agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen mbdeniz

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2007, 19:23   #1
Ağaç Dostu
 
heDera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 268
Soğuk ve sıcak katlama (tohum)

merhaba ben yeni üyeyim.arkadaşlar benide konularınıza dahil ederseniz sevinirim bu arada tohumu katlama usulunu bilen var mı

heDera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2007, 19:39   #2
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili hedara, forumumuza hoşgeldiniz.

Tohum katlama, bildiğiniz elenmiş dere kumunun bir kasa veya makul bir kapta bir kat tohum birkat kum olacak şekilde kat kat hazırlanmasıyla yapılır. Kat kalınlığı kabın taşınmasına olanak verecek yükseklikte ve büyüklükte olmasıyla ayarlanır. Bu işlem için kum, perlit, pomza gibi soğuk olabilen ve nemini kolay kaybetmeyen materyaller de kullanılır. Tohumun isteğine göre katlamaya aldığınız kap soğuk ortama konulur ve tohumun istediği süreye göre katlamadan çıkartılır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2007, 14:23   #3
Ağaç Dostu
 
heDera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 268
teşekkürler selahattin bey bana çok faydası olacak bu tekniğin,

heDera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2007, 11:56   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-10-2007
Şehir: İzmit
Mesajlar: 1
Merhaba
Umarım doğru başlık altında yazıyorumdur. Beni bir sorum var. Sıcak katlama ile soğuk katlamanın farkı nedir acaba?

tuliptr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2007, 16:18   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-10-2006
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 42
Tohumların temizlenmesi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yılmaz Mesajı Göster
Juniperus spp (Ardıçlar)
Kozalağın etli kısmı parçalanarak veya yıkanarak tohumlar temizlendikten sonra rutubetli kumda türlere göre 4-20 hafta soğuk katlamaya yapılarak ekilir.

[/I]
Sevgili Yılmaz,
Ardıç tohumlarında uygulanan kozalağın etli kısmının parçalanarak ve yıkanarak tohumların temizlemesi işlemi, benzer bitki meyvelerinde de yapılmalı mı? Örneğin Berberis, Ligustrum, Mahonya, Amerikan Sarmaşığı vb. gibi meyve kapsulü içinde bulunan tohumlarında katlama ve ekim öncesinde çıkartılmaları gerekir mi?

uyartem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 09:39   #6
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Soğuk ve sıcak katlama

Katlama iki şekilde yapılabilir:
1. Kontrollü depo koşullarında: +4 derecede 3-4 hafta süre ile tohumlar kasa içerisinde katlamaya alınır.
2. Açık hava koşullarında: Tarlada katlama yapılacak parseller belirlenir 20cm*20cm gibi ölçülerde. Bu parseller masura şeklinde(drenajı sağlaması için) hazırlanarak tohumlar 7 cm aralıkla yerleştirilir.
En alta çakıl-toprak-tohum-toprak-tohum... en üste tohumun 3-4 katı yüksekliğinde toprak atılmalıdır.
Toprak, su tutma kapasitesi yüksek ve hava geçirgenliği fazla olmalı. Bu kum,vermikülit, perlit karışımlarıyla sağlanabilir. Torf tercih edilmez.
Daha sonra bu ortamlar sulanarak tohumların çatlaması beklenir. Ve haftada bir veya iki kez tohumların durumu kontrol edilir. Radicula ve Plumula (kök ucu ve sürgün ucu) belirmeye başladığı zaman katlamadan alınırlar. Kök ucu ve sürgün ucunun büyümesi dezavantajdır hassas davranılması gerekir aksi takdirde tohumlarda kayıplarımız olur.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 19:52   #7
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sayın Selahattin Yımaz;
Ben soğuk katlama konusunda sizden etraflıca bilgi rica ediyorum.
Benim gibi bir çok üye bu konuyu iyi bilmiyor.

Öncelikle, soğuk katlama çiçek tohumlarınada uygulanırmı, aldığım tohumların hiç birinin üzerinde böyle bir açıklama yok.

