Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi
4 Eklenti(ler)
Eklenti 370494
Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz. Eklenti 370495 Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak. Eklenti 370496 Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bakterileri bir serum şeklinde birikiyor. Eklenti 370497 Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım. Not: Bu yöntem Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'a aittir. |
Pirinç suyundan faydalı bakteri
5 Eklenti(ler)
Sevgili meyvelitepe Blogunuzdaki ''DENGE'' isimli yazınızdan faydalanarak yapmış olduğum faydalı bakteri (L.bacillus) üretme çalışmalarımda,size bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok memnun olacağım.
Öncelikle karanlık bir ortamda üzeri kısmen kapalı olan pirinç suyunu bekleterek işe başladım,1 hafta sonra süzdüm ve süte boğdum tekrar bir hafta sonra baktığımda sütün kesildiğini ve serumun üst tabakada kaldığını gördüm bu serumu bir şiringa yardımıyla üstten üstten emdirerek başka temiz bir şişeye aktardım,Serumu aldığımız kaba biraz daha ılık süt ilave ederek tekrar karanlık bir ortama aldım. Buraya kadar yazarak anlatmaya çalıştım aşağıdaki ilk fotoğrafta; Eklenti 370328 - 1 Kase melas - Önceden hazırladığım L.bacillus (öyle umuyorum) - 250 gram içme suyu pirinç suyunu temiz şişeye aldıktan sonra ph metre ile ölçtüğümde ph 4.3 çıktı. Eklenti 370329 Eklenti 370330 Ardından boş cam şişesine 5-6 kaşık melas koyup şişeye 250 gram içme suyu ilave edip çalkaladım. Sonra faydalı bakterilerimizi bu şişenin içine koyarak çalkaladım. Eklenti 370331 ph'ını ölçtüğümde ise sizin bloğunuzda paylaştığınız bilgiye göre 7.2 çıkması gereken ph 5.6 çıktı Eklenti 370332 Buraya kadar geldim.6 gün sonra tekrar ph ölçümü yapacağım şayet ph değeri 4-4.5 çıkması durumunda faydalı bakterilerimizin beslendiğini kanıtlamış oluyoruz. -Peki ben bu 1 litrelik sıvıyı topraktan vermek istediğim zaman inceltme oranım ne olmalı ? -Kuruyan fidanlarımın yerine yeni ekeceğim açık köklü ceviz fidanlarımın harcına (perlit,torf,leonardit,i.y.hayvan gübresine) spreyleyerek toprak altına alabirmiyim ? yoksa elimde bulunan em-a yımı kullanayım. şimdilik soracaklarım bu kadar ilginize teşekkür ederim. |
Sn.Aviator34, anlattığınız sürece göre pirinç suyu ile havadan bakteri avlayıp, süt ile de laktik asit grubu bakterileri izole etmekte başarılı olduğunuz anlaşılıyor. Aldığınız serumun PH'ının 4,3 olması bunun en önemli işareti. Mikroskop altında bakma imkanınız olursa tipik kolonileri görürsünüz.
