agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   Uzak bahçelerin yakın işbirliği (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20224.htm)

denizakvaryumu 20-10-2010 09:19

Kolay gelsin artık unumuz sizden.

Zeytinci 20-10-2010 10:40

Sevgili dostlar,

Fazla ürününü pazarlama ile ilgili kaygı olmamalı. Ürünün kendisi reklamını yapacak. Ürünü paylaşan tüketici memnun ise aynı düşünceyi paylaşan eşine dostuna tavsiye edecek.

Katılımcıların çoğınluğu küçük bahçe sahibi. Paylaşacağı, satacağı ürün miktarı da ona göre.

Amac zehirsiz, ilaçsız ürün yemek ve yedirmek. Kim, nerede ne zaman ve nasıl yetiştirmiş bilmek.

Kimsenin kontrol edemeyeceği kadar büyük boyutlu ürün üretme derdi yok. Bu ticari bir olaydan çok yaşam biçimi.

Trampa da olabilir mi? Ne dersiniz.:)

bahtiyar02 20-10-2010 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 707030)
Sevgili dostlar,

Fazla ürününü pazarlama ile ilgili kaygı olmamalı. Ürünün kendisi reklamını yapacak. Ürünü paylaşan tüketici memnun ise aynı düşünceyi paylaşan eşine dostuna tavsiye edecek.

Katılımcıların çoğınluğu küçük bahçe sahibi. Paylaşacağı, satacağı ürün miktarı da ona göre.

Amac zehirsiz, ilaçsız ürün yemek ve yedirmek. Kim, nerede ne zaman ve nasıl yetiştirmiş bilmek.

Kimsenin kontrol edemeyeceği kadar büyük boyutlu ürün üretme derdi yok. Bu ticari bir olaydan çok yaşam biçimi.

Trampa da olabilir mi? Ne dersiniz.:)

Trampa da olabilir mi? Ne dersiniz.:)[/QUOTE] Bana uyar.Benim amacım ticari boyut değil 13 dönümlük arazide ticareti düşünmek zaten olmaz.Dediğiniz gibi zehirsiz ve tamamen doğal bir şekilde üretip paylaşmak veya takas en güzeli olur.
Saygılar

Sergüzen 20-10-2010 19:29

Arkadaşlar

Yazılanların hepsi çok güzel fikirler. Fakat hiç kimse işin Maliye cephesinden bakmadı. Geçen yıl sitemizin sevilen ve her şeyi paylaşan bir üyesinin Maliye ile olan serüveninden belki bazı arkadaşların haberi vardır. Bu arkadaşımızın bizlere gönderdiği 3-5 fide, yine bizlere gönderdiği 50-100 gr lık ambalajlardaki kimyasal maddeler ve diğer ücretli veya ücretsiz gönderdiği her şey Maliye tarafından ticaret kapsamında değerlendirildi ve kendisine 10.000 TL lik bir ceza kesildi. Yani bu satışları internet üzerinden faturasız aleni yapamazsınız. İşin Maliye cephesini de düşünmelisiniz.

Bütün dostlara selamlar

Zeytinci 20-10-2010 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 707158)
Bana uyar.Saygılar

Siftah bizden olsun. Karaburun'a özgün erkence (hurmalı zeytin) çeşidi yağı benden, esmer buğday ekmeği unu ve/veya köy fırınında yapılmış peksimeti senden olsun üstadım:D

Sana uyar mı? Vergi kaçırmaktan içeri girer miyiz?:o

Saygılar.

Sergüzen 20-10-2010 19:56

Vergi kaçırmaktan içeri girmezsiniz, fakat maddi açıdan ciddi şekilde üzülürsünüz.

acemi_caylak 20-10-2010 20:11

Sn. Zeytinci,

Trampa neden olmasın? Ayrıca siz neden UBYİ'de katılmıyorsunuz? Sizin gibi bir çok arkadaş yakından izliyor, ancak bekleme aşamasındalar. Nedendir anlamış değilim.

