agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni54Beğeniler
  • 2 Gönderen bahtiyar02
  • 3 Gönderen denizakvaryumu
  • 3 Gönderen berduray
  • 3 Gönderen oppss!
  • 2 Gönderen bahtiyar02
  • 4 Gönderen bahtiyar02
  • 2 Gönderen aygün
  • 1 Gönderen bahtiyar02
  • 2 Gönderen bahtiyar02
  • 1 Gönderen üzüm
  • 1 Gönderen bahtiyar02
  • 2 Gönderen aygün
  • 1 Gönderen üzüm
  • 2 Gönderen the_mc
  • 1 Gönderen bahtiyar02
  • 1 Gönderen Rahat
  • 4 Gönderen üzüm
  • 5 Gönderen mrduran
  • 4 Gönderen denizakvaryumu
  • 4 Gönderen denizakvaryumu
  • 3 Gönderen ...nokta
  • 1 Gönderen pria
  • 2 Gönderen birgaripyolcu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-12-2009, 15:00   #1
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Sumak

Sevgili dostlar Sumak bitkisini formda aradım bir bilgiye ulaşamadım. İnternette araştırdığımda ise kısıtlı, değişik bilgilere ulaştım.Baharat türü, şifalı bitki ve Maki bitki türünün edindiğim bilgilerini sizlerle paylaşmak istedim.Saygılarımla.


ZEHİRLİ SUMAK


Yaprakları Çok çok Zehirli!


Zehirli Sumak, Gift Zumach, Rhus Toxicodendron.L
Huzur otu Syn : Rhus Quercifolia
Romatizma otu Rhus Radicans
Siyatik otu Toxicodendron Pubescens
Toxicodendron Quercifolium
Toxicodendron Toxicodendron
Familyası: Sumakgillerden, Sumachgewichse, Anacardiaceae
Drugları: Z. Sumak yaprağı; Toxicodendri folium
Giriş: Sumakgillerin bilinen 200 türü mevcuttur ve bunlardan zehirli sumak çok çok zehirli bir bitkidir ve de sumakgiller içinde en önemli bit*kidir. Bunun haricinde Aroma Sumak; Rhus Aromatica, Baharat Sumağı (Derici Sumağı); Rhus Coriaria ve Koşanlı Sumak; Rhus Typhina’yı sayabiliriz. Bu sumak türleri sadece aynı bitki ailesindendir, kullanışları ve botanikyapıları çok çok farklıdır. Bu nedenle her birini ayrı ayrı ele almak gerekmektedir. Zehirli sumağın vatanı ABD’nin Virjinya, Georgia ve Carolina eyaletleri olup günümüzde tentür ve natürel ilaç yapmak için Almanya, Fransa gibi ülkelerde de yetiştirilmektedir. Sumak kelimesi Arapça sumamak kelimesinden türemiş ve Türkçeye Almancaya ve birçok dile bu şekilde yerleşmiştir. Hazar denizi kıyında Sumachi isimli bir küçük şehir olup orada bu bitkinin Boyacı sumağı ve Baharat sumağı türlerinin yetiştirilip buradan diğer ülkelere yayıldığı iddia edilmektedir. Zehirli Sumak tarihte ilk defa detaylı olarak HAHNEMANN (1798) ve HUFELAND tarafından incelenmiş ve bunları Homeopati uzmanları takip etmiştir.
Botanik: Zehirli Sumak 80-100cm boyunda küçük çalı veya küçük ağaç*çık seklinde olup köklerinin saldığı sürgünlerle kısa sürede bulunduğu yerde kümeler oluşturur. Narin ince gövdesi pek çatlamaz ve gövdesi oldukça sağlamdır. Yapraklar üçlü şekilde bir arada bulunur ve ortadaki yaprak diğer ikisine göre biraz büyüktür. Yaprakları yumurta şeklinde uca doğru kertikli 5-15cm uzunluğunda ana sapa sahiptir. Yaprakları koyu yeşil renkli olup her biri 3-7cm eninde 5-15cm uzunluğundadır. Çiçekleri iki evli yaprak dibinden çıkar ve salkım şeklinde bir arada olup kırmızımsıdır. Meyvesi küremsi, sarımsı beyaz renkli açık sarımsı bir suyu vardır ve havada siyahlaşır.
Yetiştirilmesi: İklim bakımından Türkiye çok uygun olup hemen her yerde yetiştirmek mümkündür fakat yetiştiği yere hayvan ve çocukları yaklaştırmamak için etrafını ekstra çevirmek gerekir, zira çok zehirlidir.
Hasat Zamanı: Zehirli Sumağın yaprakları taze iken tentürü yapılır. Bu nedenle kurutmaya gerek yoktur.

Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Kullanılması: Homeopatide; Zehirli Sumak çok zehirli olması nedeni ile sadece Homöopatide Tentür ve Natürel ilaç yapımında kullanılır ve asla çayı içilmez. Homöopatide Zehirli Sumak tentürü başta; Romatizma rahatsızlıklarında, eklem ağrıları; el parmaklarındaki eklemlerin ağrıması ve şişmesi, lumbago(bel ağrısı), sırt ağrısı, felç inmiş gibi donukluk ve uyuşukluk, siyatik, tortirollis (boyun kaslarından herhangi birinin büzülmesi ile başın bir tarafa eğilmesi) karşı kullanılır. Kabarcıklı deri hasta*lıkları, kaşıntı, üşütme sonucu hastalıklar, burkulma, eklemlerin çatırda*ması, baş ağrısı, öksürük, ağrılar, nevralji (sinirsel ağrılar) ve kas romatizmasına karşı etkilidir. Önemli bir özelliği de iç huzursuzluğuna karşı etkili olmasıdır. Huzursuzluğa karşı Boğan kökü ve Arsenik tentürleri de etkili olur fakat ağrılar yer değiştirmiyorsa boğan ve arsenik tentürü; ağrılar yer değiştiriyorsa Zehirli Sumak tentürü gerekir. Bir diğer husus ise ağrılar hareket edince azalıyorsa zehirli sumak tentürü, hareket edince ağrılar artıyorsa çit kökü tentürü gerekir.
Homeopati: Sumak yaprağından 20-30g ince doğrandıktan sonra bir şişeye konur ve üzerine %70’lik 100ml alkol ilave edilir. Şişe güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve iki günde bir çalkalanır ve de 4-6 hafta sonra süzülerek Homeopatide Rhus ismi ile anılan Tentür elde edilir. Bu Tentürden alınarak 1 ml Tentür 99 ml %70’lik alkoller karıştırılarak D3 adı ile anılan Tentür elde edilir ve ancak bu damladan alınabilir. Yu*karıdaki rahatsızlıklara karşı günde 3-4 defa 10-15 damla 4-6 hafta süreyle alınır.
Hastalığın Belirtisi (Semptom):
1) Huzursuzlukla birlikte sinirsel ağrılar
2) Romatizmalı iltihaplar özellikle dokularda
3) Romatizmadan sinir ve kasların felç gibi olması
4) Burkulma; tutulma ve de dövülmüş gibi ağrılar
5) Deride kabarcıklar gül gibi ve yanma ile kaşıntı
6) Hareketsizken ve gece ağrılar artar
7) Soğuk ve nemli havalarda ağrılar artarsa
8) Ağrılar hareket edince, kuru ve sıcak havada ve de terleyince azalırsa
9) Burunda veya dudakta Herpes (uçuk)
10) Soğuk havaya karşı aşırı duyarlılık ve derinin ağrıması
11) Büyük iç huzursuzluğu nedeni ile yatakta sürekli dönme hareketi gibi hallerde Rhus (Zehirli Sumak Tentürü) gerekir.
Yan Tesiri: Zehirli sumak çok zehirli olması medeniyle çok dikkat edil*mesi gereken nir bitkidir. Yapraklarını ellemekle dahi alerjiye sebep ola*bilir. Zehir sumakla zehirlenmelerde de ağız, yutak ve sindirim sistemi kızarır, kişide bulantı, kusma, kanlı ishal, baş dönmesi, sersemlik, heye*canlanma gibi haller sebep olur. 1948 de tavşanlarına ot toplarken yan*lış*lıkla zehirli sumak yaprakları toplar, elleri şişer ve tavşanları hep ölür. Tedavi için aktif kömür alır ve İngiliz tuzu(Na2so4) su ile içirilir. Ve de hastanede midesi yıkanır.

