28-09-2010, 11:15 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Likopen içeriği zengin sebze ve meyve yetiştirmek.
Likopen sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Bir çok araştırma göstermiştir ki likopen prostat kanseri, sindirim sistemi, göğüs kanseri, akciğer kanseri ve yaşlılıktan dolayı oluşan kalp dejenerasyonunu aktif olarak engelleyebilir. Kanseri önler mi? Kanser riski bir çok nedenlere bağlıdır. Beslenme önemli olanlarından biridir. Uzun bir zamandan beri, taze besin ve işlenmiş meyve ve sebze yemek sağlıklı beslenme olarak kabul edilmektedir. Domates ve domates ürünleri likopen içeriği olarak zengindir. Likopenin vucutta anti-oxidant olarak görev yapmaktadır. Şu anda herhangi bir yiyeceğin kanseri önleyeceği sonucuna varmak çok erken ise de, araştırmalar umut vericidir. Nasıl çalışır? Likopen vucut tarafından absorve edilen bir anti-oxidant�tır ve zarar görmüş hücreleri onarmaya yardımcı olur. Anti-oxidant�lar kansere sebebiyet verebilecek DNA oxidasyonuyla savaşan bir bileşimdir. Kandaki likopen miktarı arttıkça, okside edilmiş bileşikler azalır. Nelerde Likopen bulunur? İnsan vucudu likopen üretemez fakat besinlerde hazır olarak bulunur. Tropikal meyvelerde, karpuzda, kırmızı greyfurtta bulunur. Ancak likopenin %85�i domates ve domates ürünlerinde bulunur. Sırasıyla domates salçası, ketçap, domates suyu likopence zengindirler. Araştırmalar göstermiştirki kan sistemimiz likopeni en iyi şekilde işlenmiş domatesten (salça, ketçap v.b.) absorve etmektedir. Likopence Zengin Olan Sebze ve Meyveler Ürün Likopen (mg /100 g) Domates Salçası 85 Domates Ketçabı 15.9 Domates suyu 9.5 Domates sosu 14.1 Karpuz 4.0 Pembe Grayfurt 4.0 Taze domates 3.0 *Likopen oranı iklim şartları, toprak yapısı ve domates çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Likopen hakkında daha fazla bilgi için www.lycopene.org sayfasına bakınız. Düzenleyen MeyveliTepe : 28-09-2010 saat 23:26 Neden: başlıkta harf hatası. |
28-09-2010, 11:18 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Sevgili Arkadaşlar, benim toprak düzenleme çalışmalarımın vede bitki besleme konularındaki gösterdiğim hassasiyetin gerçek sebebi doğal tarımın anlayışına paralel olarak, insan sağlığını bozan etkilerden ve toksinlerden koruma amacına yönelik sebzelerin ve meyvelerin üretmesinin ve içeriğinin bu tür enzim gibi anti oksidanlarca zengin beslemeye yönelik çalışmalar yürütmekteyim. Bu çalışmalarımın içeriğini sırası geldikçe sizlerle paylaşarak bu çalışmalarımı ilerleterek sebze ve meyvelerle gerçek sağlık reçetelerine ulaşmayı amaçlamaktayım, bu başlıktaki yorumlarınıza şükranlarımı sunar devamını dilerim, segilerimle hoşça kalınız. Saygılarımla. |
28-09-2010, 12:06 | #4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
İlgine şükranlarımı sunarım, sındırgılı.
