|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
30-05-2007, 05:01 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Tarhun (Artemisia dracunculus L., Artemisia dracunculoides Pursh)
2 tür tarhun var diye biliyorum. Ben tohumdan yetiştireceğim için 'Rus tarhun otu' denen türünü tercih ettim. Diğeri olan 'Fransız tarhun'u daha lezzetli olmasına rağmen tohum yerine bölerek üretikleri için alamadım. Şu anda balkonumda diğer filizlerle beraber serpiliyorlar. Bol miktarda seyreltmem gerekeceği için üzülüyorum. Sanırım çoğunu (biraz güçlendikten sonra) Yalova'da ki teyzeme ve tanıdıklara götüreceğim. |
17-09-2008, 09:41 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Tarhun
İnternette yaptığım araştırmalar, aromatik olan bu bitkinin çok faydalı olduğu yönünde. Çubuk yöresinde turşu yapımlarında da bolca kullanılıyor, özellikle ev turşularında. Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Sibirya’dır. Günümüzde Avrupa’da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir. Faydaları : İdrar söktürür. Vücutta biriken tuz ve suyu atar. Hazımsızlığı giderir. Mide hastalıklarında faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Bağırsak solucanlarını düşürür. Aybaşı kanamalarının ağrısız olmasını sağlar. Faydaları bölümündeki bilgileri. http://www.tarimziraat.com/sifali_bi...n_bitkisi.html siteden aldım. Resim, bizim bolkondaki "tarhun"dan bizzat benim tarafımdan çekildi. Çay gibi demlendirerek içinler de varmış, ama biz turşularda ve sofrada salata gibi tüketmeyi daha çok seviyoruz. Geçen yıl, balkondaki saksımıza kız kardeşim sadece bir kök dikmişti, o kadar çok kök verdiki bu yıl saksısını değiştirdik. Üstelik dikildiği her toptağa çok çabuk uyum sağlıyor. Tadı anasonu andırıyor, hatta ilk kez tadına baklanlar, "bune yaaa tıpkı rakı gibi" demekten kendilerini alamıyorlar |
29-10-2008, 19:06 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Yayla çorbasının üzeri için tereyağı ile biraz çevirerek hazırlayıp dökerseniz çok güzel oluyor. Osmanlı saraylarında da böyle yapılırmış... |
20-03-2009, 08:42 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Derya'cığım benim bir arkadaşım var. Yılın bu mevsiminde tarhun bulmak için Ankara'yı dört dolanıyor. Ben adını da tadını da ondan öğrendim. Hani bu kadar takıntılı aradığına göre nasıl birşeymiş diye ayaküstü şöyle bir tadına baktım ama pek beğendiğimi söyleyemeyeceğim doğrusu. Bu yüzden nasıl yendiği konusunda da hiç ilgilenmemiştim. Çubuk turşusunun hiç bir yerinkine benzemeyen lezzeti bu ottan mı geliyor acaba? Yaz sonu gelince biz Ankaralılar akın akın, Çubuğa turşu almaya gideriz. Senin saksındakliler de çok canlı. Peki bu bitki turşu yapımından başka bir şeyde kullanılmıyor mu? Örneğin salataya falan konulmaz mı, anasonlu anasonlu |
20-03-2009, 09:03 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune Teyze, bu bitki tadı için değil, şifasının bol olması sebebiyle tüketiliyor. Bende tıpkı senin gibi beğenmiyorum, ama bunu ekmek arasına koyup öyle bir yiyorlarki sanki hiç anason tadı yokmuş gibi, bende hayret ediyorum. Nefes açtığıda bir gerçek. Turşulara gelince, genelde seri olarak üretilen turşuya, tarhun koymazlar, kişiler evlerde kendilerinin yiyeceği turşuya katıyorlar bu bitkiyi, nedeni ise, turşuya sarı bir renk vermesi. Ama öyle çok fazla değil, 5 kiloluk bir bidona, 9-10 dal kadar bir şey katılıyor. Salataya konulmazmı demişsin, benim bir teyzem var, onun yaptığı salatayı yerken, salatanın tadından ziyade, bu neydi diye düşünür dururuz. O eline geçen herşeyi katıyor salatasına, buna tarhunda dahil ve çok farklı lezzetlerde salatası oluyor |
