agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni240Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-09-2020, 22:05   #121
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,629
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saleri Mesajı Göster
https://www.youtube.com/watch?v=NCXttIrLc3U

Burdaki videoda bokashi ve LAB hakkında detaylı anlatım var.

...]
Çok kötü ve saygısız bir anlatım. Kendisini tanırım, defalarca elinde kağıt kalem bize gidip geldi. Adamcağız dediği Gil Carandang'ı da ben söyledim kendisine. Dr.Higa hakkında söyledikleri de doğru değil.

isil.e beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2020, 07:09   #122
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-04-2020
Şehir: Çanakkale / Bayramiç
Mesajlar: 144
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Serumları yapıp süzüp kaldırdıktan sonra, önce aktifleştirilmiş lactobacillus sıvısı yapacaksınız. Bunun için, 1 litre melas, 1 litre serum ve 18 litre suyu iyice karıştırıp bir kaba dolduracaksınız. Ağzı kapalı ama gazı boşaltacak bir düzene ihtiyacınız var. Hava kilidi iyi iş görür. Karanlık ve ılık bir yerde 15 gün bekleyecek. Bu sıvıyı sulama suyuna 1:50 - 1:100 aralığında bir oran ile kullanabilirsiniz.


Bu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.
Sn.Meyvelitepe,

Hazırladığımız serumu 1/50 veya 1/100 oranında kümes hayvanlarına faydalı olması anlamında vermemizde bir sakınca olurmu acaba.

Resulgur beğendi.
Çamfıstığı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2020, 11:15   #123
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,629
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamfıstığı Mesajı Göster
Sn.Meyvelitepe,

Hazırladığımız serumu 1/50 veya 1/100 oranında kümes hayvanlarına faydalı olması anlamında vermemizde bir sakınca olurmu acaba.
Verebilirsiniz. Aktifleştirerek de henüz tazeyken 1:20 civarında sulandırarak verebilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2020, 12:55   #124
Ağaçsever
 
köpük_bahçesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2020
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
SBu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.
Sayın MeyveliTepe ben evde kompost yapıyorum ve yaparken sadece yoğurt suyu kullanıyorum. Bu serumu kullansam komposta ekstra ne katkısı olur.

Birde Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) ilgili bir çalışma yapacağınızdan bahsetmişsiniz böyle bir çalışma yaptınız mı site göremedim.


Düzenleyen köpük_bahçesi : 04-10-2020 saat 12:56 Neden: imla
köpük_bahçesi Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2020, 21:00   #125
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-02-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 92
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.
Önceki yazılarınızdan yola çıkarak bokashi kovasını evin bir haftalık organik çöpüyle doldurduğumuzu ve fermentasyonun 2-4 haftalık süreçte tamamlanacağını varsayarsak, bokashi'yi solucanlara vermeden önce fermentasyonun tamamlanması için atıkları poşete alıp birkaç hafta bekletmek mi gerekir? Tabi bu sırada kova tekrar dolacak ve yeni bir poşet daha beklemeye alınacak. Böylece her hafta bir poşet fermente solucan besini elde etmiş olacağız. Bahçem için planladığım bu akışta bir yanlışlık var mı danışmak istedim.

Özge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2020, 23:25   #126
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,629
Evet, olabilir. Ayrıca poşette bekletmeden de solucanlara verebilirsiniz. Solucanlar için c:n oranı daha önemli. Organik çöpleri biriktirirken aralara kağıt karton kırpıntıları da eklerseniz karbonu yükselterek c:n oranını ayarlamış olursunuz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2020, 04:57   #127
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-02-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 92
Evet, anlattığınız gibi kağıt kırpıntısı ekleyip laktik asit bakteri sıvısı fısfıslayarak yapacağım. Sonuçta c:n oranını göz kararı ayarlamış olacağım. Peki, solucan kabını gözlemleyerek optimum c:n oranını tutturup tutturamadığımı anlayabilir miyim? Örneğin, çöpler önce biter kağıtlar tüketilmeden kalırsa karbonu çok koymuşum gibi bir çıkarım yapmak mantıklı mı?

