26-02-2015, 12:41 | #31 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-08-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 17
|
Merhaba kırkagac ve düvlek kavunu tohumu aldım, ne zaman çimlendirmeliyim? nelere dikkat etmeliyim? Cimlendikten ne kadar sonra bahçeme ekmeliyim? Küçük bir bahçem var ve burada yetiştirmek istiyorum.İlk kez yetiştiricem bilgilendirirseniz sevinirim.Tesekkürler |
28-02-2015, 22:15 | #32 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
|
iklime göre değişmekle beraber, nisan-mayıs aylarında ekim yaparsanız yaza ürün alırsınız, eğer sonbaharda ürün almak isterseniz biraz daha geç ekilebilir. |
01-03-2015, 07:27 | #33 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-08-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 17
|
teşekkür ederim. |
06-07-2015, 22:40 | #34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-08-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 121
|
koskoca forumda 2 sayfacıkmı kavun konusu var ? bu kavun çekirdeklerimi ekmiştim ben arkadaşlar büyüdü baya boy atıyo kolları çiçekte açmaya başladı. acaba ne zaman kavun verir bilgisi olan varmı ? |
08-07-2015, 10:26 | #35 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2015
Şehir: ankara
Mesajlar: 29
|
Kavun Sineği Larva döneminde zarar yapan bir zararlıdır. Larvalar meyvelerin çekirdek evinde tahribat yapar. Larvaların meyve içindeki artık ve pislikleri ile dışarı çıkarken açtıkları deliklerdeki çürümeler meyvelerin kalitesini bozar. Kavun sineğine karşı birinci ilaçlama meyveler fındık büyüklüğünde iken Carbarly, Fenthion, Diazinon, Malathion ve Endosulfan içeren ilaçlarla yapılır. İkinci ilaçlama birinci ilaçlamadan 15 gün sonra yapılmalıdır. Arkadaşlar yukarıda kavun sineğinin zararları ve kimyasal ilaçları yazıyor kimyasal kullanmadan organik ilaçla çözüm bulabilirmiyiz. |
08-07-2015, 12:33 | #36 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
Alıntı:
yazılan ilaçlar çok eski. hepsi yasaklandı. kavuna kullanılacak en kolay ilaç kükürttür ve sulamadan sakınmaktır. |
|
08-07-2015, 16:36 | #37 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2015
Şehir: ankara
Mesajlar: 29
|
Alıntı:
Şimdi bu kavun sineğine karşı kükürt yapsam etkili olurmu, yanlış anlamayın internette böle bir bilgi bulamadım. birde bu işlere acemiyiz yanlış bişey yapmak istemiyorum en az 50 kök kavunum var eğer bunlarda çürürse emeklerimize yazık olacak. |
|
08-07-2015, 17:04 | #38 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
Alıntı:
acetamprid kimyasalı ile sulu kükürdü birlikte atın. çok faydasını görürsünüz. tülbentlede toz kükürt atın işinizi görür. ben tarım ilacı,tohum ,gübre satıyorum . kavun ektiğim yer çok rüzgarlı olduğu için pek zararlı ve hastalıklar olmuyor. ovalarda zararlı ve hastalıklar daha fazla oluyor. |
|
08-04-2016, 13:00 | #39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Kaç yıldır yana yakıla aradığım Bağrıbütün( Yozgat -Boğazlayan'dan), Topatan ve Hırsız Çalmaz( Balıkesir-Edremit' ten) kavun tohumlarına arkadaşlarım sayesinde nihayet kavuştum ve geçen hafta viyole ekmiştim. Tohumlar taze olunca neredeyse tamamına yakını çimlendi. Özellikle Hırsız çalmaz kavunu için '' lezzet olarak daha iyisi yoktur ona göre'' diye de tembihlendik)Yozgat' tan gelen arkadaş iki farklı yerli karpuz tohumu da verdi ama isimlerini bilmiyor. Bir tanesine sarı karpuz deyip işin içinden çıktı)) Bakalım onların çimlenmesi ne zaman olacak? |
09-05-2016, 09:24 | #40 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Kavunda lezzet sorunu Ben bahçemde değişik yıllarda, değişik kavun çeşitleri yetiştirdim. Kavunlar güzel gelişti ve mahsül verdiler. Ancak meyveler tatsız oldu. Acaba gübre veya mineral takviyesi ile lezzetli kavunlar yetiştirebilir miyim? Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. |
10-05-2016, 15:31 | #41 |
Moderatör
|