20-03-2009, 11:19 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Eğer aynı ottan söz ediyorsak, tarhunu bulmak için bırakın Ankara'yı, Türkiyeyi dolanmak bile az gelir. Ben geçen yıl bir yurtdışı gezimden hediye olarak almıştım da çok makbule geçmişti. Kıymalı su böreği ve kıymalı makarnayı tarhunla denemek gerek. |
12-05-2009, 12:44 | #12 |
Ağaç Dostu
|
tarhunlarla ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Malum canlı bir bitkiyi, uygun bir koli ya da kutu bulup yerleştirmeye çalışıyorum. birazcık ezilme ya da solma olabilir. Önemli olan, tarhunun kökü. Size gönderdiğim tarhunları, benim diktiğim, petlerden, toprağına ve köküne zarar vermeden çıkartıp daha büyük bir yere dikin. Varsa direkt olarak bahçenize dikin. Bir kök, 2 yıl içinde, eğer her yıl köklerinden ayrılıp, yeni fidalama yöntemi uygulanırsa, çok çabuk bir şekilde yayılır. Şuan size göndermiş olduğum, tarhunlar sadece iki yıl önce 1 köktü. İki yıldır hem fide dağıtımı yaptım hemde evimizde tükettik. Yani çok verimli bir bitki. Ben hiç tohumunu alamadım. Çünkü: tohum almak için, damızlık bırakmadan sürekli olarak dallarını koparık yedik. Ama tohumu olduğunu söylediler. Umarım hepiniz istediğiniz verimi alırsınız. Herkese selamlar. |
13-05-2009, 16:11 | #14 |
Mehmet Ali Hamamcıoğlu
Giriş Tarihi: 04-11-2007
Şehir: Balıkesir - Burhaniye
Mesajlar: 13
|
Tarhunumu aldım ve hemen açtım. Toprağı hala nemliydi, iki filizi varmış ama ne yazık ki biri ortadan kırılmış. Eve gelince ona bir saksı ayarladım ve köklerine zarar vermeden toprağıyla yeni saksısına aldım. Ek olarak torf, bahçe toprağı ve çiftlik gübresi karışımı ekledim ve sulayıp biraz güneşe bıraktım. Akşama yukarı kat balkonuna çıkaracağım çünki henüz tek filiz ve ona böcek ve diğer hayvanların zarar vermesini istemiyorum (Özellikle salyangozlar bahçede baş belası oldular. Ektiklerimizi ya tamamen yediler ya da uçlarını). Ben ayrıca sizden biraz tarhunun ışık ne nem gereksinmeleri hakkında bilgi almak istiyorum. Sizin tarhunu tuttuğunuz yere yaklaşık günde kaç saat güneş geliyor. Suyu severmi yoksa suyunu normal ya da az mı veriyorsunuz? |
13-05-2009, 16:36 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Tarhunu günlük birkaç saat güneş gören bir yere koyarsanız iyi olur. Yaz aylarında 2 günde bir, çok sıcaklarda su ihtiyacına göre hergün su verebilirsiniz. Size tavsiyem, suyunu ya akşam güneş battıktan sonra, ya da sabah çok erken vermeniz. Seneye bir kaç kök olur, kölerinden ayrıp çoğalmasını sağlayabilirsniz. Çok dayanıklı ve çabuk yayılan, bir çok yıllık bitki. Tohum alıp ertesi yıl tekrar dikmek gibi bir gereksinimi yok. Kışın tamamen kuruyor, baharda ise çok erken, filizleniyor. İlk çıktıkları zaman yaprakları, tüylü bir görüntü içinde oluyor. Eğer yerini çok severse, ve bahçe gibi geniş bir alanda olursa, size değil eşinize dostunuza bile yeter. Şu saksıda gördüğünüz tarhun, fidaladığımda çok küçük ve sadece tek daldı. Ama 1 ay içinde hem gelişti hemde 2 tane olmuştu, varın siz hesap edin artık. |
05-06-2009, 14:50 | #16 |
Ağaç Dostu
|
sevgili derya özen,benim tarhunumda gayet iyi saksının yanına her gittikce inanın size çok dua ediyorum.çünkü yıllarca özlemini duyup yetiştirmek istedigim, tadına özlem duydugum bir bitkiydi. gerçi zaman zaman büyük marketlerden buldugum ama inanın birkaç dalcık halinde paketlenmiş tarhunlar sizikiler gibi tatmıyorlardı kurusuda tazesi gibi olmuyor.uclarını yemeyi bırakırsam zavallım büyücek inşallah)selamlar |