Bu serumu iki yıla kadar buzdolabında dormant halde saklayabilirsiniz. Pekmezli suya bu serumdan biraz katarak yaptığınız ise, uyandırıp pekmezdeki şekerle beslediğiniz bakterileri çoğaltma işlemi. Siz pekmezli suya çok serum koyduğunuz için PH düşük çıkmış. Burada ters bir durum yok. Az koysaydınız daha yüksek olacaktı ama bir kaç gün içinde bakteriler beslenip çoğaldıkça beslenmenin bir sonucu olarak laktik asit üretecekleri için hızla düşmeye başlayacaktı. Bu şekilde besleyip çoğalttığınız laktik asit bakterisi preperatınızı 1:50 - 1:100 oranında sulandırarak bitkilerinize kökten ve yapraktan verebilirsiniz, enzim yapıyorsanız hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz, ısırgan yaprakları, comfrey vb. yapraklarla gübre çayı yapıyorsanız onlara kattığınızda mükemmel sonuçlar alırsınız. Gübre şerbeti yapıyorsanız yine kullanabilirsiniz. Aslında EM'yi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. EMA'dan farkı, EMA'da faydalı bakteri çeşitliliği daha fazladır. Fakat EMA'da da hakim tür laktik asit bakterileri olduğu için laktik asit bakterileriyle sağlanan faydalarla sınırlı olmak üzere aynı faydaları elde edersiniz. |
Aviator34,
Fotoğrafları foruma yükleyip mesajınızı güncelledim. lütfen bundan sonra siz de foruma yükler misiniz? |
Alıntı:
İlk olarak üretmeye çalıştığım laktik asit bakterilerini fidan dikimlerinde ve damla sulama sistemi ile toraktan vermeyi düşünüyorum. -Bu bakterilerin melas ile aktifleştirildikten sonra saklama ömürleri var mıdır ? Pirinç suyundan yapılmış serum = kısmen ev usulü EM Melas + serum = kısmen EM-A diye bilirmiyiz ? |
Alıntı:
Bu şekilde izole edilen laktik asit bakterilerine ev usulü EM demek doğru değil. EM ile tek ortak yanı ikisinde de laktik asit bakterileri bulunmasıdır. EM'de bulunan farklı gruplardaki diğer faydalı bakteriler sebebiyle işlevi farklı ve daha çeşitlidir. EM ile karşılaştırılabilecek bakteri kokteyli hazırlamak için Filipinli Doğal Tarım ustası Gil Carandang'ın Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) adı altında doğadan toplanan mikroorganizmalar prosedürünü takip etmek gerekir. Fırsat bulursam adım adım yapıp, organizların mikroskobik görüntülerini de dahil yayınlamayı planlıyorum. |
siz şimdi bunu çiçekleri beslemek içinmi yapıyorsunuz? aşmışsınız resmen:) ben yumurtanın haşlama suyunu bile çiçege vermeye korkarım birşey olur diye:)
|
Alıntı:
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphoto...61810712_n.jpg Teşekkürler Meyvelitepe... |
Alıntı:
takibinizdeyiz... |
Sevgili MeyveliTepe,
Elde ettiğimiz laktik asiti başka nerelerde kullanabiliriz, anladığım kadarıyla salamura zeytin yapımında tuz yerine kullanmak mümkün. teşekkürler |
Selamlar, yağsız süt kullanılmalı değil mi?
|
Alıntı:
|
bu da pirinc suyundan lactobacillus uretme cabamin sonucu.. pirinc suyunu 1 hafta beklettim mayhos kokudan cok peynir kokuyordu, süt ekledim 2 hafta gecti sayilir hala peynir kokuyorlar.. sizce cöp mü ?
not: iki sisenin icerigi zamanlamasi ayni. ikisinin de kapaklari gevsek konmustu. soldaki zamanla sikilasmis. acinca gaz cikisi oldu. ama kokular ayni... http://www.agaclar.net/forum/attachm...1-photo-1a.jpg |
Şişeleri sırasıyla alttan delerek sarı renkli serumu süt kalıntıları gelmeden başka bir kaba aktarıp oradan da bir şişeye aktarabilirsiniz. PH ölçme imkanınız varsa ve 4,5 veya daha altında bir değer ise olmuştur. Mikroskop imkanı da varsa tipik laktik asit bakterileri mevcut mu diye bakılabilirdi.
|
Alıntı:
peynir kokusu normal mi yoksa istenen birsey degil midir? ek: sağdaki sise ,daha sari olan .. PH kagidiyla olcum 4-5 arasi verdi :) digerini 1-2 gun daha bekletmeyi dusunuyorum |
Tam olarak peynir değil ama kendine has bir kokusu vardır. Kötü kokmadığına göre koku bakımından bir problem görünmüyor.
|
Sn, meyveli tepe. Merhabalar. Elime bir sekilde brottrunk denen sey gecti... Cok faydali ve icinde mikro organizmalar olan faydali bir icecek.. Sizinde bizlere cok sik bahsettiginiz latik asit (Milchsäure) cok bol oldugu, Yurt disinda icecek olarak satilan B12 agirlikli gida maddesi... Bu bugday (vollkorn) fermantasyonu ile elde edilen mikro organizmalar... Deneme bazinda yaptigim ve basarili oldugum denemelerimi daha sonra dile getirecegim..