Kavunlar meyve tuttuktan sonra aşırı gübreleme ve sulama meyvelerin lezzetinde yavanlaşmaya neden olabiliyor. Bir de havaların kapalı gitmesi, bulutlu günlerin fazlalığı tatta olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kavunlar meyve tuttuktan sonra potasyum ağırlıklı gübre vermeli sulamayı da azaltmalısınız. |
12-05-2016, 03:56 | #42 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bağrıbütün'ün kabuk desenini tarif ettiler mi? Size gelen kırçıllı mı oluyormuş düz mü? Alıntı:
|
|
12-05-2016, 05:52 | #43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn birnefestoprak, meyve şekil, renk, doku vb. hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Meyve tutumu sağlayabilirsem belli olacak artık. |
12-05-2016, 09:54 | #44 |
Ağaç Dostu
|
Bağrıbütün kavun çekirdeklerini domates çekirdekleriyle birlikte viyollere ekmiş ancak bakmak konusunda sıkıntılarım olduğundan köyde serası olan komşuya bırakmıştım. Geçen hafta sonu ancak alabildim viyolleri ve aynı gün bahçede yer hazırlandı ve olan fideler dikildi. Bunları bir gün içine sığdırmak büyük telaşa ve yorgunluğa neden oldu. Domates biber patlıcanlar dikildi ancak bir viyolde yanyana yeşermiş olan 4 adet benim kokulu kavun diye isimlendirdiğim fideleri ne yaptım farkında değilim. Dikilmediği kesin, bozuk fidelerle atılmamıştır ümidindeyim, vakit kalmadığından dikilemeyen salatalık acur gibi fideleri bir kasaya dizerek komşuya emanet ettim onların yanına koymuşumdur mutlaka diye avunuyorum. Ancak öyle değilse ve bulamazsam bu fideleri ihtiyaten sakladığım çekirdeklerden bu vakitte hangi usulle kavunu üretmem iyi olur ? Gene viyollere mi dikeyim yoksa direkt toprağamı...Toprağa dikilecekse tek çekirdek mi dikmek iyi bir kaçını aynı yere dikip sonra ayıklamak mı? |
13-05-2016, 20:50 | #45 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Alıntı:
Bahsettiğiniz potasyum ağırlıklı gübre için somut bir isim verebilir misiniz? Bu gübreyi granül olarak toprağa mı serpeceğiz, suya katıp öyle mi kullanacağız? |
|
13-05-2016, 21:24 | #46 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
2-3 tohum ekip sonra seyreltirsiniz; tohum çok az ve değerliyse viyollere ekip her daim gözünüz gibi de bakabilirsiniz Yine de bir ara öneri: Viyol yerine 10 veya 15 cm'lik bir saksıya ekip ilk gerçek yapraklarla birlikte dikkatlice toprağa şaşırtırsanız daha iyi olur. |
|
13-05-2016, 22:13 | #47 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim sn.Taşlıbahçe...Bol miktarda boş 5 lt.lik pet su şişem var, onlara ekeceğim bir kaç tane. Bahçede yer müsait gibi bir kaç çekirdeği de direkt toprağa. Kabakgiller demişsiniz henüz kabak fidem yok, kabak çekirdeklerimi de direkt bahçeye ekeceğim. Şu anda hazırlıklarımı tamamlamaktayım sabah gün ağarsın çıkarım yola...Yarın nasipse dikim işini bitireceğimi umuyorum. |
14-05-2016, 06:57 | #48 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
5 lt'lik boş şişelere ektikten sonra toprağa aktaracağınız sırada kökleri zedelememeye dikkat edersiniz, kenarları bombeli olduğundan şişeleri maket bıçağıyla kesip bitkilerin toprağını, köklerini dağıtmadan çıkarmak ta çözüm olabilir. Kolaygelsin... |
|
14-05-2016, 21:17 | #49 |
Ağaç Dostu
|
Kavun fidelerimi buldum ve yerlerine dikildiler. Kabakları ise damla sulamanın devreye girmiş olması sebebiyle direkt toprağa ektim. Çekirdekleri nasıl dikeceğimi bilemedim ( sivri taraf mı tombul taraf mı toprağa önce girmeli meselesi) soracak kimse de yoktu, yan olarak koydum geçtim. Sonra kahvede sordum sivri taraf aşağıda olacak dediler, yan da olsa sorun olmazmış. Fotoğraf çektim fazlaca daha sonra koyarım buraya. |
15-05-2016, 10:11 | #50 |
Ağaç Dostu
|
Fideler yerlerinde. Benim damla sulamaya teslim etme dışında seçeneğim yok. Onları lezzetli olmaları için susuz bırakma riskine giremem kaybetmek korkusuyla (geçen yılkiler de devamlı sulandılardı ancak lezzet ve koku mükemmeldi). |
14-08-2016, 13:15 | #53 |
Ağaç Dostu
|
