agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni109Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-08-2010, 22:30   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Pirinç Suyundan Laktik Asit Bakterisi Eldesi

Name:  laktik_asit1.jpg
Views: 3076
Size:  55.7 KB

Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz.

Name:  laktik_asit2.jpg
Views: 3037
Size:  51.0 KB
Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak.

Name:  laktik_asit3.jpg
Views: 3190
Size:  43.3 KB

Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bir serum şeklinde birikiyor.

Name:  laktik_asit4.jpg
Views: 3286
Size:  31.1 KB

Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım.

Not: Bu yöntem Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'a aittir.

 
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 12:01   #2
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Pirinç suyundan faydalı bakteri

Sevgili meyvelitepe Blogunuzdaki ''DENGE'' isimli yazınızdan faydalanarak yapmış olduğum faydalı bakteri (L.bacillus) üretme çalışmalarımda,size bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok memnun olacağım.
Öncelikle karanlık bir ortamda üzeri kısmen kapalı olan pirinç suyunu bekleterek işe başladım,1 hafta sonra süzdüm ve süte boğdum tekrar bir hafta sonra baktığımda sütün kesildiğini ve serumun üst tabakada kaldığını gördüm bu serumu bir şiringa yardımıyla üstten üstten emdirerek başka temiz bir şişeye aktardım,Serumu aldığımız kaba biraz daha ılık süt ilave ederek tekrar karanlık bir ortama aldım.

Buraya kadar yazarak anlatmaya çalıştım aşağıdaki ilk fotoğrafta;

Name:  1.jpg
Views: 3077
Size:  41.1 KB

- 1 Kase melas
- Önceden hazırladığım L.bacillus (öyle umuyorum)
- 250 gram içme suyu

pirinç suyunu temiz şişeye aldıktan sonra ph metre ile ölçtüğümde ph 4.3 çıktı.

Name:  2.jpg
Views: 3144
Size:  19.7 KB

Name:  3.jpg
Views: 3139
Size:  38.3 KB

Ardından boş cam şişesine 5-6 kaşık melas koyup şişeye 250 gram içme suyu ilave edip çalkaladım.
Sonra faydalı bakterilerimizi bu şişenin içine koyarak çalkaladım.

Name:  4.jpg
Views: 3083
Size:  47.5 KB

ph'ını ölçtüğümde ise sizin bloğunuzda paylaştığınız bilgiye göre 7.2 çıkması gereken ph 5.6 çıktı

Name:  5.jpg
Views: 3090
Size:  25.1 KB

Buraya kadar geldim.6 gün sonra tekrar ph ölçümü yapacağım şayet ph değeri 4-4.5 çıkması durumunda faydalı bakterilerimizin beslendiğini kanıtlamış oluyoruz.

-Peki ben bu 1 litrelik sıvıyı topraktan vermek istediğim zaman inceltme oranım ne olmalı ?
-Kuruyan fidanlarımın yerine yeni ekeceğim açık köklü ceviz fidanlarımın harcına (perlit,torf,leonardit,i.y.hayvan gübresine) spreyleyerek toprak altına alabirmiyim ? yoksa elimde bulunan em-a yımı kullanayım.

şimdilik soracaklarım bu kadar ilginize teşekkür ederim.

Asia, Lonicera ve baydin beğendi.

Düzenleyen malina : 16-02-2013 saat 19:40 Neden: Fotoğraflar foruma yüklendi
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 04:21   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Sn.Aviator34, anlattığınız sürece göre pirinç suyu ile havadan bakteri avlayıp, süt ile de laktik asit grubu bakterileri izole etmekte başarılı olduğunuz anlaşılıyor. Aldığınız serumun PH'ının 4,3 olması bunun en önemli işareti. Mikroskop altında bakma imkanınız olursa tipik kolonileri görürsünüz.

Bu serumu iki yıla kadar buzdolabında dormant halde saklayabilirsiniz. Pekmezli suya bu serumdan biraz katarak yaptığınız ise, uyandırıp pekmezdeki şekerle beslediğiniz bakterileri çoğaltma işlemi. Siz pekmezli suya çok serum koyduğunuz için PH düşük çıkmış. Burada ters bir durum yok. Az koysaydınız daha yüksek olacaktı ama bir kaç gün içinde bakteriler beslenip çoğaldıkça beslenmenin bir sonucu olarak laktik asit üretecekleri için hızla düşmeye başlayacaktı.

