![]() |
|
|
|
#181 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-11-2010
|
Sayın Zeytinci katılımınız için içten teşekkürler, zamanlayıcıda dikkat edilecek hususlar **** hangi marka almalıyım. |
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Alıntı:
Senin istediğin programlayıcı olmalı. İstediğin markayı alabilirsin. Benim kullandığım Hunter (Fiyatı 80 usd.) marka. Türk malı bulursan tercih et. İstediğin bu ise; Dikkat edilecek hususlar: 1- Kontrol edeceğin boru miktarına yetecek program sayısı olmalı. 2- Herbir sulama borusunun (hortum) sulama süresi ayarlanabilmeli. 3- Haftanın herbir gününe sulamayı çalıştırma programı yapabilmeli. 4- Otomatik program harici herbir boruyu manuel olarak da çalıştırılabilmeli. 5- Otomatik programı bozmadan sulama süresini mevsimsel olarak yüzde/oransal arttırıp azaltma yapabilmelisin. 6- Yağmur sensörü baylanabilmeli. Yağmurlu günlerde sulama olmasın. vs. |
|
|
|
|
|
|
#183 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-11-2010
|
teşekkür ederim yeterince bilgilendim... |
|
|
|
|
|
#184 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2008
|
zaman sati kaç para teşekürler |
|
|
|
|
|
#185 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2011
|
tüm çalışmalar çok güzel olmuş.ellerinize sağlık. |
|
|
|
|
|
#186 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-04-2010
|
Merhabalar; Ben de bahçeme basit bir damla sulama sistemi kurdum ve sizlerle paylaşmak istedim. |
|
|
|
|
|
#187 |
|
Ağaç Dostu
|
Öncelikle böylesine doğa aşığı bir sitede,en önemli doğa koruma teknolojilerinden biri olan damla sulama sisteminin çok az konuşulmuş olması bana çok ilginç geldi.Arama butonundan damla sulama yazıp arattırdım,çok fazla konu göremedim! Düzenlemesini henüz bitiremediğim bahçemin bazı yerlerine yaz sebzeleri yapmayı çok istiyordum.Kaç yıldır terasta yaptığım işleri 500mkare yerde yapmak beni çok heyecanlandırmıştı.Genel düzenlemenin yanısıra,ilk önceliği mahsül yapılacak alanların ayarlanmasına verdim ki vakti geçmeden fideleri dikelim. Şehir merkezinde olduğum için sulama işi şehir şebekesinden verilecek.Bu yüzden yüksek faturalarla karşılaşmayayım diye damla sulama yapayım dedim.Toplam 40 TL karşılığında 100mt boru ve birsürü aparat aldım.Bahçedeki ağaçları 3 bölüme ayırdım.2 bölümde sebze fidanlarına ayırdım.Toplamda 5 manuel vana tasarladım.Şimdilik havaların nemli gitmesi yüzünden ağaçlara hiç su verme gereği olmadı.Ama mahsül dikili olan yerlerde damla sulamayı test etme ve kullanma olanağım oldu. Gerçektende çok ama çok tasarruflu bir düzenek.Yerim az gerek yok demeyin mutlaka uygulayın.Çok pratik yap-boz tarzı aparatları var.Uygulaması çok zevkli.Normalde 600metreküp su ile dolacak arıkları 150mtreküp su ile damlamayla rahatlıkla sulayabiliyorsunuz.Hemde yabani otlarda mümkün olduğu kadar az çıkıyor.Biraz işlerim rahatlasın zihni-sinir bir projeyle gübreleme tankıda monte etmeyi planlıyorum.Proje hazır,uygulayacak zaman yok. En kısa zamanda yeni bahçemin fotoğraflarını sizlerle paylaşıcam.Azıcık daha düzenleyeyimki sizlere rezil olmayalım. ![]() |
|
|
|
|
|
#188 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu arada maliyeti hakkında biraz bilgi vereyimki insanlar pahal birşey sanmasınlar. Sulama borusunu ben 100Mt top aldım 25TL,ama 400Mt toplar daha hesaplıymış,80TL Satın aldığım yerde; iki boruyu birleştirme aparatı, T şeklinde birleştirme aparatı, ayarlı Damlama memesi, sıra sonunda borunun ucuna takılan Kör Tapa, gibi aparatların hepsinin adeti 10Kr. Sadece aç-kapa şeklinde plastik vanaların adeti 40Kr.,zaten bundan bana 5 adet yeterli geldi. Meme deliklerini delmek için basit deliciler vardı.En iyisi 5 TL'ydi.Ben bu işi ince yıldız tornavida ile hallettim.Aynı işi uygun boyda çivi bile görür. Bahçenin çeşmesine tüm tesisatı bağladım.Çeşmeyi istediğim kadar açıyorum.İstediğim basınçta su veriyorum.Ayarlaması basit. Ayak altında kalıp hasar görmesin diye tüm tesisatı toprak altına aldım.Yüzeyin yaklaşık 20cm altından gidiyor.Hem böylece güneşin zararlı ışınlarında korunup uzun yıllar hizmet verir diye düşündüm. Bu arada birde benim av köpeğim setterim Zeytin faktörünü unutmamak gerekiyor.Canı sıkıldığında ortalıktaki boruları kemirme eğilimi gösterir diye boruları toprak altına almak en akıllıca çözüm. ![]() |
