agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tarla Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/)
-   -   Silajlık mısır yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/3975.htm)

Todor 08-04-2007 17:49

Silajlık mısır yetiştiriciliği
 
Önümüzdeki günlerde silajlık mısır ekeceğim.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar, bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.

Serhan KARAGÖL 08-04-2007 20:42

Konunun hemen başında "silaj" nedir bunu bilmek gerekir.
Silaj; havyan yemi olarak kullanılacak yeşil yem bitkilerinin havayla ilişiğini keserek süt asidi bakterileri yoluyla fermante edilmesi ve saklanması esasına dayanan, kışlık yem açığını kapatmak için kullanılan bir besi yemi saklama metodudur. Aslında her türlü yeşil yem bitkisi ile silaj yapılabilir. Ancak ülkemizde mısır başta olmak üzere, sudan otu, fiğ-arpa, fiğ-yulaf karışımları, sorgum, arpa, buğday, çayır otları ve ayçiçeği silaj yapılan bitkilerin başında gelir.
Yukarıda da belirttiğim gibi ülkemiz şartlarında en yaygın silaj yem bitkisi mısırdır.
ÇEŞİT SEÇİMİ: Silajlık Mısır (zea mays) tarımında dikkat edilmesi gereken en önemli konu çeşit seçimidir. Silaj için en uygun mısır bol yeşil aksamı üretebilen mısır çeşididir. Yani silaj tarımında generatif büyümeden çok vegetatif büyüme önemlidir. Mısır ve aslında genel olarak tüm bitkiler vegetatif büyüme dönemlerinde, generatif büyüme dönemlerine göre daha düşük sıcaklık isterler. İşte silajlık mısır tarımında bu özellikten çok faydalanılır. Sıcak bölgelerde tane amaçlı yetiştirilen mısırlar nispeten daha soğuk yerlerde yetiştirilerek meyve oluşumu engellenir ve yeşil aksamı bol mısırlar elde edilir.
Sizlere önerebileceğim silajlık mısır çeşitleri şunlardır;
Dako tohumculuk XL-72 AA: Yaklaşık 120 günde olgunlaşır. Mısırların boyu ortalama 2.30m, kuru madde oranı %30 civarındadır. Dekarda yeşil ağırlık verimi 8000 kg, kuru madde verimi 2400 kg dır. (Güneş tohumculuğa ait Güneş-610’da dakoyla hemen hemen aynı değerlere sahiptir.
Ar tohumculuk Fabio: Yaklaşık 130 günde olgunlaşır. Mısırların boyu ortalama 2.20m, kuru madde oranı %28 civarındadır. Dekarda yeşil ağırlık verimi 8200 kg, kuru madde verimi 2300 kg dır.
Burada üretici tohum fiyatı-giderler-verim dengesine göre kendince en uygun seçimi yapmalıdır.
TOPRAK HAZIRLIĞI VE EKİM: Eğer birinci ürün ekim planlanıyorsa, toprak sonbaharda derin sürülür, ilkbaharda yüz sürümü ve tapan yapılır. Eğer ikinci ürün ekimi yapılacaksa birinci ürünün anızı mümkün olduğunca az bırakılmalıdır. Ekim için benim önerebileceğim sistem pneomatik mibzerdir. Yeni yeni kullanılmaya başlayan bu sistem ile birim alana atılacak yem miktarı en uygun şekilde ayarlanabilmektedir. Bir dekara 2-3 kg tohum kullanmak yeterlidir. Buda dekarda yaklaşık 12000-15000 mısıra denk gelmektedir. Fazla tohum atmak hem bitki gelişimlerini yavaşlatır hem de tane oluşumunu engeller. Sıra araları 75 cm sıra üzeri 10-15 cm olarak ayarlanabilir.
GÜBRELEME: Mısır fazla besin tüketen bir bitkidir. Bu nedenle ister silajlık ister tane için yetiştirilecek olsun gübreleme uygun şekilde yapılmalıdır. Araştırmalar mısırın 1000 kg yeşil ot için 5kg N, 2kg P ve 4 kg K’ a ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Çiftçilerimiz sağlıklı gübreleme için toprak analizi yaptırmalı çıkan değerlere göre ilave etmesi gereken gübre miktarını ayarlamalıdır. Bu hem fazla masrafı önler hem de toprak sağlığı için önem taşır.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Şimdilik aklıma gelenleri yazdım sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Todor 08-04-2007 22:54

Teşekkür ederim.:)

Su istekleri nasıldır? Kaç kere sulamak gerekir **** bir kg kuru madde üretmek için ne kadar suya ihtiyaç vardır.

