28-04-2007, 20:16 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kişniş-Koriander (Coriandrum sativum, lat.)
Taze olarak ta tohum olarak ta kullanılan bir bitki olduğunu biliyorum. Çerkez tavuğu yaparken olmazsa olmaz baharattır. Tohumunu alıp kendim öğütüyorum.2 sene kadar önce aldığım tohumları 2-3 hafta kadar önce torfa ektim denemek için. Çimlendiler. Hafta hafta gelişmesini takip etmeye çalışırım. Sevgiler... Düzenleyen limon : 04-03-2008 saat 06:45 Neden: foto ekleme |
28-04-2007, 22:41 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Kişniş afrodizyak etkili bir tıbi bitkidir ayrıca patates böceğini kaçırıcı etkisi Tokat Ziraat fakültesinde bir tez ile tespit edilmişti. Tarlanın etrafına kişniş ekiyorsunuz ve patates böceği zararlısı etkili olamıyor. |
29-04-2007, 14:57 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Hepinize iyi pazarlar, Kisnis [Coriandrum sativum] Kibrista, tazesi salatalarda, kullanilir, zeytin ekmege katik yapilir ve golyandro diye bilinir. Kurumus tohumlari ise dovulerek, kirilmis yesil yeztin[ bu zeytinin adi Kibrista cakizdezdir] icerisine sarmisak ve zeytin yagi ile eklenir, cok guzel bir tat ve lezzeti olur. Burada ise uzak dogu mutfaginin vaz gecilmez bir parcasidir. Cin, Taylant, Viyetnam ve Hidistan mutfaginda cokca kullanilir. Kokunden, sapindan yapragindan ve tohumundan yararlanip yemeklerine guzel bir aroma veriyorlar. [kokusunu agir buldugundan bazi kimseler sevmiyor] Bir akdeniz bolgesi, bitkisi olmasina ragmen burdaki bir cok Turkiyeli arkadas bu bitkiyi bilmiyor. Denerseniz seveceginizi dusunuyorum. |
30-04-2007, 01:19 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sebze bahçemin etrafına mısır ekmiştim ama aralarına da kişniş ekeyim o zaman Selahattin Hocam. Bu gidişle sebze bahçemde ayak basacak yerim kalmayacak |
11-05-2007, 20:03 | #6 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Özellikle Abaza usülü kurufasulye pişirirken içine mutlaka acika ve kişniş konmazsa olmaz.. Elimde bir miktar tohumundan var, şimdi eksem ve özellikle balkonda büyükçe bir saksıda yetiştirebilir miyim? Daha büyük bir fotosunu görmemiz mümkün mü, doğaya çıktığımızda belki serbest olarak bulup toplamamız olasıdır, tanıyabilmemiz açısından?.. Teşekkürler.. |
|
14-05-2007, 15:12 | #7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
16-05-2007, 12:32 | #9 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
|
|
25-06-2007, 14:53 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Balık yemeklerine iyi gidiyor. Özellikle fırında ya da güveçte pişiriliyorsa... |
28-06-2007, 14:25 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 53
|
Birde Hacı Bekir'den 20 yıldır devamlı aldığım kişniş şekeri var ki mutlaka deneyiniz. Muhteşem bir lezzet. Ama aile efradı hiç sevmedi, her aldığımda tamamı bana kalıyor. |
28-06-2007, 20:47 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Beyoğlu'na yolum düşünce muhakkak tadına bakıcam Ahmet Bey. Balık yemeklerinde hiç denemek aklıma gelmemişti agartha. Dediğim gibi biz sadece çerkez tavuğunda kullanıyoruz nedense. Alışkanlık... Aklımıza başka zamanlarda gelmiyor |
27-02-2008, 21:23 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
|
Kişniş ve ağır metaller
Bu konuya uzun zamandır yazan olmamış ama yine de kayda girmesi için ekleyeyim. Kişnişin en önemli özelliği, vücutta biriken ağır metallerin atılmasını sağlaması. Büyük şehir yaşamında hepimizin vücut dokularında biriken civa gibi ağır metaller, kişniş kürü ile atılabiliyormuş. Tam da bu yüzden hamileler tarafından kullanılmaması gerekiyormuş. Çünkü dokulardaki ağır metaller dolaşım sistemine çıkınca bebeğe geçebiliyormuş. |
27-02-2008, 22:23 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Uzunca zamandır sitedeki bölümleri ziyaret etmeme rağmen bu başlığı yani gördüm. Daha önce Ali H. Ali'nin de belirttiği gibi Kıbrıs'ta biz Kişniş'e Golyandro deriz. (Kişniş ise üzüm kurusuna deriz.) Salatalarımızın vazgeçilmezidir. Örneğin şimdi tam zamanı; haşlanmış kuru böğrülce'ye de inanılmaz yakışıyor. Bunun dışında özellikle zeytin ile yapılan bir çeşit ekmek var ki (zeytinli) onun içerisinde de kullanılıyor. |
28-02-2008, 11:40 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Buket Hanım benim de yan komşum Kıbrıs'lı. Kışın orada, yazın burada. Geçen sene bana Kıbrıs'ta yetişen bir ot var maydanoz gibi ama daha lezzetli demişti. Amca bu kişniş deyince şiddetle itiraz etmişti. Demek bu yüzdenmiş. Bu yaz gelince Golyandro ektin mi diye sorarım Düzenleyen limon : 04-03-2008 saat 06:47 |
14-04-2008, 22:23 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
|
Kişniş-Koriander(Coriandrum sativum, lat.)