Alıntı:
Bu konuda toprak yapısına katılacak bitki besleme için özel kompost yapma çalışmalarını başlatmış bulunuyorum, bu konuda sizlerin katılımlarınızı bekler ilgilerinizin paylaşımlarından ileri derecede yorumlar sunma düşüncelerim var, sevgilerimle bütün güzellikler sizlerle olsun, hoşça kalınız. Saygılar. |
|
28-09-2010, 14:01 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Goji konusunda da ortaya çıktığı gibi , toprak fakirse orada yetişen meyvenin adı "süper" olsa da içeriği süper olmuyor. Bu durumda meyvenin-sebzenin yetiştiği toprağın tüm unsurları ile zengin olması gerek ki o meyveden-sebzeden beklediğimiz yarara ulaşabilelim. |
28-09-2010, 21:42 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Ben,` LIKOPEN`oranini eksik yazmisim. Sn.Denizakvaryumunun ve Sevgili Bari`nin yazilarinda, domatesten 10-17 kati fazla likopen icerdigini gordukten sonra duzeltme ihtiyacini hissettim. Kompostu yaparken; potasyum,lityum,germanyum gibi elementleri nasil yukleyecegiz? Ben, icilebilir muz enzimi (extract) yapmaya basladim.Bunun yaninda, denizden yosun toplayacagim. Sevgili Epsody, bu konularda sen bizden kosar adim onde gidiyorsun.Dusuncelerini bizle paylasirsan sevinirim. |
28-09-2010, 23:24 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Sayın Jezebel; Başlıktaki paylaşımlarınız için şükranlarımı sunarım, Saygılarımla. |
29-09-2010, 05:47 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: kayseri
Mesajlar: 41
|
Sayın Epsody , Likopen ve bu doğal antikanserojen hakkında verdiğiniz geniş bilgi için teşekkürler . Çareleri doğada aramak gerekiyor , bilim bunu tekrar tekrar ıspat ediyor . Çörekotunun , karanfil 'in bilinen diğer antioksidanlardan üstün olduğu gerçeği ... Bizim de doğaya , doğal olana sarılmamız gerektiği konusuna dikkat çektiniz . Ketçap konusunda- içinde konservan ve katkı madeler bulunduğu için salça ile bir tutulamıyacağını söylemek isterim . Saygılar . |
13-07-2012, 07:18 | #9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-06-2012
Şehir: konya
Mesajlar: 14
|
Konya’nın Çumra ilçesinde deneme ekimi yapılan yüzde 100 yerli "Yerlikaya" tohumlarından çıkan domateslerin içerisindeki kanseri önleyici maddenin, diğer cinslerden 4 kat daha fazla çıktığı belirtildi. Çumra Domates Üreticileri Kooperatifi İkinci Başkanı Mevlüt Demirci, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde tohumların büyük bölümünün İsrail’den geldiğini, üreticinin de bu tohumları kullanmak zorunda kaldığını belirtti. Sofraların vazgeçilmezi olan domatesin tohumlarının da İsrail’den geldiğini ifade eden Demirci, "Bu tohumlardan yetişen domateslerin lezzeti, rengi ve raf ömrü istediğimiz gibi olmuyordu. Zaten insanlar da bu ürünleri görünce hemen fark ediyor" dedi. Demirci, İsrail tohumlarına alternatif olarak bir firma tarafından "Yerlikaya" isminde yüzde 100 yerli domates tohumu geliştirildiğini öğrendiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Yerlikaya’yı ilk defa bu yıl denedik. Çok iyi sonuçlar aldık. Domatesler rengi, lezzeti, kokusu ve uzun raf ömrü açısından İsrail tohumlarından yetişen domateslerden çok daha iyi. İsrail tohumları dayanıklılık açısından da çok iyi değildi. Bu yıl ülke genelinde domatesler bir hastalık nedeniyle tarlada çürüdü. Bizim deneme ikimini yaptığımız Yerlikaya domateslerinde böyle bir hastalığa rastlamadık. Çok dayanıklı." KANSERİ ÖNLEYİCİ MADDELER DİĞERLERİNE GÖRE DAHA FAZLA Deneme ekimini yaptıkları ürünlerde kanseri önleyici maddenin, İsrail tohumundan yetişen domateslerdekine oranla çok daha fazla çıktığını anlatan Demirci, "İlçe Tarım Müdürlüğü laboratuvarlarında yaptırdığımız testlerde Yerlikaya domateslerindeki kanseri önleyici madde olan likopen diğer cins domateslere oranla 4 kat daha fazla çıktı. Bu, özellikle kentlerde yaşayan ve yerli domates bulamamaktan yakınan insanlar için müjde gibi bir haber. Çünkü, artık eskiden köyümüzde yediğimiz domatesleri rahatlıkla marketlerden, manavlardan alabileceğiz" diye konuştu. Demirci, bu yıl Çumra’da dikimini yaptıkları 3 bin domates fidesinden 20 tona yakın ürün aldıklarını dile getirerek, önümüzdeki yıllarda bu rakamı 300 bin fideye artırmayı planladıklarını bildirdi. Yerlikaya domates tohumlarının maliyetinin de İsrail tohumlarına göre çok düşük olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu yerli tohumun ülke genelinde daha da yaygınlaşması ülkemizin menfaatleri için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü hem dayanıklı, hem lezzetli, hem sağlıklı, hem de çok ucuz. Biz, bölgemizde önümüzdeki yıllarda bu domatesin üretimin artırıp ihracatını yapmayı planlıyoruz." LİKOPEN İLE PROSTAT KANSERİ HASTALARIN TÜMÖRLERİNİ KÜÇÜLTTÜ Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Doç. Dr. Mehmet Artaç, likopen denilen maddenin kanserin önlenmesinde faydalı olabileceğine dair yurt içi ve yurt dışında birçok yayın olduğunu belirtti. Bu araştırmalardan birini yapan ve ABD’de kanser araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ömer Küçük, prostat kanseri olan 15 kişiye üç hafta, günde 30 miligram likopen vererek tümörlerini küçültmüştü. |
|
|