agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300.htm)

MeyveliTepe 22-08-2010 21:30

Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi
 
4 Eklenti(ler)
Eklenti 370494

Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz.

Eklenti 370495
Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak.

Eklenti 370496

Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bakterileri bir serum şeklinde birikiyor.

Eklenti 370497

Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım.

Not: Bu yöntem Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'a aittir.

aviator34 15-02-2013 11:01

Pirinç suyundan faydalı bakteri
 
5 Eklenti(ler)
Sevgili meyvelitepe Blogunuzdaki ''DENGE'' isimli yazınızdan faydalanarak yapmış olduğum faydalı bakteri (L.bacillus) üretme çalışmalarımda,size bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok memnun olacağım.
Öncelikle karanlık bir ortamda üzeri kısmen kapalı olan pirinç suyunu bekleterek işe başladım,1 hafta sonra süzdüm ve süte boğdum tekrar bir hafta sonra baktığımda sütün kesildiğini ve serumun üst tabakada kaldığını gördüm bu serumu bir şiringa yardımıyla üstten üstten emdirerek başka temiz bir şişeye aktardım,Serumu aldığımız kaba biraz daha ılık süt ilave ederek tekrar karanlık bir ortama aldım.

Buraya kadar yazarak anlatmaya çalıştım aşağıdaki ilk fotoğrafta;

Eklenti 370328

- 1 Kase melas
- Önceden hazırladığım L.bacillus (öyle umuyorum)
- 250 gram içme suyu

pirinç suyunu temiz şişeye aldıktan sonra ph metre ile ölçtüğümde ph 4.3 çıktı.

Eklenti 370329

Eklenti 370330

Ardından boş cam şişesine 5-6 kaşık melas koyup şişeye 250 gram içme suyu ilave edip çalkaladım.
Sonra faydalı bakterilerimizi bu şişenin içine koyarak çalkaladım.

Eklenti 370331

ph'ını ölçtüğümde ise sizin bloğunuzda paylaştığınız bilgiye göre 7.2 çıkması gereken ph 5.6 çıktı

Eklenti 370332

Buraya kadar geldim.6 gün sonra tekrar ph ölçümü yapacağım şayet ph değeri 4-4.5 çıkması durumunda faydalı bakterilerimizin beslendiğini kanıtlamış oluyoruz.

-Peki ben bu 1 litrelik sıvıyı topraktan vermek istediğim zaman inceltme oranım ne olmalı ?
-Kuruyan fidanlarımın yerine yeni ekeceğim açık köklü ceviz fidanlarımın harcına (perlit,torf,leonardit,i.y.hayvan gübresine) spreyleyerek toprak altına alabirmiyim ? yoksa elimde bulunan em-a yımı kullanayım.

şimdilik soracaklarım bu kadar ilginize teşekkür ederim.

MeyveliTepe 16-02-2013 03:21

Sn.Aviator34, anlattığınız sürece göre pirinç suyu ile havadan bakteri avlayıp, süt ile de laktik asit grubu bakterileri izole etmekte başarılı olduğunuz anlaşılıyor. Aldığınız serumun PH'ının 4,3 olması bunun en önemli işareti. Mikroskop altında bakma imkanınız olursa tipik kolonileri görürsünüz.

Bu serumu iki yıla kadar buzdolabında dormant halde saklayabilirsiniz. Pekmezli suya bu serumdan biraz katarak yaptığınız ise, uyandırıp pekmezdeki şekerle beslediğiniz bakterileri çoğaltma işlemi. Siz pekmezli suya çok serum koyduğunuz için PH düşük çıkmış. Burada ters bir durum yok. Az koysaydınız daha yüksek olacaktı ama bir kaç gün içinde bakteriler beslenip çoğaldıkça beslenmenin bir sonucu olarak laktik asit üretecekleri için hızla düşmeye başlayacaktı.