Kişniş Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 - 50 cm boyunda, oldukça fena kokulu bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayır ve sırtlarda yetişir. Yaprakları açık yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçekleri, dallarının uçlarında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Meyveleri nişasta, tanen, şekerler ve uçucu yağ taşır. Kişniş şekeri, likör yapımı, pastacılık ve eczacılıkta kullanılır. Ayrica yöresel yemekler olarak tanimladigimiz gürcü yemeklerinde kullanilan baharat olarak ilk sirayi alir. |
15-04-2008, 11:34 | #22 |
Lidya
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
|
Sevgili Sonja Varol biz de Kişniş'i yemeklerimizde bolca kullanırız. Ama tohum kısmını iyice ezip öyle kullanırız. Yeşil yaprakları da yeniyor mu? Ayrıca fena kokulu diye bahsettiğiniz yaprağı mı yoksa çiçeği mi? |
15-04-2008, 12:31 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
|
Tohum kismini iyice ezerek veya taze yapraklarini da kullaniyoruz yemeklerde. Taze yapraklarinin kokusu agir oluyor ama, yemeklerde onsuz olmuyor bilhassa gürcü yemeklerimiz... Tabi baska kültür ve yörelerde de biliniyor. Düzenleyen Sonja Varol : 15-04-2008 saat 18:17 |
15-04-2008, 12:51 | #24 |
Lidya
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
|
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahçemde yaz için düzenleme yapar yapmaz bir tarafa Kişniş ekeceğim. Yapraklarının tadını çok merak ettim doğrusu. |
19-05-2008, 22:03 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
|
Taze kişniş Meksika mutfagınında temel lerinden biridir(Celentro)Soslarında (Salsa) en çok kullanılanlardandır.Bizde de ege de bazı aileler le Abaza ve Çerkez mutfaklarında kullanılır.Saygılar. |
24-09-2008, 15:22 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Kişniş Azerbaycan ve Gürcistan mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Çorba,dolma ve birçok yemeklerde kullanılır. !5 sene önce Türkiyeye yerleştiğimde pazarlarda, marketlerde çok aradım.Fakat Istanbulda bulmamın mümkün olamayacağını söylediler. Baharatçılardan aldığım tohumları balkonumda saksılarda yetiştirerek, yemeklerime tat kattım. Şükürler olsun, artık bir bahçeye sahibim. 1 hafta önce diktiğim tohumlar, çıkmış. Artık 3 yapraklarını veriyor. Tohumları 4 sene önce almıştım. Buzdolabında tutuyordum. Hiç bozulmamışlar. Yakında kişnişlerimin resmini de eklerim. |
24-09-2008, 15:26 | #28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
25-09-2008, 15:05 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Belki aliskin olmiyanlara (bence oldukca guzel istah acici) kokusu kotu gelebilir O yuzden yazilmis diye dusunuyorum. Kibrislilar golyandroyu(Kisnis) yemeklerde kullanmasalar bile, Yesil yapragini salatalarda, veya sadece golyandroyu zeytin ekmekle yemeyi seviyorlar. Olgunlasmis tohumlarini da ezip sarmisakla birlikte yesil zeytine(cakizdez) katiyorlar |
|
|