Bu şekilde besleyip çoğalttığınız laktik asit bakterisi preperatınızı 1:50 - 1:100 oranında sulandırarak bitkilerinize kökten ve yapraktan verebilirsiniz, enzim yapıyorsanız hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz, ısırgan yaprakları, comfrey vb. yapraklarla gübre çayı yapıyorsanız onlara kattığınızda mükemmel sonuçlar alırsınız. Gübre şerbeti yapıyorsanız yine kullanabilirsiniz. Aslında EM'yi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. EMA'dan farkı, EMA'da faydalı bakteri çeşitliliği daha fazladır. Fakat EMA'da da hakim tür laktik asit bakterileri olduğu için laktik asit bakterileriyle sağlanan faydalarla sınırlı olmak üzere aynı faydaları elde edersiniz.

Asia, Lonicera, Yarkin ve 6 kişi beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 19:40   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,108
Galeri: 90
Aviator34,

Fotoğrafları foruma yükleyip mesajınızı güncelledim. lütfen bundan sonra siz de foruma yükler misiniz?

Asia beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 23:59   #5
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu şekilde besleyip çoğalttığınız laktik asit bakterisi preperatınızı 1:50 - 1:100 oranında sulandırarak bitkilerinize kökten ve yapraktan verebilirsiniz, enzim yapıyorsanız hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz, ısırgan yaprakları, comfrey vb. yapraklarla gübre çayı yapıyorsanız onlara kattığınızda mükemmel sonuçlar alırsınız. Gübre şerbeti yapıyorsanız yine kullanabilirsiniz. Aslında EM'yi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. EMA'dan farkı, EMA'da faydalı bakteri çeşitliliği daha fazladır. Fakat EMA'da da hakim tür laktik asit bakterileri olduğu için laktik asit bakterileriyle sağlanan faydalarla sınırlı olmak üzere aynı faydaları elde edersiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim.

İlk olarak üretmeye çalıştığım laktik asit bakterilerini fidan dikimlerinde ve damla sulama sistemi ile toraktan vermeyi düşünüyorum.

-Bu bakterilerin melas ile aktifleştirildikten sonra saklama ömürleri var mıdır ?
Pirinç suyundan yapılmış serum = kısmen ev usulü EM
Melas + serum = kısmen EM-A diye bilirmiyiz ?

Asia beğendi.
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2013, 00:18   #6
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
Cevabınız için teşekkür ederim.

İlk olarak üretmeye çalıştığım laktik asit bakterilerini fidan dikimlerinde ve damla sulama sistemi ile toraktan vermeyi düşünüyorum.

-Bu bakterilerin melas ile aktifleştirildikten sonra saklama ömürleri var mıdır ?
Pirinç suyundan yapılmış serum = kısmen ev usulü EM
Melas + serum = kısmen EM-A diye bilirmiyiz ?
Aktifleştirilmiş laktik asit bakterisi solusyonunu bir ay içinde tüketmek emniyetli bir yaklaşım olur. Buna rağmen, kokladığınızda kötü olmayan turşu gibi bir kokuyu aldığınız müddetçe prablem yoktur, kullanabilirsiniz. Kötü ve çürümüş gibi koku aldığınızda patojenler işgal etmiş demektir, kullanmayınız.

Bu şekilde izole edilen laktik asit bakterilerine ev usulü EM demek doğru değil. EM ile tek ortak yanı ikisinde de laktik asit bakterileri bulunmasıdır. EM'de bulunan farklı gruplardaki diğer faydalı bakteriler sebebiyle işlevi farklı ve daha çeşitlidir.

EM ile karşılaştırılabilecek bakteri kokteyli hazırlamak için Filipinli Doğal Tarım ustası Gil Carandang'ın Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) adı altında doğadan toplanan mikroorganizmalar prosedürünü takip etmek gerekir. Fırsat bulursam adım adım yapıp, organizların mikroskobik görüntülerini de dahil yayınlamayı planlıyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2013, 00:32   #7
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,009
siz şimdi bunu çiçekleri beslemek içinmi yapıyorsunuz? aşmışsınız resmen ben yumurtanın haşlama suyunu bile çiçege vermeye korkarım birşey olur diye