Bu şekilde besleyip çoğalttığınız laktik asit bakterisi preperatınızı 1:50 - 1:100 oranında sulandırarak bitkilerinize kökten ve yapraktan verebilirsiniz, enzim yapıyorsanız hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz, ısırgan yaprakları, comfrey vb. yapraklarla gübre çayı yapıyorsanız onlara kattığınızda mükemmel sonuçlar alırsınız. Gübre şerbeti yapıyorsanız yine kullanabilirsiniz. Aslında EM'yi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. EMA'dan farkı, EMA'da faydalı bakteri çeşitliliği daha fazladır. Fakat EMA'da da hakim tür laktik asit bakterileri olduğu için laktik asit bakterileriyle sağlanan faydalarla sınırlı olmak üzere aynı faydaları elde edersiniz.

malina 16-02-2013 18:40

Aviator34,

Fotoğrafları foruma yükleyip mesajınızı güncelledim. lütfen bundan sonra siz de foruma yükler misiniz?

aviator34 16-02-2013 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1102276)
Bu şekilde besleyip çoğalttığınız laktik asit bakterisi preperatınızı 1:50 - 1:100 oranında sulandırarak bitkilerinize kökten ve yapraktan verebilirsiniz, enzim yapıyorsanız hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz, ısırgan yaprakları, comfrey vb. yapraklarla gübre çayı yapıyorsanız onlara kattığınızda mükemmel sonuçlar alırsınız. Gübre şerbeti yapıyorsanız yine kullanabilirsiniz. Aslında EM'yi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. EMA'dan farkı, EMA'da faydalı bakteri çeşitliliği daha fazladır. Fakat EMA'da da hakim tür laktik asit bakterileri olduğu için laktik asit bakterileriyle sağlanan faydalarla sınırlı olmak üzere aynı faydaları elde edersiniz.

Cevabınız için teşekkür ederim.

İlk olarak üretmeye çalıştığım laktik asit bakterilerini fidan dikimlerinde ve damla sulama sistemi ile toraktan vermeyi düşünüyorum.

-Bu bakterilerin melas ile aktifleştirildikten sonra saklama ömürleri var mıdır ?
Pirinç suyundan yapılmış serum = kısmen ev usulü EM
Melas + serum = kısmen EM-A diye bilirmiyiz ?

MeyveliTepe 16-02-2013 23:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1102836)
Cevabınız için teşekkür ederim.

İlk olarak üretmeye çalıştığım laktik asit bakterilerini fidan dikimlerinde ve damla sulama sistemi ile toraktan vermeyi düşünüyorum.

-Bu bakterilerin melas ile aktifleştirildikten sonra saklama ömürleri var mıdır ?
Pirinç suyundan yapılmış serum = kısmen ev usulü EM
Melas + serum = kısmen EM-A diye bilirmiyiz ?

Aktifleştirilmiş laktik asit bakterisi solusyonunu bir ay içinde tüketmek emniyetli bir yaklaşım olur. Buna rağmen, kokladığınızda kötü olmayan turşu gibi bir kokuyu aldığınız müddetçe prablem yoktur, kullanabilirsiniz. Kötü ve çürümüş gibi koku aldığınızda patojenler işgal etmiş demektir, kullanmayınız.

Bu şekilde izole edilen laktik asit bakterilerine ev usulü EM demek doğru değil. EM ile tek ortak yanı ikisinde de laktik asit bakterileri bulunmasıdır. EM'de bulunan farklı gruplardaki diğer faydalı bakteriler sebebiyle işlevi farklı ve daha çeşitlidir.

EM ile karşılaştırılabilecek bakteri kokteyli hazırlamak için Filipinli Doğal Tarım ustası Gil Carandang'ın Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) adı altında doğadan toplanan mikroorganizmalar prosedürünü takip etmek gerekir. Fırsat bulursam adım adım yapıp, organizların mikroskobik görüntülerini de dahil yayınlamayı planlıyorum.

hira 16-02-2013 23:32

siz şimdi bunu çiçekleri beslemek içinmi yapıyorsunuz? aşmışsınız resmen:) ben yumurtanın haşlama suyunu bile çiçege vermeye korkarım birşey olur diye:)

aviator34 27-02-2013 08:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1102276)
Pekmezli suya bu serumdan biraz katarak yaptığınız ise, uyandırıp pekmezdeki şekerle beslediğiniz bakterileri çoğaltma işlemi. Siz pekmezli suya çok serum koyduğunuz için PH düşük çıkmış. Burada ters bir durum yok. Az koysaydınız daha yüksek olacaktı ama bir kaç gün içinde bakteriler beslenip çoğaldıkça beslenmenin bir sonucu olarak laktik asit üretecekleri için hızla düşmeye başlayacaktı.