Sn. Sergüzen,
Dediğiniz gibi bu iş ticari boyuta sıçrayınca doğal olarak internet üzerinden yaptığı ticarette fatura kesecektir. Çünkü tüketicide gerçek güven yaratmanın yolu bu tür bir mekanizmadan geçer. Önceki sayfalarda ısrarla vurguladığım noktalardan birisi budur. Şu anda "forum dostluğu" adına belki iyi niyetle bakılıyor olabilir. Ancak çok sevdiğim bir söz "cehenneme giden yolda iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir". Oysa bu işe ciddi bakıyorsak (ki öyle) iyi niyetten öte bir güven mekanizması gerekir. Tüketiciye ürünün söz verilen zamanda ulaştırılması ve belirtilen içerikte olduğuna dair verilecek taahhütlere uyulması gerekir.

acemi_caylak 20-10-2010 20:12

Arkadaşlar,
Tartışmalardan ve önerilerden anladığım, artık UBYİ'nin kendisine ait bir sitenin kuruluş zamanı gelmiştir. UBYİ her şeyden önce kendi gübre ve ilacını yapabilir durumdadır. Artık kompostun, Bacillus thuringiensis'in, EM'nin, sıvı gübrenin, balık emülsiyonun, biyokömürün, kaolinin, humik asitin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını biliyoruz. Bitkilerimiz zaten yerlerine kazık çaktılar:) Geriye kendi sitemizi, Halil Bey'in deyimiyle radyomuzu ve satış organizasyonumuzu kurmak kalıyor.

Zeytinci 20-10-2010 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 707245)
Sn. Zeytinci,
Ayrıca siz neden UBYİ'de katılmıyorsunuz?

Acemi_caylak,

Kendimi UBYİ'nin içinde görüyorum. Pembe panter gibi takipteyim...:cool:

bozon 20-10-2010 22:12

Sayın Bahtiyar02;

Ekeceğiniz buğday şimdiden hayırlı olsun.

Peki, tohumu aşılayacak mısınız?

Zeytinlibahçe 20-10-2010 22:24

Sn Meyvelitepe

İçten ve samimi teklifiniz için çok teşekkür ederim, neden olmasın, yaşlılar zeytin toplanmadan, sepete girmeden emin olmamak lazım derler, bakalım.., hayırlısı.

Bu kış hep beraber konuya daha çok yoğunlaşmalıyız, belki müsait olanların katılımıyla aramızda bir toplantı yapmak güzel bir fikir olabilir.

bozon 20-10-2010 22:28

Değerli Arkadaşlar;

Yazı yazarken,"uzun yazarsam rahatsızlık yaratabilirim","kısa yazarsam birşey anlatamam" sıkıntısını hep yaşarım. Uzatmamak için yazmadığım sorunlardan birisi, maliye. Bir diğeri, Hal Kanunu. Başka sorunlar da var ama, ikisi yeter zaten.

bayindirmevki 20-10-2010 23:02

Verginizi ödemek ve hal kanununa uymak zorundasınız.

Yok ben yanlış anlamışsam bu gibi konuları uzun yazın yanlış anlaşılmasın. Sohbeti kısa.

MeyveliTepe 20-10-2010 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 706998)
Merhaba Sevgili dostlar;
Uzun zamandır yazamıyordum ama yazdıklarınızı takip ediyorum.13 dönümlük tarlamda yanmış hayvan gübresi dışında organik veya kimyasal ilaçlar dahi kullanmayan birisi olarak ...

Uzak bahçelerin en temel prensiplerinden biri, toprakta ve bitkilerde çevreye zarar vermeyen doğal malzemeler, gerektiğinde organik sertifikalı ürünler kullanarak, olabildiğince sürdürülebir, doğanın dengelerine uyumlu tarım yapmaktır.

Bir denetim mekanizmamız yok, ileride olur mu bilmiyorum. Olsa da pratik olarak denetlemek mümkün değildir. Bu birlikteliği dürüstlüğün, en çok da uzun süreli şeffaflığın ön planda olduğu bir yaklaşım olarak değerlendirmek gerekir.

Ne güzel, siz sadece hayvan gübresi kullanmış, bunun dışında hiç bir şekilde organik bile olsa başkaca bir gübre veya ilaç kullanmadığınızı söylüyorsunuz. İlerleyen zamanda uygulamalarınızı sık sık anlatıp resimleyerek şeffaflığı da sağlarsınız. Kullanılan gübreler, zararlılar ve hastalıklarla mücadelede kullanılan yöntemlerde tam açıklık bu birlikteliğin olmazsa olmazlarından çünkü.