Özge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2020, 08:58   #128
ezo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 212
İlk serum çalışmam maalesef çöp oldu. Pirinç suyuna süt eklemeden önce süzmemiz mi gerekiyor?

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2020, 09:25   #129
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,629
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezo Mesajı Göster
İlk serum çalışmam maalesef çöp oldu. Pirinç suyuna süt eklemeden önce süzmemiz mi gerekiyor?
Şart değil.

ezo beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2020, 04:43   #130
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-09-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Sayın Gökhans ve Sayin Meyvelitepe, yanıtlarınız için teşekkürler ediyorum. Tavsiyenize uyarak ikinci denememi yaptım, başarılı oldu. Tüm aşamaları tamamladım. Kendime göre şöyle pratik bir yontem de kullanmaya başladım. 5 litrelik pet su bidonlarinin tabanlarinı kesip , başaşağı olacak şekilde kapağın olduğu yere birkaç parça et ,peynir vs için marketlerden verilen köpük tabak kırpıntısı yerleştiriyorum.
Bu sayede çıkacak suyla çöpün temasını kesiyorum. Açtığım taban kısmından dolduruyorum malzemeyi.Tabani takrar yerine yerleştirip ek yerine streç film sarıp yine başaşağı olarak muhafaza ediyorum 15 gün. Suyu almak için kapağı hızlıca açıp tekrar kapatıyorum
Boylece musluk ve bidon zahmetinden kurtulmuş oldum.

halilunay beğendi.
dürriye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2021, 22:13   #131
Yeni Üye
 
peyker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: Kocaeli-Darıca / İstanbul
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sofii Mesajı Göster
Merhaba, Benim denemem biraz değişik sonuçlandı. Pirinç suyunu karanlık bir mutfak dolabında bekletmiştim. Yaklaşık 1,5 bardak kadar pirinç suyuna 2 litre UHT süt ekledim, kavanozun ağzını hava alacak şekilde örtüp balkonda beklettim. Havadan bakteri toplama meselesini yanlış anlamışım sanırım, şimdi tekrar okuyunca karanlık bir yerde ve 20-25 derece gibi bir sıcaklıkta beklemesi gerektiğini anlıyorum. Karışım kefir gibi bir kıvamda. Kötü koku yok, hatta merak edip tadına baktım, tadı da tatlımsı kefir gibi. Market yoğurdu ile yoğurt mayalayınca sünen bir kıvamda yoğurt olur ya hani, kıvamı öyle. Fotoğraflardaki gibi sıvının altta kalması gibi bir durum olmadı. Tamamı homojen, bildiğiniz kefir Tülbentten geçireyim belki sıvı kısmı ayrışır dedim, bütün karışım tülbentten geçti. PH ölçtüm, 4 çıktı. Böyle bir durumla karşılaştınız mı acaba? Gereksiz tüketim konusuna kafayı takmış biri olarak o iki kutu (UHT de olsa) sütün boşa gitmesine gönlüm el vermiyor.
- Kavanoza alıp bu kez karanlık ve ılık bir yerde biraz daha mı bekletsem diye düşünüyorum ama bilemedim.
- Üstte kalan tortunun hayvanların sindirim sistemi için iyi olduğunu okumuştum, denemek için köpeğime tattırdım, bayıla bayıla yaladı. Bu karışım işe yaramayacaksa köpüşe yedirsem mi?
- Enzim yapmaya başladım, bu karışımı enzimde kullanabilir miyim?
- Meyvelitepe'nin bloğundan okuduğum apartmanda kolay komposto yapımı ile ilgili yazısından yararlanarak bir nevi bokashi yapıyorum. Gazete kağıdı, yumurta viyolü gibi kağıtları parçalıyorum; ekşi maya, melas, su karışımı ile kağıtları ıslatıyorum, 2 hafta hava almayacak şekilde bekletip sonra kurutuyorum. Bunu da evden çıkan organik atıklarla karıştırıp hava almayacak şekilde bekletiyorum. En son toprağa gidiyorlar. Klasik bokashi sürecini serum yerine ekşi maya ile yapıyorum diye özetlenebilir. Bu işte şu anda elde ettiğim karışımı kullanabilir miyim?
Merhaba.
Yaklaşık 1 sene olmuş alıntıladığım yukarıdaki post gireli. Ama benim bokashi kompost serüvenim yeni başlıyor ve laktoserumumu yapma aşamasındayım. Acaba daha kolay yolu yok mu diye düşünürken; bu yazıda "süreci ekşi maya ile götürme" bölümünü gördüm ve gözlerim parladı. Olabilir mi ve nasıl?
Ayrıca laktoserum oldu diyelim. Bunu çoğaltamaz mıyız, tekrar tekrar baştan mı almak gerekli süreci?
Okumalarım devam ediyor ama burada olup sorumu gören ve yardımcı olmak isteyen olursa mutlu olurum.
Teşekkür ederim şimdiden.