Sizin cok önem verdiginiz laktik asit burada yogunlukla var... Ben bir miktar derin sogutucuya koydum. bugün yarin cikartip bir deney yapacagim... Mikro organizmalarin aktif olup olmadigini bilmek istedim... Sn. Meyveli tepe. Bu icecegin, e mail adresi: www.kanne-brottrunk.de Konuyu sizin degerlendirmeniz fevkelade olacaktir diye düsündüm... Saygilarimla |
Hazır konu yeniden gündeme gelmişken ben de aklıma takılan bir konuyu sormadan geçemeyeceğim. Elde edilen laktik asit kullanım yerine göre çoğaltılacağı zaman, içerisine konulacak olan melas, pekmez vb. ile mi kullanılacak? Yoksa ayrıştırma yoluna mı gidilmesi lazım? Örneğin zeytin salamura suyuna melas katılmış laktik asitli bu sıvıyı koymanın bir sakıncası olur mu?
|
Sn. meyvelitepe ,
Brottrunk denen seyin icinde; Aminosäuren : Amino asitler Milchsäurebakterien : Laktik asit bakterileri Eiweißbausteine : Protein yapı taşları Vitamine, Mineralien Bulundugu dile getiriliyor... Deneme bazinda Brottrunk ile yaptigim yogurt sahane oldu... Kati, kremli gibi, susuz, gayet yumusak bir yogurt elde etdim.. Sizin bahsettiginiz pirinc suyundaki laktik asitlerde ayni görevi yapabilmesi lazim... Ne dersiniz ? |
Laktik asit üreten bakteriler ailesi oldukça geniş. Pirinç suyuna havadan bakteri yakalayıp süt ile diğer bakterileri elimine ettiğinizde tam olarak hangilerini izole ettiğini bilemezsiniz. Farklı uygulamalarda farklı bakterilerin izole edilmiş olması da kuvvetle muhtemeldir.
Bu yüzden bu şekilde elde edilmiş laktik asit bakterileriyle yoğurt olup olmayacağı bir hayli değişken olabilir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Olursa ne güzel, afiyetle yersiniz. Olmama ihtimali daha büyük ama o da ziyan olmaz. Bir torbada süzüp lor gibi bir şey elde edersiniz, o da güzel. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Laktik asit bakterisi üretebilmek köy yoğurdu veya probiyotik yoğurdu sulandırıp pekmez ile karıştırıp hava verirsek bakterileri çoğaltabilirmiyiz? |
4 Eklenti(ler)
Sayın MeyveliTepe, 100 ml laktik asit solüsyonu, 100 ml melas'ı 2 litre suda karıştırıp karanlık ortamda bekletmeye aldım, 3. günün sonunda içerisinde fotoğraflarda ki gibi bir oluşum meydana geldiğini gördüm, sizce bu oluşum normal mi?
Eklenti 504774 Eklenti 504775 Eklenti 504776 Eklenti 504777 |
Üstte beyaz küf olması normaldir, fakat emin olmak için PH değerini bilmekte fayda var.
|
Sayın MeyveliTepe, çok teşekkür ederim.
|
Sayın MeyveliTepe'ye 4 yıl önce açmış olduğu konudan dolayı teşekkür ederim. Harika bir konu denemelere başladım bile HAwai üniversitesinin Agustos 2013 yayınlamış olduğu bir pdf buldum aramalarım sonucunda "Natural Farming: Lactic Acid Bacteria" konu başlıklı burada aynı sizin gibi anlatmış bir de ufak bir not var yapraktan laktik asit vermek konusunda ; Meyve ürünlerinde laktik asidin yapraktan verildiği koşullarda meyvedeki birks değerini ( yani meyve tadını ) azalttığı bildirilmiş. Bu uygulamanın meyvenin son döneminde yapılmasıın uygun olduğu yazıyor dilerseniz pdf yi paylaşabilirim. Saygılarımla
|
Bir teşekkür bırakıyorum bu güzel konu için...
Ben pirinci sekiz gün beklettim.Süt ekledim ve bir kaç gün sonra tam tarif edildiği gibi oldu.Ama yinede bir haftayı tamamlamasını bekleyeceğim. |
Buzlukta saklasak olur mu?
Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024