05-06-2009, 18:54 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili tamaşa, ne güzelki artık uzaklarda da olsa, beni hatırlayan arkadaşlarım oldu. Benim tarhunumun özelliği, çok etkili ve güzel bir tadı olması.Geçen hafta, bir komşunun bahçesinden gelen tarhunlarla bizim tarhunun aromasını karşılaştırdık. İnanın arada çok fark vardı. O yüzden tadının farklı gelmesi doğal. Gelecek yıl, köklerinden ayırıp çoğaltmayı ihmal etmeyin. |
30-03-2010, 13:20 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Derya Hanım fide yapma yönteminiz nedir? Sizden aldığım tarhunu geçen yaz bahçeye dikmiştim, uzayan kolları donmuş ama kollardan değil de ortadan yeni filizlerini vermeye başlamış. Bu sene bahçede ilk tattığım bitki tarhun oldu Aroması gerçekten muhteşemdi. |
05-04-2010, 11:15 | #19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
12-04-2010, 12:29 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Yukarıda fotoğrafda gördüklerinizi, geçen hafta perşembe günü diktim. Bu fotoğrafta gördüklerinizi ise, az önce fideledim. Köklerinin ne kadar yoğun olduğunu görüyorsunuz sanırım. İşte bu sebebten diyorum, tarhun azgın bir bitki diye |
05-05-2010, 10:57 | #22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
|
Tarhun Avrupa'da çok kullanılan aromalı bir bitki. Tazesini her zaman bulamadığım için genelde kurutulmuşunu kullanıyorum. Tohumunu bulmamda yardımcı olursanız memnun olurum. |
06-06-2012, 09:16 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2012
Şehir: Gevelsberg
Mesajlar: 28
|
Dün Eminönü'de bulunan tohumcular pazarını gezdim ( Mısır çarşısının yanındaki ), bütün dükkanları tek tek gezip tohumunu sordum ama hiçbirinde yok. İşin enteresan yanı esnaflardan birkaçının " Abi hayırdır ya, üç dört gündür herkes tarhun soruyor bilmediğimiz bir şey mi var " şeklinde cevap verdiler Sanırım yemek programlarındaki şeflerden biri kullanmıştır Baharak olarak kurutulmuş şekilde belki Mısır çarşısında bulunabilir bilmiyorum ama ben internetten tohumunu buldum, Almanya'ya hediye göndereceğim için tadımlık değil uzun ömürlü olsun istedim. Eminönü dışında tohum satıcılarının toplu halde bulundukları bir bölge var mı(?), varsa söylerseniz sevinirim. |
07-03-2014, 01:02 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Ailem köyden tanıyormuş bu bitkiyi. Buradan fotoğrafları gösterdim geçen gün, eksi günleri aklına geldi annemin Çorbalarda kullanırlarmış tarhunu. He birde bu bitkiye Sivas'ta targun derlermiş. |
15-07-2014, 21:23 | #30 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4
|
Alıntı:
Uzerinden baya zaman gecmis ancak bisey ogrenmek istiyorum bu tarhun u tohumdan mi yetistirdiniz? Ya da tohumdan tarhun yetistirebilen var mi forumumuzda merak ediyorum ben defalarca denememe ragmen basarili olamadim cimlenme suresi sartlari ortami hakkinda cimlendirebilen arkadaslar varsa bilgilendirirlerse beni bu konuda sevinirim. Celikleme ile cogaltilacagi belirtilmis yapabilen var mi acaba celigin yapraklari ve uc filizini kesip suda mi bekleticez yoksa direk topraga mi ekicez son olarak da kisin tarhunu sulamiyoruz degil mi bahara kadar kuru kaliyor toprakta. Bu bitki nane benzeri bi tur mu kokten mi cogaliyor bendeki taehunlar anac haric cogalmadi da sormak istedim Teşekkürler |
|
|
|