10 gün sonra melas ile beslediğimiz L.Bacilius bakterilerinin çoğalıp çoğalmadıklarını öğrenmek için ph metre ile ölçtüğümüz de 4.5 çıkması beni şaşırtmadı.Bu çoğaltığımız faydalı bakterilerimizi gönül rahatlığı ile fidanlarımızın gelişimlerinde kullanabiliriz.

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphoto...61810712_n.jpg

Teşekkürler Meyvelitepe...

Safranlı 27-02-2013 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meyvelitepe (Mesaj 1102847)
aktifleştirilmiş laktik asit bakterisi solusyonunu bir ay içinde tüketmek emniyetli bir yaklaşım olur. Buna rağmen, kokladığınızda kötü olmayan turşu gibi bir kokuyu aldığınız müddetçe prablem yoktur, kullanabilirsiniz. Kötü ve çürümüş gibi koku aldığınızda patojenler işgal etmiş demektir, kullanmayınız.

Bu şekilde izole edilen laktik asit bakterilerine ev usulü em demek doğru değil. Em ile tek ortak yanı ikisinde de laktik asit bakterileri bulunmasıdır. Em'de bulunan farklı gruplardaki diğer faydalı bakteriler sebebiyle işlevi farklı ve daha çeşitlidir.

Em ile karşılaştırılabilecek bakteri kokteyli hazırlamak için filipinli doğal tarım ustası gil carandang'ın ındigenous microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) adı altında doğadan toplanan mikroorganizmalar prosedürünü takip etmek gerekir. Fırsat bulursam adım adım yapıp, organizların mikroskobik görüntülerini de dahil yayınlamayı planlıyorum.

böyle bir çalışma çok mükemmel olur
takibinizdeyiz...

tiryaki 27-02-2013 17:39

Sevgili MeyveliTepe,
Elde ettiğimiz laktik asiti başka nerelerde kullanabiliriz, anladığım kadarıyla salamura zeytin yapımında tuz yerine kullanmak mümkün.

teşekkürler

miralay 27-02-2013 18:04

Selamlar, yağsız süt kullanılmalı değil mi?

aviator34 28-02-2013 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1110326)
Sevgili MeyveliTepe,
Elde ettiğimiz laktik asiti başka nerelerde kullanabiliriz, anladığım kadarıyla salamura zeytin yapımında tuz yerine kullanmak mümkün.

teşekkürler

Ben dün yaptığım balık enzimime de koydum.Hazırladığım fidan dikim harcınada spreyliyeceğim.

antihistaminik 09-04-2013 19:03

bu da pirinc suyundan lactobacillus uretme cabamin sonucu.. pirinc suyunu 1 hafta beklettim mayhos kokudan cok peynir kokuyordu, süt ekledim 2 hafta gecti sayilir hala peynir kokuyorlar.. sizce cöp mü ?
not: iki sisenin icerigi zamanlamasi ayni. ikisinin de kapaklari gevsek konmustu. soldaki zamanla sikilasmis. acinca gaz cikisi oldu. ama kokular ayni...
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1-photo-1a.jpg

MeyveliTepe 09-04-2013 19:16

Şişeleri sırasıyla alttan delerek sarı renkli serumu süt kalıntıları gelmeden başka bir kaba aktarıp oradan da bir şişeye aktarabilirsiniz. PH ölçme imkanınız varsa ve 4,5 veya daha altında bir değer ise olmuştur. Mikroskop imkanı da varsa tipik laktik asit bakterileri mevcut mu diye bakılabilirdi.

antihistaminik 09-04-2013 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1135631)
Şişeleri sırasıyla alttan delerek sarı renkli serumu süt kalıntıları gelmeden başka bir kaba aktarıp oradan da bir şişeye aktarabilirsiniz. PH ölçme imkanınız varsa ve 4,5 veya daha altında bir değer ise olmuştur.

