agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-04-2007, 20:16   #1
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Kişniş-Koriander (Coriandrum sativum, lat.)

Taze olarak ta tohum olarak ta kullanılan bir bitki olduğunu biliyorum. Çerkez tavuğu yaparken olmazsa olmaz baharattır. Tohumunu alıp kendim öğütüyorum.2 sene kadar önce aldığım tohumları 2-3 hafta kadar önce torfa ektim denemek için. Çimlendiler.
Hafta hafta gelişmesini takip etmeye çalışırım.
Sevgiler...
Name:  kişniş.jpg
Views: 15656
Size:  61.5 KB


Düzenleyen limon : 04-03-2008 saat 06:45 Neden: foto ekleme
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2007, 22:41   #2
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Kişniş afrodizyak etkili bir tıbi bitkidir ayrıca patates böceğini kaçırıcı etkisi Tokat Ziraat fakültesinde bir tez ile tespit edilmişti. Tarlanın etrafına kişniş ekiyorsunuz ve patates böceği zararlısı etkili olamıyor.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2007, 14:57   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Hepinize iyi pazarlar, Kisnis [Coriandrum sativum] Kibrista, tazesi salatalarda, kullanilir, zeytin ekmege katik yapilir ve golyandro diye bilinir. Kurumus tohumlari ise dovulerek, kirilmis yesil yeztin[ bu zeytinin adi Kibrista cakizdezdir] icerisine sarmisak ve zeytin yagi ile eklenir, cok guzel bir tat ve lezzeti olur.

Burada ise uzak dogu mutfaginin vaz gecilmez bir parcasidir. Cin, Taylant, Viyetnam ve Hidistan mutfaginda cokca kullanilir. Kokunden, sapindan yapragindan ve tohumundan yararlanip yemeklerine guzel bir aroma veriyorlar.
[kokusunu agir buldugundan bazi kimseler sevmiyor] Bir akdeniz bolgesi, bitkisi olmasina ragmen burdaki bir cok Turkiyeli arkadas bu bitkiyi bilmiyor.
Denerseniz seveceginizi dusunuyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2007, 01:19   #4
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Kişniş afrodizyak etkili bir tıbi bitkidir ayrıca patates böceğini kaçırıcı etkisi Tokat Ziraat fakültesinde bir tez ile tespit edilmişti. Tarlanın etrafına kişniş ekiyorsunuz ve patates böceği zararlısı etkili olamıyor.
Sebze bahçemin etrafına mısır ekmiştim ama aralarına da kişniş ekeyim o zaman Selahattin Hocam. Bu gidişle sebze bahçemde ayak basacak yerim kalmayacak

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2007, 15:06   #5
Ağaç Dostu
 
yasarulutas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2006
Şehir: Sivas - Sızır
Mesajlar: 315
Galeri: 677
Patates böceğinden bıkmıştık. ilaçla mücadelede tabiatı yok ettik. kişniş i herkese tavsiye edeceğim.

yasarulutas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2007, 20:03   #6
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Taze olarak ta tohum olarak ta kullanılan bir bitki olduğunu biliyorum. Çerkez olanlar daha çok bilirler çerkez tavuğu yaparken olmazsa olmaz baharattır. Tohumunu alıp kendim öğütüyorum.2 sene kadar önce aldığım tohumları 2-3 hafta kadar önce torfa ektim denemek için. Çimlendiler.
Hafta hafta gelişmesini takip etmeye çalışırım.
Sevgiler...
Eklenti 9984
Sevgili Limon,
Özellikle Abaza usülü kurufasulye pişirirken içine mutlaka acika ve kişniş konmazsa olmaz.. Elimde bir miktar tohumundan var, şimdi eksem ve özellikle balkonda büyükçe bir saksıda yetiştirebilir miyim? Daha büyük bir fotosunu görmemiz mümkün mü, doğaya çıktığımızda belki serbest olarak bulup toplamamız olasıdır, tanıyabilmemiz açısından?..
Teşekkürler..

pares beğendi.
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 15:12   #7
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz Mesajı Göster
Sevgili Limon,
Özellikle Abaza usülü kurufasulye pişirirken içine mutlaka acika ve kişniş konmazsa olmaz.. Elimde bir miktar tohumundan var, şimdi eksem ve özellikle balkonda büyükçe bir saksıda yetiştirebilir miyim? Daha büyük bir fotosunu görmemiz mümkün mü, doğaya çıktığımızda belki serbest olarak bulup toplamamız olasıdır, tanıyabilmemiz açısından?..
Teşekkürler..
Benim de ilk denemem. Fotoğrafını çekerim eklerim de şu anda maydanoz gibi görünüyorlar. Patateslerimin etrafına ektim biraz önce. Yarısını saksıda bıraktım şimdilik. Şu andaki kokusunu hiç sevmedim. Oldukça keskin tohumuna göre çok değişik bir kokusu var. 60-70 cm. kadar uzadığını duydum ama kesin bir bilgim yok. Denedim bekliyorum nasıl olacağını Saksıda neden olmasın diye düşünüyorum artık domates bile saksıda yetişiyor