Bizim bahçede durum biraz daha karışık. Genelde permakültür prensiplerini benimsemekle birlikte pratikte biraz karmakültür'deyiz. Toprak ve bitkilerde kullandığımız malzemeler;

Yaz Sebzelerinde:
Odun külü, kemik tozu, inek gübresi, (keçi gübresi, çim kırpıntısı ve talaş ile yapılmış) kompost, bakla ekimi suretiyle yeşil gübreleme, granül kükürt, Trichoderma Harzanium, EMA, Bacillus Subtilis, mikoriza mantarları, klinoptilolit, leonardit (bu malzemelerin çoğu bir kereye mahsus. Takip eden yıllarda tekrarına gerek yok)
Zararlı mücadelesinde ise kaolin kili, bacillus thuringiensis

Zeytinlerde: gübre olarak inek gübresi, yapraktan EMA, zararlı mücadelesinde kışın labicuper, yazın kaolin kili ve bacillus thuringiensis,

Meyve fidanlarında: inek gübresi yerine keçi gübresinden kompost, diğerleri zeytinlerle aynı, (şeftali fidanlarında baharda mastercop)

Goji fidanlarında: keçi gübresinden kompost, EMA, son zamanda vinas ekstresi. Gojilerde zararlı mücadelesi yapılmadı.

Kış sebzelerinde: yeşil gübreleme (bakla), keçi gübresinden kompost, zararlı mücadelesinde sabun, acı biber ve sarımsaktan mamul ev ilacı

Çiçek bahçesinde: kompost, ev ilacı ve kısmen nimiks

MeyveliTepe 20-10-2010 23:14

Gelecek yıl hal kanunu değişiyor, üretici birliklerinde üretici ve tüketici lehine değişiklikler geliyor. Ancak ilk zamanlar konuşulduğu gibi uzak bahçelerin yakın tüketiciyi hedeflemesi gerekir.

bozon 20-10-2010 23:49

Bir bütün olarak Hal Kanunu'na ulaşamadım. Bazı konular hakkında sınırlı bilgim var;

İlke olarak tüm yaş sebze ve meyveler, hallerden geçmek zorunda. Yalnızca küçük üreticilerin halk pazarlarında doğrudan satış yapmasına izin varken, şimdi bu daha kısıtlı bir hale getirildi. Bir de, herhalde şirketlerin baskısıyla olsa gerek; "organik ürün sertifikası" olan ürünlerin satışı serbest hale getirildi. Yani hale girmeleri zorunlu değil.

Çevremde, ürünlerin yarıdan fazlası tüccarların, doğrudan bahçede, tarlada alımlarıyla satılıyor. Ama bunu kitabına nasıl sığdırıyorlar bilmiyorum.

Daha önce farklı yerlerde dile getirdiğim kanımı sizlere de aktarayım. Bence Hal Kanunu, anayasaya aykırı. En azından "eşitlik" ilkesine aykırı. Herkes ürettiğini dilediği yerde, dilediği şekilde satabiliyor, en kısa sürede tüketilmesi geren yaş sebze meyve, hallerde sürünüyor.

Sayın Meyvelitepe, Hal Kanunu yeni değişti.

MeyveliTepe 21-10-2010 00:17

Mart ayında resmi gazetede yayınlanan yasa henüz yürürlüğe girmedi. 2011 mart ayında yürürlüğe girecek. Yeni yasada malın hale girme zorunluluğu kalkıyor.

bozon 21-10-2010 01:35

Tümden mi kalkıyor acaba? Sizin dediğiniz, "...komisyoncular, üreticiden, kendi adına alım yapabilir." maddesi mi? Eğer onu diyorsanız, o madde önceden de vardı. Hani kalkarsa da seviniriz doğrusu.

Lilium 21-10-2010 02:06

Benim asıl merak ettiğim konu şu.

Bu merakın da nerden geldi derseniz, onu da açıklayayım, bugün bir siteye girdim organik ürün doğal hatta evde yapılan ürünler olarak tanıtılıyor zehir ve kimyasalın olmadığı söyleniyor, hatta bazıların da organik sertifikası var bazılarında yok.

Şimdi öyle söylüyorlar diye (Yarın bizde söyleyeceğiz) inanacakmıyız.(Şahsen ben inanamıyorum)

Site yönetimine sordum, üreticiye "soru sor" bölümü açılamaz mı, henüz bir cevap gelmedi.