Asia beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 09:03   #8
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Pekmezli suya bu serumdan biraz katarak yaptığınız ise, uyandırıp pekmezdeki şekerle beslediğiniz bakterileri çoğaltma işlemi. Siz pekmezli suya çok serum koyduğunuz için PH düşük çıkmış. Burada ters bir durum yok. Az koysaydınız daha yüksek olacaktı ama bir kaç gün içinde bakteriler beslenip çoğaldıkça beslenmenin bir sonucu olarak laktik asit üretecekleri için hızla düşmeye başlayacaktı.
10 gün sonra melas ile beslediğimiz L.Bacilius bakterilerinin çoğalıp çoğalmadıklarını öğrenmek için ph metre ile ölçtüğümüz de 4.5 çıkması beni şaşırtmadı.Bu çoğaltığımız faydalı bakterilerimizi gönül rahatlığı ile fidanlarımızın gelişimlerinde kullanabiliriz.



Teşekkürler Meyvelitepe...

MeyveliTepe ve Asia beğendi.
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 17:44   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,280
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meyvelitepe Mesajı Göster
aktifleştirilmiş laktik asit bakterisi solusyonunu bir ay içinde tüketmek emniyetli bir yaklaşım olur. Buna rağmen, kokladığınızda kötü olmayan turşu gibi bir kokuyu aldığınız müddetçe prablem yoktur, kullanabilirsiniz. Kötü ve çürümüş gibi koku aldığınızda patojenler işgal etmiş demektir, kullanmayınız.

Bu şekilde izole edilen laktik asit bakterilerine ev usulü em demek doğru değil. Em ile tek ortak yanı ikisinde de laktik asit bakterileri bulunmasıdır. Em'de bulunan farklı gruplardaki diğer faydalı bakteriler sebebiyle işlevi farklı ve daha çeşitlidir.

Em ile karşılaştırılabilecek bakteri kokteyli hazırlamak için filipinli doğal tarım ustası gil carandang'ın ındigenous microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) adı altında doğadan toplanan mikroorganizmalar prosedürünü takip etmek gerekir. Fırsat bulursam adım adım yapıp, organizların mikroskobik görüntülerini de dahil yayınlamayı planlıyorum.
böyle bir çalışma çok mükemmel olur
takibinizdeyiz...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 18:39   #10
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Sevgili MeyveliTepe,
Elde ettiğimiz laktik asiti başka nerelerde kullanabiliriz, anladığım kadarıyla salamura zeytin yapımında tuz yerine kullanmak mümkün.

teşekkürler

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 19:04   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 303
Selamlar, yağsız süt kullanılmalı değil mi?

miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 09:51   #12
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Sevgili MeyveliTepe,
Elde ettiğimiz laktik asiti başka nerelerde kullanabiliriz, anladığım kadarıyla salamura zeytin yapımında tuz yerine kullanmak mümkün.

teşekkürler
Ben dün yaptığım balık enzimime de koydum.Hazırladığım fidan dikim harcınada spreyliyeceğim.

Asia beğendi.
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2013, 20:03   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 318
bu da pirinc suyundan lactobacillus uretme cabamin sonucu.. pirinc suyunu 1 hafta beklettim mayhos kokudan cok peynir kokuyordu, süt ekledim 2 hafta gecti sayilir hala peynir kokuyorlar.. sizce cöp mü ?
not: iki sisenin icerigi zamanlamasi ayni. ikisinin de kapaklari gevsek konmustu. soldaki zamanla sikilasmis. acinca gaz cikisi oldu. ama kokular ayni...

Asia beğendi.
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2013, 20:16   #14
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Şişeleri sırasıyla alttan delerek sarı renkli serumu süt kalıntıları gelmeden başka bir kaba aktarıp oradan da bir şişeye aktarabilirsiniz. PH ölçme imkanınız varsa ve 4,5 veya daha altında bir değer ise olmuştur. Mikroskop imkanı da varsa tipik laktik asit bakterileri mevcut mu diye bakılabilirdi.

Asia ve Sûz-i Dilârâ beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2013, 20:24   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 318
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Şişeleri sırasıyla alttan delerek sarı renkli serumu süt kalıntıları gelmeden başka bir kaba aktarıp oradan da bir şişeye aktarabilirsiniz. PH ölçme imkanınız varsa ve 4,5 veya daha altında bir değer ise olmuştur.
PH kagitlarim var, cok guvenemiyorum ama bakacagim.
peynir kokusu normal mi yoksa istenen birsey degil midir?

ek: sağdaki sise ,daha sari olan .. PH kagidiyla olcum 4-5 arasi verdi digerini 1-2 gun daha bekletmeyi dusunuyorum

Asia beğendi.