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2007, 20:41   #8
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Son durum budur:
Name:  1505 003.JPG
Views: 12120
Size:  69.6 KB

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 12:32   #9
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Benim de ilk denemem. Fotoğrafını çekerim eklerim de şu anda maydanoz gibi görünüyorlar. Patateslerimin etrafına ektim biraz önce. Yarısını saksıda bıraktım şimdilik. Şu andaki kokusunu hiç sevmedim. Oldukça keskin tohumuna göre çok değişik bir kokusu var. 60-70 cm. kadar uzadığını duydum ama kesin bir bilgim yok. Denedim bekliyorum nasıl olacağını Saksıda neden olmasın diye düşünüyorum artık domates bile saksıda yetişiyor
Tıpkı maydanoz!.. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Efendim

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 14:01   #10
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Rica ederim efendim

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2007, 04:05   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 151
Galeri: 20
Kişniş -Delfino

Aşağıda resmi olan (eğer yükleyebildiysem tabii) kişniş türü de delfino denen tür. saksımda büyüyorlar şu anda. Resmi çok cazip geldi. Tadını pek merak ediyorum doğrusu...

Eklenen Resimler
 
agartha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2007, 04:09   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 151
Galeri: 20
Limon Kişnişi

'Lemon Coriander'
Limon kişnişi diye yazdım. Fotoğrafı aşağıda. Seneye ekmeyi düşünüyorum inşallah.

Eklenen Resimler
 
agartha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2007, 19:22   #13
Ağaç Dostu
 
DevrilgenKayik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2006
Mesajlar: 103
Galeri: 4
bol domatesi(kabuksuz) ve tatli sogani cok ince dograyip, icine pul biber, zeytinyagi ve maydanoz gibi ince kiyilmis kisnis ekleyin, yazin ekmegi bandirmasi cok guzel oluyor

DevrilgenKayik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2007, 21:39   #14
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Benim kişnişler çiçeklendiler. Ben yaprak kokusunu pek sevmedim aslında. Biz genelde tavuk yemeklerinde tohumunu karabiber gibi çekip kullanıyoruz.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2007, 14:53   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 151
Galeri: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Benim kişnişler çiçeklendiler. Ben yaprak kokusunu pek sevmedim aslında. Biz genelde tavuk yemeklerinde tohumunu karabiber gibi çekip kullanıyoruz.
Balık yemeklerine iyi gidiyor. Özellikle fırında ya da güveçte pişiriliyorsa...

agartha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2007, 14:25   #16
Ağaç Dostu
 
a h m e t t o g a y's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 53
Birde Hacı Bekir'den 20 yıldır devamlı aldığım kişniş şekeri var ki mutlaka deneyiniz. Muhteşem bir lezzet. Ama aile efradı hiç sevmedi, her aldığımda tamamı bana kalıyor.

a h m e t t o g a y Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2007, 20:47   #17
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Beyoğlu'na yolum düşünce muhakkak tadına bakıcam Ahmet Bey.
Balık yemeklerinde hiç denemek aklıma gelmemişti agartha. Dediğim gibi biz sadece çerkez tavuğunda kullanıyoruz nedense. Alışkanlık... Aklımıza başka zamanlarda gelmiyor

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 21:23   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Kişniş ve ağır metaller

Bu konuya uzun zamandır yazan olmamış ama yine de kayda girmesi için ekleyeyim. Kişnişin en önemli özelliği, vücutta biriken ağır metallerin atılmasını sağlaması. Büyük şehir yaşamında hepimizin vücut dokularında biriken civa gibi ağır metaller, kişniş kürü ile atılabiliyormuş.
Tam da bu yüzden hamileler tarafından kullanılmaması gerekiyormuş. Çünkü dokulardaki ağır metaller dolaşım sistemine çıkınca bebeğe geçebiliyormuş.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 22:23   #19
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Uzunca zamandır sitedeki bölümleri ziyaret etmeme rağmen bu başlığı yani gördüm.
Daha önce Ali H. Ali'nin de belirttiği gibi Kıbrıs'ta biz Kişniş'e Golyandro deriz. (Kişniş ise üzüm kurusuna deriz.) Salatalarımızın vazgeçilmezidir.
Örneğin şimdi tam zamanı; haşlanmış kuru böğrülce'ye de inanılmaz yakışıyor. Bunun dışında özellikle zeytin ile yapılan bir çeşit ekmek var ki (zeytinli) onun içerisinde de kullanılıyor.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2008, 11:40   #20
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Buket Hanım benim de yan komşum Kıbrıs'lı. Kışın orada, yazın burada. Geçen sene bana Kıbrıs'ta yetişen bir ot var maydanoz gibi ama daha lezzetli demişti. Amca bu kişniş deyince şiddetle itiraz etmişti. Demek bu yüzdenmiş. Bu yaz gelince Golyandro ektin mi diye sorarım


Düzenleyen limon : 04-03-2008 saat 06:47
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 22:23   #21
Ağaç Dostu
 
Sonja Varol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
Kişniş-Koriander(Coriandrum sativum, lat.)


