Kişniş-Koriander (Coriandrum sativum, lat.)
1 Eklenti(ler)
Taze olarak ta tohum olarak ta kullanılan bir bitki olduğunu biliyorum. Çerkez tavuğu yaparken olmazsa olmaz baharattır. Tohumunu alıp kendim öğütüyorum.2 sene kadar önce aldığım tohumları 2-3 hafta kadar önce torfa ektim denemek için. Çimlendiler.
Hafta hafta gelişmesini takip etmeye çalışırım. Sevgiler... Eklenti 9984 |
Kişniş afrodizyak etkili bir tıbi bitkidir ayrıca patates böceğini kaçırıcı etkisi Tokat Ziraat fakültesinde bir tez ile tespit edilmişti. Tarlanın etrafına kişniş ekiyorsunuz ve patates böceği zararlısı etkili olamıyor.
|
Hepinize iyi pazarlar, Kisnis [Coriandrum sativum] Kibrista, tazesi salatalarda, kullanilir, zeytin ekmege katik yapilir ve golyandro diye bilinir. Kurumus tohumlari ise dovulerek, kirilmis yesil yeztin[ bu zeytinin adi Kibrista cakizdezdir] icerisine sarmisak ve zeytin yagi ile eklenir, cok guzel bir tat ve lezzeti olur.
Burada ise uzak dogu mutfaginin vaz gecilmez bir parcasidir. Cin, Taylant, Viyetnam ve Hidistan mutfaginda cokca kullanilir. Kokunden, sapindan yapragindan ve tohumundan yararlanip yemeklerine guzel bir aroma veriyorlar. [kokusunu agir buldugundan bazi kimseler sevmiyor] Bir akdeniz bolgesi, bitkisi olmasina ragmen burdaki bir cok Turkiyeli arkadas bu bitkiyi bilmiyor. Denerseniz seveceginizi dusunuyorum. |
Alıntı:
|
Patates böceğinden bıkmıştık. ilaçla mücadelede tabiatı yok ettik. kişniş i herkese tavsiye edeceğim.
|
Alıntı:
Özellikle Abaza usülü kurufasulye pişirirken içine mutlaka acika ve kişniş konmazsa olmaz.. Elimde bir miktar tohumundan var, şimdi eksem ve özellikle balkonda büyükçe bir saksıda yetiştirebilir miyim? Daha büyük bir fotosunu görmemiz mümkün mü, doğaya çıktığımızda belki serbest olarak bulup toplamamız olasıdır, tanıyabilmemiz açısından?.. Teşekkürler.. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Son durum budur:
Eklenti 10750 |
Alıntı:
|
Rica ederim efendim :)
|
Kişniş -Delfino
1 Eklenti(ler)
Aşağıda resmi olan (eğer yükleyebildiysem tabii) kişniş türü de delfino denen tür. saksımda büyüyorlar şu anda. Resmi çok cazip geldi. Tadını pek merak ediyorum doğrusu...
|
Limon Kişnişi
1 Eklenti(ler)
'Lemon Coriander'
Limon kişnişi diye yazdım. Fotoğrafı aşağıda. Seneye ekmeyi düşünüyorum inşallah. |
bol domatesi(kabuksuz) ve tatli sogani cok ince dograyip, icine pul biber, zeytinyagi ve maydanoz gibi ince kiyilmis kisnis ekleyin, yazin ekmegi bandirmasi cok guzel oluyor
|
Benim kişnişler çiçeklendiler. Ben yaprak kokusunu pek sevmedim aslında. Biz genelde tavuk yemeklerinde tohumunu karabiber gibi çekip kullanıyoruz.
|
Alıntı:
|
Birde Hacı Bekir'den 20 yıldır devamlı aldığım kişniş şekeri var ki mutlaka deneyiniz. Muhteşem bir lezzet. Ama aile efradı hiç sevmedi, her aldığımda tamamı bana kalıyor.
|
Beyoğlu'na yolum düşünce muhakkak tadına bakıcam Ahmet Bey.
Balık yemeklerinde hiç denemek aklıma gelmemişti agartha. Dediğim gibi biz sadece çerkez tavuğunda kullanıyoruz nedense. Alışkanlık... Aklımıza başka zamanlarda gelmiyor :) |
Kişniş ve ağır metaller
Bu konuya uzun zamandır yazan olmamış ama yine de kayda girmesi için ekleyeyim. Kişnişin en önemli özelliği, vücutta biriken ağır metallerin atılmasını sağlaması. Büyük şehir yaşamında hepimizin vücut dokularında biriken civa gibi ağır metaller, kişniş kürü ile atılabiliyormuş.