Merakım. Düşünün ki UBYİ deyim (öyleyim zaten) doğal içinde kimyasal olmayan ürün ürettiğimi söylüyorum.

Bu söylem kafi gelecek mi yetecek mi? insanlar (Biz) inanacakmıyız?

Her, doğal ve kimyasal olmayan ürün üretiyorum diyen katılabilecek mi, tabi ki katılabilecek. (öyle olması gerekir)

Peki bunun denetim makanizması ne nasıl olacak? Sadece yazdıklarımız söylediklerimiz yeterli mi olacak. Yoksa güven'e zamana bırakıp güven mi kazanacağız, o güven kazanılıncaya kadar birileri ne vurursam ne götürürsem ne kandırırsam derse gözmü yumacağız. Tabi ki göz yummayacağız o halde ne yapacağız? deşifremi edeceğiz. Fikirleri olan konuşsun ki bir şeylerde oluşsun.

Bir şey yapacaksak her şeyi konuşmalıyız eleştirmeliyiz, eleştiriyorsak kendimizi eleştiriyoruz. kimsede gücenmesin alınmasın.
Atasözü
"Herkes eteğindeki taşı döksün", iyi ve ya kötü fikrini söylesin, iyi ve ya kötü fikir tartışılır doğru olan uygulanacak olan ortaya çıkar.

bahtiyar02 21-10-2010 08:31

Sevgili MeyveliTepe dostum;
Bütün uyluladığım çalışmaları forumda başka bir başlık adı altında açtığım için
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/15582.htm
http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20737.htm
ikinci veya üçüncü başlık açmak istemedim.Açtığım konuları Dediğiniz gibi tamamen şeffaf bir şekilde anlatmaya çalışıyorum.

Kendime ait ilk kez toprağım oldu genel mahiyette siz tecrubeli dostlar kadar deneyimim yok.Çoğunlukla tamamen doğal bir üretim amaçlamış ve uygulamaya çalışıyorum.Siz deneyimli dostların bilgi ve tecrubelerinden faydalanmıyorum desem nankörlük olur.

Özellikle koailin tozunu yaz sıcaklarında bu yıl uygulamaya çalışacağım. Kompost olarak kil,yabani ot-yapraklar ve güvercin gübresi kullandım.Bu sıvıyı çoğunlukla turunçgil çeşitlerine uyguluyorum. Sebze ve meyvalarıma bu kompostu uygularken 1/5 oranında sulandırıp uygulamaya çalışıyorum.

Şunu da belirtiyim; Kompost uygulaması balkon seramda bulunan bitkilerimde kullanıyorum.Bu çalışmayı tarlanın konum itibariyle eksikleri var tamamlamaya çalışıyorum. Tarlada öncelikle yaklaşık 150 litrelik bir varil ayarladım.Varilin dip kısmına yakın 3/4",lik bir vana koydum.Bu varilde uygun kompostoyu hazırlayıp tarladaki ağaçlara uygulayacağım.

İşin diyer boyutu ise dediğim gibi benimkisi tamamen hobi amaçlı.Ticari boyutunu emekli olduğum zaman hem zaman hemde ekonomik olarak sorun olmayacağı için düşünüyorum.

Saygılar

denizakvaryumu 21-10-2010 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 707358)

Bizim bahçede durum biraz daha karışık. Genelde permakültür prensiplerini benimsemekle birlikte pratikte biraz karmakültür'deyiz. Toprak ve bitkilerde kullandığımız malzemeler;

Yaz Sebzelerinde:
Odun külü, kemik tozu, inek gübresi, (keçi gübresi, çim kırpıntısı ve talaş ile yapılmış) kompost, bakla ekimi suretiyle yeşil gübreleme, granül kükürt, Trichoderma Harzanium, EMA, Bacillus Subtilis, mikoriza mantarları, klinoptilolit, leonardit (bu malzemelerin çoğu bir kereye mahsus. Takip eden yıllarda tekrarına gerek yok)
Zararlı mücadelesinde ise kaolin kili, bacillus thuringiensis

Zeytinlerde: gübre olarak inek gübresi, yapraktan EMA, zararlı mücadelesinde kışın labicuper, yazın kaolin kili ve bacillus thuringiensis,

Meyve fidanlarında: inek gübresi yerine keçi gübresinden kompost, diğerleri zeytinlerle aynı, (şeftali fidanlarında baharda mastercop)

Goji fidanlarında: keçi gübresinden kompost, EMA, son zamanda vinas ekstresi. Gojilerde zararlı mücadelesi yapılmadı.