Bizim burda bir yetiştirici, kalın kökleri yaptıktan sonra sulamasanda olur diyor. Çünkü o kalın kökler çok derine indiği için derindeki suyu alabiliyormuş.

Çok peş peşe oluyor ama, mısır toprak bakımından seçici midir? En uygun toprak, hangi topraktır?

Ekim zamanı ne zamandır? Uygun zamanı nasıl anlarız.

Tabi devletin siliajlık mısır ekimine dekar başına 80 YTL destekleme verdiğinide hatırlatalım.:)

darla 09-04-2007 12:02

Merhaba,
Benim kendi bölümümde(süt ve ürünleri) bu konu hakkında detaylı bilgiler öğrenmiştim.Özellikle besi hayvanlarının yetiştiriciliğinde yemin önemi ve çeşitleri hakkında baya uzun konular işlemiştik.
Ayrıca konunun burada açılması gerçekten çok iyi bilgilerimi tazelemiş oluyorum.
Ellerinize sağlık.

Todor 09-04-2007 14:20

Sevgili darla, sizinde bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyoruz.:)

Serhan KARAGÖL 09-04-2007 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 93279)
Teşekkür ederim.:)

Su istekleri nasıldır? Kaç kere sulamak gerekir **** bir kg kuru madde üretmek için ne kadar suya ihtiyaç vardır.

Bizim burda bir yetiştirici, kalın kökleri yaptıktan sonra sulamasanda olur diyor. Çünkü o kalın kökler çok derine indiği için derindeki suyu alabiliyormuş.

Çok peş peşe oluyor ama, mısır toprak bakımından seçici midir? En uygun toprak, hangi topraktır?

Ekim zamanı ne zamandır? Uygun zamanı nasıl anlarız.

Tabi devletin siliajlık mısır ekimine dekar başına 80 YTL destekleme verdiğinide hatırlatalım.:)

Sevgili Todor;
Mısır tarımı için en uygun toprak siltli-killi topraklardır. Ancak su tutma kapasitesi iyi, işlenmesi kolay, iyi havalanabilen her tür toprakta verimli ürünler elde edebilirsiniz.
Ekim zamanına gelince; ekilecek ay genel olarak yetiştirilecek yörenin rakımına göre değişir. örneğin çukurovada nisan ayı başlarında ekim yapılabilirken, daha yüksek yerlerde (orta ve doğu anadolu) nisan sonu, mayıs başı gibi ekim yapılabilir. Özetle burada belirleyici olan şey hava sıcaklığıdır. Mısır 10-11 derecede çimlenmeye başlayabilir. ****** burada kastım mısırı ektiğiniz derinlikteki toprağın sıcaklığıdır. Optimum çimlenme sıcaklığı mısır için 15 derecedir.
Su istekleri ise; Mısır tarımı yılın en sıcak döneminde yapılır. evaporasyon çok fazla olduğundan su tüketimi fazladır. Ancak mısır suyu iyi kullanan bir cinstir.
Sanırım arkadaşınız bunu kast etmiş. Kalın köklerin oluşumundan kastınızı tam olarak anlayamadım ancak Mısırlarınız tepe püskülü çıkartma döneminde (silajlık mısır cinsleri yaklaşık 1.5 m boylarında olurlar) çok suya ihtiyaç duyarlar. Dane bağlama dönemindede yine çok su kullanırlar. Ekim yaptığınız arazide sulama şartları nedir tam olarak bilemiyorum ancak sulama konusunda probleminiz yoksa (Buradan kastım size maliyetinin ne kadar olduğu) sulama konusunda cimri davranılmaması.

Todor 09-04-2007 14:44

Teşekkürler.:)

Serhan KARAGÖL 09-04-2007 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 93417)
Teşekkürler.:)

Rica ederim. Sorularınız varsa cevaplamaya devam edebilirim.

