agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Damla Sulama (otomatik sulama) Sistemleri (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1521.htm)

Sergüzen 08-06-2007 21:17

2 Eklenti(ler)
resimler

Sergüzen 08-06-2007 21:28

3 Eklenti(ler)
resimler

Sergüzen 08-06-2007 21:33

Resimleri yerli yerine yükleyemedim.Kusura bakmayın.

Selahattin Yılmaz 08-06-2007 21:50

Sevgili eyüp1 resimleri yükledikten sonra tekar o atac resmine tıklarsanız menü gibi bir şey çıkar ve orada reimlerin isimlerini göreceksiniz. Eğer fareyi resmi koyacağınız yere tıklar ve o resmin ismine tıklarsanız orada köşeli parantez içinde [atach rakam ve atach] yazacak o zaman istediğiniz yere resmi koumuş olursunuz mesajı gönderdiğinzide resimler görünecektir.

Sergüzen 08-06-2007 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 115410)
Sevgili eyüp1 resimleri yükledikten sonra tekar o atac resmine tıklarsanız menü gibi bir şey çıkar ve orada reimlerin isimlerini göreceksiniz. Eğer fareyi resmi koyacağınız yere tıklar ve o resmin ismine tıklarsanız orada köşeli parantez içinde [atach rakam ve atach] yazacak o zaman istediğiniz yere resmi koumuş olursunuz mesajı gönderdiğinzide resimler görünecektir.

Selahattin Bey
Verdiğiniz bilgi için teşekkürederim.Tekrar deneyeceğim.

bonsaisever 22-08-2007 12:02

Sislemenin, ürünleri serinletmenin yanında, don olayından korunmasında da faydalanıldığını duydum, fakat açıklayıcı bilgilere ulaşamadım.
Sislemenin faydaları, kullanıldığı alanlar ve kullanma şekilleri hakkında bilgi verebilecek misiniz?

Selahattin Yılmaz 22-08-2007 12:50

Sisleme ile:

1-Ortam nemi artırılır
2-Bitkilerin su kaybı azaltır
3-Ortamı serinleterek ısıyı düşürür.


Isıyı düşürmesi olayı hem sıcak ortam hemde soğuk ortam için şöyle gerçekleşir. Suyun sıcaklığı 2-20º C dir. Siz sıcak **** soğuk ortama suyu püskürttüğünüzde ortam ile suyun karşılaşması soğukta suyun sıcaklığının ortama verilmesiyle soğumasına sıcak ortamda ise suyun ısınmasına neden olur ortam sıcaklığı ile suyun sıcaklığı arasındaki alışveriş soğuk havalarda ortamın ısıssının yükselmesine dolayısyla bir kaç derecelik sıcaklıkla bitkilerin dondan kurtulmasını (örneğin -1ºC de donan bir bitki 2 derecelik suyun ortama verilmesiyle ortamın ısısının 1 dereceye ulaşması o derecede donan bitkiyi dondan kurtarır), sıcak ortamlar için ise aşırı ısının suyun düşük sıcaklığı nedeniyle serinlemesiyle gerçekleşir.

Todor 22-08-2007 14:06

Evet, geç donlarla mücadelenin yöntemlerinden biride sislemedir.

Mine Pakkaner 22-08-2007 16:27

Sisleme yukarıda yazdıklarınız dışında serlarda üretimde de kullanılır. Bazı çelikler ısıtmalı tavalarda ancak sisleme altında köklenirler. Nemi korumak için de yine seralarda sisleme yapılır, iklimlendirmeye destek olur.

Tozu bastırmak için de kullanılır. Her bir durum için farklı sisleme başlıkları mevcuttur. Elimizdeki suya ve kullanım yerine göre uygun sisleme başlıkları ve boru seçilerek projelendirilir. Başlıklar ve boru bitkilerin üzerine asılırak sistem kurulur. Basit bir kontrol ünitesi vasıtasıyla sistem, kolaylıkla otomatik hale getirilebilir. Resimde üretim tavalarının üzerinde sisleme başlıklarıçalışma anında görülüyor.

http://www.zae.gov.tr/isletme/images/114.jpg

kürşad 25-08-2007 16:32

1/2 " pvc su borusundan yapan var mı? L şeklinde balkonu dolaştırayım diyorum.
(Sisleme değil damla sulama için)

Penelophe 26-08-2007 17:51

2 Eklenti(ler)
Mine hanım, fotoğraftaki palmiyeler uzun zamandır doğru düzgün sulanmamışlar. Şu an görülen damla sulama sistemi yeni kurulmuş. Bahçe Cihan As'a ait.