PH kagitlarim var, cok guvenemiyorum ama bakacagim.
peynir kokusu normal mi yoksa istenen birsey degil midir?

ek: sağdaki sise ,daha sari olan .. PH kagidiyla olcum 4-5 arasi verdi :) digerini 1-2 gun daha bekletmeyi dusunuyorum

MeyveliTepe 09-04-2013 19:29

Tam olarak peynir değil ama kendine has bir kokusu vardır. Kötü kokmadığına göre koku bakımından bir problem görünmüyor.

Yarkin 01-11-2013 10:13

Sn, meyveli tepe. Merhabalar. Elime bir sekilde brottrunk denen sey gecti... Cok faydali ve icinde mikro organizmalar olan faydali bir icecek.. Sizinde bizlere cok sik bahsettiginiz latik asit (Milchsäure) cok bol oldugu, Yurt disinda icecek olarak satilan B12 agirlikli gida maddesi... Bu bugday (vollkorn) fermantasyonu ile elde edilen mikro organizmalar... Deneme bazinda yaptigim ve basarili oldugum denemelerimi daha sonra dile getirecegim..

Sizin cok önem verdiginiz laktik asit burada yogunlukla var... Ben bir miktar derin sogutucuya koydum. bugün yarin cikartip bir deney yapacagim... Mikro organizmalarin aktif olup olmadigini bilmek istedim...

Sn. Meyveli tepe. Bu icecegin, e mail adresi: www.kanne-brottrunk.de

Konuyu sizin degerlendirmeniz fevkelade olacaktir diye düsündüm...

Saygilarimla

Lonicera 01-11-2013 12:22

Hazır konu yeniden gündeme gelmişken ben de aklıma takılan bir konuyu sormadan geçemeyeceğim. Elde edilen laktik asit kullanım yerine göre çoğaltılacağı zaman, içerisine konulacak olan melas, pekmez vb. ile mi kullanılacak? Yoksa ayrıştırma yoluna mı gidilmesi lazım? Örneğin zeytin salamura suyuna melas katılmış laktik asitli bu sıvıyı koymanın bir sakıncası olur mu?

Yarkin 01-11-2013 15:51

Sn. meyvelitepe ,

Brottrunk denen seyin icinde;

Aminosäuren : Amino asitler

Milchsäurebakterien : Laktik asit bakterileri

Eiweißbausteine : Protein yapı taşları

Vitamine, Mineralien

Bulundugu dile getiriliyor...

Deneme bazinda Brottrunk ile yaptigim yogurt sahane oldu... Kati, kremli gibi, susuz, gayet yumusak bir yogurt elde etdim..

Sizin bahsettiginiz pirinc suyundaki laktik asitlerde ayni görevi yapabilmesi lazim... Ne dersiniz ?

MeyveliTepe 01-11-2013 16:46

Laktik asit üreten bakteriler ailesi oldukça geniş. Pirinç suyuna havadan bakteri yakalayıp süt ile diğer bakterileri elimine ettiğinizde tam olarak hangilerini izole ettiğini bilemezsiniz. Farklı uygulamalarda farklı bakterilerin izole edilmiş olması da kuvvetle muhtemeldir.

Bu yüzden bu şekilde elde edilmiş laktik asit bakterileriyle yoğurt olup olmayacağı bir hayli değişken olabilir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Olursa ne güzel, afiyetle yersiniz. Olmama ihtimali daha büyük ama o da ziyan olmaz. Bir torbada süzüp lor gibi bir şey elde edersiniz, o da güzel.

MeyveliTepe 01-11-2013 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1213652)
Hazır konu yeniden gündeme gelmişken ben de aklıma takılan bir konuyu sormadan geçemeyeceğim. Elde edilen laktik asit kullanım yerine göre çoğaltılacağı zaman, içerisine konulacak olan melas, pekmez vb. ile mi kullanılacak? Yoksa ayrıştırma yoluna mı gidilmesi lazım? Örneğin zeytin salamura suyuna melas katılmış laktik asitli bu sıvıyı koymanın bir sakıncası olur mu?

Pekmez eklenmiş suda çoğaltılmış laktik asit bakterisi suspansiyonunu öylece salamuraya ekleyebilirsiniz. PH'ın 4,5'den düşük olmasına dikkat edin. Daha yüksek bir PH seviyesinde ise kullanmamalısınız. Salamuranın tuz oranını %6 (salamura suyu + zeyin ağırlığının) seviyesinde tutmanızı öneririm. %8'i geçmemelisiniz.