ÇeteÇakal 09-04-2007 15:56

Yılda en az 3 sulama yapılır ve biz biraz geç ekim yaptığımız için 4-5 sulama yaparız. Tohumları mibzerle topraga ektikten sonra bir ardından kaymak tabakasını kırmak ve yeni oluşan köklerin sulamak için ikinci sulama yaparız(bu ikidsi genelde yağmurlama). Ardından mısr diz boyuna ulaşıncaya ne kadar susarsa susasın su verilmez . Diz boyuna geldiğinde sıra aralarına hem gübre atan hem karık çeken aletle gübre ve karık işlemleri uygulanır ve karık suyu verirlir. Bir sonraki sulama püsküllerin başlamaya başlayacağı boğumların çıkacağı anlaşıldığı dönemdir(isteğe göre ve şartlara göre karıklar tazelenir). Ardından dane dolum döneminde bir su verilir ve alttan üç kuşak yaprak kurudumu silaj yapılır...

Todor 09-04-2007 15:56

Alıntı:

Kalın köklerin oluşumundan kastınızı tam olarak anlayamadım
Kalın kök dedikleri, kök boğazının üstünden çıkıyor. Yani toprak seviyesinin üzerinden. Yaklaşık 5-6 mm kutrunda. Bu kökler yeterince geliştiği zaman çok derine inip, gerekli suyun bir kısmını karşılayabiliyormuş.

Bu ne kadar doğru bir bilgi?

Serhan KARAGÖL 09-04-2007 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 93454)
Kalın kök dedikleri, kök boğazının üstünden çıkıyor. Yani toprak seviyesinin üzerinden. Yaklaşık 5-6 mm kutrunda. Bu kökler yeterince geliştiği zaman çok derine inip, gerekli suyun bir kısmını karşılayabiliyormuş.

Destek köklerden bahsediyorsunuz. mısır heybetli bir bitki oluşundan, rüzgarda devrilmemek vb. için, bazı kökleri metamorfoza uğramış ve asıl görevi olan eriyik emmeden farklı olarak bitkiye destek vermek görevini üstlenmiş. Destek köklerin çok derinlere indiği doğrudur ancak metamorfoza uğramış bir kök eriyik emme konusunda biraz kısır kalabilir. Sizde fark etmişsinizdir, destek kökler normal köklere nazaran daha sert ve kırılgandırlar. Bunun sebebi üst derinin kalınlaşmış olması. Buda su emiliminde normal kökler kadar verimli olamamasına neden olur.
Destek köklerin emdiği su miktarı mısır için yeterlimidir açıkcası bende tam olarak bilmiyorum. Ancak yeteceği konusunda şüpheliyim. Sizin için bu konuyu hocama soracağım. En kısa zamanda cevabını iletirim.

Serhan KARAGÖL 11-04-2007 17:54

Sevgili Todor sizin için kök konusunu hocama sordum. Vallahi koca profesör bile bilmiyor tam olarak. Mısır tarımıyla özellikle ilgilenen bir hocam daha var ama şu sıralar şehir dışında sanırım. Kendisini görür görmez soracağım.

Serhan KARAGÖL 15-04-2007 18:58

Todor Mısırları ektinmi???

Todor 15-04-2007 22:39

Hayır, daha ekmedim. Mayısın 5i gibi ekeceğim. Geç donlar bitsin diye bekliyorum. Çünkü burda hala geceleri don yapıyor. Sabah kalkıyorum bütün çimenler bembeyaz, kırt kırt ses çıkıyor yürürken.:)

Serhan KARAGÖL 18-04-2007 12:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Serhan KARAGÖL (Mesaj 93415)
Mısırlarınız tepe püskülü çıkartma döneminde (silajlık mısır cinsleri yaklaşık 1.5 m boylarında olurlar) çok suya ihtiyaç duyarlar.

Yukarıda böyle bir bilgi vermiştim. Sanıyorum yanlış anlamalara sebep olmuş. Mısırların boyu 1.5 m olur derken Silajlık Mısır cinslerinin tepe püskülünü çıkardıkları dönemdeki boyunu kastetmiştim.

