agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Subtropikal İklim Meyveleri
(https)




Beğeni Düzeni37Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-06-2008, 08:41   #151
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Tokat
Mesajlar: 23
teşekkürler BLUECROP

fatih190760 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 15:37   #152
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-10-2007
Şehir: Hollanda
Mesajlar: 34
Bu sene aldigim kiwi "Jenny" :

Name:  IMAGE_024.jpg
Views: 6400
Size:  56.6 KB

Iyi gelissin diye tek surgun biraktim, bakalim ne olacak...

Maydon0z Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 14:50   #153
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Kiviler meyveye dondu

Yaklasık 2 ay once kivi çiçeklerinin resimlerini eklemiştim.
Şu ana mevler oluşmaya başladı. Birkaç resim ekledim.

Eklenen Resimler
    
Kerem50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 09:21   #154
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2008
Şehir: izmit
Mesajlar: 49
Galeri: 2
sn bluecrop
benim de 5 kök kiwim var ve bunları 2 sene önce diktim. demirden te yaptım arasına tel de çektim ve tele tutunmalarını sagladım fakat hala gelişemediler dediğiniz gibi gübresini ve suyunu veriyorum ancak 2 tanesi yolcu gibi gözüküyor.
bu mevsimde onların gövdesinin kalınlaşması için onları dipten kessem daha güzel gelişirmi yoksa zamanı geçtimi ?
yardımcı olursanız sevinirim

ozturk.kerim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 16:51   #155
Ağaç Dostu
 
bluecrop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: artvin
Mesajlar: 153
Galeri: 2
sn ozturk.kerim
Vejetatif gelişme (büyüme) döneminde derin budama yapmanızı önermem. zira bitkide öz suyu akışının üst düzeye çıktığı dönemde derin budama yapmak halk arasında ağlama denilen bitkide öz suyu kaybına yol açar ve gelişimde sağlıksız durumlar ortaya çıkabilir.
Sanırım sizin kivi fidanlarınız, çelikleme yapılarak üretilmiş ve kök yapısı zayif gelişmiş ve bitki üst aksamını besleyip güçlendirecek besinleri topraktan almakta zorlanıyor veya dikim yılı aşırı gübrelemeden kökler zarar görmüş olabilir . bir başka tahmin arazinin taban suyu seviyesi bitki köklerine zarar veriyordur , şuan elde olan bilgilerle bu varsayımları çoğaltmak mümkün ,
iyisimi siz ilgili başlıktaki yetiştiricilik kısmına bir göz atın. Resim yükleme şansınız olabilir ise fidanları yakından görüp değerlendirme yapmak mümkün olabilir .
HOŞÇAKALIN

bluecrop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 15:42   #156
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2008
Şehir: izmit
Mesajlar: 49
Galeri: 2
sayın bluecrop
enkısa sürede resimlerini çekip forma koymaya çalışacagım
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
iyi günler

ozturk.kerim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 11:00   #157
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1
merhaba arkadaşlar istanbuldayım fakat tokat zilede 40 dönümlük ve su problemi olmayacak arazim var uzun süredir yapmaya cesaret edemediğim kivi yetiştirmeyi artık yapmaya başlayacağım öncelikle hangi tür kivi fidanını tavsiye edersiniz 40dönümlük araziye kaç adet fidan almam gerek bu sene dikim için geçmi kaldım yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.

veysald Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 16:43   #158
Ağaç Dostu
 
bluecrop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: artvin
Mesajlar: 153
Galeri: 2
Değerli kivi dostları merhaba,
Son yıllarda ülkemizde profesyonel meyve yetiştiriciliği konusunda önemli gelişmeler kaydedilmiş. Ekonomik getirisi yüksek bir çok meyve çeşidi tamamen ithal olmaktan çıkıp yerli üretime dönüşmüş, alternatif yeni ürünlere erken yönelen , değişime açık ,yatırımcısının yüzünü güldürmüştür.
Kivi bu yeni ürünler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. ülkemizin yetiştiricilik anlamında bu meyve ile 90 lı yıllarda tanıştığı düşünülür ise halen, bugün ki üretimin ( 11-12 ton) iç talebi(30 bin ton) karşılıyamayışının nedeni ; devlet teşvik ve yol göstericiliğinin eksikliğinin yanında üreticimizin de esas üründen biran da vazgeçecek ,yeni ürüne ikame olacak , ön yargısız ,pragmatik bakış açısına sahip olmadığından kaynaklandığı kanısındayım.