Tam da bu yüzden hamileler tarafından kullanılmaması gerekiyormuş. Çünkü dokulardaki ağır metaller dolaşım sistemine çıkınca bebeğe geçebiliyormuş. |
Uzunca zamandır sitedeki bölümleri ziyaret etmeme rağmen bu başlığı yani gördüm.
Daha önce Ali H. Ali'nin de belirttiği gibi Kıbrıs'ta biz Kişniş'e Golyandro deriz. (Kişniş ise üzüm kurusuna deriz.) Salatalarımızın vazgeçilmezidir. Örneğin şimdi tam zamanı; haşlanmış kuru böğrülce'ye de inanılmaz yakışıyor. Bunun dışında özellikle zeytin ile yapılan bir çeşit ekmek var ki (zeytinli) onun içerisinde de kullanılıyor. |
Buket Hanım benim de yan komşum Kıbrıs'lı. Kışın orada, yazın burada. Geçen sene bana Kıbrıs'ta yetişen bir ot var maydanoz gibi ama daha lezzetli demişti. Amca bu kişniş deyince şiddetle itiraz etmişti. :) Demek bu yüzdenmiş. Bu yaz gelince Golyandro ektin mi diye sorarım :)
|
Kişniş-Koriander(Coriandrum sativum, lat.)
http://img241.imageshack.us/img241/1168/kisnisxe2.jpg
Kişniş Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 - 50 cm boyunda, oldukça fena kokulu bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayır ve sırtlarda yetişir. Yaprakları açık yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçekleri, dallarının uçlarında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Meyveleri nişasta, tanen, şekerler ve uçucu yağ taşır. Kişniş şekeri, likör yapımı, pastacılık ve eczacılıkta kullanılır. Ayrica yöresel yemekler olarak tanimladigimiz gürcü yemeklerinde kullanilan baharat olarak ilk sirayi alir. |
Sevgili Sonja Varol biz de Kişniş'i yemeklerimizde bolca kullanırız. Ama tohum kısmını iyice ezip öyle kullanırız. Yeşil yaprakları da yeniyor mu? Ayrıca fena kokulu diye bahsettiğiniz yaprağı mı yoksa çiçeği mi?
|
Tohum kismini iyice ezerek veya taze yapraklarini da kullaniyoruz yemeklerde. Taze yapraklarinin kokusu agir oluyor ama, yemeklerde onsuz olmuyor bilhassa gürcü yemeklerimiz... Tabi baska kültür ve yörelerde de biliniyor.
|
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahçemde yaz için düzenleme yapar yapmaz bir tarafa Kişniş ekeceğim. Yapraklarının tadını çok merak ettim doğrusu.
|
Taze kişniş Meksika mutfagınında temel lerinden biridir(Celentro)Soslarında (Salsa) en çok kullanılanlardandır.Bizde de ege de bazı aileler le Abaza ve Çerkez mutfaklarında kullanılır.Saygılar.
|
Kişniş tohumlarını ekerken, belki bir kısmı çıkmaz diye sık atmayın, hemen hemen hepsi çimleniyor. Ben geçen sene böyle bir hata yapmıştım :)
|
Kişniş Azerbaycan ve Gürcistan mutfağının olmazsa olmazlarından biridir.
Çorba,dolma ve birçok yemeklerde kullanılır. !5 sene önce Türkiyeye yerleştiğimde pazarlarda, marketlerde çok aradım.Fakat Istanbulda bulmamın mümkün olamayacağını söylediler. Baharatçılardan aldığım tohumları balkonumda saksılarda yetiştirerek, yemeklerime tat kattım. Şükürler olsun, artık bir bahçeye sahibim. 1 hafta önce diktiğim tohumlar, çıkmış. Artık 3 yapraklarını veriyor. Tohumları 4 sene önce almıştım. Buzdolabında tutuyordum. Hiç bozulmamışlar. Yakında kişnişlerimin resmini de eklerim. |
Alıntı:
|
Belki aliskin olmiyanlara (bence oldukca guzel istah acici) kokusu kotu gelebilir
O yuzden yazilmis diye dusunuyorum. Kibrislilar golyandroyu(Kisnis) yemeklerde kullanmasalar bile, Yesil yapragini salatalarda, veya sadece golyandroyu zeytin ekmekle yemeyi seviyorlar. Olgunlasmis tohumlarini da ezip sarmisakla birlikte yesil zeytine(cakizdez) katiyorlar |
Elinde kişniş tohumu olan arkadaş varmıdır? Hiçbir yerde bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
|
Bende az miktarda var. Sonbaharda ektiklerimden kalanlar.