Her tohuma (çiçek) ayrı bir süremi uygulanır.

Soğuk katlamayı niçin yapmamız gerekiyor.

Fidelere de uygulamak gerekiyormu.

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 21:14   #8
Ağaçsever
 
murathanoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 46
Soğukta Katlam Yöntemi

Soğukta Katlama : Dinlenme halindeki embiryoların çimlenme olgunluğuna getirilmesi ve tohum kabuklarının yapısının sağlanması amaçlanır. Nemli tohumların çimlenmeden önce belirli bir süre düşük sıcaklıkta tutularak dinlenme halindeki embriyoya sahip çalı ve ağaç tohumlarının çabuk ve yeknesak çimlenmesinde etkin olan bir işlemdir. Bu işlem yapılmadıkça belirli türlerin tohumları çok yavaş, uzun sürede ve düzensiz bir çimlenme gösterir. Bu gelişmenin olabilmesi için sıcaklığın 0-10 oC arasında tutulması, ortamın nemli ve havadar olması, katlamada belirli bir sürenin geçirilmesi zorunlu olmaktadır.

Kaynak: http://www.bahce.biz/bitki/dismekan/...yontemleri.htm

murathanoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2009, 00:27   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 3
Degerli arkadaslar..

Elimde toros sediri tohumlari var soguk katlamayi nasil yapmam gerektigini ve ne tur bir kaba ilk ekimi yapmam gerektigini, ekmek icin torf kullanmanin uygun olup olmayacagi hakkinda bilgilerinizi paylasirsaniz cok memnun olurum..

Simdiden tesekkurler...

tolgaelitez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 15:46   #10
Ağaç Dostu
 
birgaripyolcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
Soğuk ve sıcak katlama

Arkadaşlar bitkiler hakkında verilen bilgilerde bazen sıcak-soğuk katlama veya
sıcak-soğuk yastık gibi ifadeler kullanılıyor.Araştırdığım konular bana net açık ifade gibi gelmedi.Basit bir dille bunu açabilecek arkadaş var mı.Saygılarımla...

birgaripyolcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2010, 23:50   #11
Ağaçsever
 
mbdeniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 78
Çimlenme Engelleri Nasıl Giderilir.

Çimlenme engelini gidermek için yapılan işlemlere; tohumun ekim öncesi göreceği işlemler, ön işlem veya uyarıcı işlem denilmektedir. Bunlar hakkında pratiğe dönük kısa açıklamalar aşağıda yapılmıştır.

a-Asitle muamele;

Akasya, Yalancı akasya, İğde, Harnup Gladiçya gibi sert kabuklu tohumlar %95lik konsantre sülfürik asitle muamele edilir. Asit yakıcı bir kimyasal maddedir. Bu nedenle tohumların gözenekli, kevgir gibi çelik bir kaba konularak asite daldırılması ve türlere göre değişen sürelerde 5-60 saniye kadar asitte tutulması ve daha sonra tohumların bol su ile yıkanması gerekmektedir. Ancak bu işlemin deneyimli kişilerce yapılması gerekir.

b-Tohum Kabuğunu Aşındırılması;

Tohum kabuğundan veya etinden kaynaklanan çimlenme engelinin giderilmesinin en tehlikesiz yolu ise dış kabuğun aşındırılarak inceltilmesidir. Bunun için tohumun dış kabuğunu zedeleyen tambur şeklinde, tamburun içerisinde zedelemeyi yapan metal çivi veya çıkıntılar olan elektrikle veya elle çevrilen aletler geliştirilmiştir. En basit yöntem ise bir kabın içerisine tohumlarla birlikte çakıl taşlarının konularak sallanması veya çevrilmesidir.

Benzer şekilde etli meyvelerin etli kısmını ayıran aletler de geliştirilmiştir.