B) Aroma Sumak, Aroma Sumach, Rhus Aromatica
Raiyihalı Sumak Syn: II Canadensis
Drugları: Aroma sumak kök kabuğu: Rhois aromaticae radix cortex
Aroma sumağın kök kabukları çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Aroma sumak adı üzerinde güzel kokusu nedeni ile aroma sumak diye anılır. Ve yukarıdaki zehirli sumakla hiçbir yakınlığı yoktur. Aroma sumak 1-2,5m boyunda çalı veya funda görünümünde bir bitki olup mayıs ve haziran aylarında çiçek açar. Çiçekleri dalların ucunda toplanmış olup, salkım şeklindedir. Çiçek demeti 15-30 küçük altın sarısı çiçekten meydana gelir ve bu demetlerden 10-20 adet dallar üzerinde salkım gibi bulunur. Yaprakları genellikle üç yaprakçıktan meydana gelir. Yaprakçıkları yumurta şeklinde kenarları iri, kertikli veya dişli veya doğru sivrice ve koyu yeşil renklidir. Meyveleri sarımsı kırmızı renkte, küre şeklinde ve hafif tüylüdür. Köklerinin kabukları dışı koyu kahverengimsi, içi çizgili kırmızımsı beyaz veya kırmızı renkli 2-4mm kalınlığında 10-20cm uzunluğundaki parçalardan oluşur.
Yetiştirilmesi: Vatanı Kanada olan bitki Türkiye�nin hemen her bölge*sinde rahatlıkla yetiştirilebilir ve hiçbir özel bakıma gerek yoktur. Zira bulunduğu yerde kümeler oluşturur.
Hasat Zamanı: Sonbaharda sökülen köklerinin kabukları soyularak ku*ru*tulur ve kaldırılır.
Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Kullanılması: Aroma sumağının en belirgin özelliği gece yatağı ıslatan (Enuresis nocturna) çocuklar için en ideal ilaç olmasıdır. Ayrıca böbrek ve mesane rahatsızlıklarından; ağrı ve iltihaplara ve de idrar tutama*maya karşı kullanılır.
Çay: İki kahve kaşığı aroma sumak kök kabuğu ince kıyıldıktan sonra demliğe koyulur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 15-20 dakika demlemeye bırakıldaktan sonra süzülerek içilir.
Çay Harmanları:
Homeopati: A. Sumak kök kabuklarından 20g ince kıyılarak bir şişeye konu ve üzerine %70�lik 100ml alkol ilave edilir ve de güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir. Şişe iki günde bir çalkalnır ve 4-6 hafta sonra süzülerek homeopatide �Rhas aromaticam� ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5 defa 10-15 damla 4-6 hafta süreyle alınır.
Yaprakları: Bilinen bir yan tesiri yoktur.
C) Baharat Sumağı, Gewürz sumach, Rhus Coriaria L.
Derici Sumağı
Debbağ Sumağı
Baharat Sumak Yaprağı; Rhus Coriaria Folium
Baharat Sumak Meyvesi; Rhus Coriaria Fructus
Baharat Sumak yaprak ve meyvesi kullanılır. Yapraklarının çayı içilirken meyvelerinden baharat olarak satılan sumak elde edilir. Baharat Sumak 1-3 cm boyunda olup, dalları narin tüylü ve sarımsı esmer renklidir. Yap*rakları 10-20cm uzunluğunda 7-15 yaprakçıktan meydana gelir ve yap*rakcıkları 2-6 cm uzunluğunda yumurta şeklinde uca doğru hafif sivri*cedir. Çiçek demeti 10-30 cm uzunluğunda yüzlerce çiçekten meydana gelir ve taçları beyazımsı yeşil veya yeşil renklidir.Baharat Sumağı Ak*deniz ülkelerinde ve Türkistanda oldukça yaygın olarak yetiştirilmiştir. Mey*vesi esmer kırmızı renkli, tek tohumlu, küre şeklinde ve üzeri narin tüylüdür.
Kullanılması:
1) Yapraklarının çayı Ağız-Boğaz-Yatak ve diş eti iltihaplara karşı içilir veya gargarası yapılır.
2) Meyveleri kurutulduktan sonra özel işlemler sonucu Sumak olarak bilinen Baharat olarak kullanılır.
D) Boyacı Sumağı, Farber Sumach, Rhus Cotinus.L
Boyacı Sumak Yaprağı; Rhus Cortinus Folium
Boyacı Sumak Odunu; Rhus Cortinus Lignum
Boyacı Sumağın yapraklarının çayı içilir. Odunu ise eskiden sarı boyar madde olarak kullanılırdı. Boyacı Sumağı 3-5 cm boyunda bir ağaç olup yaprakları basit, tam kenarlı 4-8 cm uzunluğunda ve tüysüzdür.
Yapraklarının çayı antiseptik, kan kesici ve ateş düşürücü olduğu iddia edilmektedir. Odun ise eskiden sarı boyar madde olarak kullanılmıştır.
E) Koşanlı Sumak, Hischholben Sumach, Rhus Typhina (Rhus Canadensis)
Koşanlı Sumak Yaprağı; Rhus Typhina Follium
Yapraklarında Tanin elde edilmek için kullanılır. Koşanlı Sumak boyu 12 cm bulabilir ve dalları seyrek çatallaşır. Yaprakları 30 -50 cm büyük*lü*ğün**de ve 13-29 yaprakçıktan meydana gelir. Yaprakçıkları 5-10cm uzun**luğunda mızrak şeklinde kenarları dişli ve yeşil renklidir. Bu suma*ğın yaprakları zehirli olduğundan çayı içilmez, sadece endüstride Tanin ve renk maddesi elde etmek için kullanılır.
Kaynak: http://www.dogaltedavi.net/sifali_bi...codendron.html