|
Sn. Dudi, hemen hemen her baharatçıda tane kişniş bulabilirsiniz. Pazarlardaki baharatçılarda bile bulunuyor.
|
Bizde kuş üzümüne kişniş derler, çok ilginç..
|
Sn. Limon bu tanelerden üretebilirmiyim?
Teşekkürler. |
Erzurum yöresinde aşotu olarak bilinen de zannımca kişniş.
Tohumların rayihası çok güzel fakat tazesi(bağışlayın) tahtakurusu gibi kokuyor.:( Mutlaka bir faydası olduğu cihetle, tadını beğenmesek de yemeliyiz diyorum, Belki de diğer öteberinin arasında tadı farkedilmez.:p |
Sn. Dudi, o taneler kişnişin tohumları. Uzun yıllar hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz, istediğiniz zaman ekebilirsiniz.
|
Şu kişniş ve ağır metal mevzusu çok ilgimi çekti. Çünkü ağır metaller öyle başa beladır ki besin zinciri içinde katlanarak bize gelir. Sudaki ağır metal küçük balığa, küçük balıktan onlarla beslenen büyük balıklara oradan oraya derken bizlere bir hayli artmış olarak gelir. Vücutta depolanır, depolanır, depolanır... Cidden ağır metali attırabilen bir etkisi var ise, ikinci bir yaşam kaynağı bile denebilir o halde...
|
Bu gün 4 yaprak kadar büyüyen kişnişlerden birini ağzıma attım.Ne yalan söyleyeyim tadını hiç beğenmedim.Çok ağır bir kokusu var ama sağlıklıysa yeşillik salatalara iki üç dal karıştırılabilir.Arada kaynar gider, koku moku kalmaz.:)
Sn.balıkçı'nın da dediği gibi tahta kurusu gibi kokuyor:(:eek: |
Merhabalar,
siteye yeni üye oldum. Kişnişle ilgili bilgilere bakarken yazılanları okudum. Samsun yemeklerinin çoğunun vazgeçilmez tadıdır kişniş. Bizim oralarda kinzi olarak bilinir. Genellikle taneleri öğütülmüş olarak kullanılır. toz kişniş köfteye çok yakışır. yoğururken deneyin. Çerkez ve gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır. Tazesini yadırgayanlar olabilir. keskin bir tadı vardır. Önerim sarımsaklı yoğurtlu semiz otu salatası yaptığınızda üzerine biraz tazesinden doğrarsanız güzel bir lezzet olur. Size birde kinzili patlıcan dediğimiz bir yemek tarifi yazacağım. sıcak yendiği gibi soğuk olarakta çok güzeldir ve mezeye uygundur. KİNZİLİ PATLICAN (Kişniş Otlu Patlıcan Yemeği) 1 kilo patlıcanı karnıyarık yaparken hazırladığımız gibi soyup bütün olarak kızartıyoruz. Kızaranları yayvan bir tencereye koyup, içlerini karnıyarık yaparken açtığımız gibi açıyoruz. 4-5 diş sarımsak dövülür. Sarıımsaklaın üzerine bolca ince doğranmış yeşil biber koyulur. 1 tatlı kaşığı kuru toz kişniş (kinzi) katılıp ezer gibi karıştırılıyor. çok fazla ezilmiyecek. Hazırlanan karışımı patlıcanların içine doldurup üzerine kabuğu soyulmuş kuşbaşı kesilmiş domatesleri koyuyorsunuz. kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10 dakika kısık ateşte pişiriyorsunuz. afiyet olsun, sıcak ve soğuk yemeğe uygundur. Ben soğuk yemeyi daha çok seviyorum. |
Kişniş çerkez tuzu yapılırken kullanılıyor.
Çerkez tavuğundan başka, kuru fasulye yemeğine de güzel bir tad veriyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024