Ha bu arada, annemden aldığım eski mısırların aşağı yukarı hepsi hastalandı ama Painted Mountain'lerde hastalık görmedim. SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
|
Sabahsefası-Açık mavi büyük boy / Muda
Sayın Muda'nın yolladığı tohumları 4 martta mini saksılara ekmiştim. Çimlenen 2 tanesini bahçenin tellerine sarılmaları için toprağa aktardım. Bir tanesi aşırı sıcaklarda kurudu ama hayata tutunan diğeri sabahları harika renkli çiçekler açıyor. Kışın köklerine malç yapıp soğukları atlatmasını sağlamaya çalışacağım. Bu güzel çiçekler için Sayın Muda'ya çok teşekkür ediyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaç Dostu
|
Ejder Meyvesi / Üçcin
Sayın Üçcin'den gelen tohumların tamamını nisan başında saksılara ekmiştim. Bir tanesini hayatta tutmayı başardım. Şimdilik pek minik ama dayanıyor. Kışın kapalı alana alırım diye düşünüyorum. Toprağa belki ilkbaharda aktarmalıyım, tam olarak bilmiyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Ağaç Dostu
|
Kırmızı Patlıcan / istcallst
Sayın İstcallst dan gelen tohumların bir kısmını mart başında geniş bir kaba ektim. Sadece bir tanesini toprağa aktarabilecek kadar büyütebildim. Uzun süre pek büyümedi, sonra galiba kırmızı örümcek saldırdı, ev yapımı ilaçlarla mücadele etmeye çalıştım. Sonra yapraklara su püskürtme daha iyi geldi sanki. Şimdi üzerinde meyveler var ve hasat için kızarsın diye bekliyordum ama sonra Sayın istcallst'un notlarını tekrar okuyunca yeşilken tüketilmesi gerektiğini farkettim. Yeşil olanları toplayıp kalanları tohum için üzerinde bıraksam uygun mudur acaba? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Çiçek kısmını kuşlardan korumak için (forumdan öğrendiğim bir fikir) kadın çorabı içine aldım. Dün artık tamamen kurumuştu, hasat ettim. Taneler çok büyük olmadı ama çitleyebildik. Sonradan okuduklarıma göre, ayçiçeği yetiştirirken "boğaz doldurma" gibi işlemler gerekiyormuş. Seneye umarım daha bilinçli yetiştirebilirim. Bolca tohumum da oldu, çok sevindim. Teşekkürler Sayın TCM. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|