Düzeltme1: Ek bir soru;
Kombucha çayını bokashi serumu olarak kullanabilir miyiz?
Bir ara çok fazla miktarda kombucha üretimi yapıyor ve sevdiklerimle paylaşıyordum. Bir süre sonra ilgi azaldı ve elimde yaklaşık 2 ay mayalanmış kombucha sıvısı kaldı ve eminin kilerindeki buzdolabında belki 3-4 senedir kavanozlarda duruyor. Durdukça faydasının arttığını okumuştum. Mesela onları seyreltip (hangi oranda?) bokashi serumu olarak kullanabilir miyim?
Ve diğer sorumu yenileyeyim; ekşi mayayı kullanabileceğimizi okudum yukarıda; nasıl? Lütfen bilen izah edebilir mi?
Not: Pirinç suyumu kontrol ettim. Bugün 6. gün ama üzerinde minicik de olsa bir küf noktası gördüm. Çöp oldu. Yeniden deneyeceğim.


Düzenleyen peyker : 06-02-2021 saat 21:02 Neden: Ek
peyker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2021, 15:04   #132
Yeni Üye
 
peyker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: Kocaeli-Darıca / İstanbul
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi köpük_bahçesi Mesajı Göster
Sayın MeyveliTepe ben evde kompost yapıyorum ve yaparken sadece yoğurt suyu kullanıyorum. Bu serumu kullansam komposta ekstra ne katkısı olur.

Birde Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) ilgili bir çalışma yapacağınızdan bahsetmişsiniz böyle bir çalışma yaptınız mı site göremedim.
Yoğurt suyu da oluyor mu bokashi sıvısı olarak?
Başka alternatifler var mı?
Peyniraltı suyu?

Bilgisi olan cevap yazabilir mi?

Peşpeşe attığım postlardan da anlaşılacağı üzere; bir an önce çöp turşusuna başlamak istiyorum ve pratik bir serum/sıvı arayışındayım.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

peyker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2021, 18:31   #133
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-02-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 92
Benim serum denememde bir şeyler ters gitti gibi. Sütü ekleyeli 10 gün oldu. Süt kalıntıları ve serum tam olarak ayrışmadı. Ayrıca serum üstte birikti ve miktar olarak çok az. Beklemeye devam etmeli miyim sizce?

Name:  IMG_20210209_100358.jpg
Views: 146
Size:  29.4 KB
Name:  IMG_20210209_100916.jpg
Views: 139
Size:  31.9 KB
Name:  IMG_20210219_200125.jpg
Views: 138
Size:  31.1 KB