Eklenen Resimler
     
abk ve mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 15:33   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sumak denilince aklıma sumak ekşisi gelir.

Sumak ekşisinin yerini ne limon ne de nar ekşisi tutar

----------------------------------------------

"Zengin Kahraman Maraş mutfağında özel bir kullanım yerine sahip sumak ekşisi yöresel yemekler ve salatalara özel bir tat vermesi yanında, gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyel etkiden dolayı kullanıldığı gıdaların bozulmadan daha uzun süre dayanmasını ve tazeliklerini korumasını sağlayacaktır.

Sumak ekşisi aynı zamanda doğal antioksidandır ve doğal ilaç olarak sağlığımıza çok olumlu faydaları söz konusudur.

Yakın gelecekte, geleneksel gıdalarla ilgili olarak ulusal ve uluslararası haksız rekabetin önlenmesinde, bu gıdaların fiziko-kimyasal özelliklerinin biran önce belirlenmesi ve geleneksel gıdaların üretiminde coğrafi işaretlemeye öncelik verilmesi gerekmektedir.

Çalışmamızın, bu doğrultuda atılacak ilk adımları hızlandıracağı inancındayız (Kahraman Maraş sumak ekşisinin fiziko-kimyasal özelliklerini tanımlamak gerekli olup ayrı bir çalışma konusudur).

Kahraman Maraş mutfak zenginliklerinin tanıtım ve eğitim çalışmaları geleneksel yönü ile olduğu kadar sağlıklı beslenme yönünden de yapılabilir. Genel olarak, geleneksel gıdaların karakteristik özelliklerinin ve beslenme-sağlık açısından önemlerinin ortaya konması, toplumumuzun sağlıklı beslenmesinde fayda sağlayıp kullanımını il sınırları dışına taşıyacaktır,

Bu da, geleneksel gıdaların evsel kullanımdan öte ticari amaçla üretimini sağlayarak yöre ticaretini ve kültür turizmini canlandırarak, turizmin il ve geniş çapta ülke girdisine katkı payını artıracaktır.