Mevcut kivi bahçelerimizin, büyük bir kısmının iyi toprak analizi yapılmadan, sulama imkanı araştırılmadan ve ekolojik isteği dışında kurulmuş olması , verimsiz niteliği kazandırmaktadır. Bu da bize gelecek 10-15 yıl daha arz-talep dengesi sağlanamayacağı ve kivi meyvesinin, ülkemizin diş ticaret indeksinde , ithal hanemize yazılmaya devam edeceğini gösteriyor.

Kaliteli ürün, erkenci -geççi ,yeni çeşitler ve organik kivi gibi konuları ön plana çıkaran üreticilerin geleceğe dönük, ayakları üzerine sağlam basacağını söylemek doğru olur.
sn veysald size önerim çeşit seçim konusunu , doku kültürü üretimi ve erkenci çeşit (greenlıgh tüm erkenci meyveler gibi verim biraz düşük) hakkında kivi uzmanı sn begomcası ile görüşmeniz .
Dikimde kullanılacak fidan sayısı sıra üzeri , sıra arası mesafelere ve arazinin durumuna göre değişebilmektedir , dekara ortalama 50 fidan dersek 40 dekar*50adet=2000 toplam fidan dikmeniz gerekecektir.Erkek fidan sayısını artırmanın verim ve kaliteyi çok olumlu etkilediği göz önüne alınaraktan 5-6 dişiye 1 erkek yeterli gelecektir;ortalama 340 erkek (tozlayıcı).ve de 1660 dişi fidan gerekir. çeşit konusuna benim tavsiyem 1 yaşındaki fidanlardan uzak durmanız . en az 2 yaşında ve kök gelişimi iyi olan ucuz fidan temin etmeniz maliyet ve geri dönüşüm açısından size büyük fayda sağlıyacaktır .
Birinci önceliği doku kültürü ile çoğaltılmış fidanlara verin , ikinci sırada aşılı ucuz fidan temin etmeye çalışın , çelikle üretilmiş fidanlar en son tercihiniz olsun.
Dikim konusunda biraz geç kaldığınızı söyleyebilirim, dikim yapacağınız bölgede eyer erken don riski yoksa ekim -kasım gibi dikim yapabilirsiniz , bu şekilde verim açısından 5-6 ay avantaj sağlamış olursunuz.
Hoşçakalın

bluecrop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2008, 13:36   #159
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Tokat
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi veysald Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar istanbuldayım fakat tokat zilede 40 dönümlük ve su problemi olmayacak arazim var uzun süredir yapmaya cesaret edemediğim kivi yetiştirmeyi artık yapmaya başlayacağım öncelikle hangi tür kivi fidanını tavsiye edersiniz 40dönümlük araziye kaç adet fidan almam gerek bu sene dikim için geçmi kaldım yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.
Veysal bey bende Tokat'lıyım ve 10 tane kivi fidanım var fakat yanlış anlamayın büyük düşünüyorsunuz bölge iklim şartları kivi için tam uygun değil iyi araştırmanızı öneririm. (bahar donları, erken don, nadirde olsa -20'lere düşen hava sıcaklığı v.s.)

fatih190760 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 19:40   #160
Ağaç Dostu
 
Organik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
Galeri: 46
Kivi Yetiştiriciliği

Aşağıda bu konu hakkında karşıma çıkan yazıyı buraya koyayım dedim..

İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ

Genel olarak kivi kültürünün yapılabileceği alanlar kışları ılık, yazları sıcak ve nemli yörelerdir. Yıllık ortalama sıcaklıkların yanında özellikle Mart-Kasım dönemini kapsayan gelişme dönemindeki sıcaklık toplamları da önemlidir. Bitkilerdeki gelişme faaliyet-leri 8 º C ve üzerinde olur Bunun altın-daki sıcaklıklarda kök, sürgün yaprak çalışması durur. Genç bitkiler -4 º C ye yetişkinler ise -14 º C' ye kadar dayana-bilirler. Gelişme döneminde en uygun sıcaklıklar 10-30 º C arasıdır. Don olayları kivi yetiştiriciliğine en çok kısıtlama getiren etmenlerden biridir. Özelikle gözlerin sürmesi ve yapraklan-madan sonra olan don olayları bitkiye büyük zarar verir. İlkbahar geç donlarının olduğu ekolojilerde en uygun araziler güneye bakan, hafif meyilli arazilerdir.

Kivi sürgünleri çok gevrek ve kırılıcı olduğundan rüzgar etkisi artmaktadır. Bu yüzden, bitkiler sert ve sürekli rüzgar alan yörelerde iyi gelişemez. Kivi bitkisi yıllık yağış miktarı 800-1400 mm olan yerlerde iyi bir gelişme göstermektedir. Türkiye de Doğu Karadeniz Bölgesi dışında hemen hiçbir yer bu yağış düzenine sahip değildir. Bu yüzden su isteği sulama suyu ile karşılanmalıdır.

Kivi toprak yönünden oldukça seçici bir türdür. Ağır ve su tutan topraklarda gelişmesi düzenli olmaz Çok kumsal topraklarda ise su düzeni zor sağlanır ve gelişme düzensiz olur.

Genel olarak kivi derin ve süzek olan, kireçsiz topraklarda yetişebilir. Organik maddece zengin, PH' sı 5.5-7.6 arasında olan topraklar kivi yetiştiri-ciliğine elverişli topraklardır.

BAHÇE KURULMASI

Kivi bahçesi kurulmadan önce; İklim, bahçe yerinin seçimi, fidan ve çeşit seçimi, toprak özellikleri, toprak işlemeye uygunluk, sulama suyu temini, fidan ve çeşit seçimi, fidanların dikim aralık ve mesafelerinin çok iyi planlanması gerekmektedir.

Bahçe kurulmadan önce toprak hazırlığı yapılmalıdır. Bahçe kurulacak yerin derin işlenmesi, dekara 5-6 ton olacak şekilde yanmış çiftlik (hayvan) gübresi verilmesi, hem toprak özellik-lerinin düzeltilmesi hem de bitkiyi beslemesi açısından son derece yararlı olacaktır. Ayrıca toprak analizlerine dayalı temel ticari gübrelemede yapılmalıdır

Fidan dikim aralıkları toprak özelliklerine göre değişmektedir. Bitki besin maddelerince zengin topraklarda dikim aralık ve mesafesi, fakir toprak-lara göre daha geniş tutulur. Dikim aralık ve mesafesi ayrıca uygulanacak terbiye şekline göre de değişmektedir.

En çok kullanılan T direk terbiye sisteminde sıra arası.5 metre, sıra üzeri 4-4.5 metre olarak önerilir.

Fidan dikimi arazi uygunsa Kuzey-Güney yönünde düzenlenmelidir. Bu şekilde sıraların iki tarafı da güneşleneceğinden verimlilik ve ürün kalitesi artar.

Kivi bitkisinde erkek ve dişi bitkiler ayrı ayrı olduğundan bahçe kurulurken genel olarak 7-8 dişi bitkiye 1 erkek (tozlayıcı ) bitki şeklinde bahçe dikim planı yapılması gereklidir. Kivide tozlanma böceklerle daha ziyade arılar-la olmaktadır. Bu nedenle erkek bitki-lerin düzenli bir şekilde dağıtılması gereklidir.