Düzenleyen antihistaminik : 09-04-2013 saat 21:06 Neden: ph olcumu
antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2013, 20:29   #16
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Tam olarak peynir değil ama kendine has bir kokusu vardır. Kötü kokmadığına göre koku bakımından bir problem görünmüyor.

Asia beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2013, 11:13   #17
Ağaç Dostu
 
Yarkin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Izmir ve cevresi
Mesajlar: 115
Sn, meyveli tepe. Merhabalar. Elime bir sekilde brottrunk denen sey gecti... Cok faydali ve icinde mikro organizmalar olan faydali bir icecek.. Sizinde bizlere cok sik bahsettiginiz latik asit (Milchsäure) cok bol oldugu, Yurt disinda icecek olarak satilan B12 agirlikli gida maddesi... Bu bugday (vollkorn) fermantasyonu ile elde edilen mikro organizmalar... Deneme bazinda yaptigim ve basarili oldugum denemelerimi daha sonra dile getirecegim..

Sizin cok önem verdiginiz laktik asit burada yogunlukla var... Ben bir miktar derin sogutucuya koydum. bugün yarin cikartip bir deney yapacagim... Mikro organizmalarin aktif olup olmadigini bilmek istedim...

Sn. Meyveli tepe. Bu icecegin, e mail adresi: www.kanne-brottrunk.de

Konuyu sizin degerlendirmeniz fevkelade olacaktir diye düsündüm...

Saygilarimla


Düzenleyen Yarkin : 01-11-2013 saat 16:26
Yarkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2013, 13:22   #18
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,107
Hazır konu yeniden gündeme gelmişken ben de aklıma takılan bir konuyu sormadan geçemeyeceğim. Elde edilen laktik asit kullanım yerine göre çoğaltılacağı zaman, içerisine konulacak olan melas, pekmez vb. ile mi kullanılacak? Yoksa ayrıştırma yoluna mı gidilmesi lazım? Örneğin zeytin salamura suyuna melas katılmış laktik asitli bu sıvıyı koymanın bir sakıncası olur mu?

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2013, 16:51   #19
Ağaç Dostu
 
Yarkin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Izmir ve cevresi
Mesajlar: 115
Sn. meyvelitepe ,

Brottrunk denen seyin icinde;

Aminosäuren : Amino asitler

Milchsäurebakterien : Laktik asit bakterileri

Eiweißbausteine : Protein yapı taşları

Vitamine, Mineralien

Bulundugu dile getiriliyor...

Deneme bazinda Brottrunk ile yaptigim yogurt sahane oldu... Kati, kremli gibi, susuz, gayet yumusak bir yogurt elde etdim..

Sizin bahsettiginiz pirinc suyundaki laktik asitlerde ayni görevi yapabilmesi lazim... Ne dersiniz ?

Yarkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2013, 17:46   #20
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Laktik asit üreten bakteriler ailesi oldukça geniş. Pirinç suyuna havadan bakteri yakalayıp süt ile diğer bakterileri elimine ettiğinizde tam olarak hangilerini izole ettiğini bilemezsiniz. Farklı uygulamalarda farklı bakterilerin izole edilmiş olması da kuvvetle muhtemeldir.

Bu yüzden bu şekilde elde edilmiş laktik asit bakterileriyle yoğurt olup olmayacağı bir hayli değişken olabilir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Olursa ne güzel, afiyetle yersiniz. Olmama ihtimali daha büyük ama o da ziyan olmaz. Bir torbada süzüp lor gibi bir şey elde edersiniz, o da güzel.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2013, 17:50   #21
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Hazır konu yeniden gündeme gelmişken ben de aklıma takılan bir konuyu sormadan geçemeyeceğim. Elde edilen laktik asit kullanım yerine göre çoğaltılacağı zaman, içerisine konulacak olan melas, pekmez vb. ile mi kullanılacak? Yoksa ayrıştırma yoluna mı gidilmesi lazım? Örneğin zeytin salamura suyuna melas katılmış laktik asitli bu sıvıyı koymanın bir sakıncası olur mu?
Pekmez eklenmiş suda çoğaltılmış laktik asit bakterisi suspansiyonunu öylece salamuraya ekleyebilirsiniz. PH'ın 4,5'den düşük olmasına dikkat edin. Daha yüksek bir PH seviyesinde ise kullanmamalısınız. Salamuranın tuz oranını %6 (salamura suyu + zeyin ağırlığının) seviyesinde tutmanızı öneririm. %8'i geçmemelisiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 10:04   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 34
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Laktik asit üreten bakteriler ailesi oldukça geniş. Pirinç suyuna havadan bakteri yakalayıp süt ile diğer bakterileri elimine ettiğinizde tam olarak hangilerini izole ettiğini bilemezsiniz. Farklı uygulamalarda farklı bakterilerin izole edilmiş olması da kuvvetle muhtemeldir.