Kahraman Maraş’ın sadece dondurmasıyla değil sumak ekşisiyle de ulusal ve uluslararası alanda ününe ün katmaması için hiçbir neden yoktur"
-----------------------------------------------

deniyor bir çalışmada ama malesef bu sumağın adı Dünyada Sicilya sumağı olarak biliniyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 18:54   #3
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Ben sumak salkımlarını kendim toplayıp, kurutup robottan çekiyorum ve salatalara ekliyorum.

Kebapseverler için olmazsa olmaz bir baharattır.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 13:15   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-04-2009
Şehir: Rize
Mesajlar: 656
Annemin zeytinyağlı dolmada kullandığı harika ekşi tadı olan bir baharattır

oppss! Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 21:32   #5
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
İlk kez zehirli sumak olduğunu öğrendim. Adıyaman merkeze 35 km uzaklıkta köyümün civarında tabi olarak yetişiyor. Geçen hafta eniştemden bir kaç kök istedim sağolsun gönderdi. Dün elime geçti. İlk fırsatta tarlaya dikeceğim.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 21:19   #6
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
sumaklarım yerini sevdi

Merhaba dostlar bu yıl bahçeye diktiğim 7-8 adet sumak'tan 6 adeti yeşillendi.Sanırım yerlerini sevdiler.Umarım kurumazlar.Diğer sumakları dere kenarına diktim.Onlarda şuan resimdekiler gibi.
Saygılar

Eklenen Resimler
   
mrduran, zeyve, Muda ve 1 kişi beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 21:37   #7
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Üzüm bağlarımızda sumak ağaçlarından vardı ve biz bunu sıcak suda bekletip etli dolmaya pişmeye yakın bu suyu dökeriz. Dolmaya çok ayrı bir lezzet katar. Ayrıca kurdeşene de bu suyu ara ara içmek iyi gelir. Fakat zehirlisini ilk kez duyuyorum.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 21:49   #8
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Sevgili aygün bende ik kez zehirlisini duydum.Oysa yöremizde yabani olarak yetişir ve kimsenin aklına sumak'ında zehirli türü olduğu gelmez.Özellikle el değirmenlerinde veya mutfak robotlarda çekilir salatalara katılır.Şerbet olarakta tüketilir.

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 21:59   #9
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Buralarda derici sumağı doğal olarak yetişiyor; ama sumak olduğunu çok az kişi biliyor.

Tohumları suda bekletilip, kurutulduktan sonra kullanılıyor diye duymuştum. Acaba bu konuda bilginiz var mı?

Eğer şerbet yapımını biliyorsanız tarif eder misiniz?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 23:11   #10
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Sevgili Üzüm;

sumak şerbeti
Tane sumaktan yapılan kırmızı renkli şerbet. aromasını içine konulan karanfil, kabuk tarçın, zencefil ve tane yenibahardan alıyor. tatlı-ekşi.

Kaynak:http://annemmutfakta.tv/video/sizden...han/index.html

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 23:34   #11
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Teşekkür ederim.

Sumak çelik yöntemi ile kolayca üretilebilir mi? Bahçemde yetiştirmek istersem hangi yöntemi (çelik alma, tohumdan, yatırma, vs...) tavsiye edersiniz?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 11:36   #12
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Bana köklü olarak geldi.Çelik veya tohum olarak çimlendirmeyi hiç denemedim.

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 21:44   #13
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Buralarda derici sumağı doğal olarak yetişiyor; ama sumak olduğunu çok az kişi biliyor.

Tohumları suda bekletilip, kurutulduktan sonra kullanılıyor diye duymuştum. Acaba bu konuda bilginiz var mı?

Eğer şerbet yapımını biliyorsanız tarif eder misiniz?
Sevgili üzüm ağaçtan toplanan salkımlardan ayıklanır ve kapalı kapta saklanır. Ancak kullanılacağı zaman sıcak suda bekletilip ekşisini salması sağlanır (5-10 dk kadar). Suyu kullanılıp taneler atılır.