Kış sebzelerinde: yeşil gübreleme (bakla), keçi gübresinden kompost, zararlı mücadelesinde sabun, acı biber ve sarımsaktan mamul ev ilacı

Çiçek bahçesinde: kompost, ev ilacı ve kısmen nimiks

Sn.Meyvelitepe
şeftali fidanlarında labicuper işe yaramıyor mu?

Bir de yukardaki gübrelere ek olarak bioplasma kullanıyordunuz sanırım?

MeyveliTepe 21-10-2010 13:33

Labicuper de işe yarar sanırım. Fakat elimde şeftali için özel olarak edindiğim mastercop zaten vardı. Elimdeki daha epey uzun zaman için yeter.

Natural bioplasma 2 yıl önce kullandığım ve vegetatif gelişmeye katkısı bakımından memnun kaldığım bir ürün. Geçen yıl kullanmadım. Gerek duymadığım için muhtemelen gelecek yıl da kullanmayacağım.

denizakvaryumu 21-10-2010 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 707371)
Benim asıl merak ettiğim konu şu.

Bu merakın da nerden geldi derseniz, onu da açıklayayım, bugün bir siteye girdim organik ürün doğal hatta evde yapılan ürünler olarak tanıtılıyor zehir ve kimyasalın olmadığı söyleniyor, hatta bazıların da organik sertifikası var bazılarında yok.

Şimdi öyle söylüyorlar diye (Yarın bizde söyleyeceğiz) inanacakmıyız.(Şahsen ben inanamıyorum)

Site yönetimine sordum, üreticiye "soru sor" bölümü açılamaz mı, henüz bir cevap gelmedi.

Merakım. Düşünün ki UBYİ deyim (öyleyim zaten) doğal içinde kimyasal olmayan ürün ürettiğimi söylüyorum.

Bu söylem kafi gelecek mi yetecek mi? insanlar (Biz) inanacakmıyız?

Her, doğal ve kimyasal olmayan ürün üretiyorum diyen katılabilecek mi, tabi ki katılabilecek. (öyle olması gerekir)

Peki bunun denetim makanizması ne nasıl olacak? Sadece yazdıklarımız söylediklerimiz yeterli mi olacak. Yoksa güven'e zamana bırakıp güven mi kazanacağız, o güven kazanılıncaya kadar birileri ne vurursam ne götürürsem ne kandırırsam derse gözmü yumacağız. Tabi ki göz yummayacağız o halde ne yapacağız? deşifremi edeceğiz. Fikirleri olan konuşsun ki bir şeylerde oluşsun.

Bir şey yapacaksak her şeyi konuşmalıyız eleştirmeliyiz, eleştiriyorsak kendimizi eleştiriyoruz. kimsede gücenmesin alınmasın.
Atasözü
"Herkes eteğindeki taşı döksün", iyi ve ya kötü fikrini söylesin, iyi ve ya kötü fikir tartışılır doğru olan uygulanacak olan ortaya çıkar.

Size katılıyorum.
Doğal üretim yapıldığı söylenen bir bahçeye yaptığım bir gezide üretici çiftçiye "elmaların nasıl böyle güzel olduğunu" sorduğumda, bana "sonbaharda göztaşı atıyorum, başka ilaç kullanmam, benim ürünlerim doğal" demişti.

Yani ona göre sadece göztaşı kullanmak doğallıktı, çünkü diğer elma üreticileri üstüne en az 4 çeşit kimyasal kullanıyordu.

UBYİ içinde etkin bir denetimin ya da denetimin olacağını sanmıyorum.

Bu nedenle UBYİ ye üyelik önemli.

Yani daha ilk mesajında benim doğal elmalarım var diyen bir kişi UBYİ ye üye olmamalı.

İlk kısıtlama mesaj sayısı ile gelmeli örneğin 500 mesajdan fazlası olanlar üye kabul edilmeli.