1. Palmiyelerde kuruma var, palmiyeler kurur mu yoksa tekrardan canlanır mı?
2. Bu sistemin günde ortalama ne kadar açık kalması önerilir?

Teşekkürler.

Mine Pakkaner 29-08-2007 20:02

Toprak yapısı, borudaki damlatıcı aralığı ve damlatıcı debisini ve su kaynağının gücünü bilmek gerek. Her fidana bir damlatıcı düşüyor mu?

Mine Pakkaner 29-08-2007 20:09

Resimden görülen toprak yapısından anlaşıldığı kadarıyla damlatıcı debisi günde 2lt / saat ise ilk iki gün günde iki saat, takibeden günler günde bir saat su vermeniz bu yaz döneminde hızlı gelişmeyi sağlayacaktır. Sulamayı sabahın çok erken saatlerinde yaparsanız bitkiye faydası çok daha fazla olacaktır.

Kuruma görülenlerin de bu düzenli ve bol sulama sonrası yaz sonuna doğru akıbetleri belli olur. Eğer gövdenin tepesi kurumuş ve çıkan yapraklarda kuru ise durum zor, ancak gelen yaprak yeşilse sorun yok.

mehtap gürbüz 29-08-2007 21:38

Sayın Penelope, öncelikle merhaba. Palmiye büyüme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.Özellikle tohumdan çıkıp fide niteliklerindeyken gölgeyi sever. Resimlerdeki palmiyeler güneşin altında susuz kalmış izlenimi veriyor.İlk yapıl- ması gereken tüm ekili bölümü suya doyurmak.Bol sulama sonrası topraktaki su kaybının, bitkinin köklerine ulaşmadan, düzenli sulama ile dengelenmesi gerekir. Damlama sulama ile tercihen geceleri sulama yapılırsa, sulama sırasındaki buharlaşma ile olan su kaybı en aza ineceğinden, kök bölgesi suya doyabilir.Kurumuş gibi görünenlere gelirsek: Palmiye, fenix türü bitkiler aşırı susuzlukta yapraklarını hatta köklerinin bir kısmını kaybedebilirler, fakat bir süre daha özlerini saklayabilirler.Bol ve devamlı suya kavuştuklarında yeni yaprak ve köklerle yaşama dönerler. Resimlerdekiler umarım bu yarı uyku devresinin ötesine geçmemiştir ve yaşama dönebilirler.Selamlar.

cihan_as 30-08-2007 06:06

Merhaba, palmiyeler 8 ay önce dkildiginde bir defa cansuyu verıldi,uzun biraradan sonra damla sulama imkanına kavuştuk bundan sonra devamlı sulama imkanımz olacak. Sayın mine hanım, mehtap gürbüz vermiş oldugunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bir kaç aysonra sonucu buradan sizlerle bildiririm.

sckn 05-09-2007 13:33

Arkadaşlar basit bir sistemi dün kurmuş bulunuyorum.Alınması gereken tek malzeme Serum seti eczanelerde 0,50 ytl karşılığında alabilirsiniz.
Bende matkap vardı şişenin altını matkapla delip serum setinin uç kısmını oraya geçirip kenarlarını silikonla yapıştırdım ki su sızmasın.Sonrası zaten basit.Yalnız serumun iğnesini çıkarmayı unutmayın..
Bu da video:
http://www.youtube.com/watch?v=BgBYAknRv4w

Penelophe 06-09-2007 13:34

Mehtap Hanımve Mine Hanım, çok teşekkür ederim.