FİDAN ÖZELLIKLERI VE DİKİM



Fidan çepeçevre ve bol saçak

köklü olmalıdır. Köklerde ur nematod-larının belirtisi olan urlar olmamalıdır. Kökler canlı ve sarımsı olmalıdır. Aşılı fidanlarda sürgün uzunluğu 80-100 cm olmalıdır. Erken verime yatmaları için 2 yaşlı fidanlar kullanılmalıdır. Fidan gövdesi odunumsu olmamalı ve sürgünler 3- 4 göz üzerinden kesilerek dikilmelidir. Kışın sert geçmediği yerlerde sonbahar dikimi uygundur. Kış donlarının hatta ilkbahar donlarının olduğu yörelerde dikim ilkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra yapılmalıdır. Dikim çukuru en az 30-40 cm derinlik ve 35-40 cm genişliğinde olmalıdır. Dikim çukurunun alt tarafına, çukur açılırken çıkan üst toprak yanmış çiftlik gübresiyle karıştırarak konulmalı ve kökler bu toprak üstüne serbestçe gelecek şekilde yerleştirilerek, üst top-rakla örtülmeli ve çukurlar kümbet yapılarak doldurulmalıdır. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Yine dikimden sonra gövdenin dik ve düzgün büyümesi için, gövdenin dik ve düzgün büyümesi için bu hereğe bağlanmalıdır.

DESTEK SİSTEMİ

Kivi kuvvetli gelişme gücüne sahip bir bitkidir. Normal gelişme ve büyümelerini sürdürebilmeleri için desteğe ihtiyaç duyarlar. Eğer destek sistemi yapılmazsa kuvvetli toprak üstü aksamı nedeniyle Toplu çalı şeklinde gelişirler. Anavatanlarında ağaçlara sarılarak büyürler . Ancak ticari amaçla yapılan üretimde mutlaka destek sistemine ihtiyaç vardır. Bu destek sistemi ve malzeme teli bağcılıkta kullanılan destek sistemine oldukça benzemektedir. Direkler ağaç, beton veya demirden olabilir. Destek sistemi sağlam, dayanıklı ve ucuz olmalıdır. Beton direkler 8X10 veya 10X10 cm kesitinde olabilir. Boyları ise 2.25-3.00 m arasında olabilir. Ağaç ve beton direkler toprağa 50-60cm derinliğinde çakılmış ve gömülmüş olmalıdır.

Bir bitkinin 30-50kg ( 300-500 ) adet meyve taşıyacağı düşünüldüğünde tel sistemini sağlam olması önemlidir. Kol üzerinde 50cm aralıklarla 3 paslan-maz tel çekilebilir.

KİVİDE GÜBRELEME
Kivi bitkisi bol saçak kök yaptığı için topraktan çok fazla bitki besin elementi alan bir bitkidir. Bu nedenle Dikim öncesi yapılan taban gübrelemesi ile verim çağın-da yapılan yıllık gübreleme çok önemlidir. Çizelge-1

Gübrelerin veriliş zamanı ve şekli çok önemlidir. Prensip olarak azotlu gübre-nin 2/3' ü bitki uyanmadan önce (Mart içinde), kalan 1/3'ü ise çiçeklenme sonun-da (mayıs sonunda) toprağa verilmelidir. Azotlu gübre verilirken toprağın nemli ol-ması gereklidir. Toprak kuru ve bitki susuz ise azotlu gübre verilmemelidir. Fosforlu ve potaslı gübreler. İse sonbaharda veya erken dönemde (Şubat içinde) bir defada ve toprağın 20-25cm derinliğine verilme-lidir. Gübreler başlangıçta gövdeden 40-50cm uzağa ve daire şeklinde kök bölgesine verilir Yaş ilerledikçe daire çapı genişletilerek gübre uygulanır

SULAMA
Kivi kültüründe en kısıtlayıcı etmenlerden birisi su isteği ve düzenli sulama zorunluluğudur. Su yetersizliği durumunda yapraklar kıvrılır, sertleşir ve kenarlarda kurumalar başlar, yapraklar sarkar, meyveler küçük kalır, sürgünler yeterli uzunluğa ulaşamazlar. Alüvyal top-raklarda, verim yaşındaki bitkilerde her gün veya gün aşırı 4-10 saat süre ile sulama yapmak gerekir. Mayıs-Eylül dönemindeki 5 aylık sürede su tüketimi oldukça fazladır. Bu yüzden bu dönemde yeterli miktarda su verilmelidir.