Yine uygulamalar şeffaf olmalı, örneğin bir üye ben zeytinlere "hiç bir ilaç hiç bir kimyasal kullanmadım" diyor işte bu durumu diğer UBYİ üyeleri sorgulamalı nasıl oluyor da bir kısım UBYİ üyeleri zeytin sineğinden yaka silkerken ve önleme için doğal yöntemleri denerken zeytin sineğinden hiç şikayetçi olmayan birisi olabiliyor?

İşte bu ve buna benzer uygulamalar UBYİ içinde zamanla kendini belli edecektir.

Bazı oluşumların TÜM kuralları baştan kesin olarak konulmayabilir zamanla kurallar oluşturulacaktır.

MeyveliTepe 21-10-2010 14:20

UBYİ henüz netleşmiş bir oganizasyon değil. Bu başlıklarda kendini UBYİ'ye yakın hissedenler, başlangıç prensiplerine uyduğunu ya da uymak istediğini düşünenler gönüllü olarak yer alıyorlar. Gerçek bir organizasyona geçişte şartlar, son bir yılda yapılan uygulamalar, bunların prensiplere uygunluğu, tatmin edici bir şeffaflık bakımından tekrar bir gözden geçirme doğal olarak olacaktır.

Bu aşamada, üyelerin dürüstlüğü, olabildiğince gerçek ve tam bilgi aktarmaları önemli diye düşünüyorum. Neticede gönüllü bir birliktelik. Endişe duyulduğu üzere, dürüst olmayan, eksik veya yanıltıcı bilgi veren olursa bu süreçte bir şekilde ortaya çıkar.

omer.tuncer 21-10-2010 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 707506)
Size katılıyorum.
Doğal üretim yapıldığı söylenen bir bahçeye yaptığım bir gezide üretici çiftçiye "elmaların nasıl böyle güzel olduğunu" sorduğumda, bana "sonbaharda göztaşı atıyorum, başka ilaç kullanmam, benim ürünlerim doğal" demişti.

Yani ona göre sadece göztaşı kullanmak doğallıktı, çünkü diğer elma üreticileri üstüne en az 4 çeşit kimyasal kullanıyordu.

UBYİ içinde etkin bir denetimin ya da denetimin olacağını sanmıyorum.

Bu nedenle UBYİ ye üyelik önemli.

Yani daha ilk mesajında benim doğal elmalarım var diyen bir kişi UBYİ ye üye olmamalı.

İlk kısıtlama mesaj sayısı ile gelmeli örneğin 500 mesajdan fazlası olanlar üye kabul edilmeli.

Yine uygulamalar şeffaf olmalı, örneğin bir üye ben zeytinlere "hiç bir ilaç hiç bir kimyasal kullanmadım" diyor işte bu durumu diğer UBYİ üyeleri sorgulamalı nasıl oluyor da bir kısım UBYİ üyeleri zeytin sineğinden yaka silkerken ve önleme için doğal yöntemleri denerken zeytin sineğinden hiç şikayetçi olmayan birisi olabiliyor?

İşte bu ve buna benzer uygulamalar UBYİ içinde zamanla kendini belli edecektir.

Bazı oluşumların TÜM kuralları baştan kesin olarak konulmayabilir zamanla kurallar oluşturulacaktır.


Deniz akvaryumu sizi kınıyorum nasıl insanları katogorize etmemiz gerektiğini savunuyorsunuz dediğiniz 500 mesaj yazma gibi saçma sapan fikirleri nereden buluyorsunuz yani şimdi. (Bu gün gittim taralada 2 zeytin çapaladım 5 ağacın aşısının tutup tutmadığına baktım) demekle mesaj sayısı doldurulacaksa yandı gülüm keten helva. Kullandığımız ürünlerin neler olduğunu yazacağız. Uygun olanlarla olmayanlar ortaya çıkacak mesela ben bu sene kaolin kili yerine getsun kullandım ve boyumun ölçüsünü aldım bu işin böyle olacağını başından söyleyenlere (Meyvelitepe) rağmen.
Burda kimyasalsız tarım yapan her keze yer var.
Kusura bakmayın arkadaşlar sizin adınıza da konuşmuş gibi oldum ama ben UBYİ böyle görmek istiyorum. Amaç mal satmaktan çok arkadaşlık kurmak ve tatığım tadları onlara da tatırmak ve paylaşmak için varım.

denizakvaryumu 21-10-2010 15:40

Mesaj sayısı kadar mesaj niteliği de önemli.