Burada hatırlatılması gereken en önemli husus ise sert kabuklu tohumların daha kabukları tam olarak sertleşmeden toplanarak ekilmesi halinde çimlenme engelinin aşılabileceğidir.

c-Sıcak Suda Bırakma;

Kabuktan kaynaklanan çimlenme engelinin giderilmesi için uygulanan yöntemlerden biri de tohumların sıcak suda bırakılmasıdır. Burada tohumların haşlanma riski vardır. Bunun için tohum hacminin 4-5 katı su kaynatılır ve ateşten indirilir. Daha sonra soğumaya bırakılan suya tohumlar atılarak 12-24 saat kadar burada tutulur. Sıcaklığın etkisi ile su alıp şişen tohumlar dibe çöker diğerleri üstte kalır. Su alıp şişmeyen tohumları tekrar sıcak suda bırakmak gerekebilir.

d-Sıcak katlama;

Tohum kabuğundan kaynaklanan çimlenme engelinin giderilmesinde uygulanan bir diğer yöntem ise sıcak katlamadır. Sıcak katlamada; 24 saat suda ıslatılan tohumlar suyu süzülmüş ıslak kum veya turba ile karıştırılarak oda sıcaklığında türlere göre belirtilen süre kadar tutulur.

e-Soğuk Katlama;

Embriyodan kaynaklanan çimlenme engelinin giderilmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Soğuk Islak katlama da denilen bu yöntemle tohumlar rutubetli, soğuk ve havadar ortamda belirli bir süre bekletilerek (dinlendirilerek) embriyoların gelişmesi ve uyku isteğinin yerine getirilmesi sağlanır.

Bunun için : 24 saat suda bekleyen ve suyu süzülen tohumlar yine suyu süzülmüş ıslak kumla karıştırılarak polietilen (naylon) poşet içerisinde belirli süre + 4 derecede bekletilir. +4 derece için evlerde kullandığımız buzdolaplarının sebzeliği uygundur. Katlamadan çıkan tohumlar hemen tüpe veya yastığa ekilmelidir.

Katlamada Dikkat Edilecek Hususlar;

Gerek sıcak katlama gerekse soğuk katlama esnasında tohumlar belirli aralıklarla gözle kontrol edilmelidir. Tohumlarda küflenme olduğu taktirde tohumlar yıkanmalı ve mantara karşı ilaçlanmalıdır. Yapılan kontrollerde tohumlarda çatlama ve sürme gibi çimlenme hareketleri görüldüğünde katlamaya hemen son verilmeli ve tohumlar ekilmelidir.

Katlamada dikkat edilecek bir diğer husus ise katlamaya ne zaman başlanacağıdır. Normal olarak bazı tür tohumlar (Meşe, kestane, sedir, göknar vb.) sonbaharda ekildiği taktirde bahara kadar geçen sürede toprakta katlama olacağından ayrıca katlamaya gerek duyulmaz. Buna karşın tohumu sonbaharda ekme gibi bir şansımız olmadığı taktirde katlamayı yapmak zorundayız. Bu durumda katlamaya başlama zamanı önem kazanmaktadır. Örneğin sedir tohumunu Ocak ayında temin ettik ve normal olarak ta Nisan ayında ekmek istiyoruz.. Sedir tohumunun bir aylık bir soğuk katlama isteği olduğunu düşünürsek katlamaya Mart ayında başlamak durumundayız. Aksi taktirde Ocak ayında temin ettiğimiz tohumu hemen katlamaya aldığımız taktirde Şubat ayında ekmek gerekecektir. Eğer sera gibi bir ortamımız yok ise Şubat ayında katlamadan çıkan tohumları zayi etmek durumunda kalabiliriz. Bu nedenle ekeceğimiz türün özelliğine göre ekim zamanımızı belirleyip katlama süresi kadar önceden katlamaya başlamak gerekmektedir.