BUDAMA

Gövde sarılıcı olduğundan budama kivi için çok önemlidir. Kivi budaması 3 başlık halinde incelenebilir.

1- Şekil budaması

2- Yaz budaması

3- Kış budaması.

Name:  kivi_clip_image004.jpg
Views: 6047
Size:  4.5 KB
Koltuklarda iki yana uzanan kolları oluşturacak şekilde budanırlar. Meyve bir yaşındaki çubukların gözlerinden oluşacak sürgünler-den medyana geldiğinden çubuk üzerinde 6-10 göz bırakılacak şekilde kalan kısımlar kesilip çelik alınabilir. Bu şekil-de kış budaması yapılır.

Kış budaması yaprak dökümü ile gözlerin uyanması arasında kalan sürede yapılır.
Name:  kivi_clip_image006_0000.gif
Views: 12268
Size:  6.8 KB
Yaz budamaları adından da anlaşılacağı gibi bitkinin yapraklı olduğu dönemde kollar arasındaki sıkışıklığı gidermek, güneşlenmeyi artırmak için meyvesiz sürgün kollarının dipten kesilmesidir.


Kaynak: Oğuzhan YÜCEL
http://www.bafratarim.gov.tr/yetisti...m=312&katid=64

Organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 13:46   #161
Ağaçsever
 
kiwici77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: Altınova,Yalova
Mesajlar: 58
Ben Emrah, Yalova, Altınovalıyım, çiftçiyim. Asıl uzmanlık alanımız elma armut ve ayva olmak üzere küçük çekirdekli meyvelerdir, bunların yanında erik, hurma, zeytin ve hünnap üreticiliğide yapmaktayız. Bu sene bunlara ilave olarak 2.250 metre kare Hayward kivi bahçesi kurdum, seneyede kısmetse 2.500 metre kare Greenlight cinsini denemek istiyorum. Benim sorum; 2 yaşında Greenlight kivi fidanını nereden temin edebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...

kiwici77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 14:16   #162
Ağaçsever
 
kiwici77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: Altınova,Yalova
Mesajlar: 58
Sayın organik, metninizde sulamayla ilgili cevabını bulamadığım bi sorum olacak; 1 yaşındaki kivi fidanı, 90 lık minispring ile, ilk senesinde, kaç saat sulanmalı? Bu sorunun cevabı çok işime yarayacak çünkü yapraklarımın uçlarında bahsettiğiniz gibi kurumalar var ve aşağıya kıvrık buna rağmen bugün itibariyle tele varmış ve 1 er metre sağa ve sola dal yapmış durumdalar. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...

kiwici77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 16:48   #163
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2008
Şehir: Antalya-Kütahya
Mesajlar: 177
bende size başka bir kivi cinsinden bahsetmek istiyorum hem bu kivinin yetiştirmesi kolay
HARDY KİWİ:

normal kividen farklıdır, üzüm salkımı şeklindeki meyveleri normal kivinin yarısı kadar,tüysüz ve normal kividen daha aromalı, tatlıdır.
YETİŞTİRİLMESİ: -35 derceye dayanmasından dolayı diğer bir ismi sibirya kivisi dir. tek başına meyve tutar, ikinci bir eşe ihtiyaçı yoktur, ağaç diplerine ekildiğinde ağaç dallarına ve gövdesine sarılarak ilerler, tel örgü kenarlarınada dikilebilir, az güneşli yerleri sever. 50 litrelik saksılarda cam kenarı ve balkonlarda yetiştirilir.
bilginize

tropikana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 22:10   #164
Ağaçsever
 
kiwici77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: Altınova,Yalova
Mesajlar: 58
***Koltuklarda iki yana uzanan kolları oluşturacak şekilde budanırlar.***
Bu konuya özellikle dikkat çekmek istedim, çünkü bizlerin yıllardır denediği tele varan her filizi bırakıp, tele bağlama tekniği, beldemize davet üzerine gelen işin uzmanı bir italyan teknikere göre yanlış. Doğru olan, belirtildiği gibi tele varan fidanı iki kol halinde, sağa ve sola, tele bir!!! kere dolamak sureti ile yapılan teknik imiş. Bir kere dolamak ağacın maximum ürün verdiğinde dallarının kırılmasını önlüyormuş, malumunuz kivi doğasında herhangi bir destek olmadan, başka bir ağaca dolanmadan formunu bulamıyor ve ürün vermiyor. Ürün vermeyen çeşitli ağaçlarınız hakkında fikirlerimi ve birikimlerimi zevkle paylaşabilirim.