arg1 10-09-2007 15:21

merhaba arkadaşlar ben apartman yöneticisiyim. apartmanını 2500 m2 civarında bahçesi var. bahçe bayağı eğimli ve ağaçlar çalılar karışık dikilmiş. alanın birkısmını çimlendirerek (1500 m2 kadar) otomatik sulama sistemi kurmak istiyoruz. bubnun için tavsiyeniz ne olur ve maliyeti yaklaşı ne kadara çıkar. yardımcı olursanız sevinirim. Ayrıca malatyadayım ve yazları burası kurak ve sıcak oluyor. bahçenin çoğu yeri boş yeni bitki ve ağaçlarda dikeceğiz. bunun için tavsiyeleriniz ne olur hangi çim daha iyi olur. yardımlarınızı bekliyorum.

Selahattin Yılmaz 10-09-2007 21:35

1500 m2 alanın sulama sistemi alanın özelliklerine göre değişir. Bunun için Mine hanım ve eşinden en iyi fiyat teklifini alabilirsiniz zira onlar ailecek bu işle iştigal ediyorlar eminim mesajınızı görünce cevap vereceklerdir.

Bu arada yazılarınızı yazarken Türkçe'nimn kullanımına önem vermenizi rica edeceğim forum olarak bu konuya çok hassasiyetle yaklaşıyoruz (Noktadan sonra bir boşluk ve büyük harfle başlamak gibi).

miskenacar 14-09-2007 00:27

Zeytin Ağaçlarına Amatör Damla Sulama Sistemi
 
Beş dönümlük bir alanda bulunan 120 kadar zeytine elektrik kabloları ile damla sulama hattı döşedim. Arazinin tamamı oldukça eğimli sayılır. En üst kısımda bulunan 4 tonluk bir havuzdan 22 mm'lik bir ana boruyla suyu aşağıya ağaçların bölgesine indirdim, oradan da 6 metre aralıklarla dikilmiş olan ağaçlara 14 mm'lik sıva altı elektrik borularıyla dağılımı yaptım.

Arazide su ve elektrik yok. Sulamayı on yedi yıldan beri benden başka kimsenin kullanmadığı bir dağ çeşmesinden yapıyordum. Havuza 30 metre uzaklıkta olan çeşmenin arık suyunu bir hortumla taşıyarak biriktiriyordum. Ancak bu sene Mayıs ayında çeşmemiz (ilk kez olarak) tamamen kurudu. Şimdi havuza suyu 3 tonluk tankerle getirtiyorum. Haftada bir tanker geliyor.

Havuz, bahçenin en üst kısmında olduğu için su oldukça basınçlı geliyor ve deliklerden şiddetli aktığı için toprakta derin çukurlar oluşturuyor. Deliklere 1-1,5mm'lik teller sokarak suyun akışını biraz dizginledim. Kendime, "bu kadar Mc Gavyer'lık yeter" dedim ve bu hafta Sütçüoğlu'ndan 100 adet, ayarlanabilen damlatıcı musluğu aldım. Pazarlıkla 40 kuruştan 27 kuruşa indi. :o
Hafta sonu onları takacağım.

Benim sorunum şu: Havuza gelen su dere suyu ve haliyle tıkanmaya neden olacak katı maddeler yönünden oldukça da zengin. :(
50-100 mikron süzebilen yıkanabilir çelik kartuşlu filtreler uygun olur mu?
Ve ekonomik olarak nerden alabilirim?
Bazı arkadaşlar ne yaparsam yapayım yine de zamanla tıkanacağını ve eskiden babaannelerimizin kullandığı un eleği+tülbent (bizim oralarda dastar da derler) formülünü önerdiler.