MehmetFatih 02-12-2013 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1213753)
Laktik asit üreten bakteriler ailesi oldukça geniş. Pirinç suyuna havadan bakteri yakalayıp süt ile diğer bakterileri elimine ettiğinizde tam olarak hangilerini izole ettiğini bilemezsiniz. Farklı uygulamalarda farklı bakterilerin izole edilmiş olması da kuvvetle muhtemeldir.

Bu yüzden bu şekilde elde edilmiş laktik asit bakterileriyle yoğurt olup olmayacağı bir hayli değişken olabilir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Olursa ne güzel, afiyetle yersiniz. Olmama ihtimali daha büyük ama o da ziyan olmaz. Bir torbada süzüp lor gibi bir şey elde edersiniz, o da güzel.

Havadan bakteri yakalayıp demişsiniz!Bunu açarmısınız?Pirinç suyunu şişeye koyup ağzını bez ile bağlamışsınız hava ile teması yok,nasıl havadan bakteri yakalanıyor :)

Laktik asit bakterisi üretebilmek köy yoğurdu veya probiyotik yoğurdu sulandırıp pekmez ile karıştırıp hava verirsek bakterileri çoğaltabilirmiyiz?

gökhan07 25-06-2014 23:47

4 Eklenti(ler)
Sayın MeyveliTepe, 100 ml laktik asit solüsyonu, 100 ml melas'ı 2 litre suda karıştırıp karanlık ortamda bekletmeye aldım, 3. günün sonunda içerisinde fotoğraflarda ki gibi bir oluşum meydana geldiğini gördüm, sizce bu oluşum normal mi?



Eklenti 504774

Eklenti 504775

Eklenti 504776

Eklenti 504777

MeyveliTepe 25-06-2014 23:52

Üstte beyaz küf olması normaldir, fakat emin olmak için PH değerini bilmekte fayda var.

gökhan07 25-06-2014 23:57

Sayın MeyveliTepe, çok teşekkür ederim.

merdefe 18-10-2014 07:17

Sayın MeyveliTepe'ye 4 yıl önce açmış olduğu konudan dolayı teşekkür ederim. Harika bir konu denemelere başladım bile HAwai üniversitesinin Agustos 2013 yayınlamış olduğu bir pdf buldum aramalarım sonucunda "Natural Farming: Lactic Acid Bacteria" konu başlıklı burada aynı sizin gibi anlatmış bir de ufak bir not var yapraktan laktik asit vermek konusunda ; Meyve ürünlerinde laktik asidin yapraktan verildiği koşullarda meyvedeki birks değerini ( yani meyve tadını ) azalttığı bildirilmiş. Bu uygulamanın meyvenin son döneminde yapılmasıın uygun olduğu yazıyor dilerseniz pdf yi paylaşabilirim. Saygılarımla

çamkokusu 06-10-2016 21:17

Bir teşekkür bırakıyorum bu güzel konu için...

Ben pirinci sekiz gün beklettim.Süt ekledim ve bir kaç gün sonra tam tarif edildiği gibi oldu.Ama yinede bir haftayı tamamlamasını bekleyeceğim.

çamkokusu 30-10-2016 11:14

Buzlukta saklasak olur mu?

Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu?

MeyveliTepe 30-10-2016 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1483990)
Buzlukta saklasak olur mu?

Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu?

Buzlukta saklamayın. Ağzı hava almayacak şekilde kapalı, serin ve karanlıkta saklayabilirsiniz.

MeyveliTepe 30-10-2016 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1483990)
Buzlukta saklasak olur mu?

Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu?

Bokashi denemeniz felaket ile sonuçlandı ise sebebi büyük ihtimal bokashi kovasındaki malzemeyi iyi sıkıştıramamış olmanız, içinde hava hava kalmış olmasındandır. Bokashi malzemesi hiç hava kalmayacak şekilde sıkıştırılıp, üst kapağı da hava sızdırmaz olduğunda içine laktik asit veya EM ile hazırlanmış kepek olmadan dahi bokashi oluyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024