Satış yapmak için mesaj sayısını artırmak isteyen , yerli yersiz mesaj yazan bir çok üye,geçmişte forumdan banlanmıştır.

Bu durumda "mesaj sayısının 500" olması şeklindeki düşüncemi ,

"nitelikli mesaj sayısı 500 olmalı " olarak değiştiriyorum :)

dlk 21-10-2010 15:46

bilgi varsa nitelikli mesaj oluşur.ama amaç birşeyler öğrenmekse takipte kalınır.gerekirse soru sorulur.

bayindirmevki 21-10-2010 18:57

Acemi caylak 304 ve 305 mesajında somut şeyler söğlemiş, kararlılığını belirtmiş, haydi demiş. Aaa, siz bunumu kullandınız, ben geçen sene şunu kullandım muhabbetleri ile kaynamış gitmiş. Şu bakteri imiş, bu bakteri imiş...

Sözüm muhabbete değil. Allah arttırsın. Dostluğunuz gani olsun. Kim üstüne alınmışsa af ola. Kimse değildir. Sadece genel gidişatı canlandırdım.

Niye, kurumsal kimlik olma şansına sahip ana fikrin etrafında gelişmiyor laflar?

Fikir ortaya çıkalı 8 ay oldu gibi. Kimse bir kurumun kuruluş tekniği üstüne konuşmadı. Dernek mi, vakıf mı, kooperatif mi, birlik mi, sivil toplum kuruluşu mu, komün mü? Nedir bu UBYİ. Alakasız laflar ayıklandıktan sonra ortada bir şey yok.

Yaptığımız teknik paylaşımlar, edinilen dostluklar, hepsi güzel şeyler de artık sadede gelmenin zamanı gelmedi mi? Tanışma aşamasını geçmedik mi?

Aylar sonra konu canlandı hala aynı hava. Oysa kendi adımıza açtığımız konularda her telden çalıyoruz yetmedi ki burda da devam... Biz devam ederken UBYİ nesebi sabih velet gibi ortada. Şunu artık nüfusa geçirelim.

Yazıktır, günahtır sabiye. Neredeyse 8 ay oldu. 9' uncu ayda da doğurtamazsak ölü olacak.

bayindirmevki 21-10-2010 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dlk (Mesaj 707531)
bilgi varsa nitelikli mesaj oluşur.ama amaç birşeyler öğrenmekse takipte kalınır.gerekirse soru sorulur.

Güzel paragraf. Anlayan anlasın. Teşekkürler

MeyveliTepe 21-10-2010 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omer.tuncer (Mesaj 707527)
... Kullandığımız ürünlerin neler olduğunu yazacağız. Uygun olanlarla olmayanlar ortaya çıkacak mesela ben bu sene kaolin kili yerine getsun kullandım ve boyumun ölçüsünü aldım bu işin böyle olacağını başından söyleyenlere (Meyvelitepe) rağmen.
...

Bazen bir musibet bin nasihatten iyidir derler.

Fırsatçı vatandaşlarımız ortada bir pazar fırsatı gördüklerinde bir ürün uydurup, önce kendilerini inandırıp sonra da başkalarını inandırabiliyorlar.

Böyle biriyle konuşurken karşımızdakinin inanmışlığını görüp, her türlü somut veriyi bir kenara bırakarak o inanmışlığa inanabiliyoruz. Bu da ülkemiz insanının bir zaafiyeti. Bazen gereğinden fazla duygusal oluyoruz. Bir adım geri çekilip daha geniş bir açıdan bakarak, nedir, neden, tam olarak ne oluyor, ne kadar tutarlı, veriler ve metriklerin ne anlamı var görme, doğrulama alışkanlığımız yok. Terazinin kefesini hile yapıp ters tarafa bastırabiliyoruz :)

Bu gibi fırsat(!) ürünleri çok karşımıza çıkıyor maalesef.

Ömer bey, bu ürün konusunda bana telefon edenler de olmuştu. Dilim döndüğünce de anlatmaya çalışmıştım. Fakat hiç biri sizin deneyiminiz kadar kıymetli olamaz. Anlatırsanız çok makbule geçer.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024