Düzenleyen kiwici77 : 12-08-2008 saat 14:53 Neden: italyanın mesleği
kiwici77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 22:14   #165
Ağaçsever
 
kiwici77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: Altınova,Yalova
Mesajlar: 58
Yarın kısmetse kivilerimin ve diğer çeşitlerimizin fotoğraflarını çekip paylaşmak istiyorum, gelişimi ve eksikliklerim hakında fikirleri olanlar lütfen fikirlerini belirtsinler...


işte kivilerim 2. fotodaki erkek kivi, erkekler dişilerden daha geç sürgün veriyor ama ağustos itibariyle dişileri geçiyorlar...

Name:  sahibinden_Resim 065.jpg
Views: 6292
Size:  55.1 KB

Name:  sahibinden_Resim 066.jpg
Views: 5459
Size:  60.7 KB

Name:  sahibinden_Resim 067.jpg
Views: 5407
Size:  60.7 KB

Name:  sahibinden_Resim 068.jpg
Views: 5462
Size:  59.7 KB


Düzenleyen kiwici77 : 15-08-2008 saat 13:15 Neden: foto ekleme
kiwici77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 13:26   #166
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Kivim çok uzadı ancak demir eksikliği çekiyor, üstelik sık sık demir gübresi vermeme rağman. Ne yapmalıyım, toprağı asitli hale mi getireyim? Kükürt mü yoksa limon tuzu mu kullanmalıyım? Yeni sürgünlerinin uçları da kurumaya başlamış, ben evde yokken bakımsız kaldı sanırım.Bir de bu kivinin dişi mi erkek mi olduğunu anlamak mümkün mü? Bu baharda küçücükken aldık ve hiç çiçek açmadı.

Name:  DSC01320.jpg
Views: 9739
Size:  37.8 KB

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 14:52   #167
Ağaçsever
 
kiwici77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: Altınova,Yalova
Mesajlar: 58
Sayın nariel, gördüğüme göre sararmaların nedeni demir eksikliği ya da kivinin dibinde çok su durması (fazla sulanması). Kükürtün sararmayı engelleyeceğini zannetmiyorum, biz kükürtü ph dengelemek için kullanıyoruz daha çok.
Bence yapmanız gereken yukarıdan ilk sağlıklı yapraktan kivinizi koparmanız, ileriki günlerde ucundan filiz patlatacak, aynı anda kök gelişimi hızlanacak, beden de kalınlaşacaktır.
Erkekte olsa dişide olsa kivi (kart fidan değilse) ilk yaşında çiçek açmaz, yapraklarını ve aşı yerini yakından çekip gönderirseniz erkekmi dişimi anlaşılır, fakat;
Eğer kividen meyva almak istiyorsanız toprağa dikip destek sistemi (direk üzeri tel, çardak v.b.) yapmalısınız ayrıca tozlayıcısını ya da dişisini de yanına dikmeniz gerekir.
Saygılarımla
Emrah.

kiwici77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 16:41   #168
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Teşekkür ederim sayın kiwici77. Cinsiyetini belirledikten sonra yanına eşini dikmeyi düşünüyorum. Kükürdü toprağı asidik hale getirmesi için söylemiştim çünkü bildiğime göre toprak çok alkali olursa bitkiler topraktaki demiri alamıyor, asidik hale getirirsem demirli gübrem işe yarar mı diye düşünmüştüm çünkü önceden gübrelediğimde sararmış yapraklar yeşeriyordu, şimdi ise gübre kâr etmiyor. Aşı yerinin ve yaprakların fotoğraflarını yolluyorum.