Bilgilerin tamamı alıntıdır. Yazım yanlışları olabilir, düzeltmeden kopyaladım. Örneğin yukarıda kırmızı yazılan turba, torba olabilir.

asya04 beğendi.
mbdeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2010, 10:26   #12
Ağaçsever
 
bragfor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2008
Şehir: Manisa
Mesajlar: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tolgaelitez Mesajı Göster
Degerli arkadaslar..

Elimde toros sediri tohumlari var soguk katlamayi nasil yapmam gerektigini ve ne tur bir kaba ilk ekimi yapmam gerektigini, ekmek icin torf kullanmanin uygun olup olmayacagi hakkinda bilgilerinizi paylasirsaniz cok memnun olurum..

Simdiden tesekkurler...
Cedrus libani (Toros Sediri)
Sonbahar veya 6 haftalık kumda soğuk katlama ile ilkbaharda ekilir.
tohum miktarı kadar yeterli büyüklükte bir kaba 2-3 cm kalınlığında kum serin üzerini 3-4 cm kalınlığında kum ile örtün. kabın ağzını hava alacak şekilde bırakarak (+4) -(+8) derece sıcaklıkta tutabileceğiniz bir ortamda saklayın bu işleme 2 ay devam edin ilkbaharda tohumları katlamadan çıkararak çimlendirme yapın. ibreli türlerin çimlendirilmesi kontrollü şartlar ister fazla sularsanız mantarlanma dolayısıyla fidelerde devrilmeler görülür. bol ışıklı ortamda çimlendirme yapmalısınız.


Düzenleyen bragfor : 28-10-2010 saat 10:29 Neden: matarlanma değil, mantarlanma
bragfor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2011, 12:52   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-10-2011
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 5
mavi ladin tohumu ön işlem istiyormu?

altınkaynak07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 23:58   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
Bu yıl dorstenia nın tohumları oluştu,nette her hangi bir bilgiye rastlayamadım,dorstenia nın tohumlarını soğuk katlama veya başka bir işleme tabi tutmam gereklimi?

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2012, 16:11   #15
Yeni Üye
 
BEYLİKOVALI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-10-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 4
çimlendirme

elimde park ve bahçelerdeki ağaçlardan topladığım değişik çam türlerine ait tohumlar var idi ayıklayıp temizledikten sonra buzdolabında yaklaşık 4 hafta kadar tuttum ve en az 24 saat ılık suda beklettim.Sonra tohumlarımı yeterli olduğunu düşündüğüm oda sıcaklığında pencere önünde geniş yüzeyli bir tepsi içerisinde alt katına bir pamuk serip tohumları üzerine sıralı olarak ekeledim ve üzerine bir kat daha pamuk örterek pamuğun tamamen nemlenene kadar ıslattım ve üzerine streçle kapattım ve yaklaşık 2 hafta sonra tohumlarım kabuklarını patlatıp çıktıklarını gördüm.Bundan sonra çimlenen tohumlarımı kağıt bardaklar içersine hazırladığım torf lu toprak üzerine nazik bir şekilde koyup ince bir tabaka sıkıştırmadan ve yine oda sıcaklığında ve yeterli ışık alacak şekilde pencere önünde çimlenmeye ve torfa tutunmaları için dua ediyorum...

BEYLİKOVALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2013, 21:54   #16
Ağaç Dostu
 