Düzenleyen aygün : 04-04-2010 saat 21:45 Neden: nokt. iş.
aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 22:12   #14
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın bahtiyar02, Sayın aygün teşekkür ederim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2010, 17:47   #15
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Sapindales
Familya: Anacardiaceae
(Sakız ağacıgiller)
Cins: Rhus

Sumak (Rhus), çalı görünümünde bir bitki cinsi.

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2010, 23:44   #16
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi the_mc Mesajı Göster
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Sapindales
Familya: Anacardiaceae
(Sakız ağacıgiller)
Cins: Rhus

Sumak (Rhus), çalı görünümünde bir bitki cinsi.

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2012, 12:15   #17
Ağaçsever
 
Rahat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Maalesef şehir! Hem de büyüğünden...
Mesajlar: 74
Galeri: 3
Ben de Ankara'da sumak yetiştirmek istiyorum. Tohumdan yetiştirme konusunda bilgi verecek birileri olsa da bizleri aydınlatsa

Rahat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2012, 13:13   #18
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın Rahat,

....
Sumak meyveleri önce kaynar suya batırılmış, daha sonra ezilerek tohumun meyveden ayrılması kolaylaştırılmıştır. Bu işlemleri izleyen süreçte de, ezilmiş tohumlu meyveler suda yüzdürülerek su üzerine çıkan meyve etleri ayıklanmış ve dipte kalan tohumlar da bol su ile yıkanarak meyve etinden tamamen temizlenmiştir. Daha sonra, tohumlar gölge bir yerde kurumaya bırakılmıştır. Hava kurusu duruma getirilen saf ve sağlam tohumların ortalama tohum 1000 tane ağırlıkları ISTA (1999) kurallarına uygun olarak belirlenmiştir. Deneme kuruluş zamanına kadar da tohumlar cam kavanozlar içerisinde buzdolabında (ortalama +4 °C) saklanmıştır.

Ekim zamanı denemesine alınmadan önce tohumlara, 5 gün oda sıcaklığında %5’lik küllü su ile 10 gün +4 oC sıcaklıktaki suda bekletme önişlemleri uygulanmıştır. Bu önişlemlerin uygulanması sırasında, su her gün düzenli şekilde değiştirilmiştir.
...
Bu yayın işinize yarıyabilir.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2012, 19:30   #19
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi the_mc Mesajı Göster
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Sapindales
Familya: Anacardiaceae
(Sakız ağacıgiller)
Cins: Rhus

Sumak (Rhus), çalı görünümünde bir bitki cinsi.

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.
Merhaba efendim,

45 sene önceleri,.... neredeyse.

Köyden İzmir' e fuar, sinema falan için gelirdik.

Rahmetli babam Basmane tarafında, 4-5 basamak ile inilen bir kebabçıya götürürdü, devamlı hem de.

Masaya oturur oturmaz, daha sipariş almadan masaya getirilenler;

Yanında dolu yedek şişesi ile kulplu maşrapada ayran, bir tabak içinde domates ve mevsimlik yeşillik söğüş.

Ve de;

Büyükçe servis tabağında beş çeşit soğan.

- Maydanoz(küçük küçük doğranmış) ile ovalanmış soğan- yeşilimsi renk.
- Limon suyu ile ovalanmış soğan-beyazımsı renk.
- Acı biber(isot) ile ovalanmış soğan-biberine göre kırmızı/bordo/siyah renk.
-Sumak tozu ile ovalanmış soğan-Kahve/kırmızı arası renk.
- Tabağın tam ortasında doğranmış sade soğan/katkısız... bembeyaz)).
Tabakta 5 bölüm halinde, tadlarının yanında görselliği...

Sipariş sonra alınırdı.

Soğan zaten lezzet, hele sumak ile...

Ben sık sık yaparım böyle soğan söğüşü, en az 3 çeşit olur.

Sumaklı salata bekletilirse suyunu salar, salaş olur. O öğünde bitirilmeli.