Name:  DSC04434.jpg
Views: 5022
Size:  33.6 KB
Name:  DSC04435.jpg
Views: 5225
Size:  27.4 KB
Name:  DSC04432.jpg
Views: 4980
Size:  37.4 KB

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 23:59   #169
Ağaç Dostu
 
sinaninci1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 670
Galeri: 1
Alıntı:
sn kerem50
Öncelikle harika bir kapama bahçe oluşturmuşsunuz tebrikler,
sorunuza gelince; kiwide erkek ve dişi fidanlarının bir birinden ayırt etmenin bir çok değişik yolu vardır bunlardan en kolay ve basit olanı çiçeklerin gözlemi ile yapılandır.
Sayın kerem50 sizden ricam çiçek harici erkek ve dişi ayrımının degişik yollarını bizimle paylaşırmısınız.
Saygılar

sinaninci1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2008, 18:13   #170
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Daha önce yollamış olduğum kivi fidanımın görüntülerinden, dişi mi erkek mi olduğunu bildirebilecek misiniz sayın kiwici77?

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2008, 13:27   #171
Ağaçsever
 
kiwici77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: Altınova,Yalova
Mesajlar: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
Daha önce yollamış olduğum kivi fidanımın görüntülerinden, dişi mi erkek mi olduğunu bildirebilecek misiniz sayın kiwici77?
Emin olamadım, ama siz yapabilirsiniz, yaprakların üstünde hafif tüyler varsa dişidir, ki ben buradan öyle zannediyorum, bu arada sararan dallar ne durumda?

kiwici77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2008, 13:49   #172
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Evet hafif tüylü. Aşı yerinden de anlaşılabiliyor mu? Sararan yaprakların büyüklerini kestim, biraz daha bekleyeceğim, sonra yarıdan keseceğim fidanı. Yani durumu pek iyi değil. Klimanın motoru, kivinin üzerine doğrudan sıcak hava üflüyor, zavallı bitki dayanamıyor buna. Arada su serpiyorum yapraklarına serinlesin diye.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2008, 06:28   #173
Ağaçsever
 
kiwici77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: Altınova,Yalova
Mesajlar: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
Evet hafif tüylü. Aşı yerinden de anlaşılabiliyor mu? Sararan yaprakların büyüklerini kestim, biraz daha bekleyeceğim, sonra yarıdan keseceğim fidanı. Yani durumu pek iyi değil. Klimanın motoru, kivinin üzerine doğrudan sıcak hava üflüyor, zavallı bitki dayanamıyor buna. Arada su serpiyorum yapraklarına serinlesin diye.
Aşı yerini sorma nedenim fidanızın doku kültürümü çelikmi olduğunu anlamak içindi. Çelikten üreme fidanlarda erkekler daha koyu yeşil ve yaprak üstleri tüysüz olur.

kiwici77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2008, 23:40   #174
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
İyi günler,
Benim dişi olduğu anlaşılan kivim şu aralar yaprak döküyor, yaprakları kahverengileşip çıtır çıtır oluyor. Oysa henüz kış gelmedi buraya, hala yakıcı sıcak var ve sıcaklık 30 derecenin altına düşmüyor gündüz. Kivimin bu mevsimde yaprak dökmesi normal mi?

Bir de, çok biçimsiz uzadı, yarısından fazlasını kesmek istiyorum. Bu mevsimde mi kesmeliyim yoksa kış sonunda mı? (Tahmini toplam uzunluğu 3.5 metre.)

(Acaba keseceğim yerleri çelik olarak kullanabilir miyim? Kullanabilirsem nasıl dikmeliyim?)

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 21:06   #175
Ağaç Dostu
 
bluecrop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: artvin
Mesajlar: 153
Galeri: 2
sn. nariel