Archer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2007
Şehir: İstanbul / Eskişehir
Mesajlar: 420
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BEYLİKOVALI Mesajı Göster
elimde park ve bahçelerdeki ağaçlardan topladığım değişik çam türlerine ait tohumlar var idi ayıklayıp temizledikten sonra buzdolabında yaklaşık 4 hafta kadar tuttum ve en az 24 saat ılık suda beklettim.Sonra tohumlarımı yeterli olduğunu düşündüğüm oda sıcaklığında pencere önünde geniş yüzeyli bir tepsi içerisinde alt katına bir pamuk serip tohumları üzerine sıralı olarak ekeledim ve üzerine bir kat daha pamuk örterek pamuğun tamamen nemlenene kadar ıslattım ve üzerine streçle kapattım ve yaklaşık 2 hafta sonra tohumlarım kabuklarını patlatıp çıktıklarını gördüm.Bundan sonra çimlenen tohumlarımı kağıt bardaklar içersine hazırladığım torf lu toprak üzerine nazik bir şekilde koyup ince bir tabaka sıkıştırmadan ve yine oda sıcaklığında ve yeterli ışık alacak şekilde pencere önünde çimlenmeye ve torfa tutunmaları için dua ediyorum...
Dua etmene gerek yok. Beylikova'lı olmak zaten bu işlerin Profesörü olmakla eş anlamlıdır. Gelecek yıl Beylikova-İkipınar Beylikova-Erten Beylikova- Okçu yol kenarları sizin çamlarla güzelleşecek demektir. Kolay gelsin

Archer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2013, 19:53   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2013
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1
Soğuk katlama için bir ay diyen de var iki ay diyen de. Ne kadar bekletirim karar vermedim ama aldığım erguvan tohumlarını 2 gün suda beklettikten sonra nemli bez içinde buzdolabına koydum. 11 mayıstan beri buzdolabında bekliyorlar. Ancak içlerinden biri karadı. Bunun nedeni ne olabilir?

http://imgim.com/tohum1.jpg
http://imgim.com/tohum2.jpg


Düzenleyen locturnal : 24-05-2013 saat 20:01 Neden: Fotoğraflar çok büyük çıktı.
locturnal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 13:08   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
Japon Akçaağaç çimlendirme

Japon akcaağaç tohumlarını çimlendirebilmek için sıcak ve soğuk katlamaya aldım yaklaşık 20 gündür ortadan kesilmiş pet şişe içinde nemli torf içinde oda sıcaklığındalar. Yeni bir şey denemeye karar verip 15 adet tohumu torf içinden çıkarıp 2000' lik İBA köklendirme hormonu içinde 15 dakika bekletip yeniden torf içine oda sıcaklığına beklemeye aldım.Bunları yaklaşık 45-50 gün bu şekilde bekletip gelişim göstermez ise diğer bu şekilde bekleyen tohumlarla birlikte buz dolabında sebzelik kısmında soğuk katlamada 2 ay beklemeye alacağım, gecen sene dışarıda doğal soğuk katlama olarak ekmiş olduğum 50 adet tohumdan 3 tanesi çimlendi onları da benim yanlış işlemlerim sonucunda kaybettim. Bu sene bu site sayesinde daha bilgili ve azimliyim. İzlemedeyim..

dostca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2013, 12:55   #19
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Çam tohumlarını katlamaya gerek yok.Kış bittikten sonra, havalar ısınmaya başlayınca ekilebilir. Kars'a göre mayıs başları olabilir.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2014, 00:15   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2014
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 9
aconitum napellus

elimde az miktarda aconitum napellus tohumu var ve ben heba etmek istemiyorum. internette ingilizce sitelerden soğuk katlama (cold treatment-germination) yapılacağını öğrendim fakat tecrübem yok. yardım edebilirmisiniz arkadaşlar.

emekli67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 18:02   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Antep fıstığı-Pistacia vera: Tohumlar hafif çatlatıldıktan sonra isteğe bağlı olarak en fazla 2 gün suda bekletilerek ekilir.
Defne-Laurus nobilis:2 gün suda bekletildikten sonra 60 gün soğuk katlamaya alındıktan sonra ekilir.
Antep fıstığı tohumları 10-20 gün içerisinde, defne ise en fazla 1 ay içinde çimlenecektir...

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2016, 11:24   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-11-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 9
Wink soğuk katlama

Japon Akçaağaç (Acer Palmatum) ve Japon Kirazı tohumu çimlendirmek istiyorum.

Tohum paketinin üzerinde yazan direktifler;

1) 24 saat süresince tohumu suda bekletin.

2) Daha sonra 1 ile 8 derece arasında 3-4 ay boyunca nemli olarak tutun.