Tane sumağı suda bekletip sadece etli + kuyruk yağlı dolmalarda kullanırız. Zeytinyağlıyı ilk duydum.

Teşekkürler;
Açtığınız konu ve bilgiler için Sayın Bahtiyar02,

ve katkıda bulunan tüm dostlar.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2012, 16:21   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak

MALZEMELER
1 kg. sumak tohumu
2 lt su

YAPILIŞI
Bir tencereye su konularak kaynaması beklenir. Suyun kaynaması ile beraber tohumlar atılarak iyice yumuşamasını müteakip tencerenin içinden süzüıür. Suyun kaynamasına devam edilir. Bu kaynatma işlemi su kıvamlı bir hal alıncaya kadar devam eder. Elde edilen bu su soğutulur ve şişelenir. Kısır salatası haricinde, nar ekşisi kullanılan tüm yemeklerde kullanılabilir.

SUMAK EKS (Hatay) tarifi - Akdeniz Yemekleri - lezzetler.com Yemek Tarifleri

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2012, 16:26   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
...yeşil mercimek büyüklüğünde tanelerin olduğu salkımlardan oluşur, dalında çok yağlı ve çabuk dağılır vaziyettedir,bitkinin kabuğudur .
İçinde kırılması kolay olmayan çekirdekleri vardır, dalından kesilir ve eldiven gibi birşeyle yapılmazsa elleri parçalayacak derecede asitlidir.
Bu salkımlar güneşe serilerek kurutulur saplarından ayrılır sonrasında kabuğu ile çekirdeğini dibek dediğimiz delikli taşta döveriz.(bir keresinde robotta çekmek istedik ama o küçücük çekidekler robotun o plastik kabında çatlaklar oluşturdu)kevgir dediğimiz geniş delikli elekten geçirip kabukla çekirdeği ayırırız.

Çekirdek çok önemlidir,bu çekirdekleri kaynar suya koyarsanız mosmor bir su bırakır işte sumaga rengini,kekre tadını ve asıl ekşisini veren bu sudur.

Kabukla bu suyu karıştırıp yeteri kadar kaya tuzu ekleyip güneşte kuruturuz.asıl sumak kırmızı değil bu işlemlerden geçtikten sonra mosmordur, sumagın lezzetli tadı yanında çekirdeğinin bıraktığı bu suyun ve yapragının kaynatılması ile elde edilen kırmızı suyun faydaları saymakla bitmez ama bölgede kullanılan en bilinenleri çekirdeği diyabete (dahili kullanım)yaprağı da hemoroit ve mantar tarzı deri rahatsızlıklarına (haricen kullanım)çok yararlıdır.
Ev Cini: Sumak üzerine güzelleme

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 20:34   #22
Ağaç Dostu
 
...nokta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Uşak
Mesajlar: 175
Galeri: 16
Sumak bitkisini isim olarak biliyordum ama hiç görmemiştim taki geçen gün gezmeye çıkana dek...dedem bu bitkinin sumak olduğunu söyledi hatta biraz kopardık...pek bilgi sahibi değildim Sn. bahtiyar02 paylaşım için teşekkürler...

Name:  DSCN5978.jpg
Views: 23572
Size:  41.5 KB

bahtiyar02, pria ve mrduran beğendi.
...nokta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2013, 16:03   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2012
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 196
Sumak tohumu elime geçti galiba tohumdan yetiştirmek zor,fidan konusunda yardımcı olacak arkadaş varmı.şimdiden teşekkürler

salih66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 16:24   #24
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Meraklılarına:

pria

oldgandalf beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2014, 22:48   #25
Ağaç Dostu
 
birgaripyolcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
sayın bahtiyarın eklediği resimlerin ilk 3 u sumaktır.Ama diğerleri değil.Sumak yaprakları ince ve uzuncanadır.Kurak yerlerde yetişir.Çocukluğumuzda ağzımıza alır,emer,ekşiliği gidince atardık.

birgaripyolcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2020, 11:14   #26
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-10-2020
Şehir: bursa
Mesajlar: 33
bursada dış ortamda yetiştirebilirmiyim

asdafas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024