Kişniş Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 - 50 cm boyunda, oldukça fena kokulu bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayır ve sırtlarda yetişir. Yaprakları açık yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçekleri, dallarının uçlarında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Meyveleri nişasta, tanen, şekerler ve uçucu yağ taşır. Kişniş şekeri, likör yapımı, pastacılık ve eczacılıkta kullanılır.

Ayrica yöresel yemekler olarak tanimladigimiz gürcü yemeklerinde kullanilan baharat olarak ilk sirayi alir.

Sonja Varol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2008, 11:34   #22
Lidya
 
imperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
Sevgili Sonja Varol biz de Kişniş'i yemeklerimizde bolca kullanırız. Ama tohum kısmını iyice ezip öyle kullanırız. Yeşil yaprakları da yeniyor mu? Ayrıca fena kokulu diye bahsettiğiniz yaprağı mı yoksa çiçeği mi?

imperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2008, 12:31   #23
Ağaç Dostu
 
Sonja Varol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
Tohum kismini iyice ezerek veya taze yapraklarini da kullaniyoruz yemeklerde. Taze yapraklarinin kokusu agir oluyor ama, yemeklerde onsuz olmuyor bilhassa gürcü yemeklerimiz... Tabi baska kültür ve yörelerde de biliniyor.


Düzenleyen Sonja Varol : 15-04-2008 saat 18:17
Sonja Varol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2008, 12:51   #24
Lidya
 
imperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahçemde yaz için düzenleme yapar yapmaz bir tarafa Kişniş ekeceğim. Yapraklarının tadını çok merak ettim doğrusu.

imperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 22:03   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
Taze kişniş Meksika mutfagınında temel lerinden biridir(Celentro)Soslarında (Salsa) en çok kullanılanlardandır.Bizde de ege de bazı aileler le Abaza ve Çerkez mutfaklarında kullanılır.Saygılar.

Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 22:47   #26
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Kişniş tohumlarını ekerken, belki bir kısmı çıkmaz diye sık atmayın, hemen hemen hepsi çimleniyor. Ben geçen sene böyle bir hata yapmıştım

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2008, 15:22   #27
Ağaç Dostu
 
Zeferan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2008
Şehir: Manyas
Mesajlar: 256
Galeri: 1
Kişniş Azerbaycan ve Gürcistan mutfağının olmazsa olmazlarından biridir.
Çorba,dolma ve birçok yemeklerde kullanılır. !5 sene önce Türkiyeye yerleştiğimde pazarlarda, marketlerde çok aradım.Fakat Istanbulda bulmamın mümkün olamayacağını söylediler. Baharatçılardan aldığım tohumları balkonumda saksılarda yetiştirerek, yemeklerime tat kattım. Şükürler olsun, artık bir bahçeye sahibim. 1 hafta önce diktiğim tohumlar, çıkmış. Artık 3 yapraklarını veriyor. Tohumları 4 sene önce almıştım. Buzdolabında tutuyordum. Hiç bozulmamışlar. Yakında kişnişlerimin resmini de eklerim.

Zeferan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2008, 15:26   #28
Ağaç Dostu
 
Zeferan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2008
Şehir: Manyas
Mesajlar: 256
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sonja Varol Mesajı Göster

Kişniş Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 - 50 cm boyunda, oldukça fena kokulu bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayır ve sırtlarda yetişir. Yaprakları açık yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçekleri, dallarının uçlarında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Meyveleri nişasta, tanen, şekerler ve uçucu yağ taşır. Kişniş şekeri, likör yapımı, pastacılık ve eczacılıkta kullanılır.

Ayrica yöresel yemekler olarak tanimladigimiz gürcü yemeklerinde kullanilan baharat olarak ilk sirayi alir.
Arkadaş fena değil de, keskin kelimesini kullanmak istemiş, galiba.

Zeferan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 15:05   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Belki aliskin olmiyanlara (bence oldukca guzel istah acici) kokusu kotu gelebilir
O yuzden yazilmis diye dusunuyorum.

Kibrislilar golyandroyu(Kisnis) yemeklerde kullanmasalar bile, Yesil yapragini salatalarda, veya sadece golyandroyu zeytin ekmekle yemeyi seviyorlar.
Olgunlasmis tohumlarini da ezip sarmisakla birlikte yesil zeytine(cakizdez) katiyorlar

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 09:57   #30
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,763
Galeri: 54
Elinde kişniş tohumu olan arkadaş varmıdır? Hiçbir yerde bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024