Dün Çeşme kavununu sarardığı için kopardım. Kesince anladım ki daha bir hafta bekleyebilirmiş ama o zamanda tadından yenemeyebilirmiş...Şu haliyle bal gibi ve hoş kokulu sulu bir kavun yedik. Bu kavunu geçen yıl satın aldığım bir kavundan ayırdığım çekirdeklerden ürettim. Bunun tüm çekirdeğini alıkoyuyorum zamanı gelince dağıtıma sokmak için. Bağrı bütünün en irisinde maalesef alttan çürüme oldu onu attım, diğerleri hala büyümekteler... |
20-08-2016, 19:53 | #54 |
Ağaç Dostu
|
Dün Bağrıbütün kavunu kopardım. Daha bekleyebilirdim ama alttan karıncalar delmeye başlamışlar kavunu, beklesem içine gireceklermiş. Bu kavunu geçen yıl bahçede ismini bilmeden yetiştirdiğim kokulu kavundan ayırdığım çekirdeklerden ürettim. Kavun aynı kavun değil gibi geldi. Benim bildiğim kavun çok kokuluydu, çok lezzetli ve çok suluydu. Ayrıca çekirdekler gövdeye yapışık haldelerdi ve de olgunlaşınca kendisi saptan ayrılıyordu ancak belki bir hafta daha bekleyebilsem ana kavun özelliklerini ( çekirdek yapısı dışında) görebilecektim. Lezzet olarak sıradan bir kavundan çok iyi gene de. Bundan sonrakilerde alt çürümesi gibi olumsuzluklar yaşamamak için altlarına toprak yoğurt kabı koydum. |
21-08-2016, 16:25 | #55 |
Ağaç Dostu
|
Bahçede çekirdekten ürettiğim iki ayrı kavun cinsinde bazı değişiklikler meydana geldi düşüncesindeyim. Çeşme kavununda daha önce rastlamadığım bağrıbütün kavununa has güzel koku bu gün ikincisini yediğimiz Çeşme kavununda da vardı. Bağrıbütün kavunda ise gövdeye yapışık çekirdek dokusu yok olmuş aynı Çeşme kavunu görüntüsünde çekirdek gelişimi görülüyor ( üstteki fotoğrafta olduğu gibi). Kavun fideleri yanyana dikildiler ve dalları birbirine kavuşmuş haldeler. Domateslerde olduğunu burada okuduğum etkileşme kavunlarda da oluyormu acaba. Yani bilmeden Çeşme kavununa Bağrıbütüne ait o güzel kavun kokusunu mu ekledik... Bu oldu ise Çeşme kavununa zarar mı verdim yoksa iyi bir şey mi yapmış oldum ? |
05-09-2016, 22:36 | #56 |
Ağaç Dostu
|
Bağrıbütünler olgunlaşmaya devam ediyorlar. İki kök kavunda şu anda 8 adet meyve olgunlaşmakta. Kavunların yanında büyüyen karpuzun tek meyvesini de fotoğrafladım. Olağanüstü bir karpuz çıktı. Çekirdeklerinin tümünü ayırdım paylaşım için, başka karpuz ile uğraşmamak lazım. |
11-09-2016, 22:35 | #57 |
Ağaç Dostu
|
Bağrıbütün kavun olgunlaşınca sapından kendiliğinden kopuyor. Bu işlem ekteki fotoğraflardan gözle görülebiliyor. Olgun kavunu siz almazsanız yerinden, kavun sap dibinden köpüklenerek kavun ile sapın bağlantısına son veriyor. |
27-09-2016, 11:40 | #58 |
Ağaç Dostu
|
Bayram tatili sonunda kopardığım Çeşme kavunu olağanüstü güzeldi. Baklava yanında halt etmiş demek abartı olmayacak kadar tatlı-sulu ve yumuşaktı. Bu hafta sonu aynı kökten ve önceki ile yanyana büyümüş olan kavunu aynı olgunlaşmış halde kopardım. Dün akşam kestim ama sanki bu başka bir kavun. Kavun aynı yumuşaklıkta ve sululuğu yerinde ama o baklava gitmiş yerine sıradan bir kavun gelmiş. Ne oldu da bu kavun lezzette öncekini yakalayamadı diye düşününce tek sebep görünüyor: hava durumu. Kavunun olgunlaşma sürecinde hava değişti, serinleme başladı, yağmur oldu, bulutlanma sebebiyle güneş ile olan irtibatı azaldı. Olta balıkçılığında ustaya neden balık vurmuyor bu günlerde dediğimizde söylediği tek şey " havadan havadan...." olurdu. |
27-09-2016, 15:26 | #59 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bu kavun size Bağrıbütün adıyla mı verilmişti? Çok büyük ihtimalle değil de onun için soruyorum. Alıntı:
Düzenleyen birnefestoprak : 29-09-2016 saat 16:19 Neden: Yazım hatası |
|
27-09-2016, 16:57 | #60 |
Ağaç Dostu
|
Son mesajımdaki kavun Çeşme kavunudur ( 54 numaralı mesajda sandalyede fotoğrafı bütün olarak mevcut). Bağrıbütün dediğim kavun 58 numaralı mesajdaki fotoğraflarda yer alan kavundur. Alıntıladığınız mesajdaki fotoğrafta yer alan kavunda Çeşme olmalı çünkü dilimleri var. Bağrıbütünde dilim hiç olmadı, o elips görüntüde yeşil olarak gelişip sonradan sararan bir kavun ve büyüklük olarak Çeşme kavundan küçük oldu hep. Düzenleyen hosseda : 27-09-2016 saat 17:24 Neden: açıklamada düzeltme yapıldı |
|
|