Özge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2021, 09:25   #134
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 343
Daha önce pirincin soğuk yıkama suyu ile hazırladığımız laktik asiti, 4 bardak arıtma suyu ve 1 bardak üzüm pekmezi, bardağın %75 i kadar aktik asit karışımımızı karanlı 20derece odaya bıraktım. Yalnız resim çekerken şarap yapan biri olarak sayımn @meyvelitepe ye sorum şarap yaparken maya olarak laktik asit kullanabilirmiyiz?
Bu resimde gazını almayı unutmaya önlem olarak serum öğnesini şişeye taktık, hortumun içi su dolu, böylece gaz çıkarken içeri oksijen girmeyecek bir nevi şarap yapmış olacağız, Peki bu doğrumu sn Meyvelitepe, yksa arada bir oksijen alması daha mı iyi?
Başka bir soru aklıma geldi Sn meyvelitepe, mesela pekmez yerine, bal polen karışımı koysak laktik aside ne gibi artı eksi olur?

Eklenen Resimler
 
chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2021, 13:04   #135
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,629
Şarap sürecine laktik asit bakterisi karışırsa şarap bozulur.

Şarap (ve sirke) sürecinde mayalar çalışır. Ortama laktik asit bakterisi girdiğinde süreç başka bir şeye evrilir.

Bal gibi değeri yüksek bir şeker koymanın bir anlamı yok. Aksine balda antibakteriyel bileşiklerin bulunduğu söylenir.

chelik26 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2021, 14:04   #136
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Şarap sürecine laktik asit bakterisi karışırsa şarap bozulur.

Şarap (ve sirke) sürecinde mayalar çalışır. Ortama laktik asit bakterisi girdiğinde süreç başka bir şeye evrilir.

Bal gibi değeri yüksek bir şeker koymanın bir anlamı yok. Aksine balda antibakteriyel bileşiklerin bulunduğu söylenir.
Teşekkür ederim açıklama için.

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2021, 17:23   #137
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 343
Sn Meyvelitepe, laktik asite pekmez karıştırarak elde ettiğim karışım değerleri resimdeki gibi, ama su katmayı unuttum, sadece laktik asit ve pekmez karışımı, bu karışımı yine 1:1 1:05 mi karıştırmalıyım. 1 Karışım, 1 ve 05 su **** tam tersi mi?
Bir başka sorum ise,
Pirinç suyunu 10 gün beklettikten sonra sütle bekletmeden direk daha önce yaptığım laktik asite karıştırdım, sonra aklıma geldi, bu sefer tüm karışıma süt ekledim Acaba sonuç değişik olurmu, Zaten süt hemen alta çökmüş.

Eklenen Resimler
   
chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2021, 19:09   #138
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,629
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 Mesajı Göster
Sn Meyvelitepe, laktik asite pekmez karıştırarak elde ettiğim karışım değerleri resimdeki gibi, ama su katmayı unuttum, sadece laktik asit ve pekmez karışımı, bu karışımı yine 1:1 1:05 mi karıştırmalıyım. 1 Karışım, 1 ve 05 su **** tam tersi mi?
Bir başka sorum ise,
Pirinç suyunu 10 gün beklettikten sonra sütle bekletmeden direk daha önce yaptığım laktik asite karıştırdım, sonra aklıma geldi, bu sefer tüm karışıma süt ekledim Acaba sonuç değişik olurmu, Zaten süt hemen alta çökmüş.
Anlattığınızı pek anlayamadım.

Laktik asite pekmezi niye karıştırdınız? Laktik asit ve lactobacillus serumu aynı şey değil. Lactobacillus serumuna mı pekmez karıştırdınız? Öyle ise, su ilave etmediğiniz için bakterilerin üreyebilecekleri yeterli hacimi oluşturmadınız demektir. Bu ortamda bakteriler pekmezi tüketirler ama popülasyon çok artmaz, çünkü yerleri yok. Üstünden çok zaman geçmediyse var olan karışımın 5 misli kadar klorsuz su ekleyin.

Pirinç yıkama suyunu fermente ettikten sonra süte eklemenin sebebi, karışımdaki lactobaciilus dışındaki organizmaların ölüp sadece laktozdan beslenen lactobacillus'un kalmasını sağlamak. Sonradan süt eklediğinizde, arada geçen zaman çok değil ise sürecin yine çalışması lazım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2021