Serhan KARAGÖL 18-04-2007 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 95591)
Hayır, daha ekmedim. Mayısın 5i gibi ekeceğim. Geç donlar bitsin diye bekliyorum. Çünkü burda hala geceleri don yapıyor. Sabah kalkıyorum bütün çimenler bembeyaz, kırt kırt ses çıkıyor yürürken.:)

Tarımında ilkbaharın son don tarihi ile sonbaharın ilk don tarıhi kritik dönemlerdir. Ekim yapan ziraatciler bu tarihleri gerçek anlamda önemsemelidirler. Özellikle Don Kabarması olayıyla tarladaki tüm ürün kaybedilebilir.

Todor 18-04-2007 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Serhan KARAGÖL (Mesaj 96378)
Yukarıda böyle bir bilgi vermiştim. Sanıyorum yanlış anlamalara sebep olmuş. Mısırların boyu 1.5 m olur derken Silajlık Mısır cinslerinin tepe püskülünü çıkardıkları dönemdeki boyunu kastetmiştim.

Yani, ekimden takriben 45-60 gün sonrası mı oluyor?

hfz 20-04-2007 23:56

Sn. Todor ;

Tarımla ilgilenen bir arkadaşımdan aldığım bilgiye göre; Tarım Kredi Kooperatiflerinde satılan Tareks644 mısır tohumunun bölgeniz için silajlık mısır konusunda en iyi öneri olacağıdır.

Sakarya-Balıkesir bölgesinde yoğun olarak ekimi yapılan Tareks644 tohumlarının ortalama boy uzunluğunun 4 mt. üzeri olduğunu söylemektedir. Bu bölge, Türkiye hayvancılığının birinci derecede önemli bölgesi olup, en yoğun dikilen tohum çeşidi de buymuş. Ya da bu tohumun dışında önerilebilecek diğer bir tohum çeşidi de Pioneer'dır dedi. Arkadaşımın hayvancılık konusunda ve özellikle süt üretimiyle ilgili bilgileri üst seviyede olduğundan bu önerilerini dikkate almanızı tavsiye ederim..

Bu konuda yardımcı olmak maksadı ile isterseniz size yardımcı olabilecek kişinin irtibat telefonlarını verebilirim..

Todor 21-04-2007 06:12

Teşekkür ederim Sn. Hfz. Tohumumu ve gübremi geçen aydan aldım. Çünkü sonra bulunmuyor.
İlginiz için teşekkür ederim.:)

Serhan KARAGÖL 24-04-2007 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 96471)
Yani, ekimden takriben 45-60 gün sonrası mı oluyor?

Evet. her ne kadar süre konusunda bir kesinlik yoksada söylediğiniz doğrudur.

oguzhan-fb 06-06-2007 23:12

er ne kadar burada ziraat mühendisleri varsada kök konusunda fikirlerimi yazayım yanlışım varsa vede düzeltirseniz bende öğrenmiş olurum.

Bitkiye vereceğiniz gübrenin toprağa atılış şekli, toprağın yapısı ile, sulama zamanınızla vs orantılıdır bence.
Daha açık yazmak gerekirse, siz besini bitkinin hemen yanına, suyu çok istetmeden verirseniz bu kök gelişimini yavaşlatabilir.
Bildiğim kadarı ile bahsi geçen kökler bitkinin toprağa daha iyi tutunmasını sağlamak için vardır. Mısır kök yapısı itibari ile toprağa çok iyi tutunamaz bu sebeple kök doldurması muhakkak yapılmalı.
Bunlardan daha önemlisi ve bu konuya eklemek istediklerimse gübreleme ile ilgili. Atılacak gübre ekim yapılacak tarlanın Ph ına uygun olmalı Ph yüksek olan yerlerde kompoze gübreler yerine Fosfor için TSP, Azot için Amonyum Sülfat, Potasyum içinse Potasyum Sülfat tapraktan verilmeli. Zira Ph ın yüksek olduğu bir tarlada verilecek gübre ve kök gelişiminden beklenen sonuç alınamayacaktır.

Tüysüz Kartal 17-07-2007 15:35

Aynı cins tohumları
6 Nisan
15 Nisan
21 Nisan

tarihlerinde sırayla dikimini yaptım. Bir adım bir tohum kapa üstünü...

Garip olan, şu an 15 Nisan dikimliler en uzun mısırlar. 21 Nisan ve 6 Nisan da boy sırasına göre 2. ve 3. sırada.. Erken dikim fayda etmiyor sanırım..