|
|
|
|
|
#189 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2011
|
selamlar iyi bir ceviz bahçesi kurmak içindeyim bende 10 dekar tarlama 80 kadar fidan diktim araştırdım damlama hortumu 400 mt 100 tl almalımıyım acaba vede basınç için motopomp aldım 350 tl ana boru çapı ve ara boru çapı kaç mm olması gerekiyor ve 3 tonluk su tankım var bilgilerinize ihtiyacım var . |
|
|
|
|
|
#190 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-04-2011
|
Arkadaşlar Merhaba; Benim 3.5 dönüm arazim üzerinde 2 dönüm civarı bölümde 60-70 civarı fidan ki bunlar arazinin orta ve alt kısmında diğer 1,5 dönüm civarı sebzelik olarak ektim(domates biber patlıcan fasulye mısır ayçekirdeği bamya kabak salatalık fasulye vede (kavun karpuz ekilecek) daha ikisini ekmedim saksılarda) , ana hat borusu ve de damla sulama borularını bu sene denemek ve öğrenmek amacıyla aldım ana hat borusunu resimde görüldüğü üzere köşe taraftan araiinin eğimli olduğu bölümden yukarıdan aşağıya kadar 50 metre olarak çektim 40 lık boru ile..damlatıcıları eğime paralel olarak yani yanlamasına boydan boya çektim bana handikap olarak şöyle bi durum göründü burada sıralar tam hizalı yapmadığımız için birbirlerini karşılamıyor ve de geçiş yolları(1,5-2 metre) bıraktığımız için boş kalan yerlerde 33 cmlik damlatıcı çok fazla dışarı israf olarak su bırakmakta. Burada türlerin hepsi ayrı olduğu için deliksiz boru ile üst başlarına kadar parsellerin deliksiz damlama borusu ile hat çekip ( hepsini ana borudan ayrı ayrı vanalarla çıksa) 6-7 metrelik 10 sıra civarı var her öbekte sebzeler var , burada yukarıdan aşağı doğru S yılan gibi kıvırarak mı götürmek mantıklıdır yoksa T ile yukarıdan aşağı boruları bağlamk mı daha mantıklıdır(1 metrelik bi bölümde U dönüşü yapabilirmi boru sağlıklı olur mu)...şebeke suyu ile sulama yapmaktayım vede bu tek hat kaç metre maximum olmalıdır. Ayrıca damlatıcılı boru üzerinde 1-2 tane damlatıcı dengesiz bi şekilde fışkırtma yapmaktadır.bunu nasıl düzeltebilirim? boruları boydan boya 35 metre civarı döşedim damlatıcılar nasıl kapatılabilir su sızdırmadan burada (35 metrede 15 civarı kapatılması gereken damlatıcı var) anaboruya delinen 16 lık delikleri nasıl kapatabilirim.bunlar için özel bi tapa var mıdır.vede boruları kurtağzı malzemelere takmak biraz zor oluyor ama çıkartmak imkansız gibi kolay yöntemleri varmıdır? |
|
|
|
|
|
#191 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-04-2011
|
bu sitede kimse yok galiba |
|
|
|
|
|
#192 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
|
sayın alpçiçek; iptal etmek istediğiniz damlatıcıları elektrikçilerin kullandığı izola bant ile sararak iptal edebilirsiniz, üzerinde damlatıcısı olan boruların dönüşlerde kırılmadığı (yani su geçişini engellemediği sürece sıra sonlarını kesip tapa takmadan U dönüşü yaptırabilirsiniz. Ana hattaki 16 lık delikleri, lastik contalarını taktıktan sonra ya musluklarını takıp musluğunu kapatarak iptal edeceksin, **** deliklerin yine contalarını takarak kullanmadığın deliklere tapa takarak iptal edeceksin, fışkırtma yapan damlatıcıları, eline bir pense al iki taraflı boruyu ezmeyecek şekilde sıkıştır, düzelirse düzeldi, düzelmezse yine önceden dediğim gibi izola bant ile iptal et. kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#193 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-03-2009
|
Herkese merhabalar. Bu sitede gördüğüm üzere, balkonuma kollektör yardımıyla damla sulama sistemi kuracağım. Domates, biber,salatalık yetiştireceğim ve Ankara da oturuyorum. Güneş tüm gün balkonda. Ama sorun şu ki 1 günde ne kadar damla ? |
|
|
|
|
|
#194 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-03-2011
|
Selamlar. Benim tecrübeli arkadaşlara sormak istediğim şu, teknik detaylara girmek istemiyorum, : 1,5 metre yüksekte 1 tonluk bir su tankıyla yaklaşık 1 dekar (30X30) eğimsiz bahçeyi sulamak istiyorum. 30 metrelik ana hat ve 30'ar metrelik 30 damlama hortumlarına basınç yeterli olur mu? kaç '' lik ana hat tavsiye edersiniz? |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|