Bu yüzden bu şekilde elde edilmiş laktik asit bakterileriyle yoğurt olup olmayacağı bir hayli değişken olabilir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Olursa ne güzel, afiyetle yersiniz. Olmama ihtimali daha büyük ama o da ziyan olmaz. Bir torbada süzüp lor gibi bir şey elde edersiniz, o da güzel.
Havadan bakteri yakalayıp demişsiniz!Bunu açarmısınız?Pirinç suyunu şişeye koyup ağzını bez ile bağlamışsınız hava ile teması yok,nasıl havadan bakteri yakalanıyor

Laktik asit bakterisi üretebilmek köy yoğurdu veya probiyotik yoğurdu sulandırıp pekmez ile karıştırıp hava verirsek bakterileri çoğaltabilirmiyiz?

MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2014, 00:47   #23
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Galeri: 11
Sayın MeyveliTepe, 100 ml laktik asit solüsyonu, 100 ml melas'ı 2 litre suda karıştırıp karanlık ortamda bekletmeye aldım, 3. günün sonunda içerisinde fotoğraflarda ki gibi bir oluşum meydana geldiğini gördüm, sizce bu oluşum normal mi?



Name:  20140626_003848.jpg
Views: 2264
Size:  60.6 KB

Name:  20140626_003910.jpg
Views: 2221
Size:  71.7 KB

Name:  20140626_003813.jpg
Views: 2215
Size:  40.1 KB

Name:  20140626_003820.jpg
Views: 2247
Size:  38.3 KB

gokselcetin beğendi.
gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2014, 00:52   #24
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Üstte beyaz küf olması normaldir, fakat emin olmak için PH değerini bilmekte fayda var.

Asia ve gökhan07 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2014, 00:57   #25
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Galeri: 11
Sayın MeyveliTepe, çok teşekkür ederim.

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2014, 08:17   #26
Ağaçsever
 
merdefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 98
Sayın MeyveliTepe'ye 4 yıl önce açmış olduğu konudan dolayı teşekkür ederim. Harika bir konu denemelere başladım bile HAwai üniversitesinin Agustos 2013 yayınlamış olduğu bir pdf buldum aramalarım sonucunda "Natural Farming: Lactic Acid Bacteria" konu başlıklı burada aynı sizin gibi anlatmış bir de ufak bir not var yapraktan laktik asit vermek konusunda ; Meyve ürünlerinde laktik asidin yapraktan verildiği koşullarda meyvedeki birks değerini ( yani meyve tadını ) azalttığı bildirilmiş. Bu uygulamanın meyvenin son döneminde yapılmasıın uygun olduğu yazıyor dilerseniz pdf yi paylaşabilirim. Saygılarımla

merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2016, 22:17   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 162
Bir teşekkür bırakıyorum bu güzel konu için...

Ben pirinci sekiz gün beklettim.Süt ekledim ve bir kaç gün sonra tam tarif edildiği gibi oldu.Ama yinede bir haftayı tamamlamasını bekleyeceğim.

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2016, 12:14   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 162
Buzlukta saklasak olur mu?

Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu?

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2016, 12:31   #29
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu Mesajı Göster
Buzlukta saklasak olur mu?

Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu?
Buzlukta saklamayın. Ağzı hava almayacak şekilde kapalı, serin ve karanlıkta saklayabilirsiniz.

Asia beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2016, 12:35   #30
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,673
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu Mesajı Göster
Buzlukta saklasak olur mu?

Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu?
Bokashi denemeniz felaket ile sonuçlandı ise sebebi büyük ihtimal bokashi kovasındaki malzemeyi iyi sıkıştıramamış olmanız, içinde hava hava kalmış olmasındandır. Bokashi malzemesi hiç hava kalmayacak şekilde sıkıştırılıp, üst kapağı da hava sızdırmaz olduğunda içine laktik asit veya EM ile hazırlanmış kepek olmadan dahi bokashi oluyor.

Asia ve Sûz-i Dilârâ beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017