Salinta 23-07-2007 20:16

Mısırlarda ekim zamanı verimi etkileyen en önemli faktördür arkadaşlar, gerçi hemen her bitki için bu geçerlidir ama...

egypt77 28-07-2007 21:40

merhaba, ben sılajlık ve dane mısır üretimi yapmaktayım, daha doğrusu denemeler yapmaktayım, ilk olarak 1,5 dekar üzerinde dane denemesi yaptım, gübreleme yöntemini alışılmışın dışında gerçekleştirdim. amacım dekardan alacağım ürünün süresini kısaltmaktı, dolayısı ile 120 günlük orta erkencil dako 948 çeşidinde şu an için 30-40 gün önde ilerliyorum. ayrıca sılajlık mısırda dekardan alınan ortalama 6-8 ton verimi 11-12 tonlarda almayı bekliyorum.bu oldukça iyi bir süre ve miktar elbette ama asıl güzel olan yöntemin laboratuar koşullarında olmaması, çünkü aksi durumda genel bir uygulama olamazdı. tabi siz şimdi sabırla yöntemi öğrenmek istiyorsunuz, ancak sonuçları net olarak elde etmeden paylaşamayacağım. eğer klasik yönteme biraz da bilimsellik katarak uygulama yapacaksanız öncelikle tarlanızda son olarak hangi tarım yapılmış ona bakmalı ve toprak değerlerinbi ölçtürmelisiniz. alışılmış şekilde toprak altı gübresi vermek bazen zarar getirebilir. daha doğrusu yeterli ürünü alamayabilirsiniz. çünkü her hasat bitkisine göre topraktan bazı değerleri alır.azot,fosfor ve potas gibi. ideal değerlerin ne olduğunu yarın göndermeye çalışacağım size.

Todor 28-07-2007 22:31

Hoş geldiniz Egypt77:)
Paylaşımlarınız bizi memnun edecektir. Sizi Yeni gelen arkadaşlar başlığında tanımak isteriz.

Forumu kullanımız sırasında işinize yaracak bazı bilgilerede imzamdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Salinta 29-07-2007 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egypt77 (Mesaj 135757)
merhaba, ben sılajlık ve dane mısır üretimi yapmaktayım, daha doğrusu denemeler yapmaktayım, ilk olarak 1,5 dekar üzerinde dane denemesi yaptım, gübreleme yöntemini alışılmışın dışında gerçekleştirdim. amacım dekardan alacağım ürünün süresini kısaltmaktı, dolayısı ile 120 günlük orta erkencil dako 948 çeşidinde şu an için 30-40 gün önde ilerliyorum. ayrıca sılajlık mısırda dekardan alınan ortalama 6-8 ton verimi 11-12 tonlarda almayı bekliyorum.bu oldukça iyi bir süre ve miktar elbette ama asıl güzel olan yöntemin laboratuar koşullarında olmaması, çünkü aksi durumda genel bir uygulama olamazdı. tabi siz şimdi sabırla yöntemi öğrenmek istiyorsunuz, ancak sonuçları net olarak elde etmeden paylaşamayacağım. eğer klasik yönteme biraz da bilimsellik katarak uygulama yapacaksanız öncelikle tarlanızda son olarak hangi tarım yapılmış ona bakmalı ve toprak değerlerinbi ölçtürmelisiniz. alışılmış şekilde toprak altı gübresi vermek bazen zarar getirebilir. daha doğrusu yeterli ürünü alamayabilirsiniz. çünkü her hasat bitkisine göre topraktan bazı değerleri alır.azot,fosfor ve potas gibi. ideal değerlerin ne olduğunu yarın göndermeye çalışacağım size.


Sevgili egypt, yönteminizi merak ettim, sonuçları bekliyorum. Bu konuda bende deneme yapmıştım ama biraz farlıydı. Bilindiği gibi azalan eğri diye bir konu var. Yani ekonomik zarar eşiği. Biz gübre miktarlarını önerirken genel olarak bir rakam belirtiyoruz ama bunlar her arazi için uygun değil. Sizin de dediğiniz gibi daha önce hangi bitkinin yetiştirilmiş olması önemli.