Tohumları buzdolabına koyacağım, nemli tutmak için ne yapmalıyım.

Uzun süre nemli kalması için peçeteye mi sarmalıyım, yoksa altına ve üstüne sünger mi koyup nemlendireyim?

Sorularım;

1) buzdolabında uzun süre nemli kalması için nasıl bir yöntem izlenmeli

2) ne kadar sürede bir nemlendirilmeli

3) nemlendirmeden kasıt tam olarak nedir? Mesela peçeteye sardığımızı farzedersek, çok hafif 1-2 fısfıs mı yapılmalı, yoksa peçete iyice ıslatılmalı mı? Net olması açısından şukadar peçeteye şukaradar mg su örneği verebilirmisiniz.

teşekkürler...

dataminers Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2017, 05:17   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-04-2017
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 3
ben meşeleri baharda diktim çok azı büyüdü soğuk katlama mı yapmak gerekiyor

ahmetkaya5000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2017, 00:17   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-07-2017
Şehir: Bolu
Mesajlar: 2
Buzdolabı soğuk katlama

***
Tohumlar 24 saat suda tutulup uykudan uyandırılır .
Bir fincan ince elenmiş kum ile doldurulur . Serçe parmağınızın tırnağı kadar bir oyuk açıp tohumu içine bırakın ve 1 tatlı kaşığı su dökün ve buzdolabı sebzelik bölümüne bırakın 15 gün periyotlarla göz atın 1 çay kaşığı su verebilirsiniz ****** kontrol Edip buna karar verin . 3 ay sonra ( 2-4 ay arası ) filizlenir . Dışarı alınır ve soğuk don gibi etkilerden korunmalı . Biraz boylanmadan saksıya almayın en azından 2. Çift yapraklar çıkana kadar

teke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2017, 19:13   #25
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Ihlamur için soğuk katlama

Arkadaşlar merhaba;

Yardımlarınızla ıhlamur tohumunu öğrendim. Sorum bana detayli olarak soğuk katlamanın anlatılması...
Yani bir kavanoz içine biraz ıhlamur tohumu ve biraz torf kum karışımı yapıp bunu sebzelikte 2 ay bekletmek midir?


Şimdiden tüm cevaplar için teşekkürler...

AkisSoftware Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2018, 02:29   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-12-2018
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1
Merhabalar herkese. Ben de tohum sevdalılarındanım. Elimde aliexpresten getirttiğim bonsai tohumları vardı. Daha önce nemli pamuk içerisinde kilitli poşetlerde bırakarak çimlendirmeyi denemiştim fakat başarısız olmuştum. Şimdi teklçrar deniyorum. Katlama tekniğini yeni öğrendim. Öncelikle forumda yazılan hemen hemen her şeyi okudum konu ile ilgili fakat kafamda net olmayan şeyler var. Söylenildiği gibi toprak karışımını karton bardaklara hazıladım. 24 saat suda beklettiğim tohumlarımı toprağa gödüm ve üzerini hava almayacak şekilde folyoya sarıp buzdolabına koydum(buzdolabı poşetim mevcıt değildi). 2 ay kadar bekleteceğim fakat çimlenme soğuk hava şartlarında gerçekleşebiliyor mu yani buzdolabındayken? Yoksa dolapta bekleme süresi bittikten sonra dışarıya aldığımızda mı çimlenme/filizlenme olmasını beklemeliyiz? **** dolaptayken çimlenme olmamış tohumları çimlenene kadar buzdolabında mı tutmalıyız?Tohumlarım japon akçaağacı ve ergüvan bu arada.

lvntucr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2022, 19:40   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-08-2021
Şehir: sivas
Mesajlar: 7
Kumun içerisine koyduğumuz tohumlar ör:ladin tohumu; soğuk katlamadan sonra kumun içinden tohumları nasıl seçeceğiz? Peçeteyle soğuk katlama yapamayız mı?

a.timur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024