Yaşadığınız gelişme aşırı sıcaklarla birlikte bitkide susuzluktan meydana gelen yaprak kavrulması ve ardından yaprak dökülmesi olabileceği gibi , genelde bu tarihlerde yaz büyümesi sonlanıp bitki dinlenme döneminin ilk aşaması belirtileri görülmeye başlanır ki bu kiwi bitkisi için normal bir gelişme süreci sayılabilir.
Ayrıca Kiwi (Actinidia deliciosa) kendine verimsiz bir tür olarak kabül edilir ve tozlayıcı (erkek bitki-pölenatör)'e ihtiyaç duyarlar, eyer etrafında tozlayıcı bulundurmassanız verim alamazsınız.
Kiwi bitkisi, üzüm asması şeklinde omca oluşturduğundan kendi ağırlığını taşıyamaz ve desteye ihtiyaç duyarlar bu nedenle uygun destek sistemiyle terbiye edilmelidir .
size önerim Aralık ayı başlarında 1,65cm. den budayıp nisan ayı başlarında oluşacak yeni sürgünleri uygun destekle sağlıklı büyütmeniz.
Kesmiş olduğunuz kısımdaki dal çeliklerini köklendirmeniz pek tabii ki mümkün fakat bir o kadar da zahmetli olacaktır (çeliklerin yaz aylarına kadar muhafazası sık sık sulama köklendirme ortamı ,harcı v.s)

bluecrop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 22:00   #176
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Teşekkür ederim Sayın bluecrop. Destek sistemini güzel ayarlamıştık ama istediğimiz yere sarılmadı. Sürekli balkonun gölge köşelerine doğru hareket etmek istedi, destek telleri ise mecburi olarak güneş alan tarafa doğruydu.

Önümüzdeki sene yerini değiştireceğim, yeniden destek sistemi kurmak zor olacak ama eski yerinde telef etmekten iyidir.

Bu baharda iki yaşında olacak, bir tozlayıcı arayışına girmem lazım. Yaşlı fidan bulabilir miyim acaba satılık?

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2008, 17:39   #177
Ağaç Dostu
 
bluecrop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: artvin
Mesajlar: 153
Galeri: 2
sn. nariel
Kivi bitkisi hava nemini çok sever , gölge ortamın hava neminden yararlanmak istemiştir.genç sürgünleri destek tellerine bağlayıp ortamın nemini muhafaza etmelisiniz ....
Tozlayıcı konusuna gelince ;bir dişi kiviye bir erkek fidan çok fazla gelir. zira 5-6 dişi bitkiye 1 erkek tozlayıcı yeterlidir verim için. size önerim dişi bitkinizin bir dalına erkek tozlayıcı aşılıyabilirseniz boş alan israfından kaçınmış olacağınız gibi bitkilerin ileriki yıllarda sarmaş dolaş olmasından ve görüntü kirliliğinden kaçınmış olursunuz.....
Ama genede tozlayıcı temin etmek isterseniz . aşılı fidan göndermem mümkün olabilir kasım ortasında...

bluecrop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 21:36   #178
Ağaç Dostu
 
karaaslan50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2008
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 113
Konunun şu anki bölümüyle ilgili değil ama çelik köklendirmeyle ilgili olduğu için burada sormak istiyorum. Köklendiricilerle ilgili kullanılan ppm değerini nasıl ayarlayabiliriz,bunun ölçüsü nedir? Profesyonel olmayan bizlerin bu değerleri ayarlaması mümkünmüdür?

karaaslan50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 21:40   #179
Ağaç Dostu
 
karaaslan50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2008
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 113
Sayın Tropikana, bahsetmiş oldunuz Hardy kivi yi nasıl temin edebiliriz, yardımcı olabilirmisiniz?

karaaslan50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2008, 12:33   #180
Ağaç Dostu
 
sinaninci1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 670
Galeri: 1
Yalovada 10-15 dönüm kivi bahçesi yapmak istiyorum, onun için ön etüt çalışmalara başladım, bazı bilgilere ihtiyacım var, internernetten araştırıyorum fakat bazı bilgilere ulaşamıyorum.
Destek direkleri ve galveniz tel kurulumu, dönüm başınamı, yoksa kulanılacak direk sayısı, harcanan tel ve işçilik olarakmı hasaplanıyor. (5x5 veya 5x4 olarak kurmayı düşünüyorum) Maliyet hesabı yapmak için.
İnternette aradım fakat bulamadım, bilgisi olan arkadaşlar varmı.
Saygılar


Düzenleyen sinaninci1 : 05-11-2008 saat 22:12
sinaninci1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024