Bayram tatili sonunda kopardığım Çeşme kavunu olağanüstü güzeldi. Baklava yanında halt etmiş demek abartı olmayacak kadar tatlı-sulu ve yumuşaktı. Bu hafta sonu aynı kökten ve önceki ile yanyana büyümüş olan kavunu aynı olgunlaşmış halde kopardım. Dün akşam kestim ama sanki bu başka bir kavun. Kavun aynı yumuşaklıkta ve sululuğu yerinde ama o baklava gitmiş yerine sıradan bir kavun gelmiş. Ne oldu da bu kavun lezzette öncekini yakalayamadı diye düşününce tek sebep görünüyor: hava durumu.
Kavunun olgunlaşma sürecinde hava değişti, serinleme başladı, yağmur oldu, bulutlanma sebebiyle güneş ile olan irtibatı azaldı.
Olta balıkçılığında ustaya neden balık vurmuyor bu günlerde dediğimizde söylediği tek şey " havadan havadan...." olurdu.
|