Yapılan araştırmalarda dekara 18-24 kg saf Azot ve 7-9 kg. saf Fosfor uygulanması yeterli olmaktadır. Bu da dekara gübre olarak 20 kg. 20-20-0 Kompoze gübre ve 20 kg. Üre gübresine karşılık gelmektedir. Kompoze gübre tabana ekimle birlikte, üre gübresi ise bitkiler 40-50 cm. olunca sıra arasına verilerek toprağa karıştırılmalıdır. Ayrıca üst gübrenin yapraklara değmemesine dikkat edilmelidir.

SELİ 12-09-2007 20:41

sayın egypt77 aldığınız sonucu bizimle paylaşmak ister misiniz

SuDuRu 22-10-2007 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Salinta (Mesaj 135866)
Sevgili egypt, yönteminizi merak ettim, sonuçları bekliyorum. Bu konuda bende deneme yapmıştım ama biraz farlıydı. Bilindiği gibi azalan eğri diye bir konu var. Yani ekonomik zarar eşiği. Biz gübre miktarlarını önerirken genel olarak bir rakam belirtiyoruz ama bunlar her arazi için uygun değil. Sizin de dediğiniz gibi daha önce hangi bitkinin yetiştirilmiş olması önemli.

Yapılan araştırmalarda dekara 18-24 kg saf Azot ve 7-9 kg. saf Fosfor uygulanması yeterli olmaktadır. Bu da dekara gübre olarak 20 kg. 20-20-0 Kompoze gübre ve 20 kg. Üre gübresine karşılık gelmektedir. Kompoze gübre tabana ekimle birlikte, üre gübresi ise bitkiler 40-50 cm. olunca sıra arasına verilerek toprağa karıştırılmalıdır. Ayrıca üst gübrenin yapraklara değmemesine dikkat edilmelidir.

valla ne diyim bende merak ettim sonuçları bekliyorum

domates 23-10-2007 08:51

Mısır gelişim döneminde azottan sonra en önemli besin elementi fosfordur. Topraktaki ve bitkideki fosfor miktarı azot ve potasyuma göre daha düşük düzeydedir. Ancak fosfor, azotun aksine topraktan yıkanıp kaybolmaz. Mısır bitkisinin fosfor bakımından en hassas dönemi mevsim başlangıcıdır. Bitki genç döneminde (60-65 cm boya ulaşıncaya kadar) normal büyüme sağlayabilmek için dokularında yüksek oranda fosfora ihtiyaç duymaktadır.

Bu döneminde bitkinin yeterince fosfor alabilmesi için gübre mibzerle sıranın yanına uygulanmalı, en az %50’si suda eriyen fosfor gübresi verilmeli ve bir kısım azot, 3-4 kısım p2O5 içeren gübreler seçilmelidir. Fosforla birlikte sıraya verilen azot fosforun alımını artırmaktadır.
Yapılan araştırmalar sıraya fosfor uygulamasının serpmeye göre daha ekonomik olduğunu göstermektedir.

Salinta 25-10-2007 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi domates (Mesaj 164878)
Mısır gelişim döneminde azottan sonra en önemli besin elementi fosfordur. Topraktaki ve bitkideki fosfor miktarı azot ve potasyuma göre daha düşük düzeydedir. Ancak fosfor, azotun aksine topraktan yıkanıp kaybolmaz. Mısır bitkisinin fosfor bakımından en hassas dönemi mevsim başlangıcıdır. Bitki genç döneminde (60-65 cm boya ulaşıncaya kadar) normal büyüme sağlayabilmek için dokularında yüksek oranda fosfora ihtiyaç duymaktadır.

Bu döneminde bitkinin yeterince fosfor alabilmesi için gübre mibzerle sıranın yanına uygulanmalı, en az %50’si suda eriyen fosfor gübresi verilmeli ve bir kısım azot, 3-4 kısım p2O5 içeren gübreler seçilmelidir. Fosforla birlikte sıraya verilen azot fosforun alımını artırmaktadır.
Yapılan araştırmalar sıraya fosfor uygulamasının serpmeye göre daha ekonomik olduğunu göstermektedir.

Tabi bütün bunları uygulamadan önce gerçekten sağlıklı bir toprak analizi yapılması gerekir ve mevcut bulunan fosforun yarayışlı olup olmadığına özellikle dikkat edilmelidir. Bir kaç sene üniversitede yaptığımız çalışmada bunu göz ardı etmiştik de bayağı bir sorun yaşamıştık :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024