Bol yağmurlu günler.

kürşad 14-09-2007 07:41

Eğer havuza girecek suyu filtre edecekseniz tül perdeye benzeyen ince gözenekli bir kumaş var. çuval şeklinde dikip suyu içine akıttığınızda yosunlar kayıyor ve en dibinde yumak oluyor. Su yanlardan yine geçiyor, daha sonra yosun yumağını alıyorsunuz.
Yok havuzun çıkışına, borunun girişine yaparım diyorsanız imkanınız varsa tank şeklinde olan filtrelerden edinmenizi tavsiye ederim yalnız en küçüklerinden alırsanız debisi düşebilir bu aynı zamanda sizin suyun toprağı delmesini engeller.
Üçüncü bir seçenek isa biraz daha zahmetli bu da bir kum havuzu olabilir. Ancak tül ve eleği önermeyeceğim tülün üstünde biriken yosunlar kesinlikle yapışıyor ve elinizle sıvazladığınızda da zor çıkıyor.

kürşad 14-09-2007 07:46

[QUOTE=Selahattin YILMAZ;30519]Sulama Sistemi
Malzemeler:
Eklenti 2486

Bundan nerede bulunur?

miskenacar 14-09-2007 08:31

Günaydın Feyzan
 
Önce ilginiz için teşekkür ederim.
- Elektrik borularını seçmemin nedeni öncelikle daha ucuz olmaları ve de üstelik daha etli olmaları. Oturduğumuz semte yakın bir yerde damla sulama sistemi için borular ve diğer aparatları imal eden bir kuruluş var, gidip görüştüm ve boruları gördüm. Ben aşağı yukarı 15 yıldır yirmi üç dönümlük arazinin her yerine çeşitli çaplarda elektrik boruları ile dağ çeşmesinin arık suyunu ulaştırıyorum ve şimdiye kadar herhangi bir ciddi sorun yaşamadım. Tabi 90 dereceyi geçen boru kıvrılmalarında bazı yırtılmalar kaçınılmaz oluyordu ama o kadar. Yaz kış açıkta duruyorlar ve güneşe karşı dayanıklılıkları da iyi. Ahi2 marka 14mm'lik boruları yeni keşfettim, metresi 14 kuruş. Damla sulamanın boruları ise yerinden fabrika çıkış fiyatı 26 kuruş.

- Evet, nozüller vidalı ve ayarlı olanlardan. Bu haftaya kadar sulamayı şarzlı matkapla açtığı deliklerden doğrudan yapıyordum. Bu hafta muslukları takacağım anı heyecanla bekliyorum. 100 tane aldım, umarım montajda zorluk çıkarmazlar. :(

- Bağlantı yerlerimin ve ekleme aparatlarımın resimlerini göndermeye çalışacağım. Tamamen kendi buluşlarımdır ve patenti tüm doğa severlerindir. :rolleyes:

Saygılarımla

miskenacar 14-09-2007 08:44

Teşekkürler Kürşad,
Tank biçimindeki filtreler acaba hidrosiklon dedikleri mi oluyor?
Hidrosiklonlar elektrik olmadan sadece su basıncıyla çalışır mı?
Bu hafta girişte tülbent ve çıkışta da Atlas'ın ip kartuşlu filtresini deneyeceğim.

İyi günler
Sevgiler

miskenacar 24-09-2007 15:48

Amatör Damla Sulama Sonuçları - 1
 
Bu hafta Gıda Çarşısında Hidrosiklonları gördüm. Elektrik gerekmiyormuş.
Ayrıca bu hafta sonu damla sulama sistemimi devreye soktum. Sonuç şimdilik sevindirici. Hele hele oturup da bir sürü minik musluktan damlayan damlacıkların güneşte ışıldamasını izlemek keyifli oluyor, meteorolojiye inat giden bulutsuz gökyüzüne bile sitem etmiyorsunuz. :)

Gıda'dan en ince gözeneklisinden telden ve plastikten malzemeler aldım, daha önce matkapla yüzlerce yerinden delik açtığım plastik kovanın dibine elek biçiminde yerleştirdim, aralarına da yine çok ince gözenekli perde tülü koydum. Bu ilkel filtre römorkla havuza getirttiğim dere suyunun kabaca süzülmesi içindi. Havuzun çıkışına da 50 mikron süzen kartuşlu bir filtre taktım.

Damlatıcı muslukları elektrik hortumlarına takmak için kullandığım matkap ucunun kalınlığı çok önemli. Çünkü deliği biraz fazla büyük açarsanız tazyikli su damlatıcıdan değilde kenarından fıskiye gibi fışkırıyor. Yüz damlatıcıdan sadece üçünde böyle sorunla karşılaştım, küçük tadilatlarla su israfını önledim, bunu yapmak için boruyu keserken biraz duş alıyorsunuz tabi. :) Çözümü: sıra başlarına plastik vanalardan birer tane koymak, böylece arıza olan hattaki suyu keserek rahatlıkla her türlü ayarlama yapılabiliyor.
Maliyet: 500 mt. hortum:60 YTL.100 adet damlatıcı: 27 YTL.
Kartuşlu filtre: 48 YTL Kelepçeler, süzgeç malzemeleri, vanalar v.s. 50 YTL
Yani yüz zeytin ağacını sulamak için kurduğum bu sistemin toplam maliyeti ortalama 185 YTL.

Bir iki hafta sonra duruma göre bir yüz ağaç için daha sistemi uzatacağım.
Sanırım işin en pahalı kısmı kireçlenmeyle mücadele...

Selamlar

kürşad 21-12-2007 21:19

http://www.plastpa.com/
Buraya yüklemek yerine siteden resimleri direk aldım.

http://www.plastpa.com/images/up2.jpg

http://www.plastpa.com/images/resimm.jpg

Yukarıdaki yeşil bağlayıcılardan buldum ve aldım.
1 poşeti 10 ytl tuttu Çanakkalede köprübaşında bir yerden.
Ortası da delik serum hortumu gibi.
Bununla çok basit bir sulama sistemi düşündüm ancak ayrıntı ve fotoğrafları bitirdikten sonra ekleyeceğim.

kürşad 02-01-2008 16:06

3 Eklenti(ler)
2,5 mm matkap ile pvc boruyu deldim.
Sarı renkli olan çubuk kulak temizleme çubuğunun pamuğu çıkarılmış kısmı, altındaki beyaz ise alt resimdeki cırt kelepçe denilen naylon kelepçelerden.

Eklenti 27342

Hortumun diğer ucunu ise başka bir cırt kelepçe ile plastik kaşığa bağladım. Bu aynı zamanda hortumu sıkıp şırlama yerine daha az akmasını sağlıyor.
Eklenti 27343

Bitmiş hali.
İstediğiniz boyda hortum bırakabilir ve aynı boru üzerine istediğiniz kadar delik açabilir o kadar damlama yapabilirsiniz.
Eklenti 27344

gokay1 05-01-2008 12:35

ben evde kendim çamaşır makinesi büyüklüğünde bir büyük kutuda bölmeler yaptım içinde domates yetiştirmek istiyorum damlama ile ama nerden başlıyacağımı bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum

Selahattin Yılmaz 05-01-2008 12:48

Sorunlar:

1-Yeşil hortum güneş ışığını geçirecek ve yosun üretip hortumu tıkayacak
2-Ana borudan gelecek basınçlı su zamanla bağlantı yerini deforme edecek muhtemelende fırlattıracak ve basıncın etkisiyle de tazyikli gelen su toprağı oyacak
3-Yeşil hortumun kıvrılması durmunda su akışı durabilecek...

kürşad 05-01-2008 15:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 190585)
Sorunlar:

1-Yeşil hortum güneş ışığını geçirecek ve yosun üretip hortumu tıkayacak
2-Ana borudan gelecek basınçlı su zamanla bağlantı yerini deforme edecek muhtemelende fırlattıracak ve basıncın etkisiyle de tazyikli gelen su toprağı oyacak
3-Yeşil hortumun kıvrılması durmunda su akışı durabilecek...

Prototip tamam. Şimdi deneme aşamasında.
Hortum olarak serum hortumu da kullanılabilir belki.
Fiyat olarak:

Hortum 85 mt. : 10,00 ytl.
Plastik kaşık 500 ad. : 1,50 ytl.
Naylon Kelepçe 100 ad. : 1,00 ytl.
Kulak çubuğu 200 ad. : 1,20 ytl.
TOPLAM--------------------15,70 ytl.
hortum istenilen boyda kesilebileceği için adet sayısı değişir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024